Aberdeen

Dunnottar Castle i aberdeen

Skottenes tredje største by står ofte i skyggen av Edinburgh når det gjelder turister på storbyferie. Men, ikke la deg lure av de alle bygningene i granitt, de er vakrere enn mange er klar over, til tross for det grå. Særlig når solen skinner, og det gjør den faktisk oftere i Aberdeen enn noe annet sted i Skottland.

 

Aberdeen – En grønn havneby

Aberdeen blir ofte kalt for Skottlands blomst, og det med rette. Du finner grønne lunger og parker overalt. Opprinnelig lå det to middelalderbyer her, klemt mellom munningene til de to elvene Dee og Don. Middelalderbyene smeltet sammen ettersom begge vokste i størrelse.

Etter sammenslåingen i 1891 har Aberdeen utviklet seg til å bli Skottlands viktigste havneby. I dag er dette sentrum for landets oljevirksomhet, og Aberdeen er skottenes viktigste fiskehavn. Byen er også utgangspunkt for båtene som tar deg til Orknøyene og Shetland, en pulserende universitetsby og et fint sted å dra på storbyferie.

Det kanskje beste du kan gjøre i Aberdeen er å bli kjent med innbyggerne. Gå på de mange og gode barene, kaféene og restaurantene, og slå av en prat. Skotten er omgjengelige og trivelig folk, og de forteller gjerne om Aberdeens historie.

Anbefalte hotell i Aberdeen

annonselenker

Residence Inn by Marriott Aberdeen

Moderne og flott hotell med glimrende beliggenhet i sentrum av Aberdeen.

Store og fine rom med gratis frokost inkludert i prisen. Hotellet er også forholdsvis rimelig, samtidig som det får mye skryt fra tidligere gjester.

 

BESTILL ROM HER

 

Sandman Signature Aberdeen Hotel

Nytt, moderne og stilfullt hotell i sentrum av Aberdeen. Gode tilbakemeldinger.

 

BESTILL ROM HER

 

Royal Athenaeum Suites

Leilighetshotell i Union Square i sentrum av Aberdeen. Romslig, samt at dere bor sentralt med kort vei til det meste.

 

BESTILL ROM HER

 

10 anbefalte ting å gjøre i Aberdeen

annonse

Raskeste reisemåte til Aberdeen

Du kommer deg fra Oslo til Aberdeen med direktefly fra SAS eller fra BMI Regional på cirka 1 time og 35 minutter. Med mellomlanding kan det gå så raskt som på under 3 timer. Om du reiser med Bergen som utgangspunkt kan du fly direkte med Widerøe. Det går også direktefly fra Stavanger, både med SAS og med Widerøe.

 

Overnatting i Aberdeen

Det står over 4 000 senger og venter på gjester i Aberdeen, i alt fra overdådige luksushotell til enkle og billige gjestehus. De kjente kjedehotellene i sentrum er gode valg om du vil bruke tid i byen. I sentrum finner du også hotell i flere historiske bygninger, for eksempel The Chester Hotell. Velger du hotell nært eller i Old Aberdeen får du gangavstand til mange av de viktigste severdighetene. Ønsker du mer landlige omgivelser finnes det flere golfhotell å velge mellom, eller hyggelige gjestehus i landsbyene rundt Aberdeen.

 

Skottene og livets vann

Dette er viktig å få med seg fra begynnelsen av: I Skottland skrives det whisky, ikke whiskey. Selv om de edle dråpene blir destillert over hele kloden, er det ingen overdrivelse å påstå at dette er skottenes hjemmebane. Der i traktene har de meget strenge regler for hvordan whisky skal produseres, de produserer mye, og whiskyen deres er regnet som best, rett og slett. Er du på storbyferie i Aberdeen blir du simpelthen nødt til å smake på varene.

Den over 100 år gamle kneipa St. Machar (NB! dette er også navnet på byens mest berømte katedral) er blant de ypperste whisky-barene i Aberdeen. Der kan du velge blant 140 maltwhiskyer, i hyggelige omgivelser og god atmosfære. Om utvalget blir for tynt på St. Machar, prøv en av de 200 typene whisky du får på CASC. Ser du etter en spesiell flaske for å ta med deg hjem er The Aberdeen Whisky Shop stedet du vil peile deg inn på.

Vurder også et besøk på et av de mange destilleriene du finner i området utenfor Aberdeen. De aller fleste tilbyr omvisninger, enten du kommer alene eller deltar på en av de mange guidede whisky-turene som tilbys.

Se oversikten over storbyer for romantikere.

 

Severdigheter i og rundt Aberdeen

Det er ikke noe problem å reise fra den ene fantastiske severdigheten til den andre når man besøker nordkysten av Skottland. Spørsmålet er om man har tid nok. Nedenfor finner du noen forslag som ligger sentralt, eller med kort avstand fra Aberdeens sentrum. Har du mer tid for hånden kan du ta for deg noen av de vakre fiskelandsbyene langs kysten, Loch Ness, Slains Castle og mye mer.

 

The Gordon Highlanders Museum

severdigheter i aberdeen

På dette museet får du en fantastisk flott innføring i historikken til The Gordon Highlanders. Gordon Highlanders var et infanteriregiment i den britiske hæren fra 1794 og frem til 1994. Regimentet deltok i Napoleonskrigene, krigen mellom Egypt og britene, i flere ekspedisjoner i de gamle koloniene, samt i begge de to verdenskrigene. I følge Winston Churchill var The Gordon Highlanders den beste militæravdelingen i verden, kjent for sitt mot og dyktighet. Museet er spekket med gamle våpen og utstyr som Highlanderne brukte opp gjennom tidene, samt gods og verdisaker som ble røvet i de første krigene.

Johnston Gardens

Johnston Gardens i aberdeen

Johnston Gardens er en nydelig park som du finner i den vestre delen av Aberdeen, et par steinkast unna The Gordon Highlanders Museum. Parken anses som en av de aller vakreste på de britiske øyer, og har vunnet besteprisen i den årlige Britain in Bloom-kåringen en rekke ganger. Kåringen omfatter også byer, der Aberdeen er en gjenganger blant vinnerne, mye på grunn av Johnston Gardens. Her kan du forvente imponerende blomster i alle farger, små bekker, vannfall og andedammer med mange forskjellige typer ender. Ta med kamera!

Se delfiner i Aberdeen

se delfiner i aberdeen

På neset som stikker ut rett ved munningen til elva Dee, og med gangavstand fra sentrum av Aberdeen, er det meget gode muligheter til å få sett delfiner. Ikke bare en eller to, men ofte opptil 40-50 av de flotte dyrene på en gang. Møtet mellom ferskvannet fra elvemunningen og havet er som en restaurant å regne for delfinene. Her har de perfekt tilgang til mat, og holder seg dermed i nærheten året rundt. Er du riktig heldig får du se delfinene jakte laks. Innimellom dukker det også opp andre hvalarter, samt en og annen sel. Det beste utkikkspunktet er ruinene av artilleri-festningen Torry Battery. Festningen er fra 1860 og var sist operativ under Den andre verdenskrig.

Glen Garioch

glen garioch whisky omvisning

Dette whisky-destilleriet er et av Skottlands eldste og minste. Glen Garioch har produsert whisky siden 1797 i den historiske landsbyen Oldmeldrum, omtrent 30 minutter nordvest med bil fra sentrum i Aberdeen. Destilleriet er åpent for publikum alle dager i uka (søndager kun fra juni til september), men du må booke en omvisning på forhånd. Du kan velge fra enkle omvisninger som tar en time, til mer omfattende turer som inkluderer en titt på bygg-åkeren, vannkilden, destilleriet, smaksprøver og et måltid i en 800 år gammel bar. Whiskyen fra Glen Garioch er av den edle og eksklusive sorten.

Dunnottar Castle

Dunnottar Castle i aberdeen

Restene av festningen Dunnottar er fra middelalderen, men historikken strekker seg lengre bak i tid enn det. Angivelig skal det ha vært en befestning her allerede på 500-tallet, og i år 900 antas det at vikinger på tokt tok livet av Kong Domnall II i et slag på det som senere ble til Dunnottar Castle. I dag er festningen en ruin, men det er fortsatt mer enn nok murer og tårn intakte til å rettferdiggjøre et besøk. Festningen ligger på en klippe, med 50 meter stup rett ned i havet. Klippene er for øvrig hjem for en av de største fuglereservatene i Europa. Dunnottar ligger omtrent 30 kilometer sør for Aberdeen, rett utenfor en liten og vakker by som heter Stonehaven. Den kanskje beste måtene å ankomme Dunnottar på er å ta stien fra havna i Stonehaven (3 kilometer) som går langs klippene.

Footdee

storbyferie i aberdeen

Footdee, eller bare ”Fittie” so lokalbefolkningen sier det, var opprinnelig en liten fiskelandsby, nå en bydel i Aberdeen. De første sporene av bebyggelse er fra slutten av 1300-tallet, mens dagens bebyggelse er fra 1809. Opprinnelig ble det bygd 28 hus som skulle huse fiskerne som jobbet på havna like ved. Husene ble rettet mot to torgplasser, og med ”ryggen” mot det dårlige været som ofte kommer fra sjøsiden. Bebyggelsen og de brosteinslagte gatene i Footdee er veldig godt ivaretatt. Sammen med atmosfæren og sjarmen gjør dette sitt til at det føles som om man har reist tilbake i tid når man besøker landsbyen. Fisk er fortsatt viktig i Footdee, og du finner flere gode fiskerestauranter der.

Old Aberdeen og Kings College

St. Machar’s Cathedral

Den sentrale delen av Aberdeens gamleby er full av historiske bygninger. Noen av de stammer helt tilbake til middelalderen. Langs de brosteinsbelagte gatene ligger det severdigheter tett i tett. Den viktigste delen er universitetet. Opprinnelig bestod dette av King’s College, opprettet i 1497, og som dermed var det femte eldste universitetet i den engelsktalende delen av verden. I praksis fungerer store deler av Old Aberdeen som universitetets campus. De fleste som bor her er studenter og ansatte på universitetet. Bydelen har således mange hyggelige restauranter, barer og kaféer. Andre severdigheter som er verdt å få med seg i Old Aberdeen inkluderer The Old Town House fra 1789, St. Machar’s Cathedral, The Powis Gates, Cruickshank Botanic Garden og Seaton Park.

Aberdeen Beach

arberdeen beach

Det finnes veldig mange flotte strender i Skottland, og Aberdeen Beach er en av de beste. Den ligger også svært sentralt, og er dermed et populært sted å besøke både for lokale og turister. Bor du på hotellet DoubleTree by Hilton får du stranda rett utenfor inngangsdøra. Langs den brede og gylne stranden går det en strandpromenade med mange kaféer, restauranter og butikker. Fornøyelsesparken Queens Links ligger her, et kinokompleks, skøytebane, samt golfbanen Kings Links. Aberdeen Beach er også kjent som en god strand å surfe på.

Brig o’Balgownie

Brig o'Balgownie

Om du trenger en rusletur i grønne omgivelser har Aberdeen mer enn nok parker å by på. Velger du Seaton Park kan du få med deg Skottlands eldste bro, o’Balgownie. Den lar deg krysse elva Don tørrskodd, og har stått der siden slutten av trettenhundretallet. Steinbroen er for øvrig nevnt i Lord Byrons berømte dikt om Don Juan. Seaton Park ligger rett nord for Old Aberdeen, med St. Machar Cathedral og Cruickshank Botanic garden i mellom.