10 tips for en hyggelig storbyferie i USA

10 tips for en hyggelig storbyferie i USA

Selv om reisetiden kan være lang, er USA på mange vis det perfekte landet for en storbyferie. Det er tross alt her unike metropoler som New York og Los Angeles ligger. Samtidig er det litt mer å tenke på når man er på ferie i store USA, enn hjemme i Norge. Her er ti tips som hjelper deg til å få en tryggere og mer hyggelig tur over dammen.

 

Husk å skaffe deg ESTA eller visum før du reiser til USA

Det aller første du bør gjøre før du booker fly og hotell er å skaffe deg innreisetillatelse. Før 1991 var det slik at alle norske statsborgere måtte ha visum, mens i dag slipper de fleste unna med en såkalt ESTA. Dette er et forenklet visum som du kan søke om på nett.

Det tar inntil 72 timer å få tillatelsen godkjent. Med en ESTA-tillatelse kan du dra på ferie eller forretningsreise til USA i inntil 90 dager. Tillatelsen varer i 2 år, så du kan bruke den på flere besøk før den må fornyes.

 

Sjekk at passet er gyldig

Passet ditt må være gyldig under hele oppholdet i USA. Sjekk at det ikke går ut på dato før du søker om ESTA, og definitivt før du reiser. Stanses du med et utgått pass kan det medføre problemer, selv på flyplassen når du er på vei hjem igjen til Norge.

pass og visum til usa

Husk at om du har ESTA-tillatelse, må passet ditt være maskinlesbart (e-pass). Dette er viktig å være klar over dersom du glemmer passet på vei til flyplassen før avreise. Det holder ikke med nødpass som fås hos politiet på flyplassene i Norge, fordi nødpass ikke er maskinlesbart.

 

Ha reiseforsikringen i orden

USA er et av de aller viktigste landene å ha reiseforsikring i. Ikke fordi det er spesielt farlig der, men mest fordi sykehusregningen kan bli helt hinsides dyr dersom du trenger medisinsk behandling. Det dukker stadig opp skrekkeksempler i norske medier om klønete turister som ikke har reiseforsikring, og som får akutt behov for legehjelp i USA. I noen tilfeller blir regningene så dyre at folk går personlig konkurs.

Det anbefales at dekningen for medisinsk behandling er på minimum 500 000 USD. Sjekk dette før du tegner forsikring, og vurder å dobbeltforsikre deg. Det kan du gjøre ved å betale flybillettene med kredittkort der gratis reiseforsikring inkluderes, sammen med helårs reiseforsikring.  

 

Tenk på sikkerheten

USA er generelt sett et trygt land å reise i, men det er store variasjoner i forhold til hvor du oppholder deg. Sett deg inn i hvilke bydeler og områder du bør unngå før du reiser. I områder der turister ferdes er det som regel helt trygt, om vi ser bort i fra lommetyveri og lignende. Politiet har normalt høy tilstedeværelse der det ferdes mye folk.

Merk deg at i mange stater er det vanlig at enkelte innbyggere bærer på seg håndvåpen. Noe å tenke på før du setter i gang en krangel!

 

Sjekk værforholdene før du reiser

Det er andre sikkerhetsforhold som også burde undersøkes på forhånd. Enkelte stater kan ha klimatiske fenomen som kan by på risiko, for eksempel skogbrannfare og jordskjelv på vestkysten, orkaner og flom på sør- og sørøst-kysten, og områder som ofte rammes av tornadoer i Midtvesten. Slike værfenomen varierer som regel med årstidene.

Sjekk værmeldingen før du drar, og følg godt med på eventuelle varsler som gis av myndighetene dersom du oppholder deg på et utsatt sted.

 

Lær deg trafikkreglene

Dersom du skal leie bil i USA, er det et flere ting du bør være klar over før du begir deg ut på veiene. For eksempel er det tillatt å kjøre på rødt lys i lyskrysset i alle av USAs 50 stater, så lenge bilen skal svinge til høyre. Dette er noe du må huske på, både når du skal kjøre selv, og når du skal krysse gatene som fotgjenger. Det kan komme en bil rundt svingen, selv om lyset er rødt.

kjøre bil i usa

Husk også at du har stoppeplikt for skolebusser (ikke lov å passere de, uansett retning), når bussen stopper for å slippe barn på eller av. Husk også at i mange stater er det ikke tillatt å oppbevare alkohol inne i kupéen i bilen, og kun i bagasjerommet.

 

Ikke tull med politiet

Vær klar over at politiet mange steder i USA har en langt mer krevende jobb enn politiet hjemme i Norge. Risikoen er ofte høyere, noe som medfører at stressnivået også øker. Om du gjør deg vanskelig kan møtet med lovens lange arm bli langt mer brutal enn det vi hører om hjemmefra.

Vær høflig, vær rolig, unngå brå bevegelser, og gjør ditt til at møtet med politiet blir kortvarig og problemfritt. Ha alltid med deg legitimasjon, og da helst pass.

 

Sett deg inn i lokalt lovverk og holdninger

De 50 statene i USA kan ha svært forskjellig lovverk for en rekke forhold. For eksempel er røyking av cannabis fullt legalisert i statene på vestkysten (Washington, Oregon, California og Nevada, mens andre stater har totalforbud, selv for medisinsk bruk (for eksempel Alabama og South Carolina). Strafferettslig er det også store forskjeller ute og går.  

Det er også store forskjeller i holdninger og rettigheter til LGBT-personer. Dessverre utsettes homoseksuelle for diskriminering i flere stater, både lovmessig og i møte med enkelte innbyggere.

 

Gi tips!

Amerikanerne er generelt sett gode på å yte service, noe du ofte merker spesielt på restauranter, barer og andre serveringssteder. Årsaken er ikke bare at amerikanerne er hyggelige, men også det at minimumslønningene i serviceyrker er lave. Servitører og andre i serviceyrker er rett og slett avhengige av tips for å skaffe seg en akseptabel inntekt.

gi tips i usa

Husk at det forventes ofte tips i situasjoner der slikt ikke er like vanlig her hjemme i Norge, for eksempel i drosjer, til rengjøringspersonalet på hotell, hos frisører og barberere, og på barer.  På restauranter og andre spisesteder der du serveres ved bordet, er tipsing spesielt viktig, og du bør legge på inntil 15-20%.

 

Spør om du lurer på noe

En av faktorene som gjør USA til et fint land å reise på storbyferie til, er at du møter ofte vennlige og imøtekommende folk. Mange liker å slå av en prat med fremmede, og du får gode råd og hjelp dersom du ber om det. Du kan selvsagt støte på en og annen surpomp også i USA, men generelt sett er folk hyggelige.

Om du trenger hjelp til noe, er det som regel bare å spørre den første og beste du treffer.