Trykk her for å se anbefalte hotellrom i Gdansk

Finn billige flybilletter til Gdansk her

Oversikt over pakketurer inkludert fly og hotell

/sponsede lenker

Polen er et populært reisemål for nordmenn, med først og fremst Krakow som den største turistdestinasjonen. I moderne tid har Gdansk blitt mer og mer populær, som med sin relativt nære beliggenhet til Østlandet er en optimal destinasjon for en langweekend. I tiden etter andre verdenskrig har det kun gått en vei med Gdansk – og det er fremover mot det som stadig blir en mer moderne storby med en samtidig viktig og godt bevart historie.

Gdansk ligger helt nord i Polen og er en viktig havneby. Byen er hjem for over 450 000 polakker, og har en lang og innholdsrik historie der byen har vært preget av både slaveri og krig. Under andre verdenskrig ble store deler av Gdansk lagt i ruiner, men mange viktige bygninger og monumenter har siden den gang blitt gjenskapt. Klimaet i byen kan på mange måter sammenlignes med det norske, og turistene reiser helst hit i de tre sommermånedene fra juni til august. Byen passer godt for alle slags turister, og har de siste årene blitt særlig populært for nordmenn på jakt etter billige weekendturer.

Reise til Gdansk

Den korte flyturen på mindre enn halvannen time fra Oslo Lufthavn til Gdansk gjør det perfekt for en langweekend, men lengre opphold er naturligvis ikke å forakte det heller. Det går direkteflygninger flere ganger om dagen i høysesongen, og ellers relativt ofte utover høsten eller våren. Den offisielle valutaen i Polen er polske zloty, og en zloty tilsvarer i skrivende stund nesten 2 norske kroner. Wizzair har også billige avganger til Gdansk fra flere flyplasser rundt om i Norge.

Prisnivået i Gdansk er svært gunstig for nordmenn. Det er en av de billigste storbyene i Øst-Europa og Europa generelt, både hva overnatting, shopping, bespisning og det meste annet angår. Her kan man med andre ord virkelig skjemme seg bort. Gdansk er dessuten en trygg by å ferdes i som turist. Drikkevannet er trygt, men smaker kanskje ikke så godt, flaskevann anbefales derfor.

Overnatte og spise i Gdansk

Gdansk er en forholdsvis enkel hotellby uten for mange av de store hotellkjedene, men allikevel er det stor variasjon i standarden. Man kan uansett bo både sentralt og bra uten å måtte betale for skjorta i det – på generell basis er hotell i Gdansk billig. Derfor anbefaler vi at man booker hotell i sentrum av byen, og søk gjerne opp attraksjoner dere ønsker å se på forhånd slik at dere bor i nærheten.

Polsk mat er tradisjonelt bestående av en tallerken med fet mat og mye godt tilbehør. De fleste restaurantene i sentrum serverer typisk turistmat der menyene har godt utvalg av forskjellige matretter. Som havneby er det dessuten mange restauranter som serverer fersk sjømat her.

Severdigheter i Gdansk

Til tross for at Gdansk ble bombet sønder og sammen under andre verdenskrig, så har mange historiske bygninger i etterkant blitt gjenreist slik «originalene» var. Byen er i seg selv vakker og har mye interessant for historieelskere.

ferie-gdanskKongeveien

Hovedgaten i Gdansk har i flere århundrer vært selveste «Kongegaten». Dette er veien opp mot slottet i byen, og ble følgelig brukt som hovedveien opp til det. Som turist er en spasertur oppover her nærmest obligatorisk, og man vil i nærheten oppleve mange severdigheter og interessante stoppesteder.

kongeveien-gdanskMarkedet i Gdansk

Oppsøk også det som kalles for «Long Market». En gang i tiden var dette den viktigste markedsplassen i Gdansk, mens det i dag selges mye turistvennlig og lokale varer her. Bak markedsplassen kan man se typiske bygninger fra 1700-tallet, og man kan også få med seg den berømte Neptun-fontenen midt på markedsplassen.

gdansk ferie gamlebyenGamlebyen

Den eneste bygningen som overlevde andre verdenskrig, var rådhuset i Gdansk. Men mange andre bygninger i gamlebyen har blitt restaurert siden den gang, blant annet flere kirker. I denne delen av byen får du et historisk innblikk ved å vandre rundt i gatene, men også mange museer holder hus her.

Kilde: Wikipedia commons

Kilde: Wikipedia commons

Grand Arsenal

En av de mest besøkte turistattraksjonene og mest ærverdige bygningene i Gdansk, er Grand Arsenal. Det ble bygd på starten av 1600-tallet og kombinerer arkitektur fra flere tidsepoker, deriblant renessansen. På innsiden av bygget holder et galleri hus, så også kunstinteresserte vil finne glede av et besøk her.

maria kirken gdanskMaria-kirken

Maria kirken (Kosciól Mariacki) i Gdansk ble påbegynt i 1379 og er verdens største steinkirke. Den er 105.5m lang og har plass til imponerende 25 000 mennesker. Kirken ble sterkt skadet under andre verdenskrig, men har senere blitt restaurert. Kirken er et imponerende skue og vel verd et besøk.