Trondheim

storbyferie i trondheim

Hva med å legge din neste storbyferie til Norge? Trondheim kan by på en rik kulturhistorie, vakker arkitektur og gode shoppingmuligheter. Reis til studentenes favorittby og opplev et pulserende uteliv, eksklusive restauranter og en unik nærhet til naturen.

Kulturbyen Trondheim

Trondheim er en storby med naturskjønne omgivelser hvor man kan oppleve det beste av natur og byliv. Trondheim huser nærmere 200.000 innbyggere, noe som gjør byen til Norges tredje mest folkerike kommune, etter Oslo og Bergen.

Hvert år kommer filminteresserte fra hele verden for å delta på Kosmorama, Trondheim Internasjonale Filmfestival. I tillegg til velkjente årlige festivaler, kan Trondheim tilby et bredt spekter av kulturopplevelser gjennom hele året. Se en oppsetning på Trøndelag Teater, bli kjent med historien til norsk populærmusikk på museet Rockheim eller sjekk programmet til byens mange konsertscener.

Anbefalte hotell i Trondheim

 

Her er tre flotte hotell i Trondheim sentrum, i ulike priskategorier:

annonselenker

Scandic Nidelven

Velg et rom med utsikt over Nidelven (stille og vakker du er…).

 

BESTILL ROM HER

 

Radisson Blu Royal Garden Hotel

Trondheims mest kjente hotell.

 

BESTILL ROM HER

 

City Living Sentrum Hotel

Bo billig nært Stiftsgården.

 

BESTILL ROM HER

 

10 spennende ting å gjøre i Trondheim

annonse

Reise til Trondheim

Trondheim er Midt-Norges knutepunkt og reisen din hit kan gå via land, vann eller luft. Fra havna går det både gods- og passasjertrafikk og Hurtigruten stanser i Trondheim på både nordgående og sørgående rute. Dersom man flyr inn, lander man på Værnes Lufthavn. Flyturen tar i underkant av en time fra Oslo og fra Værnes Lufthavn kan man ta buss til Trondheim sentrum.

Trondheim er også knutepunkt for skinnegående transport. Trondheim Sentralstasjon er endestasjonen for Dovrebanen og Nordlandsbanen. Fra sentralstasjonen kan du enkelt spasere til sentrum av byen.

 

Overnatte i Trondheim

Hvor du bør bo i Trondheim kommer an på hva du ønsker å få ut av oppholdet ditt og hvilket budsjett du opererer med. I Midtbyen finner du en rekke hotell hvor du bor tett på sentrumsaktiviteter, restauranter og utesteder. Foretrekker du utsikt mot sjøen bør du ta en titt på hotellene som ligger langs havnen, selv om dette neppe er det rimeligste alternativet. En rimeligere løsning med utsikt mot havet kan finnes hvis du leier rom privat.

 

Les også: 10 anbefalte hotell i Trondheim

 

Historisk vandring i Trondheim

Kort tid etter at Olav den Hellige døde, begynte pilegrimsvandringene til Nidaros i Trondheim. Pilegrimsvandringene fant sted frem til slike vandringer ble forbudt da den lutherske reformasjon nådde Norge. I dag er det imidlertid flere som hvert år starter sin pilegrimsferd til Trondheim fra ulike steder i landet.

severdigheter i trondheim

Byen preget av en unik trehusbebyggelse og er kjent for den arkitektoniske perlen Nidarosdomen. Forskere er usikker på om Nidarosdomen er gravstedet til Olav den Hellige, men det er grunn til å tro at helgenens kropp ble plassert her i en periode.

 

Trondheim – Studentenes by

På grunn av anerkjente utdanningsinstitusjoner flytter mange studenter til Trondheim hvert eneste år. Annet hvert år arrangeres UKA, som regnes som Norges eldste studentuke. UKA tilbyr et variert kulturprogram og billetter kan kjøpes av studenter så vel som andre.

Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) har hovedsete i Trondheim. Universitetet har flere campuser rundt om i byen.

Rundt to kilometer fra sentrum ligger Gløshaugen, som er kjent for å være NTNUs største campusområde. Hovedbygningen kan sees fra flere steder i byen og bygget er som tatt ut fra en film om Harry Potter. Dersom du ønsker å slappe av på plenen utenfor, eller bare ta et bilde av denne flotte bygningen kan du enkelt spasere fra sentrum eller ta bussen til holdeplassen Gløshaugen Syd.

 

Severdigheter i Trondheim

Historieinteresserte vil finne mye glede i å spasere rundt i Trondheim. Dette er en storby som kan by på både flott arkitektur, gode matopplevelser, shopping og natur.

 

Nidarosdomen

nidarosdomen i trondheim

Når man først er i Trondheim, er det virkelig verdt å ta turen innom Nidarosdomen. Dette historiske bygget sto ferdig i 1320 og er en av Nordens største middelalderkirker. Bygget er åpent for besøkende gjennom hele året. Åpningstidene varierer noe med de ulike årstidene, så undersøk gjerne tidene før du planlegger ditt besøk til domen. Fra starten av juni til slutten av august arrangeres det omvisninger i Nidarosdomen. Dersom du er i Trondheim i denne perioden, er dette en ypperlig mulighet til å lære mer om nasjonalhelligdommen Nidarosdomen.

Erkebispegården

Erkebispegården i trondheim

Like ved Nidarosdomen ligger Museet Erkebispegården. Erkebispegården ble bygget som erkebiskopens bolig og fungerte som erkebiskopens administrasjon frem til reformasjonen i 1537. To av de originale trebygningene gikk til grunne i en brann rundt 1980 og dagens museum er bygget på den opprinnelige tomten. Museet er åpent for publikum, og gir besøkende et unikt innblikk i arkeologiske funn fra ulike historiske epoker.

Gamle Bybro

gamle bybro

Tvers gjennom Trondheim renner Nidelva. Gjennom årenes løp har det blitt ført opp mange broer for å knytte byen sammen. Blant de eldste broene er Gamle Bybro, som ble anlagt allerede i 1681. Broen ble opprinnelig bygget i tre, men gjennom årenes løp har brua gjennomgått flere endringer og i dag er bruas konstruksjoner laget av betong. Gamle Bybro tar deg fra Kjøpsmannsgata og over til Bakklandet, som i seg selv er verdt et besøk.

Bakklandet

Bakklandet trondheim

Bakklandet var Trondheims første forstad, og er særpreget av vakre trehus. Den sjarmerende arkitekturen har gjort området til en turistattraksjon. Fortsatt er det folk som bor i de små husene som kjennetegner denne delen av Trondheim. På bakklandet kan du nyte omgivelsene, ta en god kopp kaffe på Dromedar Kaffebar eller en iskald øl på Antikvariatet. Sistnevnte er virkelig verdt et besøk dersom du liker både litteratur og god mat og drikke, ettersom lokalet er innredet med hyllemeter på hyllemeter med bøker.

Sykkelheisen Trampe

sykkelheis trondheim

Før du forlater Bakklandet bør du ta turen innom ”Trampe”. Som den første byen i verden fikkTrondheim en egen sykkelheis i 1993. Sykkelheisen kalles Trampe og er åpen hver dag mellom klokken 07:00 og 20:00. Sykkelheisen er installert i Brubakken, som har en stigning på 20 %. Trampe kan frakte opp til fem syklister samtidig, og hvert år frakter den nærmere 30.000 syklister opp den bratte bakken. Siden Trampe er et populært turistmål, har heisen én hastighet for viderekomne brukere og en roligere for ferske brukere.

Shopping i Midtbyen

shopping trondheim

For den shoppinginteresserte er Trondheim et godt reisemål. Dette er nemlig en storby som kan tilby mye mer enn bare kjedebutikker. Når du spaserer rundt i de sjarmerende gatene i Midtbyen kan du finne små nisjebutikker som BRIZ. Butikken har spesialisert seg på å skreddersy dresser, og tar kun imot kunder etter avtale. Like ved ligger Livid Jeans AS, hvor du kan kjøpe unike klesplagg og håndsydde jeans. Ta turen innom kjøpesentrene Byhaven, Mercur og Trondheim Torg for et stort utvalg av ulike butikker. Blir du sliten av all shoppingen, er det et hav av koselige kafeer å sette seg ned på i Midtbyen.

Kristiansten festning

Kristiansten festning

Arbeidet med å bygge Kristiansten festning startet i 1681, og festningen sto ferdig allerede i 1684. Festningen ble bygget slik at militære stryker skulle kunne kontrollere adkomsten til byen, og bygget ligger strategisk plassert i høyden øst for Trondheim sentrum. Festningsområdet holder åpent for publikum hele året, og et besøk hit gir en unik utsikt over byen samt et innblikk i Trondheims historie. Dersom du ønsker en omvisning inne på selve festningen, er det i turistsesongen mulig å booke en guidet tur.

Trøndelag Folkemuseum

Trøndelag Folkemuseum

Hvis du er interessert i Trondheims utvikling gjennom tidene, er Trøndelag Folkemuseum verdt et besøk. Museet er også kjent som Sverresborg, og har et friluftsavdeling med gjenreiste bygg fra Trøndelag. Her kan du se bygg som har preget by og bygd i Trøndelag. Det eldste bygget som er gjenreist er ei stavkirke som stammer fra 1170-tallet. I tillegg til de nærmere 60 gjenreiste bygningene, stilles det ut fotografier og annet materiale fra ulike tidsepoker.

Spis godt

fagn trondheim

I Trondheim kan du finne et stort mangfold av spisesteder. Hvis føler for en eksklusiv matopplevelse, bør du vurdere å bestille bord på gourmetrestauranten To rom og Kjøkken eller den nylig åpnede Fagn. Er du på utkikk etter en god matbit til en noe rimeligere penge, vil du få god mat og service på Hagen, Mormors stuer og Amber Asian Food Restaurant. Eller hvorfor ikke stikke innom Bror Bar Og Restaurant for et glass øl og en liten matbit?

Hold deg på stien

nidelva

Fra det yrende livet i Trondheim sentrum er det kort vei til rolig og vakker natur. Nidelvstien strekker seg over 7,5 kilometer og går fra Nedre Leirfoss til Tempe. Turen er perfekt for deg som vil starte dagen med en joggetur! Ladestien er en annen populær løype blant de lokale. Stien følger sjøen og langs ruta kan du ta en velfortjent pause på Sponhuset i Ringvebukta eller på serveringsstedet Ladekaia.

Skog og mark

bymarka i trondheim

Når du er i Trondheim kan du enkelt oppleve fantastiske skogsturer og flerdagsturer. Bymarka er en favoritt blant trøndere og er startpunktet for flotte skogsturer. Start i Byåsen og ta en rundtur på 8 kilometer, hvor du passerer Theisendammen, Baklidammen og Kobberdammen. Vil du på en lengre tur, kan du ta trikken til Lian og spasere i 5 kilometer til hytta Grønlia. Tur/retur er turen 10 kilometer lang, og du går langs merket sti hele veien.