Brugge

inneholder annonselenker

storbyferie i brugge

Brugge er en av de mest sjarmerende byene i Europa. Livet i gatene og på de vakre torgplassene er yrende, men en storbyferie her gir likevel ro og et romantisk tilsnitt. Du får med deg det meste av det beste til fots, eller i en koselig liten båt som tøffer av sted på kanalene.

Dersom du er i tvil om du skal besøke Brugge, se komedien ”In Bruges” med Brendan Gleeson og Colin Farrell. Du vil til Brugge på rappen etter det!

 

Brugge – Enda en slags Venezia

Brugge i Belgia er provinshovedstad i Vest-Flandern, og omtales ofte som ”Nordens Venezia”. Det gjør for så vidt også Ålesund og Arendal, samt en rekke andre byer med tilknytning til en kanal. For Brugge sin del er imidlertid beskrivelsen mer treffende. De flotteste delene av byens brosteinsbelagte sentrum ligger dandert rundt kanalene, med vakre steinbroer som forbinder strøkene med hverandre. De som har satt sammen UNESCOs verdensarvliste har hatt hendene sine fulle da de besøkte Brugge.

Selv om sentrum ligger noen kilometer inn i landet, regnes Brugge som en havneby. Forbindelsen er Boudewijn-kanalen som munner ut i landsbyen Zeebrugge ved Nordsjøen, og alt ligger innenfor Brugges bygrense. Tilknytningen til havet har gjort Brugge til et viktig handelssted, og selvsagt satt preg på kulturen.

 

 

Anbefalte hotell i Brugge

 

Hotel Van Cleef

Flott 4-stjerner hotell i sentrum av det historiske Brugge.

Flotte og sjarmerende fasiliteter med nydelig beliggenhet, her har dere kort vei til det meste.

 

LES MER / SJEKK PRIS HER

 

Hotel Relais Bourgondisch Cruyce

Fantastisk flott hotell midt i hjertet av Brugge, perfekt plassering med kort vei til absolutt alt.

Hotellet får mye skryt fra tidligere gjester.

 

LES MER / SJEKK PRIS HER

 

Hotel Prinsenhof

Elegant og  flott 4-stjerner hotell i gamlebyen i Brugge.

Fine rom, god service og gode tilbakemeldinger.

 

LES MER / SJEKK PRIS HER

 

10 spennende ting å gjøre i Brugge

 

Reise til Brugge

Fra Oslo kan man fly direkte til Brugge med både SAS og Brussels Airlines. Det er også lettvint å komme seg dit ved å fly direkte til Brussel, kombinert med en togtur på omtrent 55 minutter. Brugge ligger fint plassert blant mange andre populære destinasjoner, og kan enkelt inkluderes om du vil oppleve flere på samme storbyferie. For eksempel tar det ikke mer enn 2,5 timer å komme seg til Brugge med tog fra Paris eller Amsterdam.

 

Her bør du bo i Brugge

Brugges historiske sentrum er konsentrert rundt Grote Markt, den store torgplassen med Belfry-tårnet som du sannsynligvis har sett på TV eller på film. Byen er ikke så stor, så velger du et hotell i området her vil du ha gangavstand til de aller fleste severdighetene, samt de beste restaurantene, barene og kaféene. Mange av de beste hotellene ligger langs kanalenes bredder, gjerne i bygninger med historisk sus over seg. Her finnes alt fra luksuriøse boutique-hotell med fem stjerner i boka, til små og romantiske gjestehus med peisvarme i resepsjonen.

 

Dette må du smake på i Brugge

I Brugge teller man ikke kaloriene! Langs gatene vil du se mange små kjøkken på hjul som serverer moules-frites, den belgiske varianten av fish’n chips, bare med deilige blåskjell i stedet for tørrstekt fisk. Belgierne kan dette, og moules-frites finner du i alle varianter, også på mange av de bedre restaurantene. En annen rett du ikke bør gå glipp av er Carbonade Flamande, en nydelig stuing som kalles stoofvlees på belgisk. Belgiske vafler og sjokolade er heller ikke til å unngå, enten det er til dessert, til kaffekoppen, eller fra et lite gatekjøkken på hjul. Belgierne er ellers mer enn middels stolte av sine øl. I sentrum finner du flere små bryggerier som kan sine saker, for eksempel De Halve Maan. Du finner også mange puber som serverer øl fra et imponerende antall bryggerier, for eksempel ’t Brugs Beertje med sine over 300 varianter.

 

Severdigheter i Brugge

Det er naturligvis uendelige muligheter for spennende opplevelser i Brugge. Byens kjerne er såpass konsentrert at du rekker over mye på kort tid når du legger storbyferien hit. Her er noen av de viktigste og mest anbefalte severdighetene.

 

Grote Markt

grote markt i brugge

Den store torgplassen midt i Brugge sentrum kalles også Grand Place, eller bare Markt. Plassen er omgitt av historiske bygninger, dominert av klokketårnet Belfry og Maison du Roi (Kongens hus, kalles også brødhuset eller Broodhuis). Dette er Brugges viktigste turistattraksjon, og det rette stedet å ta til seg byens historikk. Langs bygningene ligger det tett i tett med utendørs kaféer, puber og restauranter. Det arrangeres mange festivaler og konserter på plassen, spesielt om sommeren og i juletiden. Annethvert år i august dekkes nesten hele torget av et nydelig blomsterteppe på over 1800 kvadratmeter. I juli kan du få med deg det historiske rollespillet Ommegang, og i desember brukes plassen til et av Europas mest populære julemarkeder.

Belfry

belfry brugge

Det gamle klokketårnet (kalles også Belfort) rager 83 meter over bakken midt i Brugges historiske sentrum, i den ene enden av Grote Markt. Det opprinnelige tårnet ble oppført på midten av 1200-tallet, og ble brukt som blant annet skattekammer og arkiv. Flere branner gjennom tidene har ført til endringer av den opprinnelige konstruksjonen. I dag brukes klokkene i tårnet aktivt til å minne Brugges innbyggere om klokkeslett, merkedager, arbeidstid og startskudd for forskjellige festivaler og viktige hendelser. Du kommer deg opp i tårnet om du er villig til å traske de 366 trinnene til toppen. Derfra har du en fantastisk utsikt over Grote Markt og byens sentrum.

De Burg

de burg

Burgplassen er en litt mindre torgplass enn Grote Markt, og ligger kun et steinkast unna. Dette er sannsynligvis den eldste bebodde delen av Brugge. Arkeologiske funn viser at De Burg var et slags sentrum allerede på 300-tallet. Senere ble plassen hovedsetet for de regionale kongene som regjerte i området. Den mest markante bygningen på De Burg er Brugges rådhus (Stadhuis). Rådhuset er bygget i gotisk stil og er blant de eldste av sitt slag, med dato tilbake i 1376. Plassen rommer også den kjente Hellig-blod-basilikaen og byens første rettsbygning. Mellom byggene går det et lite smug som heter Blinde Ezelstraat. Rusler du ned den kommer du til byens gamle fiskemarked som ligger ved en av kanalene.

Basiliek van het Heilig-Bloed

severdigheter i brugge

Basilikaen ligger rett ved siden av rådhuset på De Burg, i et av hjørnene på plassen. Den første delen av kirken, St. Basil-kapellet, er bygget i romansk stil i årene mellom 1134 og 1157. Denne delen er så godt som uforandret siden den ble bygget, mens kapellet i gotisk stil som befinner seg i den øvre delen ble lagt til på 1500-tallet. Der oppbevares ampullen som angivelig skal ha inneholdt blod fra Kristus, og som er relikvien som basilikaen tar navnet sitt fra. Du kan besøke Basiliek van het Heilig-Bloed alle dager, både for å overvære gudstjenester, og for å se museumsdelen.

Groeninge museum

Groeninge museum

Bymuseet i Brugge stiller ut kunst fra de mest berømte Belgiske malerne. Blant de permanente utstillingene finner du mesterverk av Jan van Eyck, Hugo van der Goes, Gerard David, Hans Memling, Urusla og Lucia Legend, Ambrosius Benson, Pieter Pourbus og Lancelot Blondeel. Museet ligger i noe så sjeldent som et moderne bygg, og er åpent alle dager frem til klokken 17.00 unntatt mandag. Vår Frues katedral (Onze Lieve Vrouw), og den lille parken ved kanalen De Dijver, ligger rett i nærheten.

Begijnhof

Begijnhof ting å gjøre i brugge

Begijnhof (også Beguinage) er et nonnekloster som dateres tilbake til 1245. Dagens bebyggelse består av små og hvitmalte hus i gotisk stil, bygget på 1500-, 1600- og 1700-tallet, i tillegg til kirkebygget fra samme tidsperiode. På innsiden av Begijnhof slipper du unna all larm og lyd fra Brugges travle gater. Her er det stille og vakkert, med grønne plener og benker til å slå seg ned på. På den ene siden av Begijnhof ligger en det en del av kanalene som kalles Minnewater (kjærlighetssjøen). Den kan du krysse over en vakker liten bro, og komme over til kastellet (Kasteel Minnewater) og den minst like pene parken på andre siden.

Sint-Salvatorskathedraal

Sint-Salvatorskathedraal brugge

Denne katedralen er sannsynligvis Brugges eldste kirke. Røttene spores tilbake til det 10. århundre, mens dagens bygg ble påbegynt på 1200-tallet. Det tok tid å bygge kirker i gamle dager, og katedralen har blitt endret og påbygget nesten helt frem til i dag. Sint-Salvatorskathedraal er åpent på hverdagene for turister, mens i helgene kan man stikke innom når det er gudstjenester. Bygningen er blant de mest ruvende i Brugge, og det tar knappe 10 minutter å gå dit fra Grote Markt.

Choco-Story

choco story brugge

Sjokolade er en viktig del av den moderne belgiske kulinariske kulturen. I følge belgierne er også Brugge sjokoladens hovedstad i verden. Derfor har de selvsagt et sjokolademuseum, og en tilhørende sjokoladebar som ligger noen minutters gange fra museet. Besøkende får en morsom introduksjon til sjokoladens historie, men det viktigste er kanskje å få med seg den seksjonen som fokuserer på sjokoladens mange helsegevinster. Sjokolade smaker bedre når du er overbevist om at det er sunt! Det lages selvsagt sjokolade i alle varianter på museet, og du får smake på underveis.

Ta en tur på kanalene

tur på kanalene i brugge

Kanalene som både omslutter og snirkler seg gjennom sentrum av Brugge kan oppleves fra båt. Dette er en kjempefin måte å få sett byen på. Det er i hovedsak fem forskjellige kaier der arrangerte båtturer går fra, og det er enkelt å hoppe både på og av ettersom hva du vil se i hvert område. De fleste selskapene som arrangerer båtturer er åpne alle dager fra mars til oktober fra omtrent 10.00 til 18.00. Det går båtturer også i de kaldeste månedene, men som regel bare i helgene, og så fremt været tillater det.

Besøk et bryggeri

besøke bryggeri i brugge

Som nevnt er øl noe belgierne kan og er stolte av. Det er derfor ingen overraskelse at også Belgisk ølkultur har havnet på UNESCOs verdensarvliste. Ølbrygging er en greie munker har drevet med i lange tider, og i dette området av Europa fantes det temmelig mange klostre. Disse tradisjonene er godt ivaretatt av mange av Belgias små bryggerier. Noen av de bedre bryggeriene finner du i hjertet av Brugge, og der går det an å komme på besøk. Prøv for eksempel Bourgogne des Flandres. Omvisninger på bryggeriet gis alle dager fra 10.00 til 18.00, mens baren er betjent frem til 19.30. Et annet bra alternativ er De Halve Maan. Der gis det omvisninger hver dag mellom 11.00 og 16.00, mens restauranten og puben er åpen frem til 22.00.