Polen er et populært reisemål for nordmenn, med først og fremst Krakow som den største turistdestinasjonen. I moderne tid har Gdansk blitt mer og mer populær, som med sin relativt nære beliggenhet til Østlandet er en optimal destinasjon for en langweekend. I tiden etter andre verdenskrig har det kun gått en vei med Gdansk – og det er fremover mot det som stadig blir en mer moderne storby med en samtidig viktig og godt bevart historie.

Gdansk ligger helt nord i Polen og er en viktig havneby. Byen er hjem for over 450 000 polakker, og har en lang og innholdsrik historie der byen har vært preget av både slaveri og krig. Under andre verdenskrig ble store deler av Gdansk lagt i ruiner, men mange viktige bygninger og monumenter har siden den gang blitt gjenskapt. Klimaet i byen kan på mange måter sammenlignes med det norske, og turistene reiser helst hit i de tre sommermånedene fra juni til august, men tåler man litt kaldere temperaturer så kan man godt dra hit om høsten og tidlig vår også. Byen passer godt for alle slags turister, og har de siste årene blitt særlig populært for nordmenn på jakt etter billige weekendturer. En ferie i Gdansk kan gi deg mange gode opplevelser uten at det trenger å koste skjorta!

Anbefalte hotell i Gdansk

Hilton Gdansk

anbefalt hotell i gdansk

Ønsker du å bo komfortabelt når du besøker Gdansk er Hilton Gdansk et utmerket valg. Dette er et femstjerners hotell med sentral beliggenhet langs bredden av Motława elven i gamlebyen. Hilton Gdansk byr sine gjester på høy standard, meget gode fasiliteter, og god service. Hotellet har egen restaurant og to barer, hvor av den ene har en fantastisk plassering på takterrassen. Her kan du nyte en god drink til en nydelig utsikt. Du kan også nyte livet i et innendørs badebasseng i toppetasjen, hvor du også kan sole deg på takterrassen. Av andre fasiliteter kan vi nevne spa med full service, badstu, døgnåpent treningssenter og romservice 24\7.

 

Sjekk pris her

Puro Gdańsk Stare Miasto – Anbefalt!

hotell gdansk

Puro Gdańsk Stare Miasto er et utrolig flott og moderne firestjerners hotell i gamlebyen i Gdansk. Her er du bare en liten gåtur unna hovedgaten og du har dessuten en dagligvarebutikk rett utenfor. Hotellet har gjennomført moderne design, noe som går igjen i alt fra lobby og oppholdsrom til restauranten og ikke mist hotellrommene. De kan også tilby gode spa-fasiliteter og eget steamrom. Hotellet har også en flott restaurant og egen bar. Her får du mye for pengene!

 

Sjekk pris her

IBB Hotel Dlugi Targ

billig hotell gdansk

Flott firestjerners hotell med en fantastisk beliggenhet langs hovedgaten i Gdansk, stort mer sentralt enn dette er det ikke mulig å bo i gamlebyen. Hotellet er plassert i starten på en sidegate, så det er forholdsvis stille og rolig. Rommene er fine og romslige og renholdet er godt. Et gjennomført hotell i Gdansk som får gode tilbakemeldinger fra tidligere gjester.

 

 

Sjekk pris her

annonselenker

Reise til Gdansk

Den korte flyturen på mindre enn halvannen time fra Oslo Lufthavn til Gdansk gjør det perfekt for en langweekend, men lengre opphold er naturligvis ikke å forakte det heller. Det går direkteflygninger flere ganger om dagen i høysesongen, og ellers relativt ofte utover høsten eller våren. Den offisielle valutaen i Polen er polske zloty, og en zloty tilsvarer i skrivende stund nesten 2 norske kroner. Wizzair har også billige avganger til Gdansk fra flere flyplasser rundt om i Norge.

Prisnivået i Gdansk er svært gunstig for nordmenn. Det er en av de billigste storbyene i Øst-Europa og Europa generelt, både hva overnatting, shopping, bespisning og det meste annet angår. Her kan man med andre ord virkelig skjemme seg bort. Gdansk er dessuten en trygg by å ferdes i som turist. Drikkevannet er trygt, men smaker kanskje ikke så godt som her hjemme, flaskevann anbefales derfor.

Oversikt over pakketurer inkludert fly og hotell

annonselenke

Overnatte og spise i Gdansk

Gdansk er en forholdsvis god hotellby med jevnt over god standard på hotellene. Man kan bo både sentralt og bra uten at det koster skjorta, selv om prisene har steget litt i takt med at byen har blitt stadig mer populær blant turister. Vi anbefaler vi at man booker hotell i sentrum av byen, slik at man har kort vei til det meste.

Polsk mat er tradisjonelt bestående av en tallerken med fet mat og mye godt tilbehør. De fleste restaurantene i sentrum serverer typisk turistmat der menyene har godt utvalg av forskjellige matretter. Som havneby er det dessuten mange restauranter som serverer fersk sjømat her. Du finner også både italienske restauranter her, restauranter som server lokal mat, samt egne sushi og biffrestauranter. Felles for de fleste av de er at de serverer god mat til greie priser.

Hotelltilbudet er som nevnt bra i Gdansk, med alt fra lukseriøse alternativer som Hilton Gdansk, til rimeligere alternativer. Hotellene holder jevnt over meget god standard og man får mye for pengene her. Det kan være penger å spare på å sammenligne de forskjellige alternativene, ta gjerne en titt på oversikten under og finn det hotellet som passer deres reisebudsjett best.

Ting å gjøre i Gdansk:

annonse

Severdigheter i Gdansk

Til tross for at Gdansk ble bombet sønder og sammen under andre verdenskrig, så har mange historiske bygninger i etterkant blitt gjenreist slik «originalene» var. Byen er i seg selv vakker og har mye interessant for historieelskere. Det er en opplevelse i seg selv å vandre rundt i byen, men det kan også være verd å få med seg noen av de mest kjente severdighetene i Gdansk når man først tar turen. Her har vi samlet noen av de mest kjente severdighetene i Gdansk.

ferie-gdanskKongeveien

Hovedgaten i Gdansk har i flere århundrer vært selveste «Kongegaten». Dette er veien opp mot slottet i byen, og ble følgelig brukt som hovedveien opp til det. Som turist er en spasertur oppover her nærmest obligatorisk, og man vil i nærheten oppleve mange severdigheter og interessante stoppesteder.

kongeveien-gdanskMarkedet i Gdansk

Oppsøk også det som kalles for «Long Market». En gang i tiden var dette den viktigste markedsplassen i Gdansk, mens det i dag selges mye turistvennlig og lokale varer her. Bak markedsplassen kan man se typiske bygninger fra 1700-tallet, og man kan også få med seg den berømte Neptun-fontenen midt på markedsplassen.

gdansk ferie gamlebyenGamlebyen

Den eneste bygningen som overlevde andre verdenskrig, var rådhuset i Gdansk. Men mange andre bygninger i gamlebyen har blitt restaurert siden den gang, blant annet flere kirker. I denne delen av byen får du et historisk innblikk ved å vandre rundt i gatene, men også mange museer holder hus her.

Kilde: Wikipedia commons

Kilde: Wikipedia commons

Grand Arsenal

En av de mest besøkte turistattraksjonene og mest ærverdige bygningene i Gdansk, er Grand Arsenal. Det ble bygd på starten av 1600-tallet og kombinerer arkitektur fra flere tidsepoker, deriblant renessansen. På innsiden av bygget holder et galleri hus, så også kunstinteresserte vil finne glede av et besøk her.

maria kirken gdanskMaria-kirken

Maria kirken (Kosciól Mariacki) i Gdansk ble påbegynt i 1379 og er verdens største steinkirke. Den er 105.5m lang og har plass til imponerende 25 000 mennesker. Kirken ble sterkt skadet under andre verdenskrig, men har senere blitt restaurert. Kirken er et imponerende skue og vel verd et besøk.

museum over andre verdenskrig i gdanskMuseum over andre verdenskrig i Gdansk

Polen var som kjent dypt involvert i andre verdenskrig, og Gdansk har et splitter nytt museum for å fortelle historiene fra den grusomme krigen. Det ble åpnet så sent som i mars 2017, i en bygning som mer eller mindre må kunne beskrives som en arkitekts mesterverk – bygningen er en severdighet i seg selv. Store deler av utstillingene er gjort interaktiv, som gjør hele opplevelsen langt mer spennende enn å lese tekst fra en vegg mens man ser på en gammel gjenstand. Helt klart et museum man bør ta turen innom.

de beste severdighetene i gdanskOliwa Park

Oliwa Park er den mest populære parken i byen, og den ligger i Oliwa-området som for øvrig har mange severdighet er man bør få med seg. Parken er ikke veldig stor, men med beskrivelser som «den fineste parken jeg har vært i» fra turister, så er det absolutt noe man bør få med seg. Oliwa-parken er sjeldent godt vedlikeholdt og har noe historisk over seg, med flere historiske bygninger og museer som en del av scenariet. Når man først bestemmer seg for å se katedralen, så bør man også ta seg en spasertur gjennom den frodige parken. Begge deler ligger for øvrig et stykke unna gamlebyen.

elvepromenaden i gdanskElvepromenaden langs Motlawa-elven

Motlawa-elven renner tvers gjennom Gdansk, og byen har spesielt et område som virkelig er verdt å ta seg en spasertur langs. Det er elvepromenaden i sentrum, som med sine flotte bygninger og utsikt trolig er den mest karakteristiske gaten i byen. Også her finner man massevis av restauranter og puber med uteservering, samtidig som det er god plass til å spasere nedover elvekanten. I tillegg er det massevis av aktiviteter her, med turistbåter, kajakkutleie, trøbåter, motorbåter og så videre. Det er alltid mye som skjer i denne gaten på en finværsdag, og man må nesten bare ta en spasertur nedover her når man først er i Gdansk.

westerplatte severdighet i gdanskWesterplatte

Halvøya Westerplatte i Gdansk har en helt spesiell historie, da det var her det første angrepet fra tyskerne kom under utbruddet av andre verdenskrig i september 1939. På halvøya ble det i etterkrigstiden reist et monument på halvøya, som er et mektig syn. I tillegg har enkelte av ruinene fra vakthusene blitt omgjort til museum, med interessante utstillinger og historier fra det som var det første militære slaget i Europa. Har man bare et snev av interesse for historie, så er denne lille halvøya absolutt et sted man er nødt til å få med seg. Det er også mulig å ta seg til halvøya med båt, noe som virkelig anbefales på en solrik dag.

escape rooms gdanskEscape rooms Gdansk

Escape rooms i Gdansk passer perfekt for de som er små lei av de tradisjonelle severdighetene og har lyst å prøve noe helt nytt og spennende. Kort fortalt er escape rooms et mysteriespill der dere blir plassert i et rom som er full av gåter som dere må løse i fellesskap. Etter hvert som gåtene løses avanserer dere i spillet og hovedmålet er å klare å bryte seg ut av rommet innen tidsfristen er ute. Escape Rooms i Gdansk er vellaget og har forskjellige tema som passer godt for byen. Passer godt for familier og par som har lyst å trimme hjernecellene litt.