Lyon

inneholder annonselenker

lyon

Om du er glad i det såkalte gode liv kan en storbyferie i Lyon være noe for deg.

Byen er kjent som verdens hovedstad for kokkekunst, den byr på topp uteliv, mange severdigheter, og har et fint klima hele året.  

 

Lyon – et levende museum

Lyon er Frankrikes tredje største by, etter Paris og Marseille. Det bor omtrent 500 000 innbyggere i sentrum. Den ble grunnlagt for omtrent 2000 år siden, og betegnes som et levende museum. Store deler av sentrum står på UNESCOs liste over verdensarv.

Historisk har byen vært sentral for blant annet silkehandel og produksjon av silkevarer. Lyon var også en viktig by i Romerriket. I moderne tid forbindes byen mest med mattradisjoner, og anerkjennes som stedet der kinoen og filmkunsten har sitt opphav.

 

Anbefalte hotell i Lyon

Mange som besøker Lyon for første gang velger å bo i Presqu’île-distriktet, som ligger mellom Rhône og Saône-elvene. Dette området er kjent for sin vakre arkitektur, shoppingmuligheter og et bredt utvalg av restauranter, inkludert flere som er tildelt Michelin-stjerner.

Vieux Lyon, byens historiske distrikt, er også et attraktivt sted å bo med sin middelalder- og renessansearkitektur, sjarmerende brosteinsgater og tradisjonelle «bouchon» spisesteder. For de som foretrekker et mer moderne miljø, kan Lyon Part-Dieu, byens forretningssenter og hjem til et av Europas største kjøpesentre, være et godt valg.

 

Fourvière Hôtel Lyon

Fourvière Hôtel Lyon er et unikt hotell beliggende i bydelen Fourvière, kjent for sin historiske betydning og fantastiske utsikt over Lyon. Hotellet ligger i en tidligere klosterbygning, og kombinerer historisk sjarm med moderne komfort.

Rommene er elegant innredet, og noen har utsikt over byens tak. Beliggenheten gir enkel tilgang til berømte landemerker som Notre Dame de Fourvière basilikaen og romerske teatre. Gjester kan også benytte seg av hotellets fasiliteter som inkluderer en restaurant, et utendørs svømmebasseng og et spa.

 

LES MER / SJEKK PRIS HER

 

Hotel Carlton Lyon

Hotel Carlton Lyon er et elegant boutique-hotell, plassert i hjertet av Presqu’île-distriktet, mellom Rhône og Saône-elvene. Dette 4-stjerners hotellet er huset i en storslått bygning med hvit fasade i Haussmann-stil, og tilbyr luksuriøse rom, innredet med en unik blanding av klassisk sjarm og moderne bekvemmeligheter.

Hotellets førsteklasses beliggenhet gir enkel tilgang til noen av Lyons fremste shoppingområder, restauranter og kulturelle severdigheter, inkludert det berømte Place Bellecour og Lyon-operaen. Etter en dag med sightseeing kan gjestene slappe av i hotellets toppmoderne spa, som tilbyr en rekke velværebehandlinger.

 

LES MER / SJEKK PRIS HER

 

Hotel Le Royal Lyon

Hotel Le Royal Lyon er et prestisjefylt 5-stjerners hotell som ligger på Place Bellecour, i hjertet av Lyon. Hotellet er en del av MGallery Collection og er kjent for sin elegante stil og luksuriøse innkvartering. Med en førsteklasses beliggenhet på en av Europas største åpne torg, gir hotellet enkel tilgang til byens beste shoppingmuligheter, kafeer og restauranter, samt viktige kulturelle attraksjoner.

Interiøret på Hotel Le Royal Lyon er innredet med en blanding av klassisk og moderne design, og hotellet tilbyr toppmoderne fasiliteter, inkludert en berømt matlagingskole ledet av kokker fra den anerkjente Paul Bocuse Institute.

 

LES MER / SJEKK PRIS HER

 

10 spennende ting å gjøre i Lyon

Her bør du bo på hotell i Lyon

Lyons sentrum er intimt, og du velger neppe feil om hotellet ligger innen rimelig avstand fra det første arrondissement (distrikt/bydel). Her er de fire beste områdene å bo om du vil oppholde deg mest i sentrum:

  • Presqu’île – Halvøyen som avgrenses av elvene Rhône og Saône er byens midtpunkt, og der de fleste hotellene ligger. Her finner du mange restauranter, gode shoppingmuligheter, topp uteliv, mens du er omgitt av historiske bygninger og monumenter.

 

  • Vieux Lyon – Gamlebyen ligger på den vestre siden av Saône sett fra Presqu’île. Bor du på hotell her får du koselige gater, mange restauranter, og flere av de viktigste severdighetene rett i nærheten. Du har også Fourvière-høyden rett ved siden av.

 

gamlebyen i lyon

 

  • 3e arrondissement – Det tredje distriktet er der Lyons høyhus står, og hvor byens finansielle sentrum ligger. Mange av kjedehotellene ligger her, også de rimeligste alternativene. Velg gjerne hotell som ligger nært elven.

 

  • 6e arrondissement – Det sjette distriktet ligger rett nord for 3e arrondissement, og er tradisjonelt sett ansett som byens kanskje mest elegante og rike område. Mange av luksushotellene ligger her, og da gjerne nært Tête d’Or-parken.

 

Slik kommer du deg til Lyon

Det går dessverre ingen direktefly mellom Oslo og Lyon, men med mellomlanding trenger ikke turen ta mer enn mellom 4 og 5 timer. Prisene er ofte lave, selv om du må bytte fly. Det er fullt mulig å få en tur-retur-billett for under 2 500 kroner.

reise til lyon

Å fly til Paris, for så å ta høyhastighetstoget TGV til Lyon, er også en god reisemåte. Toget tar ikke mer enn 2 timer, og du kan samtidig få med deg hovedstaden når du først er på storbyferie.

En annen reisemåte er å fly direkte til Nice, og deretter ta høyhastighetstog (TGV) fra Nice til Lyon. Togturen med TGV mellom de to byene går enten direkte, eller med 1 stopp, og tar cirka 4,5 timer. Du kan også ta vanlig tog mellom Lyon og Nice, med stopp i blant annet Cannes, Marseille og Aix en Provence.

 

Mekka for matelskere

Lyon kalles med rette for verdens gastronomiske hovedstad. Denne statusen har byen hatt i over 80 år. I dag er det flere enn 1500 restauranter i Lyon, noe som betyr at byen har den største tettheten av spisesteder i det matglade Frankrike. Tilgangen til råvarer, og kvaliteten på råvarene, anses som ypperlig.

Mange av områdene rundt Lyon har jordsmonn og klimatiske forhold som er svært gode for dyrking av frukt og grønnsaker. Tilgangen til fisk og vilt er også svært bra, fra innsjøen Savoy og Dombes-traktene. Det sies at Frankrikes beste svinekjøtt kommer fra distriktet Monts du Lyonnais, den beste kyllingen fra Bresse, og du finner i tillegg mange av de mest kjente vindistriktene rett i nærheten.

 

Restauranter for alle matmonser

Restaurantbyen er naturligvis spekket med spisesteder som høster stjerner i Michelin-guiden. Antallet endrer seg kontinuerlig, og per 2019 er det hele 16 som 1 stjerne, 3 som har 2 stjerner, i tillegg til den verdensberømte restauranten til avdøde Paul Bocuse, L’Auberge, som har 3 stjerner.

 

paul bocuse restaurant i lyon

Det har i årevis vært en tradisjon for at verdens største talenter innen kokkekunsten tar en læreperiode i Lyon, før de tar med seg kunnskapen tilbake til hjembyene og hjemlandene sine. Det samme fenomenet gjelder også lokale spisesteder, som ikke nødvendigvis henvender seg til de som vil spise fra øverste hylle.  

Derfor kan du forvente svært god mat fra topp råvarer, skapt og dandert av suverene chefs, også på de rimelige og enkle familierestaurantene.

 

Gå på markedene når du er i byen

Vi gir oss ikke helt på dette med mattradisjonene i Lyon. De mange markedene som selger alt fra nydelige grønnsaker, frukt, ost, sjokolade, kjøtt, fisk og vin, kan regnes blant byens beste severdigheter. Du får rikelig anledning til å innta et godt måltid på de mange bodene. Markedene er også supre steder å shoppe på, om du vil ha med deg en lokal delikatesse hjem. En god blåskimmelost fra Bresse, eller en fenomenal vin du kanskje ikke finner på Vinmonopolet, er for mange den ultimate suveniren.

 

Her er fem av de beste markedene i Lyon:

 

  • Les Halles de Lyon Paul Bocuse – Denne mathallen har stått i Lyon siden 1859, og ble nylig omdøpt til ære for den avdøde kokkemesteren. Gå innom og smak på noen av de beste delikatessene du finner på kloden. Adressen er 102 Cours Lafayette.

 

  • Marché Jean Macé – Et flott matmarked kombinert med loppemarked, med mange boder hvor du kan smake på både varme og kalde delikatesser. Adressen er Place Jean Macé.

 

  • Marché des Quais du Rhône Victor Augagneur – Dette fantastiske markedet ligger perfekt plassert om du samtidig vil ta deg en spasertur langs elven Rhône (Place Bellecour ligger rett ovenfor på Presqu’île). Adressen er Quai Victor Augagneur.

 

  • Marché de la Tête d’Or – Om du vil ta deg en tur innom Lyons flotteste park, bør du gå innom dette markedet på veien og kjøpe med deg mat og vin til en hyggelig piknik. Adressen er 77-89 Rue Tete D’Or.

 

  • Marché de la Croix-Rousse – Dette markedet ligger i byens mest spennende og travleste gate, og på høyden i sentrum som gir deg overblikk. Herfra har du flere andre severdigheter rett i nærheten. Adressen er 30 Boulevard de la Croix-Rousse.

 

Uteliv i Lyon

En by som er kjent for hundrevis av suverene restauranter, har naturligvis også et bra tilbud når det gjelder det øvrige utelivet. Her finner du gode barer og puber overalt, og nattklubber som er smekkfulle av festglade mennesker.

Det finnes også flere morsomme teaterkaféer og show-restauranter, der du kan få med deg morsomme oppsettinger mens du inntar et godt måltid, akkompagnert av god drikke.

 

Severdigheter i Lyon

De historiske røttene til Lyon gjør at byen har mange spennende og varierte severdigheter. Det er spesielt mange vakre og gamle kirker i byen, i tillegg til restene fra tiden da Lyon var en viktig utpost i Romerriket.

I tillegg kommer alle museene og attraksjonene som fokuserer på byens viktige posisjon innen de ulike kunstartene. Her er et utvalg av de viktigste tingene du bør få med deg på storbyferien i Lyon.

 

Vieux Lyon

Vieux LyonGamlebyen i Lyon består av 3 kvartaler med bygninger der alle husene ble oppført i renessansestil i det 15. og 16. århundre. I kvartalet Saint Jean ligger blant annet katedralen med samme navn, samt film- og miniatyrmuseet. I kvartalet Saint Paul finner du Lyons historiske museum, og et morsomt dukkemuseum, mens i kvartalet Saint Georges ligger den vakre Saint-Georges-kirken. Foruten alle severdighetene i gamlebyen, finner du mange hyggelige restauranter og kaféer her, flotte små torgplasser, spennende småbutikker og bortgjemte hager i bakgårdene. Gamlebyen er også et godt utgangspunkt om du vil opp på Fourvière-høyden, enten til fots eller med kabelbanen.

Basilique Notre-Dame de Fourvière

Basilique Notre-Dame de Fourvière i lyonNotre-Dame de Fourvière er den store basilikaen som troner over Lyon. Den ble bygget på Fourvière-høyden i årene mellom 1872 og 1896, i romansk og bysantinsk stil. Egentlig er dette to kirker, der den ene står oppå den andre. Bygningen kjennetegnes av fire tårn med kirkespir, noe som gir den en særegen profil. Innbyggerne i Lyon refererer ofte til basilikaen som ”elefanten som står på hodet”, og du vil se hvorfor dersom du legger litt godvilje til. Bygget er svært vakkert, med hvit fasade som flombelyses om kveldene. På innsiden er den mest kjent for fantastiske mosaikker som illustrerer blant annet historien til Jeanne d’Arc. Basilique Notre-Dame de Fourvière er for øvrig oppført på UNESCOs liste over verdensarv. Fra basilikaen og den vakre hagen utenfor, får du flott utsikt utover byens sentrum.

Théâtre antique de Lyon

Théâtre antique de Lyon - gammelt romersk amfiteater i lyon På Fourvière-høyden finner du også det eldste romerske amfiteateret i Frankrike, Théâtre antique de Lyon. Dette ble naturligvis bygget da Lyon var en viktig by i Romerriket, og sannsynligvis påbegynt omtrent i år 15 e.Kr. Cirka 100 år senere ble teateret utvidet for å få plass til totalt cirka 10 000 tilskuere. Til tross for at amfiteateret er 2000 år gammelt, er det særdeles godt beholdt og ivaretatt. Det brukes fortsatt til forskjellige arrangementer, også som teater. Få også med deg Odéon antique de Lyon, et mindre amfiteater fra romertiden som ligger rett ved siden av.

Cathedral Saint Jean Baptiste

Cathedral Saint Jean BaptisteDen praktfulle romersk-katolske katedralen ligger på Place Saint-Jean i gamlebyen i Lyon. Dette er enda et av de mange byggene i Lyon som står på UNESCOs liste over verdensarv. Katedralen ble bygget i årene mellom 1180 og 1476, til ære for både Johannes Døperen og Sankt Stefanus (Saint-Étienne på fransk). Når du går inn via de imponerende eikedørene på forsiden, kan du blant annet beundre den astronomiske klokken fra 1598. Få også med deg de mange glassmaleriene, gobelinene (veggtepper) og relikviene som er utstilt. Plassen foran katedralen er for øvrig et flott sted å slappe av på. Der finner du mange små og koselige kaféer med uteserving.

Musée Cinéma et Miniature

filmmuseum i lyonLyon har en viktig posisjon i filmens historie. Det var her brødrene Auguste og Louis Lumière levde og arbeidet da de oppfant verdens første filmfremviser på 1890-tallet, og forsket på fremstilling av fargefotografier. Det arrangeres flere årlige filmfestivaler i Lyon, blant annet en som feirer de to brødrene. Lyons bidrag til filmhistorien feires og vises frem i Musée Cinéma et Miniature. Museet ligger i en nydelig bygning fra 1700-tallet, som nylig ble inkludert på UNESCOs liste over verdensarv. Det er to permanente utstillinger på innsiden. Den ene viser frem en imponerende samling av kostymer, effekter, masker, roboter, animasjoner og mye mer, fra kjente filmer du kan ha sett på kino. Den andre delen viser frem 100 fantastiske miniatyrer av kjente filmscener. Vil du klappe dronningen fra Alien på hodet, kan du gjøre dette helt risikofritt på museet i Lyon.

Parc de la Tête d’Or

Parc de la Tête d'OrDenne vakre parken byr på en rekke severdigheter, i tillegg til utmerkede rekreasjonsmuligheter. Her er det fint å slappe av etter en dag i Lyons, og når du trenger litt grønt rundt deg. Grøntarealet omgir en fin liten dam der du kan låne båt.. Du finner minigolfbane her, et  miniatyrtog, og du kan leie hester om du vil ha deg en ridetur. I tillegg er det en liten zoologisk i Parc de la Tête d’Or, med blant annet løver, giraffer, krokodiller og elefanter, samt flere rosehager, og en botanisk hage. Navnet Parc de la Tête d’Or opprinner forøvrig fra en noe obskur myte. Angivelig ligger det en skattekiste med kraniet til Jesus (tête betyr hode på fransk) begravet et sted i parken.

Place Bellecour

Place Bellecour lyonPlace Bellecour er den store torgplassen som ligger midt på Presqu’île, halvøyen som omgis av elvene Rhône og Saône. Selve plassen er ikke så spesiell, annet enn at den er blant de største i Europa som ikke er beplantet. Hit bør dra innom på grunn av alt som foregår rundt og på plassen, samt om du vil se den imponerende statuen av Solkongen, Ludvig XIV. Alle oppgitte distanser i Lyon er kalkulert ut i fra Bellecour, og således kan plassen sies å være byens absolutte sentrum.

La Fresque des Lyonnais

veggmaleri i lyonI Europa er det kun Berlin som har flere veggmalerier (graffiti) enn Lyon. I sentrum finnes det minst 100 ulike fasader som er kreativt dekorerte. På hjørnet av gata 49 quai St Vincent, og 2 rue de la Martinère, i det første arrondissement, finner du en av de mest kjente. Hele baksiden av bygningen ble dekorert av en samling kunstnere i 1994. Temaet er basert på noen av byens mest kjente borgere opp gjennom historien, blant annet den romerske keiseren Claudius som ble født i Lyon, og brødrene Lumière som oppfant filmfremviseren. Drar du innom krysset Boulevard des Canuts og Rue Denfert-Rochereau, kan du se det like berømte veggmaleriet Le Mur Des Canuts. Denne antas å være det største veggmaleriet i Europa.

Place des Terreaux

Place des Terreaux torget i lyonPå Place des Terreaux finner du blant annet det gamle rådhuset, Hôtel de Ville de Lyon, og den berømte Bartholdi-fontenen, i tillegg til en rekke andre arkitektoniske perler. Statuen ble laget av Frédéric Auguste Bartholdi, den samme kunstner som står bak Frihetsgudinnen i New York. Opprinnelig skulle statuen stå i Bordeaux, men prisen ble så høy at den ble i stedet solgt til Lyon. Plassen er et av de viktigste landemerkene i Lyon, og står på UNESCOs liste over verdensarv. Du finner mange hyggelige kaféer og restauranter med uteservering her, noe gode muséer, og du har Lyons operahus rett bak det vakre rådhuset.

Mini World Lyon

Mini World LyonMiniatyrparken i Lyon er en morsom severdighet for alle aldersgrupper. Parken består av flere permanente miniatyrverdener, inkludert et mini-Lyon, i tillegg til miniatyrscener som tar for seg forskjellige tema (Lego Star Wars, Harry Potter, og andre). Hele anlegget er fordelt på over 4500 kvadratmeter, der du finner mer enn 30 000 miniatyrmennesker, 4000 dyr, alle slags tog, kjøretøy og hus. Her og der kan du få øye på gjemte superhelter og kjendiser, om du har pusset brillene. Mini World Lyon er inspirert av den kjente Miniatur Wunderland i Hamburg, og er minst like imponerende. Parken ligger i shopping- og forlystelsessenteret Carré de Soie, like i utkanten av sentrum. Du kommer deg enkelt dit med sykkel, buss, tog, metro, trikk eller båt.