London, the UK. Red bus in motion and Big Ben, the Palace of Westminster. The icons of England in vintage, retro style

Trykk her for å se anbefalte hotellrom i London

Finn billige flybilletter til London her

Oversikt over pakketurer inkludert fly og hotell

/sponsede lenker

London, hovedstaden i Storbritannia og England, er et meget populært reisemål for nordmenn. Med sine nesten 8,5 millioner innbyggere er ikke byen bare å regne som en europeisk storby, men som en av verdens aller største byer. Er du ikke glad i storbyferie, køståing, kaos og mye turister, så bør du med andre ord unngå London. Alle andre kan se frem til en by som kan by på «alt», inkludert kulturattraksjoner og severdigheter, fotball, shopping og ikke minst en hel del aktiviteter.

Hver eneste år kommer nærmere 16 millioner turister for å oppleve London. Mange kommer for å se byens fotballag i aksjon, henholdsvis Arsenal, Chelsea og Tottenham, som er de tre mest suksessrike fra byen. Andre vil oppleve det yrende utelivet og de fantastiske shoppingmulighetene, noe man neppe kommer foruten etter en langhelg i byen. Dessuten må selvfølger som Tower Bridge og Buckingham Palace naturligvis besøkes!

Reise til London

London har vokst frem som en populær weekenddestinasjon for nordmenn og byen befinner seg kun knappe to timer med direktefly fra Oslo Lufthavn. Men vi anbefaler at man setter av mer tid enn som så – byen er svært stor målt i areal, og turistattraksjonene ligger godt spredt utover byen. Kollektivtransporten er dog godt utviklet, og man kan bruke både undergrunnsbanen eller en av de tradisjonelle London Cabs.

Myntenheten i England og Storbritannia er britiske pund. En pund tilsvarer i overkant av 10 norske kroner. Reiser man til London for å shoppe, så vil man ikke finne prisnivået spesielt lavt. Det er mye merkebutikker og dyre produkter i storbyen, men prisene vil uansett være rabatterte i forhold til norske priser. London er som regel en trygg by å ferdes i som turist, men som en av verdens største byer forekommer det tilfeller av kriminalitet mot turister. Vær obs når du befinner deg på folkerike steder. Man bør unngå å drikke vannet fra springen, men til tannpuss går det greit.

Overnatte og spise i London

Vil man bo billig i London, så må man finne seg i å bo et godt stykke utenfor London. Og sentrum er stort, slik at man da kan risikere svært lang reisetid innover mot byen. Det beste er å finne et passe rimelig hotell med overkommelig standard, men generelt er det dyrt å overnatte i London. Kommer du dessuten over et urealistisk rimelig hotell som ligger sentralt i London, så kan du regne med at standarden er deretter.

Det britiske kjøkken er ikke noe man hører om for ofte, men storbyen London er kjent for sine ekstremt luksuriøse restauranter. I sentrum ligger de på rekke og rad, og ofte er det kjendiskokker som står bak konseptene. Man finner naturligvis billigere alternativer også, og kan generelt regne med å finne restauranter som serverer mat fra alle verdens kjøkken i London.

Severdigheter i London

Hvor skal man egentlig begynne? London har såpass mye å by på at man neppe vil rekke å se alt på en langhelg, med mindre man følger et meget stramt tidsskjema. Uansett lister vi nedenfor opp en del severdigheter som du ikke vil gå glipp av dersom du først befinner deg i den engelske hovedstaden.

london severdigheterTower Bridge og Tower of London

To av de mest kjente turistattraksjonene i London er i form av en bro og et tårn. Førstnevnte ble reist på slutten av 1800-tallet og har et unikt utseende, samtidig som man får en helt spesiell utsikt over London fra utkikkspunktet øverst på broen. Man bør også få med seg festningsanlegget Tower of London, som har spilt en viktig rolle for byens historie i flere hundre år. Det er dessuten her de berømte kronjuvelene ligger oppbevart, så det er absolutt verdt en titt.

buckingham-palace-londonBuckingham Palace

Hvor tror du den britiske kongefamilien bor? Ja, du gjettet helt riktig, de har sitt eget palass i Buckingham Palace, det ærverdige bygget som ble reist så langt tilbake som i 1703. Det er definitivt en av de mest populære turistattraksjonene i den britiske hovedstaden, og dersom du ønsker å besøke det på innsiden, så er du nødt til å reise i august eller september. Det er nemlig i disse månedene at slottet er åpent for turister.

london-zooDyrehagen i London

Et besøk i London Zoo er perfekt for deg som reiser med barn. Denne dyrehagen vil overgå det meste annet du har sett, med eksotiske dyr fra flere av verdens ulike kontinenter. For eksempel kan man se løver og sjiraffer fra den afrikanske savannen, eller apekatter, edderkopper, slanger og andre reptiler fra de asiatiske skoger. Dyrehagen ligger sentralt og kan absolutt anbefales et besøk.

severdigheter londonLondon Eye

Høydeskrekk? I så fall bør du styre unna London Eye, som er hele byens berømte Pariserhjul! Det er dessuten verdens største av sitt slag, og tar unna mer enn 15 000 turister hver eneste dag. En runde rundt hjulet tar en knapp halvtime, og du får byens desidert beste utsikt.

Westminster Abbey londonWestminster Abbey

Ærverdige bygninger finnes det mange av i London, men de færreste kan måle seg med Westminster Abbey. Den berømte kirken ble reist på 1300-tallet og har gjennomgått flere stilforandringer siden den gang. Kirken er begravelsesplass for landets monarker og den fungerer også som kroningskirke. Westminister Abbey er en av de mer populære attraksjonene i byen som bør besøkes.

kilde: wikimedia commons

kilde: wikimedia commons

Madame Tussauds

Har du dilla på kjendiser eller ønsker deg et profilbilde der Johnny Depp holder rundt deg, så stikker du innom voksmuseet Madame Tussauds. De har avdelinger over hele verden, men utstillingen i London er en av de største. Her kan du se virkelighetstroe voksdukker av alle verdens kjente fjes!

big ben londonBig Ben

Big Ben er kanskje verdens mest kjente klokke og selve ikonet på London for mange. Klokketårnet som er en del av Westministerpallasset, den rager 96.4 meter over bakken og er med det et ruvende landemerke i London. Er du på ferie i London kan du ikke la være å legge merke til Big Ben, klokken som med unntak av et par stopper har gått siden 1858.

fotballreise londo wembley stadionFotballkamp i London

Å dra på fotballkamp i London er nærmest obligatorisk når du befinner deg i storbyen. London er hjembyen til en hel rekke kjente fotballklubber, både på øverste nivå og nedover i divisjonene. Her finner du hjemmebanen til kjente klubber som Chelsea, Tottenham, Arsenal, West Ham, Crystal Palace, Queens Park rangers, Millwall, Watford, Fulham, Luton Town, Charlton Athletic og Brentford for å nevne noen. Det er med andre ord ikke rart at London er en populær by når det kommer til fotballreiser. London huser også nasjonalarenanen til Wembley, som må sies å være en av verdens flotteste fotballstadioner. Er du interessert i fotball bør du absolutt undersøke muligheten for å dra på en fotballkamp når du er i byen.

natural history museum i londonMuseer i London

Er du interessert i kultur og historie og liker å besøke museer, er London byen for deg. Her finner du en hel rekke kjente museer innenfor både kunst, kultur og historie. British museum, Natural History museum, Science museum, National Gallery, Tate Modern og Imperial War museum er bare et lite utvalg av museer som er verd et besøk.

Palace of Westminister

Palace of Westminister er et enormt kompleks som huser det britiske parlamentet. Palasset fyller en tomt på 32.4 mål, det huser også rundt 1000 rom og over 3km med ganger. Palasset er også kjent for det verdenskjente klokketårnet «Big Ben» som rager imponerende 98meter opp i luften.

trafalgar square i london

kilde: wikimedia commons

Trafalgar Square

Plassen Trafalgar Square ble bygget til minne om det kjente slaget ved Trafalgar som fant sted i 1805. Trafalgar Square befinner seg i Westminister og er mest kjent for den 56 meter høye Nelson søylen. På toppen av søylen ruver en  5.5m høy bronsestatue av den britiske admiralen Nelson. Plassen blir ofte brukt til politiske demonstrasjoner og er gjerne sted for offentlige feiringer.

regent-street-londonRegent Street

Regent Street er en ekslusiv handlegate i Londons West End. Gaten preges av ekslusive butikker og nydelig arkitektur. Her finner du en rekke av de kjente merkevarehusene og gaten er et must for deg som er på shoppingtur i London. Som en kuriositet er det verd å nevne at staten Norge gjennom oljefondet i 2011 kjøpte deler av bygningsmassen i Regent Street til en pris av 4.4 milliarder kroner.

St. Paul LondonSt. Pauls katedral

Den 108 meter høye St. Pauls katedralen ble tegnet av Cristopher Wren etter inspirasjon fra Peterskirken i Roma og byggingen startet i 1675. Wren fikk frie tøyler når han designet katedralen og det resulterte i en enorm kuppel som den dag i dag er et kjent landemerke som er synlig fra store deler av London. Før den eksisterende katedralen ble bygget har det opp gjennom århundrene befunnet seg fire andre katedraler på samme sted. Hvor av alle har blitt ødelagt på forskjellig vis. I år 962 ble katedralen blant annet ødelagt og plyndret av norske vikinger. Katedralen er åpen for turister mot inngangspenger.

windsor slottet

kilde: wikimedia commons

Windsor Castle

Er du interessert i historie og store slott fra middelalderen bør du absolutt ta turen innom Windsor Castle som ligger et lite stykke utenfor selve bykjernen av London. Windsor er et imponerende festningsverk som har stått siden 1000 tallet og det har overlevd en rekke forskjellige kriger. I likhet med Buckingham Palace og Holyrood Palace i Skottland er det nå hovedresidens til den britiske monarken.

kilde: wikimedia commons

kilde: wikimedia commons

Abbey Road

Enten du er fan av bandet The Beatles eller ikke, så har du sikkert sett det ikoniske coverbildet på platen Abbey Road. Coverbildet ble i sin tid tatt i overgangsfeltet like ved Abbey Road studioet og platen Abbey Road regnes av mange som Beatles beste plate. Det er populært blant mange turister å gjenskape coverbildet og det kan til tider være morsomt i seg selv å se på alle turistene som går med animert gange over overgangsfeltet i håp om å fange blinkskuddet. Først og fremst er nok dette likevel en attraksjon for Beatles-frelste nostalgikere.

kensington gardensKensington Gardens

I likhet med Central Park i New York er Kensington Gardens som en grønn befrielse i en ellers hektisk storby. Her kan du spasere rundt i vakre omgivelser og ta livet med ro. Parken er nydelig vedlikeholdt og har et rikt utvalg av forskjellige blomster og andre vekster. Her finner du også flere kjente statuer, et kunstgalleri og en stor koloni av ekorn til forlystelse for mange turister.

hyde park i londonHyde Park

En gang i tiden var denne store parken de kongelige jaktmarkene til kongHenry VIII. Tiden for kongelig jakt midt i London sentrum er nå forbi og parken er åpen for alle. En spasertur gjennom denne praktfulle parken må sies å være vel anvendt tid når du er London. Her finner du praktfulle landskap med en egen innsjø med et rikt fugleliv og parken er meget velholdt. Det er også her du finner verdensberømte «Speakers Corner» hvor hvem som helst kan holde taler og appeller til de fremmøtte. Kjente personer som Karl Marx og Lenin har også holdt taler på Speakers Corner.

camden markedet i london

kilde: wikimedia commons

Markedet i Camden

Camden Market eller ofte bare kalt Camden er et sted med mange blomstrende subkulturer og området er også særlig populært blant studenter. Her finner du mange spennende puber med live-musikk og et yrende uteliv. Her er også et rikt utvalg av forskjellige restauranter, alt fra billig gatemat til eksklusive restauranter. Selve markedet har hundrevis av boder som selger alle mulige spennende varer med alt fra vintage klær til smykker og street-food. Camden er et spennende sted for de som vil oppleve noe annet enn de aller mest turistifiserte områdene av London.

london undergrunnsbaneLondon tube

Londons undergrunnsbane er en turistattraksjon i seg selv og du kan ikke ha vært i London uten å ha benyttet deg av en av de mange toglinjene som går på kryss og tvers under bakken. Her finner du totalt 11 linjer, hele 268 forskjellige stasjoner og over 400 kilometer med toglinje. Linjene ligger fra 5 meter under bakken til hele 69 meter under bakken på det dypeste. Undergrunnssystemet er en trafikkmaskin av en annen verden og frakter over 1 milliard mennesker fra A til B hvert eneste år. Vi anbefaler at du skaffer deg et Oyster Card når du skal bruke undergrunnsbanen. Med dette kortet kan du fylle på kreditt og du holder det så bare over en kortleser når du reiser.

kilde: wikimedia commons

kilde: wikimedia commons

Covent Garden

I Covent Garden kan du nyte et bredt utvalg av butikker, barer, restauranter, teater og gateunderholdning av forskjellig karakter. I midten av området finner du også en egen markedshall med spennende butikker og boder. I Covent Garden kan slappe av på en cafe, handle i butikkene eller bare rusle rundt å suge til deg atmosfæren som plassen er kjent for.

shopping i soho london

kilde: wikimedia commons

Soho

Soho er kanskje en av de mest spennende plassene i London og er særlig populær blant litt yngre turister, men plassen er også populær blant london-boerne selv. Her finner du et yrende uteliv, spennende restauranter og barer, orginale butikker og teater med populære show som Les Miserables. Defintivt en spennende og annerledes plass og et friskt avbrekk fra Regent street og Oxford street.

kilde: wikimedia commons

kilde: wikimedia commons

Oxford Street

Er du på shopping i London bør du legge turen innom Oxford street. Gaten er en av de største og viktigste handlegatene i London og den strekker seg fra Marble Arch, gjennom Oxford Circus og ut til St Giles Circus. I denne gaten finner du kjente butikker og varehus som Selfridges, Marks and Spencer, Debenhams og John Lewis.

kilde: wikimedia commons

kilde: wikimedia commons

Piccadilly circus

Krysset mellom de kjente gatene Regent Street, Piccadilly, Shaftsbury Avenue og Coventry street kalles Piccadilly Circus. Her finner du den kjente Shaftesburyfontenen, men også ikoniske reklameskilt som lyser opp plassen på kveldstid. Piccadilly Circus linjen har også undergrunnsstasjon her og plassen har et yrende folkeliv dagen lang. Her er finner du hektisk London-liv på alle kanter og plassen gir deg rett og slett følelsen av London.

millenium-bridge-londonMillennium Bridge

London er en nydelig by å vandre rundt i, og en spasertur på Millennium Bridge over elven Themsen er i så måte et must. Her har du et 360 graders utsyn over London og fotomotivene på veien over er mange! Her har du blant annet perfekt utsyn til St. Pauls katedralen og det kjente Tate Modern museet er også like ved. Selve broen er 370m lang og formet som en gangsti, uten sjenerende biltrafikk.

regents park i london er en svært kjent severdighetRegents Park

Midt i sentrum av London finner du Regents Park, en stor og nydelig park som absolutt er verdt et besøk. I parken finner du både åpent parklandskap som er fint å rusle rundt i, men her er også flotte hageanlegg, en egen innsjø med fugler, lekeplasser og idrettsbaner. Totalt har parken et flateinnhold på rundt 2 kvadratkilometer. I den nord-østlige enden av parken finner du også den kjente dyrehagen London Zoo. Er du lei av travle turistgater kan du slappe av å få igjen pusten i Regents Park, det tar bare 15 minutter å gå til Regents Park fra Oxford Street.