Siena

siena

En tur til Toscana i Italia er fristende for mange, og Siena er blant regionens vakreste reisemål.

Siena har 54 000 innbyggere og byen ble i følge legenden grunnlagt av Senius, sønn av Remus. Remus, sammen med broren Romulus, var grunnleggerne av Roma og disse guttene ble oppdratt av en ulvinne. Derfor finner vi, i likhet med i Roma, mange skulpturer av den diende ulvinnen også rundt omkring i Siena.

Sienas sentrum er på UNESCOs verdensarvliste og byen er viden kjent for sitt kjøkken, sin kunst og sine museer. Legg storbyferien hit og få en smak av det ekte Italia. Toscana er dessuten en yndet destinasjon for vinelskere verden over.

Anbefalte hotell i Siena

Vil du bo sentralt er det historiske sentrum fantastisk, og det er her de fleste som besøker Siena velger å bo. Sentrum er forholdsvis lite, så velger du å bo her er du i gangavstand til det meste.

Siden Siena ikke er så stor bør du også undersøke landsbygden rundt, her kan du nemlig finne utrolig sjarmerende overnatting i naturskjønne omgivelser. I landsbyene får vi enda mer av den italienske livsstilen, med sin sunne og deilige mat, sterke espresso og dramatiske hverdagsliv.

Her har vi plukket ut tre glimrende hotellvalg i Sienna. De to første er i det historiske sentrum, mens det siste hotellet ligger landlig til, like utenfor det historiske sentrumet av byen.

annonselenker

Villa del Sole Siena

Villa del Sole er et lite, stilfullt og moderne hotell med en fantastisk fredelig plassering i Sienas historiske sentrum. 

Fra hotellets terrasse får du vidstrakt utsikt over Siena, og landskapet rundt. Når du går ut hotellinngangen bruker du bare fem minutter å gå til torget Piazza del Campo. Her bor du med andre ord svært sentralt og fint.

Hotellets ni rom er alle romslige og innredet i lekre krem, stein og beige toner. De fire rommene i første etasje har en nydelig utsikt over mot byen. Ønsker du denne utsikten så velger du superior-rom når du bestiller.

 

BESTILL ROM HER

Relais degli Angeli

Relais degli Angeli ligger like ved et historisk torg i sentrum av byen, mindre enn 800 meter fra byens mest kjente plass, Piazza del Campo.

Hotellet ligger i en sjarmerende historisk bygning midt i Siena. Rommene nydelig dekorert med fresker i taket, og innredet med elegante antikke møbler. Her får du dessuten rikelig med plass.

På hotellets terrasse servers det både mat og god drikke, et perfekt sted for late kvelder. Ønsker du deg ekte italiensk sjarm så kan vi anbefale Relais degli Angeli.

 

BESTILL ROM HER

Borgo Grondaie

Ønsker du å bo litt utenfor selve bysentrum er Borgo Grondaie et glimrende alternativ. Hotellet ligger i et landlig område, cirka 1 km fra bykjernen i Siena.

På hotellet kan du nyte en fredfull og avslappet atmosfære, samtidig som du har kort vei inn til sentrum av Siena. Hotellet har en flott hage, med eget badebasseng.

Kommer du til Siena med bil er dette hotellet et glimrende alternativ. Her er det en stor parkeringsplass like ved hotellet som du enkelt kan få tilgang til.

 

BESTILL ROM HER

 

Topp 10 ting å gjøre i Siena

annonse

Slik reiser du til Siena

Det raskeste måten å reise fra Oslo til Siena er å fly til Firenze. Vi må belage oss på mellomlanding, men gjennomsnittlig reisetid er ikke på mer enn mellom 5 og 7 timer. Det går mange busser og tog daglig fra Firenze til Siena, og denne turen tar cirka 1,5 time.

Mange velger også å besøke Siena med bil, noe som er helt uproblematisk. Flere av hotellene har egne parkeringsplasser, slik at du enkelt kan sette fra deg bilen.

 

Historiske Siena

Italiensk drama er ikke bare fotball og opera. Nord Italia var i århundrer et lappeteppe av selvstendige bystater som lå i konstant kamp med hverandre. Dette viser seg for eksempel i Sienas solide bymurer og de høye tårnene som syns på milevis avstand.

siena i toscana

Siena er en by hvor all denne dramatikken er godt synlig. Fortidens maktkamper er dessuten også en del av byens mange tradisjoner og kulturelle begivenheter. De berømte hesteløpene som foregår på byens piazza hver sommer, var ikke alltid så festlige og harmløse som de er i dag.

 

Toscanas vakreste by

Det blir ofte påstått at Siena er Italias vakreste middelalderby. At det er Toscanas vakreste by er det også stor enighet om.

Den har ikke Firenzes makt og størrelse, ei heller Pisas skjeve tårn. Men Siena har Toscanas hjerte og skjønnhet på en måte vi ikke finner andre steder.

Rediger innlegg ‹ dinstorbyferie.no — WordPress

Den intime atmosfæren i de trange gatene setter oss ut av tid og sted. Når kirkeklokkene ringer går faktisk folk til Gudstjeneste, og bak hekker og murer spiser de middag, gjerne i 3 timer i strekk.

Spaserer vi i gatene under siestaen, hender det ofte vi blir hysjet på hvis vi skravler for høyt.

 

Det verdensberømt hesteløpet i Siena

To ganger hver sommer arrangerer Siena verdens kanskje mest berømte hesteløp.

hesteløpene i siena

Hesteløpet foregår på selveste by torget, Il Campo, og er en konkurranse mellom byens bydeler. Dette er en folkefest av de helt store og var også en del av James Bond-filmen Quantum of Solace fra 2008.

 

Etterkommere etter Etruskerne

Etruskerne har tradisjonelt falt litt i skyggen av sine berømte naboer i sør, Romerne. Men selv om Roma viste seg sterkere på slagmarken, har de mye å takke etruskerne for. Dette folket er blant annet kjent for sin bruk av avansert vanningsteknologi for å øke arealet av dyrkbar jord. 

vingårder i siena

Etruskerne har gitt navnet til denne regionen. Toscana er verdenskjent for sitt vakre, bølgende landskap, sine kulinariske herligheter og sine vingårder. Kunst og kultur har de også gitt verden, kanskje først og fremst i form av den banebrytende italienske renessansen.

 

Severdigheter og attraksjoner i Siena

Siena er en by som bergtar alle sine besøkende. Den egner seg glimrende for både romantiske par, venneturer og familier. Middelalder-atmosfæren er til å ta og føle på, og vi mister fort pusten av de spektakulære severdighetene. Her følger noen av byens fantastiske opplevelser.

 

Il Campo torget

Il Campo torget i sienaPiazza del Campo er det naturlig midtpunktet i det historiske sentrum. Dette magiske torget åpner seg opp som en egen verden i det vi kommer ut fra de trange gatene rundt. Den ble anlagt med det formål at alle byens innbyggere kunne få plass og delta i ulike begivenheter gjennom året. Il Campo er dandert med mange av byens viktige bygninger. Her ligger blant annet den vakre Fonte Gaia fra 1346, samt kapellet Cappella di Piazza fra 1376. Sistnevnte ble reist for å ære Jomfru Maria for hennes hjelp til å beskytte byen mot Svartedauden.

Katedralen i Siena

katedralen i sienaDenne vakre og spektakulære katedralen stod ferdig i 1263. Bygget er en skattkiste av arkitektur og kunst og interiøret er mildt sagt overveldende. Blant de mest kjente elementene i kirken er de historiefortellende mosaikkene som utgjør gulvflaten. Kirkerommet inneholder mesterverker av størrelser som Michelangelo og Donatello. Det er så rikt dekorert at vi nærmest ikke vet hvor vi skal kikke først. Det tok da også lang tid å ferdigstille, marmor-panelene stod først ferdige på 1800-tallet. Glem heller ikke å se katedralens berømte Piccolomini-bibliotek!

Utsikt over Siena fra Torre del Mangia

utsikt over siena fra Torre del MangiaTorre del Mangia er en av hovedattraksjonene på by torget. Dette 102 meter høye tårnet stod ferdig i 1348 og er Italias 3. høyeste av sitt slag. Det hører til Palazzo Pubblico, som er byens rådhus, og ble bygd for å markere folkets makt som likeverdig til kirkens. Det er over 400 trappetrinn til toppen, men orker vi det får vi en fantastisk utsikt over byen og landskapet rundt. Navnet Mangia skal visstnok komme av kallenavnet til tårnets første ringer, Giovanni di Balduccio. Han var nemlig kjent for å spise opp alt han tjente. Mangiare betyr «å spise» på italiensk.

Museo Civico

Palazzo Pubblico sienaDette er Sienas bymuseum og ligger i rådhuset, Palazzo Pubblico. Museet er ikke stort, men er like fullt en storartet opplevelse. Den mest kjente installasjonen er freskeserien til Ambrogio Lorenzetti som tar for seg de ulike konsekvensene av godt og dårlig styre. Den store salen, Sala del Mappamondo, har berømte fresker av Guidoriccio da Fogliano og Simone Martini. Alle freskene forteller både religiøse og verdslige historier som også barn har stor glede av å studere. Museet er åpent daglig og billett kan kjøpes separat eller som del av en tur opp i tårnet, Torre del Mangia.

Palio-hesteløpene

Palio hesteløpene i sienaBesøker vi Siena 2. juli eller 16. August får vi oppleve en utrolig folkefest. Det dreier seg om de årlige Palio-hesteløpene som det ikke finnes maken til noen andre steder. Tradisjonen går tilbake til 500-tallet og samler hele byen, samt besøkende, på torget. Hesteløpene er en konkurranse mellom Sienas 17 bydeler og festivitetene går over 4 dager. Hver bydel har et dyr som sitt symbol og rytterne stiller i sine tradisjonelle, fargerike drakter. Den første hesten over målstreken vinner, selv om den kommer uten sin rytter!

Santa Maria della Scala

Santa Maria della Scala i sienaRett overfor Sienas katedral ligger dette fascinerende museumskomplekset. Anlegget ble bygd som et overnattingstilbud for pilgrimmer, men bistod også med hjelp til fattige og som hjem for foreldreløse barn. I dag huser bygget Sienas viktigste museum med sine over 10 000 kvadratmeter. Anleggets vegger består av fantastiske fresker fra gulv til tak. Disse stammer fra ulike tider, hovedsakelig fra 1300- til 1500-tallet. Her møter vi noen av Sienas kjente kunstnere som Lorenzo de Pietro og Dominico de Bartolo. Her finnes også en imponerende samling av historiske gjenstander og relikvier.

Val d’Orcia

Val d’Orcia dalen i toscanaDenne dalen blir ofte kalt hjertet av Toscana og er en del av UNESCOs verdensarv. Dalen er formet av Orcia-elven og preges av åser og vingårder. Her kan vi også besøke de pittoreske byene Pienza og Montalcino, samt se det vakre Palazzo Piccolomino. Regionen er viden kjent for sine landbruksprodukter. Vi kan smake den berømte osten Pecorino, bli kjent med genuin olivenolje og vin produsert i følge urgamle tradisjoner. De vakre fotografiene vi ofte ser i reklamen for Toscana er ofte tatt i nettopp denne regionen.

Orto de Pecci

Orto de Pecci parken i sienaDenne parken kommer barna til å elske, de voksne også for den saks skyld. Parken ligger i et lite dalføre kun 5 minutter til fots fra Piazza del Campo. Her finner vi geiter, påfugl og esler, en dam med gullfisker samt gjess og ender. Vi kan nyte medbrakt mat på et pledd i gresset, eller ved en av de mange benkene. Vil vi ha varm mat er det også en kafé og restaurant her. På dagtid serveres drikke og snacks, mens pizza og pasta serveres til lunsj fra 12:30, eller til middag fra 19:30.

Vinsmaking i Toscana

vingårder i toscanaNår vi besøker hjertet av Toscana bør vi også utforske dets vingårder. Her ligger de berømte regionene Chianti, Brunello og Vino Nobile. Vi kjenner alle de sagnomsuste navnene Montepulciano og Montalcino, så ikke gå glipp av sjansen til en smaksopplevelse av de sjeldne! På mange av disse vingårdene får vi ikke bare smake vin, men også mange av de lokale landbruksproduktene. Det serveres lokale oster, spekemat, oliven og bakervarer. I tillegg får vi en reise i det vakre toscanske landskapet, med sine idylliske landsbyer og bølgende åser.