Topp 10 severdigheter i Paris

 

Musée du Louvre severdighet i paris

Paris beskrives ofte som et lappeteppe av forskjellige landsbyer. Samtidig som Frankrikes hovedstad er særdeles imponerende, har hvert distrikt en særegenhet som gir de besøkende et bredt utvalg av spennende opplevelser. Mange velger en romantisk storbyferie i Paris, men byen tiltrekker seg nesten alle former for turisme.

Paris ble etablert allerede 300 år før vår tidsregning, og har siden det blitt Europas 9. største by med sine 2,2 millioner innbyggere. Dette stemmer bare om vi regner med sentrum alene. Inkluderes hele kommunen, teller hovedstaden over 10,5 millioner mennesker. Sentrumsnære områder, og spesielt der turistene ferdes, holdes for tiden såpass nøye under oppsyn at Paris statistisk sett regnes som en av Europas tryggeste byer.

 

10 spennende ting å gjøre i Paris

annonse

10 populære severdigheter i Paris du bør få med deg

 

Eiffeltårnet

topp 10 severdigheter paris

Du kommer ikke utenom, med mindre du allerede har vært på toppen av La tour Eiffel. Eiffeltårnet er vel det som best kjennetegner bebyggelsen i Paris, og et av byens soleklare turistmål. I disse dager bevilges det store summer for å oppgradere det 130 år gamle tårnet, blant annet for at strømmen av turister skal bli enklere å håndtere. Det er nemlig rundt 7 millioner folk som karrer seg opp til toppen hvert eneste år. Eiffeltårnet var en gang verdens høyeste konstruksjon, med sine 324 meter, men den rekorden er for lengst slått ned i støvlene. Du får uansett den beste utsikten i Paris fra tårnets øverste etasje, og heldigvis går det heis opp.

Pont Alexandre III

Pont Alexandre III i parisEgentlig kan du gå deg helt bort i de mange broene som spenner seg over Seinen, men om du må velge én, er kanskje Pont Alexandre III førstevalget. Den forbinder området ved Champs-Élysées med Les Invalides, og har Eiffeltårnet rett i nærheten. Skulpturene på Pont Alexandre III gjør broen til den mest blendende i Paris, spesielt nymfene på hver sin side av elven. Navnet er hentet fra Tsar Alexander den tredje. Hans egen sønn la ned den første steinen, da broen ble bygd mellom 1896 og 1900. Som med Eiffeltårnet, var Pont Alexandre III en del av verdensutstillingen i Paris, samme år (1900).

Musée du Louvre

Musée du Louvre severdighet i paris

Blant alle museer i Paris, er Louvre det åpenbare førstevalget for de fleste. Her finner du Da Vincis Mona Lisa, franskmennenes imponerende samling av røvergods fra Egypt, Venus de Milo, verker av Michelangelo, Raphael, Rembrant og mye, mye mer. Louvre er ikke bare det største museet i Paris, men også i hele verden. Du finner det enkelt i 1. arrondissement, nært Seinen. Køene kan være lange, da museet besøkes av nesten 10 millioner hvert eneste år.

Notre Dame de Paris

Notre Dame de ParisDamen i Paris kjenner vi fra en rekke filmer, bøker og skuespill. Katedralen ble bygget i middelalderen og regnes som et arkitektonisk mesterstykke innen den fransk-gotiske tradisjonen. Innenfor murene oppbevares det som angivelig er tornekronen som Kristus skal ha båret under korsfestelsen, i tillegg til biter av selve korset og en av naglene. Om det stemmer er vel usikkert, men Notre Dame fortjener uansett et besøk om du er på storbyferie i Paris. Katedralen er åpen alle dager, hele året, og du trenger ikke betale inngangspenger, med mindre du vil ha en guidet tur.

Basilique du Sacre-Coeur de Montmartre

Sacré-CoeurSacre-Coeur ligger på en liten høyde i Montmartre, og gir deg fin utsikt ut over Paris. Kirken er lett gjenkjennelig med sin skinnende, hvite fasade og kuplene på toppen. Basilikaen er spesielt imponerende etter mørkets frembrudd, da den lyses opp og skinner ut over Paris. Inngangen er gratis, men du finner mange spennende tilbud på guidede turer, også på kveldene. Om du tar turen innom Sacre-Coeur, passer det kanskje samtidig med en hvil i det flotte parkanlegget rundt kirken. Alternativt kan du innta lunsj eller middag i bydelen Montmartre, kjent blant annet for gode restauranter. Moulin Rouge (verdensberømt kabaret) ligger også i området.

Jardin du Luxembourg

de beste severdighetene i parisLuxembourg-parken ligger i nærheten av latinerkvarteret i Paris, og ble anlagt så tidlig som 1612, inspirert av den tilsvarende vakre parken Boboli i Firenze. Parken er todelt, med en engelsk og en fransk have, i tillegg til en eplehave (der det foregår birøkting), rosehage og orkidéhage, i tillegg til mye annet å snuse på. Jardin du Luxembourg er et fint sted for hele familien, med mange aktiviteter for barn. Tidvis holdes det konserter der, eller utstillinger av forskjellig art. Om man blir sulten, finnes det flere boder og kiosker som selger enkel mat og drikke.

Arc de Triomphe og Champs-Élysées

triumfbuen i parisTriumfbuen ligger i den vestre enden av shoppingparadiset Champs-Élysées, og begge kan enkelt oppleves i samme slengen. Arc de Triomphe ble bygget for å feire Napoleons seier i slaget ved Austerlitz i 1805, og utsmykkingen er relatert til Frankrikes militære historie. Den biten inkluderer Den ukjente soldats grav, som ligger i et kammer under buen, til minne om de 1,3 millioner franske soldatene som døde i Første verdenskrig. Triumfbuen ligger i midten av en særdeles trafikkert rundkjøring, men du kommer deg frem gjennom gangtunnelen på nordsiden av Champs-Élysées.

Bois de Boulogne

Bois de Boulogne parken i parisDenne parken var opprinnelig et jaktreservat for franske konger og adelsmenn. I dag er Bois de Boulogne mest kjent som et utmerket sted å slappe av i på dagtid. Området inkluderer mange lekeplasser for barn, en liten innsjø der du kan leie en robåt eller radiostyrte racerbåter (Lac Inférieur), sykkelutleie, baner for hesteveddeløp, restauranter, kaféer og et teater. Parken er et populært sted å innta picnic, mens du bivåner forskjellige gateartister som opptrer for en slant. Kommer du til rett tid, er dette et flott sted å følge med på Paris marathon, da løpets siste del går gjennom nettopp her. Bois de Boulogne er best på dagtid. Om kvelden forvandles deler av parken til et handelssted for tvilsomme affærer…

Place des Vosges

Place des Vosges

Dette er den eldste plassen (som ”Høybro plass”, ikke som i et ”sted”) i Paris, og definitivt blant de vakreste. Place des Vosges ligger i bydelen Marais, mellom 3. og 4. arrondissement. Adelen holdt til her i hine, hårde dager, og i dag er området kjent for sin morsomme og spennende arkitektur. Selve plassen har 4 nydelige fontener i hver ende, og er omgitt av 36 symmetriske hus. I disse finner du en rekke kunstgallerier, antikvitetshandlere og fasjonable kaféer.