Oktoberfest i München

inneholder annonselenker

oktoberfest i munchen

Oktoberfest i Bayerns hovedstad er moro, særlig om du reiser dit sammen med et knippe venner. München byr på mye annet spennende, og kombinert med verdens beste folkefest kan storbyferien hit bli uslåelig. Her er tipsene du trenger for å komme i gang med planleggingen.

 

Litt historikk og tall om Oktoberfest

Den første Oktoberfesten ble avholdt i 1810 i forbindelse med giftemålet mellom Kronprins Ludvig av Bayern og Prinsesse Therese von Sachsen-Hildburghausen. Området festen arrangeres på heter derav Theresienwiese, oppkalt etter prinsessen. Münchens innbyggere forkorter gjerne både festen og åstedet til bare ”Wiesn”. Det heter seg at folkefesten, som den gangen hadde inkludert et hesteløp, ble så populært at folket nærmest krevde en årlig gjentakelse.

Dagens versjon av Oktoberfest er den største av sitt slag, og tiltrekker seg over 6 millioner besøkende fra hele verden. Gjestene konsumerer over 7,5 millioner liter øl, de mister over 4000 pass, nøkler og briller hvert år, og prøver å rappe med seg et ukjent antall ølglass, hvorav 120 000 av de blir konfiskert ved utgangen.

 

Et typisk program for Oktoberfest

Oktoberfest starter vanligvis på en lørdag i slutten av september, og varer i 16 til 18 dager, frem til og med den første søndagen i oktober. I 2018 er datoen for startskuddet lørdag 22/9 klokka 10.45, mens sluttsalutten går søndag 7/10 klokka 12.00. Til neste år er tilsvarende datoer henholdsvis 21/9 og 6/10.

Åpningsdagen starter med at innehaverne av de forskjellige teltene har en parade gjennom Münchens sentrum. Deretter tapper byens borgermester den første øl-seidelen klokka 12.00 inne i Schottenhamel-teltet på festivalområdet.

Den første søndagen arrangeres alltid kostyme-paraden gjennom sentrum, noe som anses som høydepunktet for Oktoberfesten. I resten av festivalperioden er det flere forskjellige arrangementer, både for voksne og familier. Dette inkluderer kirkemesse, konserter, tivoli og mye mer.

Søndagen når Oktoberfest avsluttes avfyres det salutter fra trappetrinnene på Bavaria-monumentet. Da er moroa over for denne gangen.

 

oktoberfest paraden i munchen

 

Når og hvor kan jeg drikke øl?

Du har sikkert sett bilder fra Oktoberfest, og vet at der går det i store øl-glass, akkompagnert av ompa- og schlagermusikk. Den biten foregår inne i teltene som er åpne mellom 10.00 og 23.30 på hverdagene. I helgene åpner teltene klokka 09.00, og stenger da klokka 24.00. Tradisjonelt er det også et par telt som holder åpent til 01.00 om natten. Ølserveringen stenger som regel en time før folk må forlate.

Du trenger ikke betale inngangspenger til teltene, men du kan betale for en mat- og drikkepakke som gir deg reservert sitteplass. Det lønner seg som regel å ha reservasjon, for bordene blir garantert fulle utover kvelden. Merk deg at de fleste telt krever at man er en gruppe for å få reservert sitteplasser.

Les denne bloggen om de beste byene for øl-elskere.

 

Teltene på Oktoberfest

Moroa på Oktoberfest foregår i totalt 15 telt av ymse størrelser, og på deres respektive utearealer. I tillegg er det et knippe småtelt på området. Noen av småteltene har øl-servering og et lite antall sitteplasser, men de fleste fungerer mest som gatekjøkken, barer eller kaféer.

Teltet med størst kapasitet er Hofbräu. Der er det omtrent 6 000 sitteplasser innvendig, 1 000 ståplasser, og 3 000 sitteplasser på utsiden.

Det minste teltet er Weinzelt med plass til omtrent 2 500 mennesker. Teltets navn kommer av at etter klokka 21.00 serveres det også vin og musserende i teltet.

De øvrige teltene er Schottenhamel, Ochsenbraterei, Lövenbräu, Schützen Festzelt, Winzerer Fähndl, Hippodrom, Käfer Wiesn Schänke, Marstall, Hacker, Fischer-Vroni, Armbrustschützenzelt, Augustiner-Bräu og Pschorrbräu-Festhalle.

Hvert enkelt telt kjører sine egne greier når det gjelder matservering, hvilke øl de serverer, type musikk og hvem de helst vil ha som gjester. For eksempel har Schützen ofte et mer voksent publikum og mer koselig atmosfære, mens Hacker henvender seg til de mer yngre og tørste blant oss.

 

øltelt på oktoberfest

 

Ølene du får servert

Du får ikke Carlsberg og Heineken servert på Oktoberfest i München, det er sikkert og visst. Her er det kun seks bryggerier som har tillatelse til å tappe øl, og alle seks er medlemmer av Münchens bryggeri-laug. For å bli medlem der må bryggeriet ligge innenfor bygrensen, og de må holde seg strengt til den tyske renhetsloven.

De seks bryggeriene er Löwenbräu, Hacker-Pschorr-Bräu, Paulaner, Staatliches Hofbräu-München, Augustiner-Bräu og Spatenbräu.

 

Komme seg til Oktoberfest i München

Lufthansa, Norwegian og SAS flyr direkte til München fra Oslo på omtrent 2 timer og 10 minutter. Den korteste reisetiden med 1 mellomlanding vil bli på i underkant av 4 timer. Vanligvis er det billigst å fly direkte, men da må du normalt bestille tidlig, spesielt i tiden Oktoberfest arrangeres. Lavprisselskap som EasyJet kan være en idé å sjekke ut rent prismessig, og noen ganger klaffer ruta slik at mellomlandinger ikke tar for mye tid.

 

Finne overnatting i München

Det kan være vanskelig å finne hotellrom når Oktoberfest arrangeres, så her lønner det seg å være tidlig ute. Flere av bookingtjenestene og søkemotorene for hotell har egne sider som er dedikerte folkefesten. Hotellene som popper opp i søket er alle egnet for de som vil ta turen innom, og de fleste har gangavstand til festivalområdet.

Disse hotellene blir naturligvis fylt opp raskest. Det er imidlertid ikke noe stort problem å bo et stykke unna, så lenge du velger et hotell som ligger nært en undergrunnsstasjon, eller tar deg råd til taxiturer til og fra festen. Det finnes til og med folk som velger å bo i nabobyen Augsburg, og satser på ICE-toget som tar de til München på omtrent 40 minutter.

 

oktoberfest damer

 

Noen nyttige tips

  • Dersom du vil ha reservasjon og VIP-pakke til et telt, bestill flere måneder i forveien. De mest ivrige starter planleggingen et år før de skal reise.

 

  • Husk at de fleste teltene krever at reservasjonen er for grupper på minst 10 personer.

 

  • Alle telt har egne sitteplasser for de uten reservasjon. Møt opp tidlig om du vil benytte deg av disse, gjerne før 12.00 i helgene.

 

  • Et alternativ er å booke en guidet tur som inkluderer reservasjon, mat og drikke.

 

  • Du kan bli avvist i inngangen til teltet dersom det oser turist av deg, særlig om du er bedugget og bråkete når du ankommer.

 

 

  • Ta med kontanter. Du får ikke betalt med kort på Oktoberfest. Det er minibanker på festivalområdet, men her er køene som regel laaaaaaaange.

 

  • Det lønner seg som regel å være raus med drikkepengene. Ha også noen mynter klare dersom du må på de betjente toalettene.

 

  • Ikke ta med ryggsekker og bager på Oktoberfest. Er de på over 3 liter får du de ikke med deg inn på festivalområdet.

 

  • Ha med deg legitimasjon. Du kan bli stoppet i identitetskontroll – Münchens politi tar sikkerheten under Oktoberfest veldig seriøst.

 

Les også vår artikkel om München her