Trieste

inneholder annonselenker

trieste i italia

Italienske Trieste er en vakker og spennende by preget av latinsk, slavisk og tysk kultur.

Med sine 240 000 innbyggere er byen et viktig økonomisk sentrum, noe som er lett å se i den storartede arkitekturen i sentrum. Trieste blir ofte beskrevet som en av Europas oversette perler.

 

Anbefalte hotell i Trieste

Città Vecchia er Triestes gamleby. Her finnes mange barer og klubber, samt mange severdigheter. De fleste som reiser til Trieste velger et hotell i gamlebyen.

I Borgo Teresiano er vi midt i byen og dette strøket preges av flotte, store kvartaler, plasser og avenyer. Her er god shopping og yrende uteliv. Et roligere, men sentralt og vakkert strøk, er Borgo Giuseppino som ligger langs kaiene.

For å gjøre det enklere for deg å velge hotell når du besøker Trieste, har vi plukket ut tre gode hotellalternativer her.

 

3 flotte hotell i Trieste

 

Savoia Excelsior Palace Trieste

Rett ved strandpromenaden og bare tre kvartaler unna Piazza Unità, finner du Savoia Excelsior Palace Trieste.

Hotellet har en av Trieste sine aller beste adresser. Her bor du like ved sjøen, et kort stykke unna de livligste kafeene og barene, og de beste butikkene. Velger du et rom med utsikt får du dessuten en nydelig utsikt over sjøen. 

Rommene er nydelig innredet, og særlig fine er superior rommene med utsikt mot havet. Dette er utvilsomt et av de aller beste hotellene i Trieste.

 

LES MER / SJEKK PRIS HER

 

DoubleTree by Hilton Trieste

Hotellkjeden DoubleTree by Hilton er kjent for sin jevnt over veldig gode kvalitet, og hotellet deres i Trieste er intet unntak. Deres hotell i Trieste ligger perfekt plassert i gamlebyen, med kort vei til det aller meste.

Bygningen er gammel og ærverdig, men rommene moderne og stilfulle. Resepsjonen og vestibylen er utrolig flott dekorert, og et skue i seg selv. Her kombineres nytt og gammelt på en elegant og stilig måte.

Ønsker du å bo i gamlebyen i Trieste, er dette hotellet et glimrende alternativ. Det er dessuten forholdsvis billig.

 

LES MER / SJEKK PRIS HER

 

Palace Suite

Palace Suite ligger i et vakkert renovert palass fra begynnelsen av 1900-tallet, som har blitt omgjort til flotte suiter. Selve hotellet ligger svært sentralt, midt i Trieste, og du er i gangavstand til det meste.

Hotellets front prydes av nydelig jugendstil, mens suitene er moderne, og stilig innredet med massevis av boltreplass.

Drar dere på familietur så er familie-suiten et glimrende valg. Her får dere stor plass, til en forholdsvis rimelig pris. Vær oppmerksom på at når du skal sjekke inn, så skjer dette på Hotel Continale, som ligger like over veien.

 

LES MER / SJEKK PRIS HER

 

10 spennende ting å gjøre i Trieste

Slik reiser du til Trieste

Triestes Friuli Venezia Giulia Airport er en internasjonal flyplass. Dessverre går det i skrivende stund ingen direkte ruter mellom Oslo og Trieste. Reisen tar mellom 5 og 8 timer med mellomlanding. Fra flyplassen går det tog og buss med hyppige avganger inn til byen, raskeste tog tar cirka 30 minutter.

 

Trieste sin historie

Opprinnelsen til byens navn kommer av det venetianske tergeste som enkelt og greit betyr «marked». I år 177 før Kristus ble Trieste innlemmet i Romerriket. Byen forble under romersk kontroll frem til år 476 da makthaverne flyttet fra Roma til Bysants.

Karl den Store tok over byen i 788, men på slutten av 1100-tallet hadde Trieste oppnådd status som fristad. Men nå fulgte konflikter med det mektige Venezia. Det endte med at Trieste ba den ambisiøse Habsburg-familien om hjelp. I 1382 kom derfor byen under Leopold III av Habsburgs kontroll.

trieste italia

Som følge av oppgjøret etter 1. Verdenskrig ble Trieste en del av Italia. Men dette gikk ikke så lett for seg. Majoriteten av byens innbyggere var nemlig slaviske og det kom til konflikt og opprør. Deretter fulgte Fascismen og 2. Verdenskrig og det var ikke før i 1954 at Trieste omsider fant roen som en italiensk by.

 

Mangfoldige Trieste

Som mange andre byer i Europa, sliter også Trieste litt med sin identitet. Men samtidig er det også dette som gjør byen så spennende.

Borgo Teresiano er et prangende flott strøk fra midten av 1700-tallet, inspirert av både italiensk- og Wiener-arkitektur.

romersk amfiteater i trieste

Et par steinkast unna blir vi så overrasket av et godt bevart, romersk amfiteater!

 

Trieste – en levende kulturby

At Trieste har en spennende og variert kulturscene er ikke overaskende. Byen kan skilte med et enormt antall museer, gallerier, konsertscener og andre kulturinstitusjoner.

reise til trieste

Trieste har også Europas ledende filmfestival med fokus på sentraleuropeisk film, en klar indikasjon på byens lange historie som del av Habsburgernes rike.

 

Europas kaffe-hovedstad

Det meste av kaffen som drikkes i Europa kommer via havnen i Trieste. Det har den gjort siden 1700-tallet. I Trieste er dessuten kaffe sterkt knyttet til litteratur.

kaffe i trieste

Byens mange litteratur-kaféer, har opp gjennom tidene blitt frekventert av størrelser som James Joyce og Umberto Saba.

 

Attraksjoner og severdigheter i Trieste

Trieste passer fint som feriested i seg selv, men også som del av en rundtur. Venezia er ikke langt unna og fra Trieste kan vi også lett reise ut til sommeridyllen Istria. Dolomittene er dessuten rett nord for byen og byr på aktiviteter både sommer og vinter.

 

San Giusto slottet

San Giusto slottet i triesteMed flott utsikt over byen og havet, ligger San Giusto slottet på toppen av åsen med sammen navn. I romersk tid lå det her en befestet bydel. Dagens slott ble oppført av Venetianerne på 1300-tallet, deretter revet og gjenreist av Friedrich II av Habsburg i 1470. Videre utvikling av slottet ble gjort av både Venetianere og Habsburgere. I 1630-årene tok slottet endelig den formen det har i dag. Slottet brukes til utstillinger, forestillinger og andre kulturelle begivenheter.

Det romerske teatret

det romerske teateret i triesteMidt i byen, ved foten av høydedraget hvor San Giusto slottet ligger, finner vi det romerske teatret. Anlegget ble oppført i slutten av det første århundret etter Kristus og benytter seg av den naturlige skråningen. Bygget i stein, med de øverste sitteplassene bygd i tre, kunne det ta hele 3500 tilskuere. Teatret er Triestes rikeste, arkeologiske funnsted. I 1930-årene ble det her funnet en rekke, vakre romerske statuer som i dag er å se i Lapidario Tergstino. Inskripsjoner fra Keiser Trajans tid nevner teatret og knytter en viss Petronius Modestus til oppføringen av anlegget.

Kleine Berlin

severdigheter i trieste2. Verdenskrig har satt sine spor over hele Europa. Kleine Berlin i Trieste er et tunnelsystem som ble brukt som tilfluktsrom av både tyske soldater og byens sivilbefolkning. Tunnelene inneholder to faste utstillinger som tar for seg både 1. og 2. Verdenskrig. En av kuriositetene i dette systemet er en brønn med en innebygd spiraltrapp. Denne trappen gjorde det mulig for SS offiseren Globocnick å bevege seg uhindret mellom sitt hjem og det lokale justisdepartementet.

Miramare slott

Miramare slottet i triesteHelt på tuppen av Grignano-odden ligger det eventyrlige slottet Miramare. Dette romantiske bygget har en fabelaktig utsikt over Trieste bukta og er omgitt av en vakker park. Parkanlegget dekker hele 22 hektar og inneholder sjeldne planter, flotte skulpturer og idylliske dammer. Miramare ble bygd av erkehertug Ferdinand Maximilian av Østerrike. Det stod ferdig i 1860 og her kan vi blant annet se Ferdinands soverom som er møblert som en skipskahytt. En forbannelse hviler over slottet; den som overnatter her vil nemlig dø tidlig i et fremmed land!

Museo Revoltella og Palazzo Brunner

Museo Revoltella i triestePå Piazza Venezia ligger det storslagne Revoltella palasset i renessanse stil. Her bodde kunstsamleren Baron Pasquale Revoltella. Den generøse baronen dedikerte både palasset, samt den enorme samlingen og hele interiøret, til byen. I dag er dette palasset et fascinerende museum. I 1907 tok byen i bruk det nærliggende Brunner palasset for å kunne utvide kunstsamlingen. Museet dekker hele 4000 kvadratmeter og i den faste samlingen finner vi cirka 350 malerier og skulpturer. Fokus er på italienske kunstnere fra 1800-tallet og oppover.

Muggia

MuggiaPå besøk i Trieste bør vi også ta fergen over til den lille, sjarmerende byen Muggia. Bak byens lille havn strekker de trange gatene seg innover mot byens autentiske, venetianske torg. Her kan vi spise god mat på små uterestauranter og ta inn den genuine atmosfæren. Ta også med badetøyet til Muggia. Langs kystlinjen som strekker seg ned mot grensen til Slovenia, finnes gode bademuligheter. Besøker vi Muggia i overgangen Februar – Mars, får vi dessuten med oss en fantastisk folkefest. Muggias karneval går over hele 7 dager og er dominert av utrolige opptog og fester.

Canale Grande

Canale Grande triesteDenne kanalen strekker seg fra havnen inn i byen. Opprinnelig lå det seilskuter her, men i dag er den dominert av småbåter. Dette området, med sine serveringssteder langs kanalen, er perfekt for varme sommerkvelder. På en av broene står en statue av en av områdets store beundrere, forfatteren James Joyce. Triestes største kirke, Sant Antonio fra 1849, dominerer strøket. Her finner vi også den vakre serbisk-ortodokse kirken San Spiridione fra 1868. Kanalen ligger i bydelen Borgo Teresiano, oppkalt etter keiserinne Maria Teresia av Østerrike.

Grotta Gigante

Grotta Gigante i nærheten av triesteCirka 20 kilometer fra Trieste sentrum ligger denne enorme hulen. Frem til 2010 var den rangert som verdens største hule åpen for publikum. Nå har derimot La Verna-hulen i Frankrike tatt over tittelen. Uansett, et besøk hit er en fantastisk opplevelse for både store og små. Her blir vi tatt med på en guidet tur. Det største kammeret er hele 98 meter høyt og 167 meter langt! Imponerende er også de mange, fargerike steinformasjonene i denne hulen. Husk å ta med genser og jakke da det er veldig kjølig her inne i fjellet.

Museo del Mare

museo del mare i triesteSamlingen på Triestes sjøfartsmuseum er blant Middelhav-områdets viktigste. Utstillingen består blant annet av flotte modeller av seilskip som opp gjennom tidene har krysset Adriaterhavet. Dette er et sted å ta med hele familien. Blant museets mange, unike gjenstander er en kano lagd av en uthulet trestamme. Det finnes kun to originale kanoer av denne typen i verden. Spennende er også samlingen av historiske navigasjonsinstrumenter, samt detaljerte modeller av luksuriøse cruise-skip.