Roma

inneholder annonselenker

storbyferie i roma

En storbyferie i Roma er en av de tingene alle reiseglade bør unne seg.

Den italienske hovedstaden Roma har knapt sin like når det gjelder historie, og dertil severdigheter. Byen har eksistert i mer enn 3 000 år, og er i dag en av de mest populære destinasjonene i verden. Her kan du lese om hva du må få med deg, hvor du bør bo, og mye mer.

 

Anbefalte hotell i Roma

Roma er en av de mest populære turistbyene i verden, og som besøkende har du derfor svært mange hoteller å velge mellom. For at ferien skal bli så vellykket som mulig, så gjelder det å finne et hotell som er sentralt plassert, samtidig som standarden er god.

For å hjelpe deg på vei har vi her plukket ut tre gode hotellvalg i sentrum av Roma. Felles for de alle er at de har en flott beliggenhet, samtidig som de får veldig gode tilbakemeldinger. 

 

Palazzo Navona

Med adresse midt i sentrum av Roma, er Palazzo Navona den ideelle basen for å oppleve alt det Roma har å by på. Her bor du ti skritt unna Piazza Navona, mens Campo de ‘Fiori og Pantheon ligger 1 minutters gange unna.

Det skal godt gjøres å finne et bedre utgangspunkt for å utforske det gamle historiske Roma og de koselige sidegatene. Nærområdet er dessuten rikt på butikker, restauranter og vakre kirker. Shoppinggaten Via dei Condotti og historiske Forum Romanum er også innenfor gangavstand fra hotelldøren.

Rommene er moderne og elegante med Skandinavisk stil på innredningen. Servicen er upåklagelig og du får en nydelig frokost med på kjøpet. Ta også en titt på den fantastiske takterrassen, ingenting er bedre enn å nyte et glass vin her etter en lang dag på oppdagelsesferd i Roma.

 

LES MER / SJEKK PRIS HER

 

Damaso Hotel

Damaso Hotel er et fint og nyoppusset trestjerners hotell med meget sentral beliggenhet i Navona. Her er du en kort spasertur unna kjente monumenter som Campo de’ Fiori og Pantheon.

St. Petersplassen og Vatikanstaten er 1.9 km unna, så det er fult mulig gå til de fleste av Romas mange severdigheter fra hotellet. Ønsker du å ta taxi så er det en taxiholdeplass på andre siden av hotellet.

Rommene er fine og moderne, og med flotte bad. En kjempefin takterrasse med utsikt over Roma er en ekstra bonus. Hotellet får svært gode tilbakemeldinger fra norske gjester som har bodd på hotellet.

 

LES MER / SJEKK PRIS HER

 

Hotel Monte Cenci

Hotel Monte Cenci er et firestjerners hotell som ligger noen få skritt fra elven Tiber. Restauranten og barene i Trastevere ligger bare 10 minutter unna, mens Pantheon og Piazza Navona ligger en 15-minutters spasertur unna.

Her bor du med andre ord meget sentralt og innen gangavstand til en rekke av Romas severdigheter. Selv om hotellet har sentral beliggenhet så ligger det i et rolig område, her kan du bevare nattesøvnen. Hotellet har gratis frokostbuffet inkludert i prisen. 

 

LES MER / SJEKK PRIS HER

 

10 spennende ting å gjøre i Roma

 

Roma – gammel, men fortsatt livlig

Den italienske hovedstaden Roma er først og fremst kjent for sin velbevarte historie og et enormt antall med severdigheter.

Roma - gate i bydelen Trastevere

Som en av Europas største hovedsteder er byen dessuten svært livlig, men kan samtidig by på intime gater som tar deg tilbake til renessansen.

Utsikt over Roma fra Peterskirken

Utenom kjente turistattraksjoner som Colosseum og Vatikanet kan man nyte god mat og dessert her, med alt fra tradisjonelle italienske retter som pizza og pasta til den berømte iskremen som selges gatelangs i storbyen.

 

Roma er penest når det blomstrer

Roma er bosted for over 2,7 millioner italienere, og har i flere årtusen vært en svært viktig by. Flere av byggverkene som enda finnes i Roma ligger på listen over verdens kulturarv, men byen kan også by på et deilig og varmt sommerklima som gjør at nordmenn som oftest reiser hit i sommerhalvåret.

Fontene i Roma

Turistsesongen er dog mest aktiv om våren og om høsten, ettersom temperaturene i disse månedene er mer behagelige samtidig som Roma er svært vakker når det begynner å blomstre til. Roma passer godt for alle typer turister og det er særlig populært blant kjærestepar å ta seg en romantisk weekendtur i den italienske hovedstaden.

roma om våren

 

Reise til Roma

Å komme seg til Roma er sjeldent noe problem uansett årstid, selv om det går flest flyvninger direkte fra Oslo Lufthavn om våren og om høsten. Bestiller man i god tid behøver det heller ikke koste skjorta.

Når dette skrives flyr både SAS og Norwegian direkte til Fiumicino Airport (kalles også Leonardo da Vinci Airport). Alitalia har også brukt å ha direkteflyvninger, men ikke per i dag. Imidlertid er det ikke uvanlig at både Alitalia og enkelte lavprisselskap setter opp direkteruter i ferietiden.

Roma er også en destinasjon som det finnes gode tilbud på pakketurer til.

Flyturen tar cirka 3 timer og 5 minutter når du flyr direkte, og cirka 4,5 timer med én mellomlanding, dersom du har full klaff med forbindelsen.

 

Slik kommer du deg fra flyplassen til sentrum av Roma

Hvilket fremkomstmiddel du bør velge til og fra flyplassen avhenger av hvor hotellet ditt ligger. Her er de beste alternativene:

 

 • Det går lokaltog fra flyplassen hvert kvarter i rushtiden, frem til cirka klokken 23.00 om kvelden. Toget bruker 25 minutter til stasjonen i Trastevere, noen minutter mer til Ostiense, og cirka 50 minutter til stasjonen i Tiburtina. Dette er de tre aktuelle stasjonene om du bor i sentrum.

 

 • Det går også et ekspresstog mellom flyplassen og Roma Termini, hovedbanegården. Da ankommer du ikke så langt unna Monti eller Villa Borghese. Ekspresstoget går hver halvtime frem til nesten midnatt, og bruker cirka 30 minutter.

 

 • Det er flere selskap som har flybusser til og fra sentrum. Hvilke ruter de kjører avhenger av selskap. De tre største er SIT Airport Bus, T.A.M. og Terravision Shuttles. I tillegg har mange av de største hotellene sine egne shuttle-busser.

 

 • Du kan ta taxi fra flyplassen til sentrum for faste priser. Flyplassdrosjene opererer med soner. Hver sone har sin egen faste pris, med forskjellige tillegg i forhold til tid på døgnet, og i forhold til om turen er på en hverdag eller helligdag. Ta utgangspunkt i at prisen kommer på omtrent 50 Euro. Turen tar omtrent 45 minutter om du skal til et hotell i sentrum.

 

 • Bruker du offentlig kommunikasjon må du regne med at det kan ta tid å komme frem, alt ettersom hvor du skal bo. Du sparer noen kroner, men må sannsynligvis bytte til metro eller trikk på et eller annet tidspunkt.

 

Velg hotell i Roma i rett område

Roma er en stor by, og for de fleste gjelder det å finne et hotell som ikke innebærer for mye bortkastet tid på reising. Prisnivået er på samme nivå som man kan forvente av en europeisk hovedstad, altså ganske tilsvarende norske priser.

Generelt sett så velger du neppe feil om du holder deg innenfor, eller i nærheten av det som kalles Centro Storico, Romas historiske sentrum. Her er et knippe forslag med beskrivelse om hva du kan forvente, og hvilket område innenfor sentrum som kanskje passer dine behov (slik finner du rett hotell).

 

Monti og Celiohøyden

I det gamle Rom var Monti byens mest tvilsomme område, og det som i dag ville blitt kalt ”rød-lys-distriktet”. Senere, i middelalderen, ble Monti ansett som et lite helvete på jord, kjennetegnet av fattigdom, slum og farlige folk. I dag derimot er bydelen kanskje det mest Trendy strøket i Roma. De pene og trange gatene er smekkfulle av kule barer, koselige restauranter, elegante designer-butikker og hippe folk.

I den sørøstre delen av området ligger Celiohøyden, hvor det også er fint å bo. Dette strøket er litt mindre travelt, og restaurantene har et mer familiepreg over seg. Bor du i dette området får du gangavstand til blant annet Colosseum.

 

Trastevere

Trastevere er et gammelt arbeiderklassestrøk, og i dag ansett som en av de mest fotogene bydelene. Den digre hovedveien Viale Trastevere deler bydelen i to. På siden mot elva (øst) er det mest stille, med mange kirker og koselige gater.

Trastevere roma

På motsatt side av hovedveien (vest) ligger det tett i tett med gode utesteder, barer, restauranter. Den delen er et av Romas beste distrikter for de som liker nattelivet. Fra Trastevere har du gangavstand til Vatikanet.

 

Tridente

Er du i Roma for å shoppe? Da bør du finne et hotell i den delen av sentrum som heter Tridente. Ta utgangspunkt i Piazza di Spagna, og bo midt blant de mest fasjonable butikkene, flotte restauranter, elegante barer og kaféer, og få Spansketrappen og Villa Borghese innen gangavstand.

 

Området rundt Villa Borghese

Har du spanderbuksene på deg og vil bo aller best, koste hva det koste vil, kan vi anbefale området rundt Villa Borghese, og spesielt gata Via Veneto som slanger seg opp til parken og villaen. Der ligger mange av de mest luksuriøse hotellene, hyppig besøkt av filmstjerner og andre kjendiser. Vær oppmerksom på at mange av restaurantene og utestedene er proppfulle av turister. Velg heller restauranter i andre områder om du vil oppleve noe mer autentisk i matveien.

 

Navona

Området Navona, med Campo de’ Fiori og den gamle jødiske ghettoen i nærheten, er også et meget bra sted å finne seg et hotell. Det ligger ikke så mange severdigheter her, selv om blant annet Pantheon er innenfor gangavstand. Dette gjør sitt til at området ikke overfylt med turister. Dermed har restauranter, kaféer, barer, og så videre, en mer lokal appell. Du bør selvsagt også få med deg blomstermarkedet om du bor i dette området.

 

Penger i Roma

Euro er offisiell valuta i Italia, vi anbefaler at du enten tar ut Euro før du reiser, eller fra minibanker når du er i Roma. Generelt sett får du som regel dårligst vekslingskurs på flyplassene i begge endene av reisen.

Å veksle kontanter er ikke å anbefale, fordi kursen som regel er aller dårligst. Her er det også store variasjoner i forhold til hvor du veksler.

Det beste er å betale med bankkort eller kredittkort på hotell, restauranter, når du shopper etc., samtidig som du har Euro til små utgifter. Med kredittkort har du aller best forbrukersikkerhet i forhold til feil på varer du kjøper, eller om du har andre grunner til å klage. Husk imidlertid på å velge Euro fremfor norske kroner, dersom du får valget. Da får du kursen til banken, i stedet for kursen salgsstedet opererer med. Banken gir som regel bes vekslingskurs.

 

Helsemessige forhold

Det er trygt å drikke vannet fra springen i Roma, men det anbefales ikke for norske turister til annet enn tannpuss på grunn av at man ikke er vante med bakteriene i vannet.

Ta med deg Europeisk helsetrygdkort som du får fra NAV. Siden Italia er medlem av EU, har du lik rett som italienerne til medisinsk behandling gjennom Norges medlemskap i EØS. Men, du vil måtte betale egenandelene, og eventuelle legemidler fra apotek selv. Dette er en av flere grunner til at du bør ha egen reiseforsikring.

 

Sikkerhet i Roma

Roma er en forholdsvis trygg by å feriere i, men med nesten tre millioner innbyggere og flokkevis av turister er det også et attraktivt marked for snusk og rusk.

 

 • Lommetyver – Det er forholdsvis stor risiko for lommetyveri sammenlignet med hjemme. Pass spesielt godt på når du befinner deg på de mest utsatte turistområdene, som Fontana di Trevi og på busser med mange passasjerer. I og rundt togstasjoner og metrostasjoner er også yndede åsteder for de med lange fingre.

 

 • Gatesvindel – Det kan være en del gatesvindlere i Roma. Disse opererer der turistene ferdes mest. Typiske ting det advares mot er folk som vil ”hjelpe deg med bagasjen”, folk som selger ”ekte gull”, og falske underskriftskampanjer og innsamlingsaksjoner. Vær også oppmerksom på falske guider og turselskap på gata som arrangerer omvisninger og slikt, for eksempel til Vatikanstaten.

 

 • Taxisvindel – Du bør unngå taxi med ukjent markering, og som står strategisk parkert nær severdigheter og der turister ferdes. Dette kan være piratdrosjer som spesialiserer seg på å kreve skyhøy pris for selv korte turer. Bruk kjente selskap, og be eventuelt hotellet eller restauranten bestille drosje for deg.

 

 • Vold og ran – Roma er ikke spesielt utsatt når det gjelder mer alvorlig kriminalitet, men det forekommer mer slikt her enn vi er vant med hjemmefra. Er du noenlunde edru, holder deg på trafikkerte områder, og ikke for naiv, går det som regel helt fint.

 

Et eldorado for matmonser

Det italienske kjøkken bør være godt kjent for nordmenn, med retter som pasta og spagetti og pizza eller kjøttboller. De fleste av oss har assosiasjoner til italiensk mat, og det å spise en ekte italiensk pizza i Roma er en opplevelse for mange.

Andre spesialiteter innebærer hjemmelagd brød der olivenolje og oliven står sentralt, og ikke minst bør man nyte et glass med god vin til maten. Italia generelt er jo kjent som et meget bra vinland, og følgelig finner man mye god vin i Roma.

italiensk mat i roma

Her er fem retter du må smake når du er i Roma:

 

 • Carbonara – Ingen pastarett er mer romersk enn carbonaraen, og lokale restauranter setter sin ære i å tilberede den på best mulig måte. Hva som er best er imidlertid noe romerne ofte krangler om. Pastaen er gjerne spaghetti, men linguine eller bucatini brukes også. I Roma er det nærmest blasfemisk å bruke fløte i carbonara (noe de kan finne på å gjøre andre steder i Italia). Sausen skal i stedet baseres på egg og vann fra den kokte pastaen. Osten skal helst være Pecorino Romano, mens flesket skal være enten guanciale eller pancetta. Uansett skal det smake himmelsk!

 

 • Pizza Romana – Romerne skal ha pizzaen sin syltynn, og med sprøe kanter. Det som kommer oppå skal helst være litt minimalistisk, men ingrediensene av høy kvalitet. Funghi e salsiccia, sopp og smaksrik pølse, er aldri et feil valg, ei heller en klassisk pizza margherita.

 

 • Carciofi – Romerne spiser gjerne artisjokker om våren. Det er i hovedsak to varianter som går igjen, carciofi romana (romersk) og carciofi giudia (jødisk). Romana er frest i sitronsaft, og krydret med persille og andre utrer. Giudia er fritert lenge med varierende temperaturer, til artisjokken er mør på innsiden og sprø på utsiden.

 

 • Cacio e pepe – Enkelt oversatt er dette ost og pepper. Retten skal helst lages av tynn spagetti, med en svært enkel saus. Den består av fløte og en liten skvett av vannet pastaen ble kokt i. Deretter drysses det Pecorino Romano (hvit geitost som er ganske salt) over, sammen med nykvernet svart pepper. Enkel men deilig lunsj!

 

 • Suppli – Egentlig stammer denne retten fra Scicilia, men romerne har sin egen variant. Suppli er risboller som friteres til de får en sprø ytterside, med smeltet mozzarella i midten. Noen kokker lager sine egne varianter, for eksempel med krydder, urter, skinkebiter eller noe annet godt. Romerne spiser gjerne suppli som forrett til pizza, eller som snacks fra noen som selger de på gata.

 

Shopping i Roma

For mange er shopping en viktig del av en storbyferie. Ikke bare for å fornye garderoben, men også for å ta med seg hjem et minne om en forhåpentligvis flott reiseopplevelse. Roma er en av de absolutt beste byene på dette området. Du rekker garantert ikke over all shopping som er verdt å få med seg, men med noen gode tips kan du i hvert fall gå for kvalitet fremfor kvantitet. Her er noen forslag:

 

Luksus og eleganse

Gata Via Condotti og området rundt, er dit må dra om du skal shoppe fashion fra øverste hylle. Der finner du alle de eksklusive merkene i pene butikker, slik som Chanel, Prada, Hermes og Gucci. Romas krøsuser og internasjonale kjendiser handler her. Etter at du har trålet Via Condotti, kan du ta turen over Spansketrappen, og derfra shoppe videre i den nesten like bra Via Babuino.

shopping i roma

Unik design

Vil du se etter noe mer særegent, kanskje fra lokale designere, er gatene Via del Boschetto og Via Urbana et godt valg. Gatene ligger i nærheten av hverandre. I den ene enden av Boschetto har du enda en bra handlegate, Via Nazionale.

 

Second hand og vintage

Om du vil shoppe brukt fashion eller alt av vintage, ta turen til gata Via del Governo Vecchio. Der ligger det tett i tett med små og hyggelige butikker, og mange av de spesialiserer seg på slikt. Ta med deg kamera, for denne gaten er vakker og historisk nok til å være verdt besøket i seg selv.

 

Accessories og stormagasin side om side

Avenyen Via del Corso er kjent for å ha mange pene små butikker som byr på alle slags accessories. Er du på jakt etter et pent silkeskjerf eller slips, hansker og vesker i eksklusivt skinn, eller kanskje en stilig hatt, er dette gata du bør navigere deg frem til. Via del Corso er heller ikke feil om du er på jakt etter magasinene som Zara, Mango eller H&M, eller eksklusive merker som Louis Vuitton.

 

Romas beste loppemarked

Italienerne generelt, og Romerne spesielt, kan dette med markeder. Det arrangeres jevnlig et dedikert marked for det meste, for eksempel antikviteter, blomster, delikatesser, vin, bøker og mye mer. På loppemarkedene finner du alt i ett, og det som anses som det beste er Borghetto Flaminio.

 

Delikatesser å ta med hjem

På blomstermarkedet Campo de Fiori finner du mye mer enn blomster. Markedet er et supert sted å shoppe italienske delikatesser som er fine å ha med hjem. Frukt og grønt er ikke noe særlig å ha i kofferten, men du finner alle slags oster, skinker, og et enormt utvalg av godsaker på glass og flaske. Se for eksempel etter gode likører, vin, olivenolje, trøffelolje og lignende som du ikke finner maken til hos REMA og Kiwi.

 

Severdigheter i Roma

Turistattraksjonene og severdighetene står nærmest i kø når man besøker Roma. Man bør sette av god tid til å besøke de mest berømte severdighetene, spesielt i turistsesongene, ettersom det ofte er svært lange køer her. Det er umulig å få med seg alle severdighetene når man besøker Roma, men vi har valgt ut et knippe av de mest populære severdighetene Roma har å by på i vår oversikt. 

 

Colosseum

severdigheter romaRomas berømte Colosseum behøver vel ingen nærmere introduksjon? Det som står igjen etter den blodige kamparenaen – som er datert så lang tilbake som i 82 etter Kristus, er en severdighet man ikke kan gå glipp av. Her kom over 50 000 mennesker for å se andre mennesker sloss mot hverandre og mektige dyr i kamper som ofte gikk på bekostning av menneskeliv. Husk å bestille billetter på nettet i god tid i forveien, ellers kommer mesteparten av ferien til å tilbringes i kø!

Forum Romanum

roma

I antikkens Roma var dette forumet selve sentrum av byen, der man hadde både begravelser, festivaler, bryllup og andre ritualer. Roma ble nærmest bygd rundt dette berømte forumet, som til tross for sin svært gamle alder er meget godt bevart. For historieinteresserte er dette en perle som bør besøkes, og man kan nærmest tenke seg tilbake til det antikke Roma når man befinner seg på Forum Romanum.

Pantheon

pantheon romaPantheon er et romersk tempel, som tross sin alder fra rundt 20 år før Kristus fortsatt er svært godt bevart. Tempelet ble brukt for å tilbe gudene, og ble i senere tid også brukt som gravplass for kjente kunstnere og andre personer med en viktig rolle under den italienske renessansen. Arkitekturen er «stunning» og Pantheon fortjener absolutt et besøk når du først befinner deg i Roma.

Vatikanstaten

vatikanstaten romaVatikanet er en av de mest berømte turistattraksjonene i Roma, og er faktisk ikke en del av byen, men en helt egen stat! Den lille staten består av et stort og åpent område kalt Petersplassen, som huser det berømte Vatikanpalasset og Peterskirken. Det er her den italienske paven holder hus, og det finnes mange restauranter og spisesteder i umiddelbar nærhet.

Spansketrappen

spansketrappen romaSpansketrappen i Roma er en meget populær turistattraksjon, trappen består av totalt 138 trinn og ligger sentralt plassert i Roma. Navnet kommer fra 1600-tallet da den spanske ambassadøren holdt til i området, og derfor ble det ansett som spansk. I nærheten av trappen ligger mange kulturminner, samt en kjent fontene.

Galleria Borghese

villa-borghese-romaKunstinteresserte kan ikke gå glipp av et besøk innom det berømte kunstmuseet Galleria Borghese. Det ligger i Villa Borghese i Roma, og huser malerier fra velkjente kunstnere som Leonardo Da Vinci, Caravaggio, Bernini og Rafael.

Fontana di Trevi

fontana di trevi i romaFontana di Trevi, også bare kalt Trevifontenen på norsk, er en 20 meter høy og 26 meter bred fontene i hjertet av Roma. Den ble bygget under barokken og stod ferdig i 1762. Vannet fra fontene kommer fra den gamle akvedukten Aqua Virgo, og det skal i følge legenden gi hell og lykke å kaste en mynt over skulderen og inn i fontenen. Fontana di Trevi er et av de mest kjente landemerkene i Roma og et byggverk man absolutt bør få med seg når man først besøker den evige stad.

Piazza Navona

Piazza Navona i roma

Piazza Navona er kanskje den mest kjente «piazzaen», eller torg som vi sier på norsk, i Roma. Torget er bygd oppå restene av  Domitianus’ sirkus, som var et sted de gamle romerne kom for å se på sportsarrangementer. Torget har en rekke kjente severdigheter, med blant annet de flotte fontenene Fontana dei Quattro Fiumi laget av Bernini, Fontana del Mor og Netpunfontenen (Fontana del Nettuno). Plassen er også omkranset av en rekke flotte bygninger. Det anbefales at man legger turen innom dette torget, her kan man også sette seg ned på en av de mange kafeene og nyte en kaffe, mens man tar inn over seg alt det vakre plassen har å by på.

Monumento a Vittorio Emanuele II

Monumento a Vittorio Emanuele II kjent severdighet i roma

Viktor Emanuel 2 monumentet er et mektig monument i Roma bygget til ære for Viktor Emanuel den andre, den første kongen av det forente Italia. Monumentet er bygget i hvit marmor fra Brescia og ble påbegynt i 1911, men først fullført under Mussolinis styre i 1935. Byggverket er ikke gammelt i romersk målestokk, men det er like vel et mektig skue! Byggverket ligger ikke så langt unna Colosseum, så om du legger turen innom Colosseum (noe du selvfølgelig bør gjøre), er sjansene stor for at du også legger merke til dette monumentet.


Bydelen Trastevere

Trastevere roma

Trastevere, som kan oversettes til «På andre siden av Tiber», er en bydel som ligger på vestsiden av elven Tiber i Roma. Bydelen regnes av mange som selve hjertet av det gamle Roma, og går du gatelangs her kan du suge inn den autentiske italienske stemningen. Her er gatene trange og belagt av brostein, med små koselige restauranter og barer. Mindre bilstøy og en roligere atmosfære gjør området populært for de som vil oppleve en litt annerledes del av Roma.