Gdansk

inneholder annonselenker

gdansk

Bare en kort flytur fra Norge finner du Gdansk, en fargerik og romantisk havneby ved Østersjøen. Byens sjarmerende gamleby, fylt med pastellfargede hus og brede brosteinsgater, er som tatt ut av et postkort.

Til tross for de store ødeleggelsene byen opplevde under andre verdenskrig, har Gdansk virkelig reist seg. Med koselige spisesteder og hoteller i toppklassen, fremstår Gdansk i dag som en skikkelig perle.

Her kan du fordype deg i spennende historie, spise nydelig mat og skjemme deg bort med en luksuriøs spa-helg. Skulle du ønske å oppleve Polens vakre natur, er områdene rundt Gdansk også verdt et besøk.

Oppdag alt Gdansk har å by på i vår omfattende reiseguide og gjør deg klar for din neste helgetur!

Gdansk polen

Til tross for store ødeleggelser under andre verdenskrig, fremstår Gdansk i dag som en perle langs Østersjøens bredder.

 

Kjekt å vite!

 • Gdansk-regionen er kjent for sine luksuriøse spa-anlegg som tilbyr en rekke velværetjenester. Vi anbefaler å velge et spahotell for den perfekte weekendturen!
 • Det var i Gdansk, ved Westerplatte, at de første skuddene av andre verdenskrig ble avfyrt 1. september 1939.
 • Gdansk regnes ofte som ravens hovedstad på grunn av byens lange historie med ravutvinning og -bearbeiding. Byens gater er fulle av butikker og verksteder hvor man kan finne håndlagde ravsmykker og kunstverk.
 • Gdansk har en rik historie som strekker seg over tusen år tilbake i tid. Byen ble først nevnt i skriftlige kilder i det 10. århundre.
 • Før og under deler av 1900-tallet, var Gdansk kjent under det tyske navnet «Danzig». Etter andre verdenskrig og grenseendringene ble byen en del av Polen og fikk sitt nåværende navn, Gdansk.

 

Anbefalte hotell i Gdansk

Hotellstandarden i Gdansk er jevnt over veldig god, samtidig som rommene er forholdsvis rimelige etter norsk standard. Her kan du bo på fine femstjerners hotell, til prisen av en vanlig hotellovernatting her hjemme i Norge. 

De fleste turistene som besøker Gdansk velger å bo på hotell enten i gamlebyen, eller i sentrum like rundt. Man kan da fint spasere rundt til de forskjellige severdighetene, uten at man er avhengig av transport.

For å hjelpe deg med å velge hotell når du besøker Gdansk, har vi her plukket ut tre gode hotellvalg. Alle tre hotellene holder høy standard, og får veldig gode tilbakemeldinger fra tidligere gjester.

 

3 glimrende hotell i Gdansk

Hotel Grano

Hotel Grano er et nydelig spa-hotell med en flott beliggenhet, rett utenfor gamlebyen i Gdansk. Her er det meste av hva Gdansk har å by på en liten spasertur unna.

Hotellet holder høy standard, med romslige rom, vennlig og hjelpsom betjening og gode fasiliteter. De har dessuten en nydelig spa-avdeling med et flott bassengområde.

Dette hotellet passer perfekt for de som tar en weekendtur til Gdansk. Her får dere mye for pengene!

 

LES MER / SJEKK PRIS HER

 

Hilton Gdansk

Ønsker dere å oppleve noe av det beste Gdansk har å by på på hotellfronten, så er Hilton Gdansk et opplagt valg. Dette femstjerners hotellet er dessuten forholdsvis rimelig, standarden tatt i betraktning.

Hotellrommene er romslige og fine, med elegant innredning. Har du anledning, så anbefaler vi å bestille deluxe-rom. Du får da en nydelig utsikt over elven, i tillegg til ekstra romslige rom.

Hilton Gdansk har en flott takterrasse med egen bar, i tillegg til egen restaurant. De har dessuten et flott spa med full service, og et innendørs badebasseng. Plasseringen er også sentral og fin, med kort vei å gå til det meste.

 

LES MER / SJEKK PRIS HER

 

Puro Gdańsk Stare Miasto

Dette firestjerners hotellet er et av de mest populære hotellene i Gdansk, og det er ikke vanskelig å skjønne hvorfor. Hotellet er nytt og moderne, med høy standard og gode fasiliteter.

Rommene er moderne og stilfullt innredet, med gjennomført flott interiør. Du kan dessuten kose deg på hotellets takterrasse med noe godt i glasset fra hotellets utmerkede bar, eller spise god mat på hotellets egen restaurant. 

Puro Gdańsk Stare Miasto ligger dessuten perfekt plassert, midt i hjertet av Gdansk. Her har du kort vei til det meste, samtidig som hotellet ligger skjermet til slik at du ikke plages av støy. Rett og slett et kjempeflott hotell som anbefales på det varmeste.

 

LES MER / SJEKK PRIS HER

 

10 spennende ting å gjøre i Gdansk

 

Gdansk – en populær og billig destinasjon

Polen er et hyppig besøkt reisemål for nordmenn, med først og fremst Krakow som den største turistdestinasjonen.

I de siste årene har imidlertid trafikken til Gdansk økt betraktelig. Den relativt korte avstanden gjør dette til en optimal destinasjon for en langweekend.

gamlebyen i gdansk

Prisnivået i Gdansk er dessuten svært gunstig for nordmenn. Det er en av de billigste storbyene i Øst-Europa og Europa generelt, når det gjelder overnatting, shopping, bespisning og det meste annet.

Det finnes også flere lavprisselskaper som jevnlig har tilbud på flybilletter, så her er det gode muligheter til å få en billig ferie.

 

Reise til Gdansk

Den korte flyturen på mindre enn halvannen time fra Oslo Lufthavn til Gdansk gjør det perfekt for en langweekend. Det går direkteflyvninger flere ganger om dagen i høysesongen, og ellers relativt ofte utover høsten eller våren.

Flyplassen i Gdansk

Flyselskap som har direkterute er per i dag Norwegian, SAS, Ryanair og Wizzair. Ryanair og Wizzair flyr imidlertid fra Sandefjord (Torp) om du reiser fra Østlandet. Wizzair har i tillegg fly fra Bergen, Stavanger, Trondheim og Tromsø som går direkte til Gdansk, samt fra andre flyplasser i Norge i perioder.

Det trenger ikke være en skandale, hverken tidsmessig eller pengemessig, å mellomlande. Fra Oslo er det for eksempel mulig å komme seg med SAS til Gdansk, via København, på 3 timer, og til en pris på under tusenlappen hver vei.

 

Slik kommer du deg fra flyplassen til sentrum av Gdansk

Gdansk Lech Walesa airport (GDN) ligger ikke mer enn 16 kilometer vest for sentrum. Derfra kommer du deg raskt og billig inn til byen med tog, buss, minibuss eller taxi.

 • Tog – Det går tog direkte fra flyplassen til stasjonen Gdansk Glowny, hovedbanegården som ligger rett ved gamlebyen. Prisen er i underkant av 4 zloty hver vei. Toget går hver halvtime og bruker omtrent 25 minutter.

 

 • Buss – Vil du ta buss fra flyplassen til sentrum er det rute 210 som gjelder. Den stopper naturligvis flere steder i sentrum. Prisen er ,320 Zloty, bussen går hver halvtime, og turen tar omtrent 35 minutter.

 

 • Minibuss – Noen hotell, og noen reiseselskap har faste minibusser til og fra flyplassen. Disse kan du bestille på forhånd, eller booke når du ankommer.

 

 • Taxi – Taxi er som regel det raskeste alternativet (20 minutter), så fremt du ikke ankommer midt i rushtrafikken. Neptun Taxi er det eneste selskapet som har lisens til å stå på holdeplassen utenfor ankomsthallen. Turen inn til sentrum koster mellom 50 og 80 Zloty, avhengig av tidsbruk, når på døgnet og ukedag. Du kan forhåndsbestille taxi fra for eksempel Uber, eller andre av Neptun sine mange konkurrenter. Disse må da parkere på parkeringsplassen (ikke lov å stå utenfor der Neptun sine biler står på rekke og rad), og normalt må du avtale med sjåføren at dere finner hverandre i ankomsthallen.

 

De beste plassene å bo i Gdansk

 • Sentrum og gamlebyen – Finn et hotell i sentrum av Gdansk, og gjerne i gamlebyen, om du vil bo nært severdigheter, restauranter, shopping, restauranter og uteliv. Husk at byens historiske sentrum (Mariacka-distriktet) ikke er det samme som gamlebyen i Gdansk, men så å si alle hotell innenfor her er gode valg. Marinaen er kanskje det beste utgangspunktet. Det meste av dette området er renovert, og fremstår som kanskje den mest pene og reneste delen av sentrum. Her ligger det naturligvis også mange gode hotell, i alle prisklasser.

Gdansk gamleby

 

 • Olowianka og Wyspa Spichrzow – Rett over broene fra gamlebyen ligger øya Oliwianka og halvøya Wyspa Spichzrow, som deler elva i to. Også dette området har fått en oppblomstring de siste årene. De gamle kornlagrene og varehusene er oppusset, og er i dag leilighetskomplekser, shoppingsentre, hotell, restauranter og mye mer. Her er det litt mer stille om natten, men du bor fortsatt sentralt og godt i forhold til alt du vil oppleve.

 

 • Sopot og Brzezno – Midt mellom Gdansk og Gdynia (også en by som er verdt å besøke), ligger den historiske spa og badebyen Sopot. Å bo her er et godt alternativ dersom du reiser i sommerhalvåret, og vil kombinere storbyferie med badeliv. Dette er også et godt alternativ for de som reiser med barn. Fra sentralbanestasjonen tar det ikke mer enn 20 minutt med tog til Sopot. Om du synes det er litt for langt, er Brzezno kanskje et bedre valg. Det er kortere dit, stranden er omtrent like flott, og du finner mange gode hotell der.

 

 • Oliwa og Przymorze – Det ligger også en del gode hotell i området rundt Oliwa-parken og bydelen Przymorze. Her er det mer stille om natten, du bor nært mange severdigheter, har kort vei til både sentrum og strendene, samt kan få deg noen meget fine spaserturer i grønne omgivelser.

 

storbyferie i gdansk

 

Slik kommer du deg rundt i byen

Gdansk er ikke den største av storbyene vi har omtalt, og de fleste klarer seg uten å måtte ty til transportmidler av noe slag. Unntakene er stort sett på kvelden, til og fra utesteder eller restauranter, eller til severdigheter som ligger litt utenfor sentrum. I tillegg er transport aktuelt dersom du vil til strendene for å sole deg og bade.

 

 • Taxi – Det er rimelig å kjøre med taxi i Gdansk, men du bør fortrinnsvis bruke drosjeselskap som er lisensierte. De beste selskapene har klare merkinger på bilene sine, og du kan ringe og bestille, eller praie drosjen på merkede oppstillingsplasser. Unngå å kjøre med det som ser ut som piratdrosjer, så slipper du kjedelige hendelser med overpris og krangling når du kommer frem til bestemmelsesstedet.

 

 • Buss og trikk – Til strendene Brzezno, Jelitkowo og Stogi er det enkelt å ta trikk, for eksempel fra stoppestedet Dworzec Glowny. Trikken er også fin å bruke innenfor sentrum, men vær oppmerksom på at den kan være smekkfull i rushtiden. Bussene er ikke like aktuelle, med mindre du vil ut i distriktene rundt Gdansk, eller ta flybuss til og fra flyplassen. Du kan kjøpe billetter om bord, men da må du ha korrekt mynt (sjåføren veksler ikke). Du kan også kjøpe billetter på automater på stoppesteder, stasjoner, og i enkelte kiosker og lignende. Prisen for en enkeltbillett som varer (med overgang) i en time er 3,80 zloty. Et dagspass koster 13 zloty.

 

 • Tog – Toget er mest aktuelt om du vil til for eksempel Sopot eller Gdynia. Fra sentralbanestasjonen Gdansk Glowny tar turen til Sopot ikke mer enn 20 minutter, og til Gdynia bruker toget cirka 35 minutter. Billetten kan du kjøpe i automater på togstasjonen, i billettluka, eller om bord på toget.

 

Den historiske byen Gdansk

Gdansk ligger helt nord i Polen og har vært en viktig havneby i mange hundre år. Danzig, som er et tidligere navn på Gdansk (og som fortsatt brukes i Tyskland), var en sentral del av Hansaforbundet.

Historiske Gdansk

Under andre verdenskrig ble store deler av Gdansk lagt i ruiner, men mange viktige bygninger og monumenter har siden den gang blitt gjenskapt.

gdansk danzig

I dag regnes Gdansk fortsatt som et av de viktigste knutepunktene handel og transport i Østersjøen, samt som et vitenskapelig og kulturelt sentrum for den nordlige delen av Polen.

 

Penger i Gdansk

Den polske myntenheten er zloty, med valutakode PLN. Per juni 2023 koster 1 polsk zloty omtrent 2,6 NOK. En polsk hundrelapp er med andre ord verdt omtrent 260 norske kroner. Sjekk kursen her.

I mange EU-land som ikke har adoptert Euroen, er det vanlig at de fleste butikker, hotell, reiseselskap, etc. aksepterer også Euro. Dette er langt mindre vanlig i Polen. Du bør belage deg på å ha zloty i lommeboka, samt betale med kort.

Å veksle på vekslingskontorene er generelt sett en dårlig idé. Du får som regel lavere kurs enn i banken, og som regel kommer det et gebyr på toppen. Ta heller ut kontanter i minibanker i Gdansk, og betal med kort når det er snakk om større transaksjoner. Husk å velge lokal valuta dersom du blir spurt. Da får du bankenes kurs, og ikke butikkens kurs.

Vær oppmerksom på at betaling med kort er noe mindre utbredt enn hjemme i Norge. Småsummer gjøres normalt opp kontant.

 

Klima i Gdansk

Klimaet og været i byen kan på mange måter sammenlignes med det norske, og turistene reiser helst hit i de tre sommermånedene fra juni til august. Sommeren er som regel ganske fin i Gdansk, og beliggenheten ved Østersjøen gjør sitt til at det sjelden blir for sterk hete. Våren og høsten er også bra tidspunkt rent værmessig.

Arkitektur i Gdansk

Faktisk er januar en av de månedene med mest turister i byen. Det kan skyldes at vinteren i Gdansk sjelden blir ekstrem. Gjennomsnittstemperaturen i januar og februar ligger og vaker rundt null grader, mens i mars stiger gradestokken opp mot rundt 4 grader i gjennomsnitt. Gjennomsnittstemperaturer inkluderer natten, så slike tall er slettes ikke verst.

 

Sikkerhet når du er på ferie i Gdansk

Gdansk er en gjennomgående trygg by å oppholde seg i. Alvorlig kriminalitet som vold og ran er noe turister utsettes for svært sjelden. Selv på lommetyv-fronten regnes Gdansk som en tryggere storby enn mange andre det er naturlig å sammenligne med. Det du må passe deg for er slikt du også passer deg for i byer som Bergen og Oslo.

 

 • Lommetyveri – Pass på verdisakene dine på folksomme områder. De fleste tilfeller av lommetyveri skjer ved severdighetene, for der er det gjerne tett med turister. Det skjer også en del tyveri på strendene i Gdansk. La verdisakene bli igjen i hotellsafen om du skal på stranden, eller sørg for at ikke alle i reisefølget bader samtidig, mens verdisakene ligger igjen på stranden.

 

 • Kredittkortsvindel – Det forekommer svindel av kredittkort, men dette er nesten alltid på tvilsomme barer, og der korteieren opptrer uforsiktig. For å unngå slike situasjoner, også i de mindre tvilsomme barene, er det bare å betale med kontanter. Vær også oppmerksom på at svindlere kan utgi seg for å være politi, hotellresepsjonist, bankansatt, eller noe annet, og be deg oppgi kortnummer i en eller annen fiktiv sammenheng. Det bør du aldri gjøre. Se også opp for såkalt skimming-utstyr på minibanker, selv dette heller ikke skjer så ofte.

 

 • På strendene – Et forhold du bør være klar over dersom du besøker Gdansk om sommeren, og har tenkt deg på en av de vakre strendene, er at det kan være sterke strømmer i Østersjøen. Bad på strender som har egne badevakter, og følg deres anvisninger.

 

 • På utesteder – Selv om det skjer sjelden, har det forekommet at turister har blitt dopet ned på utesteder. Standard er at de deretter blir frastjålet verdisaker, eller blitt utsatt for kortsvindel av ett eller annet slag. Pass på drinken din, og ikke gi noen anledning til å slippe noe oppi den.

 

Helsemessige forhold

Drikkevannet er trygt, men smaker kanskje ikke så godt som her hjemme. Helsemessig er det ellers ikke store forskjellen på Norge og Polen. Du har rett til samme medisinske assistanse som polakkene, i og med at landet er medlem av EU (som Norge har samarbeid med gjennom EØS). Ta med Europeisk Helsetrygdkort, og ha adekvat reiseforsikring.

Skal du kombinere besøk i Gdansk med jakt i Polen, anbefales rabiesvaksine.

 

Mat i Gdansk

De kulinariske tradisjonene i Polen er ikke ulike de du finner i for eksempel Tyskland, Tsjekkia og i de baltiske landene, men naturligvis med sine egne vrier og spesialiteter. Rettene er ofte kraftige og smaksrike, og det spares ikke på kaloriene. Basisingrediensene er surkål, rødbeter, agurk, kålrabi, sopp, pølser, svinekjøtt, og polakkene bruker mye urter som persille og dill, samt mye pepper.

Som resten av de sentrale og østlige delene av Europa spiser polakkene også mye knödel (kopytka eller pierogi på polsk). Disse kan være enkle, som tilbehør til kjøttretter, eller forseggjorte, med for eksempel baconbiter, grønnsaker, ost, eller annet som fyll. Det finnes også dessert-varianter. I Gdansk serveres gjerne kopytka som en ingrediens i gode gulasjer.

 

restauranter i gdansk

 

Byene langs Østersjøen byr naturligvis også på sjømat, og i Gdansk finner du mange, gode fiskerestauranter.

I tillegg til svært mange spisesteder med tradisjonell mat, finner du mer enn ok restauranter med internasjonalt kjøkken. Vil du spise franske delikatesser, italiensk pizza, eller amerikansk hamburger, finner du enkelt det også.

Prisene er en god del lavere enn hjemme i Norge, men noe høyere enn i for eksempel Tsjekkia. Du vil uansett sannsynligvis sitte igjen med følelsen av at du fikk mye mat og drikke for pengene.

 

Uteliv i Gdansk

Et av kjennemerkene på utelivet i Gdansk er at det ser ikke ut til å stenge. Her finner du nattklubber som er åpne helt til vanlige folk går på jobb om morgenen.

Selv pubene ser ut til å lide av lakenskrekk, og holder gjerne åpent til både 03:00 og 04:00 på natta/om morgenen. Det meste av utelivet er konsentrert i gamlebyen, og i området på og rundt marinaen.

Uteliv i Gdansk

Om vi skal anbefale noe spesielt så må det bli at du besøker en av de mange og gode barene som ligger i Gdansk. Flere av de er åpne til langt på natt, og konverteres gjerne til mer musikk-klubb en eller annen gang i løpet av kvelden. I Gdansk finner du også flere spennende øl-barer, med godt øl fra lokale mikrobryggerier. Det er også flere bryggeripuber i sentrum, der det lukter deilig, ferskbrygget øl når du kommer inn døren.

 

Shopping i Gdansk

Gdansk er nok ingen Milano, London eller Paris når det gjelder shopping, men du kan uten problemer finne deg alt du trenger av moteklær, sko, og hva nå enn det er du trenger. Prisene er lavere enn hjemme, og utvalget mye av det samme.

Det enkleste er å peile seg inn på de store shoppingsentrene i byen. Her er fire av de største og beste. Tre av de ligger nært hverandre, så her kan du få unnagjort shoppingen i en fei:

 

shopping i gdansk

 

 • Galeria Baltycka – Dette er det mest kjente shoppingsenteret i Gdansk, og byr på over 200 forskjellige butikker. Du finner de internasjonalt kjente merkevarene her, som H&M, Zara og Benetton, samt noen polske merker. Senteret har også mange andre typer butikker, samt mange restauranter og kaféer. Du finner Galeria Baltycka rett ved stoppestedet med samme navn om du tar trikk nummer 6, 11 eller 12.

 

 • Metropolia – Shoppingsenteret ligger rett ved siden av Galeri Baltycka. Det er litt mindre, men nyere. Metropolia er et must om du er ute etter leker eller barneklær. Du finner også mange motebutikker, butikker for accessories og mye mer her.

 

 • Manhattan – Shoppingsenteret ligger i Wrzeszcz, og du kommer dit med de samme trikkerutene som til Galeria Baltycka (6, 11 og 12). Dette er et bra senter, med godt utvalg, og det er i tillegg litt mindre stressende her.

 

 • Madison Shopping Gallery – Dette ligger rett ved sentralbanestasjonen Gdansk Glowny, og innenfor grensene til gamlebyen. Om du tar beina fatt for å komme deg til Madison er gata Gnilna den du peiler deg inn på. Senteret er stort og går over 4 plan. Butikkene er fortrinnsvis de med moteklær, sko, accessories, skjønnhet og hudpleie, sport, i tillegg til en rekke spisesteder og kaféer.

 

Severdigheter i Gdansk

Til tross for at Gdansk ble bombet sønder og sammen under andre verdenskrig, så har mange historiske bygninger i etterkant blitt gjenreist slik «originalene» var. Byen er i seg selv vakker og har mye interessant for historieelskere. Det er en opplevelse i seg selv å vandre rundt i byen, men det kan også være verd å få med seg noen av de mest kjente severdighetene i Gdansk når man først tar turen. Her har vi samlet noen av de mest kjente severdighetene i Gdansk.

Kongeveien

ferie-gdansk

Hovedgaten i Gdansk har i flere århundrer vært selveste «Kongegaten». Dette er veien opp mot slottet i byen, og ble følgelig brukt som hovedveien opp til det. Som turist er en spasertur oppover her nærmest obligatorisk, og man vil i nærheten oppleve mange severdigheter og interessante stoppesteder.

Markedet i Gdansk

kongeveien-gdansk

Oppsøk også det som kalles for «Long Market». En gang i tiden var dette den viktigste markedsplassen i Gdansk, mens det i dag selges mye turistvennlig og lokale varer her. Bak markedsplassen kan man se typiske bygninger fra 1700-tallet, og man kan også få med seg den berømte Neptun-fontenen midt på markedsplassen.

Gamlebyen

gdansk ferie gamlebyen

Den eneste bygningen som overlevde andre verdenskrig, var rådhuset i Gdansk. Men mange andre bygninger i gamlebyen har blitt restaurert siden den gang, blant annet flere kirker. I denne delen av byen får du et historisk innblikk ved å vandre rundt i gatene, men også mange museer holder hus her.

Grand Arsenal

grand arsenal i gdanskEn av de mest besøkte turistattraksjonene og mest ærverdige bygningene i Gdansk, er Grand Arsenal. Det ble bygd på starten av 1600-tallet og kombinerer arkitektur fra flere tidsepoker, deriblant renessansen. På innsiden av bygget holder et galleri hus, så også kunstinteresserte vil finne glede av et besøk her.

Maria-kirken

maria kirken gdansk

Maria kirken (Kosciól Mariacki) i Gdansk ble påbegynt i 1379 og er verdens største steinkirke. Den er 105.5m lang og har plass til imponerende 25 000 mennesker. Kirken ble sterkt skadet under andre verdenskrig, men har senere blitt restaurert. Kirken er et imponerende skue og vel verd et besøk.

Museum over andre verdenskrig i Gdansk

museum over andre verdenskrig i gdansk

Polen var som kjent dypt involvert i andre verdenskrig, og Gdansk har et splitter nytt museum for å fortelle historiene fra den grusomme krigen. Det ble åpnet så sent som i mars 2017, i en bygning som mer eller mindre må kunne beskrives som en arkitekts mesterverk – bygningen er en severdighet i seg selv. Store deler av utstillingene er gjort interaktiv, som gjør hele opplevelsen langt mer spennende enn å lese tekst fra en vegg mens man ser på en gammel gjenstand. Helt klart et museum man bør ta turen innom.

Oliwa Park

de beste severdighetene i gdanskOliwa Park er den mest populære parken i byen, og den ligger i Oliwa-området som for øvrig har mange severdighet er man bør få med seg. Parken er ikke veldig stor, men med beskrivelser som «den fineste parken jeg har vært i» fra turister, så er det absolutt noe man bør få med seg. Oliwa-parken er sjeldent godt vedlikeholdt og har noe historisk over seg, med flere historiske bygninger og museer som en del av scenariet. Når man først bestemmer seg for å se katedralen, så bør man også ta seg en spasertur gjennom den frodige parken. Begge deler ligger for øvrig et stykke unna gamlebyen.

Elvepromenaden langs Motlawa-elven

elvepromenaden i gdansk

Motlawa-elven renner tvers gjennom Gdansk, og byen har spesielt et område som virkelig er verdt å ta seg en spasertur langs. Det er elvepromenaden i sentrum, som med sine flotte bygninger og utsikt trolig er den mest karakteristiske gaten i byen. Også her finner man massevis av restauranter og puber med uteservering, samtidig som det er god plass til å spasere nedover elvekanten. I tillegg er det massevis av aktiviteter her, med turistbåter, kajakkutleie, trøbåter, motorbåter og så videre. Det er alltid mye som skjer i denne gaten på en finværsdag, og man må nesten bare ta en spasertur nedover her når man først er i Gdansk.

Westerplatte

westerplatte severdighet i gdanskHalvøya Westerplatte i Gdansk har en helt spesiell historie, da det var her det første angrepet fra tyskerne kom under utbruddet av andre verdenskrig i september 1939. På halvøya ble det i etterkrigstiden reist et monument på halvøya, som er et mektig syn. I tillegg har enkelte av ruinene fra vakthusene blitt omgjort til museum, med interessante utstillinger og historier fra det som var det første militære slaget i Europa. Har man bare et snev av interesse for historie, så er denne lille halvøya absolutt et sted man er nødt til å få med seg. Det er også mulig å ta seg til halvøya med båt, noe som virkelig anbefales på en solrik dag.

Escape rooms Gdansk

escape rooms gdansk

Escape rooms i Gdansk passer perfekt for de som er små lei av de tradisjonelle severdighetene og har lyst å prøve noe helt nytt og spennende. Kort fortalt er escape rooms et mysteriespill der dere blir plassert i et rom som er full av gåter som dere må løse i fellesskap. Etter hvert som gåtene løses avanserer dere i spillet og hovedmålet er å klare å bryte seg ut av rommet innen tidsfristen er ute. Escape Rooms i Gdansk er vellaget og har forskjellige tema som passer godt for byen. Passer godt for familier og par som har lyst å trimme hjernecellene litt.