10 spennende ting å gjøre i Edinburgh

inneholder annonselenker

10 tips til spennende ting å gjøre i Edinburgh

Edinburgh er uten tvil en av de beste byene du kan besøke i Skottland. Her kan du lese om noe av det spennende du kan gjøre i den skotske hovedstaden.

Edinburgh er hovedstad i Skottland, og med rett under en halv million innbyggere er det landets nest største by. Denne storbyen er proppfull av gammel historie. Både gamlebyen og deler av den nye byen i Edinburgh har fått plass på UNESCO sin verdensarvliste.

Anbefalt hotell i Edinburgh

The Balmoral Hotel

Anbefalt hotell i Edinburgh
The Balmoral er et glimrende hotell, med en fantastisk beliggenhet midt i sentrum av Edinburgh. Her bor du i vakre omgivelser, en kort spasertur unna de fleste severdighetene. Hotellrommene er store og romslige, og i likhet med resten av hotellet er de nydelig innredet.

LES MER & BESTILL HER

annonse

I Edinburgh kan man se alt fra gamle borger til moderne museer og utstillinger. Byen er også en super destinasjon for alle som vil kombinere historie, kultur og ikke minst muligheten for mange spennende matopplevelser med godt øl eller smakfull whisky til.

 

Her er 10 av de beste tingene du kan gjøre når du besøker ærverdige Edinburgh

annonse

 

Utforske den fantastiske gamlebyen i Edinburgh

Gamlebyen i Edinburgh
Gamlebyen i Edinburgh har fått plass på UNESCO sin verdensarvliste, og hele området stammer fra middelalderen. Det er hele 4500 vernede bygninger i denne bydelen, og man bør begynne å utforske den fra Royal Mile.

Dette er en lang gågate med mange butikker, spisesteder og puber, og regnes som den beste handlegaten i byen. Går man inn på sidegatene blir det derimot raskt roligere, og man finner mindre spesialbutikker i de gamle, verneverdige byggene.

 

Gå på oppdagelsesferd til berømte Edinburgh Castle

Edinburgh Castle - det berømte slottet i Edinburgh
Edinburgh Castle er en festning som ligger i sentrum av Edinburgh, og ser ut over byen fra en ås. Den har i lang tid vært brukt som festning for å huse militære styrker, og er faktisk fortsatt eid av Forsvarsdepartementet i Skottland.

Man kommer til slottet ved å følge Royal Mile, og man må kjøpe en inngangsbillett for å komme inn i selve slottet. Her er det mye spennende å se på, og alle som interesserer seg for historie, arkitektur eller krigshistorie bør definitivt ta turen hit.

 

Nyte utsikten over Edinburgh fra fjelltoppen Arthur’s Seat

Utsikt over Edinburgh fra fjellet Arthur's Seat
Arthur’s Seat er en utdødd vulkan like utenfor Edinburgh sentrum. I dag er det et populært område å reise til for å gå en fjelltur. Selve toppen er 250 meter over byen, og gir dermed en knallgod utsikt ned mot hele Edinburgh.

Det er ikke så veldig krevende å gå stien helt opp til toppen. Turen tar ikke mer enn 30 til 60 minutter hver vei. På veien opp dit får man se vakker, skotsk natur. Det er ikke uten grunn at denne turen regnes som den beste attraksjonen i hele Edinburgh.

 

Lære mer om Skottlands spennende historie på det skotske nasjonalmuseet

Nasjonalmuseet i Skottland
Skottlands nasjonalmuseum The National Museum of Scotland er et museum som kombinerer både kulturhistorie, vitenskap og teknologi.

Her er det med andre ord noe for enhver smak. Noen av de mest kjente utstillingene på museet er dedikert til Skottlands historie, samt folkene som har bodd i landet og kulturen deres.

Her er det mange spennende objekter fra mange ulike tidsepoker, og en gyllen sjanse for å lære mer om landet, kulturen, og den skotske naturen. Museet strekker seg over fem stappfulle etasjer, og det er helt gratis å komme inn.

 

Utfordre sansene i Camera Obscura and World of Illusions

Camera Obscura and World of Illusions i Edinburgh
Camera Obscura and World of Illusions er en attraksjon i Edinburgh som faktisk stammer helt tilbake til 1853. Som navnet tilsier er det en attraksjon hvor man kan oppleve illusjoner og «magi».

Her kan både barn og voksne kose seg, og det er et perfekt stopp for deg som har lyst til å prøve noe nytt og annerledes. Syntes dere det blir litt for mange slott og brå mursteinshus så er dette et spennende og fargerikt avbrekk for hele familien.

 

Ta en spasertur ned Royal Mile

Royal Mile Edinburgh
Royal Mile ligger midt i gamlebyen i Edinburgh, og er en 1,6 kilometer lang gate som har flere av de viktigste historiske bygningene i byen langs ved seg.

På gateplan er det et stort utvalg av butikker, og dette er et naturlig sted å starte shoppingrunden sin. Det er også et godt utvalg av ulike spisesteder og barer, og på slutten av gaten kommer man til Edinburgh Castle.

Hele området rundt Royal Mile stammer fra middelalderen. Her er det mange flotte bygninger og vakker arkitektur, i tillegg til butikker og puber.

 

Lær mer om whisky hos The Scotch Whisky Experience

Prøvesmaking av whisky hos the scotch whisky experience I Edinburgh
På The Scotch Whisky Experience kan man lære alt man trenger å vite om skotsk whisky. Det sies at man kan lære å bli en whiskyekspert i løpet av en times omvisning her.

Det er flere ulike pakker hvor man får smake flere gode whiskyer og lære om disse. Du kan også få få fulle måltider med skotsk mat og whisky som passer til maten.

Om du er interessert i whisky er dette et godt stopp. Her lærer man utrolig mye om de ulike whiskyregionene i Skottland, de ulike aromaene og smakene på drikken. Du får også et godt innblikk i hvordan whisky lages.

 

Besøk en av de offisielle kongelige residensene Holyrood Palace

Den kongelige residensen Holyrood Palace i Edinburgh
Palace of Holyroodhouse, også kjent som Holyrood Palace, er en av de offisielle kongelige residensene til Storbritannias kongefamilie, og ligger helt i enden av Royal Mile. Det har også på et tidspunkt vært brukt av den skotske kongefamilien.

Dette er et vakkert slott med mye spennende historie rundt seg. Det anbefales å ta en guidet tur inne i slottet for å lære mer om Skottlands kongehistorie og all konflikten rundt det. På området rundt slottet er det dessuten en vakker park og ruiner etter en gammel kirke.

 

Få en 360 graders utsikt over Edinburgh fra Calton Hill

Utsikt over Edinburgh fra Calton Hill
Calton Hill er en ås i Edinburgh som er svært populær blant turister. Her får man en nydelig 360 graders utsikt over hele byen, og det er en fin måte å nyte den vakre byen på.

Det tar faktisk ikke så lang tid å gå til toppen, og det er bare snakk om noen minutters gange i trappene. På toppen er det noen ruiner og noen byggverk som har fått plass på UNESCO sin verdensarvliste. Calton Hill har i lang tid vært populær for kunstnere, og det er utallige malerier både av åsen selv, så vel som av byen sett fra toppen av åsen.

 

Gå om bord i det gamle kongeskipet Royal Yacht Britannia

Kongeskipet the Royal Yacht Britannia i Edinburgh

Royal Yacht Britannia er et tidligere kongeskip som var i tjeneste for Dronning Elizabeth II fra 1954 til 1997. I dag er den gjort om til et flytende museum med base i Edinburgh.

Du kan gå om bord for å se hvordan dette skipet fungerte når det var på oppdrag. Her har man alt fra dronningens værelser til de mindre rommene hvor mannskapet levde. 

Hvert år tar flere hundre tusen turister turen innom skipet for å se dette selv. På dekket er det også en koselig restaurant hvor man kan spise litt mat. Dette anbefales på varme sommerdager, da det ofte er en god og sval bris på toppen av skipet.