Postojnagrotten – Slovenias magiske underverden

inneholder annonselenker

Postojnagrotten

Postojnagrotten i Slovenia er ett av de mest fascinerende grottesystemene i verden. Den ligger nær byen Postojna, omtrent en times kjøretur sørvest for landets hovedstad, Ljubljana. Grotten er kjent for sin imponerende størrelse, spektakulære stalaktitter og stalagmitter, samt det unike økosystemet den huser.

annonse

På vår siste ferie til Rovinj bestemte vi oss for å ta en liten ekspedisjon ut av Kroatia og inn i Slovenia for å besøke den berømte Postojnagrotten. Vi hadde spurt conciergen på Hotel Lone om spennende severdigheter i nærheten, og de anbefalte turen på det sterkeste.

Vi slo til å leide en sjåfør gjennom hotellet, noe som viste seg å være ganske så rimelig og absolutt verdt det. Turen fra Rovinj til grotten tok oss omtrent to timer, en fin kjøretur gjennom vakkert og variert landskap.

 

Populær turistattraksjon

Hele området rundt grotteinngangen er elegant oppbygd, med restauranter, gode toalettfasiliteter og suvenirbutikker. 

Inngangen til Postojnagrotten

Postojnagrotten er faktisk blant de aller mest populære turistattraksjonene i Slovenia, med rundt en million besøkende per år.

Vi fikk fort merke populariteten på kroppen i det vi havnet i en stadig lengre kø utenfor inngangen til grotten. Med en stekende sol og nærmere 30 varmegrader i lufta, så vi litt mørkt på det hele.

Turister i kø utenfor Postojnagrotten

Men det skulle vise seg at dette var et velsmurt maskineri, for her gikk det etter hvert unna. Det går jevnlige togavganger inn og ut av grottesystemet, så ventetiden ble heldigvis ikke så lang som vi hadde fryktet. Et lite tips er uansett å kjøpe med seg noe å drikke slik at man ikke blir «kokt» om man må vente en stund.

 

Togtur inn i Slovenias underverden

Et av høydepunktene på turen fikk vi allerede på togturen inn i grottesystemet. Her gjelder det å holde godt på hatten – bokstavelig talt. Med noen få knappe centimeter til grottetaket, er det en opplevelse som setter adrenalinet i sving. 

Togtur inn i Postojnagrotten

Turen inn er ikke bare en transportetappe, den er rett og slett en introduksjon til en annen verden. 

 

Et fantastisk underjordisk landskap

Postojnagrotten, altså, for et syn den var! Denne grotten er rett og slett et av naturens virkelige underverker. Med kilometer på kilometer av underjordiske haller og passasjer, er det ikke rart at dette stedet tiltrekker seg besøkende fra hele verden. 

Postojnska jama

Det er heldigvis ingen fare for å gå seg vill inne i grotten. Du ledsages hele tiden av en guide som viser vei gjennom de forskjellige hallene og gangene i grotten.

Som du ser på bildet så er det også fint oppbygd med veier og rekkverk. Turen er like vel på rundt fem kilometer, så gode sko er å anbefale.

En annen ting som er viktig å huske på er at selv om det er shortsvær ute, er det en helt annen historie inne i grotten. Her er det kjølig, så her gjelder det å ha med seg ekstra klær. Jeg var glad for den ekstra genseren, for å si det sånn.

 

Den russiske broen

Det som kanskje imponerte oss mest inne i grotten var den russiske broen. Den ble bygget av russiske krigsfanger under første verdenskrig og gjør det mulig å gå over en av de store hallene i grotten.

Den russiske broen i Postojnagrotten

Vi gikk over den på vei inn i grottesystemet og under den på vei ut. Her er det fort gjort å få følelsen av å befinne seg på filmsettet til en av Ringenes Herre filmene.

 

Avsluttende tips

Hele turen er på vel fem kilometer og tar rundt 1.5 time. Underveis så får du informasjon om hva du ser på en audioguide som du kan holde opp til øret. Mest spennende er det like vel å bare la seg fascinere av det fantastiske byggverket som naturen har skapt.

Det er lurt å bestille billetter på forhånd, slik at du slipper å stå i mer kø enn nødvendig. Vi tok også turen videre til Predjama-slottet, som ligger rett i nærheten. Det var en fantastisk kombinasjon, og jeg vil absolutt anbefale å sette av tid til begge deler hvis du er i området.