Topp 10 severdigheter i Berlin

inneholder annonselenker

topp 10 severdigheter i berlin

Berlin er hovedstaden i Tyskland, og uten tvil en av de mest spennende storbyene i hele Europa. Her får man en perfekt miks av kulturhistorie, museer, shopping, uteliv og moderne spisesteder i én og samme by, og alle finner noe å gjøre i denne storbyen. 

Med sine 6 millioner innbyggere i og rundt byen er Berlin en ordentlig storby, og har både historiske preg over seg så vel som moderne distrikter med nye og flotte byggverk og severdigheter. Byen regnes som en av de viktigste byene i Europa i forhold til politikk, kultur, teknologi og vitenskap, og er dessuten en nokså billig by å besøke. Selv om det er mye gammel historie i Berlin er det kanskje andre verdenskrig og den kalde krigen som dominerer mest, og det er selvsagt mange historiske utstillinger knyttet til krigen og regimet rundt om i byen. 

Besøker du Berlin på en weekendtur kan det være vanskelig å rekke rundt til alle de kjente severdighetene byen har å by på. For å gjøre det litt enklere for deg har vi i denne artikkelen samlet noen av de mest populære severdighetene og tingene du bør få med deg når du besøker Berlin.

 

10 tips til spennende aktiviteter i Berlin

annonse

10 severdigheter du bør få med deg i Berlin

 

Riksdagsbygningen

Riksdagsbygningen i berlinRiksdagsbygningen i Berlin er den mest besøkte attraksjonen i hele byen, og det er her Tysklands folkevalgte nasjonalforsamling holder til. Bygget stammer fra slutten av 1800-tallet, og har en stil fra nyrenessansen. Man kan booke en gratis omvisning inne på bygget hvor man kan utforske store deler av bygget med en lydguide. Midt i bygget er det en enorm glasskule som regnes som en utrolig kul attraksjon, men denne har svært begrenset plass, og man må booke billetter inn hit flere dager i forveien. Bestill gjerne disse fra nettsidene til Riksdagsbygningen før avreise til Berlin for å være sikret inngang. 

Berlinmuren Minnesmerke

berlinmuren minnesmerkeBerlinmuren Minnesmerke er et område i Bernauer Strasse som omfatter omtrent 60 meter av grenseanlegget hvor Berlinmuren i sin tid sto. I dag er det bygd en informasjonssenter på området hvor man kan lære mer om Berlinmuren i seg selv, samt om leveforholdene i de ulike delene av byen. Her er det noe å lære for enhver, men det er selvsagt en del sterke historier på senteret. Ved minnesmerket finner man også den siste delen av Berlinmuren som fortsatt har original gatekunst på seg. Alle med interesse for historie bør ta turen til minnesmerket. 

Topographie des Terrors

Topographie des TerrorsTopography of Terror er et museum som er dedikert til å lære bort informasjon om nasjonalsosialistenes vrede under diktaturet fra 1933 til 1945. Selve museet ligger på det som tidligere var hovedkvarteret til SS og Gestapo, og her er det også veldig mye sterk historie og mange skremmende inntrykk. Museet har både en innendørs og utendørs utstilling, og det er helt gratis å besøke. Dette er en av verdens beste museer om Nazi-styret i Tyskland, så ikke gå glipp av sjansen til å lære mer om denne forferdelige historien. 

Brandenburger Tor

Brandenburger TorBrandenburger Tor er en enorm byport like ved Pariser Platz i Berlin. Denne byporten har blitt en av selve symbolene på Berlin, og har vært veldig viktig fra et historisk perspektiv. Porten har hatt et kort opphold i Paris etter at Napoleon tok den som et krigsbytte, men har stått på plassen sin i Berlin siden 1814. Under den kalde krigen var byporten brukt som et punkt hvor man kunne reise mellom Øst-, og Vest-Berlin, men etter Berlinmurens fall har den vært et symbol på frihet. 

Minnesmerket over Europas myrdete jøder

Minnesmerket over Europas myrdete jøder i berlinMinnesmerket over Europas myrdete jøder er et stort monument i Berlin til minne om alle jøder som ble drept under nasjonalsosialismen på 1930-, og 1940-tallet. Selve minnesmerket er på hele 19 000 m², og ligger like i nærheten av Brandenburg Gate. Minnesmerket består av 2711 betongklosser i ulik størrelse, og hver av disse har en helningsgrad på mellom 0,5 og 2 grader. De har dessuten ujevn høyde, og poenget er at det skal føles kaotisk å gå mellom alle søylene, noe som symboliserer hvordan livet var for jødene på denne tiden. Også dette minnesmerke gir sterke inntrykk, men det er et flott kunstverk man bør spasere gjennom når man er i byen. 

Pergamonmuseet

Pergamonmuseet i berlinPergamonmuseet i Berlin er et kulturhistorisk museum hvor det er utstillinger fra gresk og romersk antikk, den forasiatiske tiden, og av islamsk kunst. Navnet på museet kommer av hovedattraksjonen Pergamonalteret, et 36 x 34 meter alter som stammer fra Pergamon i dagens Tyrkia. Alteret er fra antikken, og forskere og historikere er usikre på om det er dedikert til Athene eller Zevs. Det er uansett et helt utrolig kunstverk, og man kan faktisk gå i trappene på alteret på museet. Alle som interesserer seg for historie bør ta en tur innom Pergamonmuseet, for dette er blant de beste historiemuseene i hele verden. 

East Side Gallery

East Side Gallery berlinPå East Side Gallery finner man ikke kunstutstillinger på samme måte som man forventer i et kunstgalleri, for dette er en miks av historie og kunst i én og samme attraksjon. East Side Gallery er nemlig en gjenstående del av Berlinmuren som er full av gatekunst. Selve muren strekker seg 1 316 meter ved Mühlenstrasse, og består av 105 ulike kunstverk. Kunstverkene ble malt i 1990, så de stammer ikke faktisk fra da Berlinmuren sto, men denne tematikken er likevel inspirasjonen til de fleste kunstverkene. Hvert år kommer over tre millioner mennesker for å se disse kunstverkene, og det er selvsagt gratis å se dem. 

Berliner Philharmonie

Berliner PhilharmonieEn av de viktigste konserthallene i Berlin heter Berliner Philharmonie, og er fast spillested for symfoniorkesteret Berlinfilharmonien. Selve bygningen stammer fra 1960, ettersom den gamle konserthallen til symfoniorkesteret ble ødelagt under andre verdenskrig. På Berliner Philharmonie kan man faktisk oppleve fremføringer som regnes som verdens beste symfonier, så dette er et stopp for både musikkelskere så vel som alle andre. Man trenger ikke å være veldig godt kjent med orkestermusikk for å nyte en forestilling her, og et besøk hit er en kjempekul opplevelse for de aller fleste. 

Urban Nation

urban nation berlinUrban Nation er et kunstmuseum som stiller ut moderne kunst. Det er gratis inngang til museet, og her ser man mye spennende kunst som ikke får plass på tradisjonelle kunstmuseer. Her er det svært høy kvalitet på utstillingene, og det er jevnlig rotasjon på hva som stilles ut, så det alltid noe nytt å se her. I området rundt Urban Nation er det dessuten mye utrolig gatekunst, så dette er et perfekt stopp for alle som liker moderne kunst. 

Gedenkstätte Berlin-Hohenschönhausen

ddr museum berlinGedenkstätte Berlin-Hohenschönhausen er et museum og minnesmerke dedikert til alle ofrene fra det kommunistiske styret i DDR (Øst-Tyskland). I bygget hvor museet holder til ble politiske fanger holdt, og det var ikke uvanlig med både fysisk og psykisk tortur. I dag kan man få en omvisning i bygget, og mye av fengselet ser helt likt ut som da det sto i bruk. Dette er en god mulighet til å lære mer om forholdene under kommunistregimet, et forferdelig regime som ofte blir litt glemt til fordel for naziregimet innen tysk historie.