Europas beste festivaler for storbyferien

inneholder annonselenker

storbyferie og festival

Europas storbyer viser seg frem fra sin beste side når det arrangeres festivaler. Tenk bare på stemningen og opplevelsene når vi selv byr på Øyafestivalen, Moldejazzen, eller Festspillene i Bergen. Her er ti av de beste folkefestene du kan få med deg på neste storbyferie.

Europas beste festivaler for storbyferienCarnevale di Venezia – påskeferie i Venezia

Karnevalet i Venezia er en av de mest kjente festivalene i verden. Sannsynligvis er opprinnelsen til karnevalet tilknyttet feiringen av en strid mellom bystaten og den katolske kirkemakten i 1162. Karnevalet ble senere bestemt til å være en offentlig feiring. Det eldste dokumentet som viser dette er datert år 1296. I moderne tid har festivalen blitt en av de største folkefestene i Europa. Antallet som besøker Venezia når festen pågår er omtrent 3 millioner.

Den fargerike festivalen pågår i de to ukene som leder til starten av påskefeiringen. Besøkende kan delta på en rekke flotte åpne arrangement, blant annet gondol-parader, konserter og forskjellige show på Venezias piazzaer. Det er også mange lukkede arrangement man kan kjøpe billett til. Karnevalet i Venezia er for øvrig en velbrukt arena for giftemål og forlovelser, eller andre feiringer som krever litt ekstra stas.

Maskene er det mest sentrale elementet i Venezias karneval. I byen finnes det flere anerkjente kunstnere og håndverkere som lager din helt personlige maske, akkurat slik de ble laget for mange hundre år siden. For de som vil gå et steg lengre finnes det også alle slags kostymer man kan leie, og i alle priskategorier.

la tomatina festivalLa Tomatina – augustferie i Valencia

Bunol er en liten landsby som ligger like utenfor den spennende storbyen Valencia. Der arrangeres La Tomatina hvert år på den siste onsdagen i august. Opprinnelig var dette en parade gjennom gatene, der et uhell førte til at noen unggutter begynte å krangle seg imellom. Grønnsakhandlerne på torget ble således robbet for ammunisjon, og dermed var tomatkrigen i gang. Den biten var åpenbart så morsom at Bunols innbyggere lot tomatkastingen utvikle seg til å bli en årlig tradisjon.

Det er omtrent 50 000 tilreisende i Bunol når La Tomatina går av stabelen. Deltakerne pælmer cirka 150 tonn tomater etter hverandre, før de forlikes over et glass vin eller to. Selv om det kanskje høres litt voldsomt ut er dette uskyldig og velregulert moro. Foruten å regne med at klærne må gjennom en 60-graders vask, holder det å utstyre seg med sol- eller svømmebriller om du vil bli med på festen.

Festivalen arrangeres hvert år på den siste onsdagen i august. Du kommer deg fra sentrum i Valencia til Bunol på litt over en halv time, avhengig av om du kjører selv, tar direktetoget eller buss.

st patricks i dublinSt Patrick’s Festival – vintertur til Dublin

Den 17 mars er Saint Patrick’s Day, Irenes nasjonaldag. Da feires skytsengelen over hele Irland, og alle steder der irer har bosatt seg. På mange vis ligner dette på vår egen 17. mai-tradisjon, om vi ser bort ifra at alle irer kler seg i irrgrønt på St Patrick’s Day. I Dublin er folkefesten blitt betydelig utvidet de siste årene, og anses nå som en av Europas beste festivaler.

Over hele Dublin arrangeres det alle slags morsomme konkurranser, kåringer, parader og show. Det aller meste er linket opp mot Irenes mange tradisjoner, spesielt på mat- og musikkfronten. Dublins uteliv er i utgangspunktet svært bra, spesielt om du liker tradisjonelle puber med gode liveband. I tiden rundt St Patrick’s Festival er utelivet helt eksepsjonelt. Festivalen henvender likevel til hele familien, med mange arrangementer myntet på alle aldersgrupper.

Normalt foregår det hele over en tre- til firedagers periode, som altså kulminerer i selve nasjonaldagen. Vil du se Dublin på sitt beste er 13. eller 14. mars en perfekt ankomstdato. Sørg for å bli der lenge nok til at du får med deg paraden den 17. mars.

iceland airwavesIceland Airwaves – november i Reykjavik

Reykjavik øker i popularitet som destinasjon for storbyferier, mye på grunn av det spennende kunst- og kulturlivet på Island. En av hjørnesteinene i så måte er Iceland Airwaves, en musikkfestival som fokuserer på nye internasjonale og islandske artister. Opprinnelig var Iceland Airwaves kun et enkeltstående show som ble arrangert i en hangar på flyplassen Keflavik. I dag involverer festivalen hver eneste krik og krok i Reykjavik. Konsertene arrangeres i barer, musikkforretninger, kirker, kaféer, restauranter og konsertsaler. I tillegg avholdes det enkelte konserter i den lille byen Akureyri på nordsiden av Island.

Iceland Airwaves omtales som en av de hippeste festivalene på kloden, og er arrangementet hvor du kan få med deg morgendagens verdensstjerner. Musikkfestivalen går som regel over fire dager, og arrangeres årlig i begynnelsen av november. Da er det også rett tid å oppleve nordlyset på Island.

tulp festival amsterdamTulp Festival – Amsterdam i april

Overskriften er ingen skrivefeil, første delen av festivalens navn er faktisk Tulp. April er måneden å dra på storbyferie til Amsterdam. Da arrangeres den årlige tulipanfestivalen som gjør kanalbyen enda penere enn ellers. Det foregår ikke spesielt mange ekstra arrangementer, men det spiller liten rolle. Amsterdam er en livlig og spennende by uansett. Fokuset på festivalen er å hedre en av hollendernes viktigste og vakreste handelsvare gjennom tidene.

Tulipanoppsatsene kan ses offisielt på 85 forskjellige steder i byen. I tillegg er innbyggernes selv mer enn middels ivrige på å utsmykke husene og hagene sine i denne perioden.

Få med deg Keukenhof slott og park mens du er der. Keukenhof er en sentral ingrediens i hollendernes kjærlighetsforhold til blomster. Der blomstrer det omtrent 7 millioner tulipaner når våren kommer. Antallet varianter av blomstertypen er over 800. Det er ikke mer enn 3 mil fra Amsterdam til Keukenhof, og du kommer deg dit både raskt og billig med både lokaltog og buss.

Skal du på storbyferie til Amsterdam i oktober i stedet? Sjekk når innbyggerne arrangerer Tulip Planting Day. Blomstringen som foregår i april er for en stor del et resultat av alle tulipanløkene som settes i jorda i oktober.

kombiner storbyferien med en festivalFiesta de San Isidro – vårferie i Madrid

Ta med deg danseskoene og dra til Madrid når Fiesta de San Isidro arrangeres. Festivalen er til minne om San Isidro, Madrids beskyttende helgen. Da våkner innbyggerne virkelig til liv, tar på seg chulapo- og goyesco-kostymer, og danser seg gjennom gatene til langt utpå morgenkvisten. I parkene slår de seg ned og tar en piknik, spiser de tradisjonelle smultringene Rosquillas, og viser frem hvordan dansen Chotis skal gjøres.

Folkefesten starter med en parade 14. mai hvert eneste år, og varer normalt frem til den 18. Selve dagen der San Isidro hedres er 15. mai. I disse dagene er det konserter og show over hele byen, spesielt på steder som Plaza Mayor, Las Vistillas, og parken Pradera San Isidro. Sistnevnte er også åstedet for den offisielle feiringen som arrangeres på morgenen 15. mai.

Sziget festival i BudapestSziget Festival – Budapest på sensommeren

Dette er den ungarske versjonen av vår egen Øyafestivalen, bortsett fra at i Budapest foregår det meste faktisk på en øy (sziget betyr øy på ungarsk). Musikkfestivalen arrangeres på Obuda-øya, midt i elva Danube som deler byen i to.

Sziget Festival var opprinnelig en liten studentfest med fokus på rockemusikk. Dagens versjon er langt mer omfattende sjangermessig, med blant annet egne scener for jazz, blues og world music. Det kommer store band og artister fra hele verden, i tillegg til det ungarerne selv vil vise frem. Festivalen tiltrekker seg omtrent en halv million besøkende. Mange av disse ankommer med egne tog fra nabolandene, der togreisen blir en del av festen, og inkluderer egne DJs og live-band.

Vil du legge storbyferien til Budapest, og kombinere den med en av Europas beste og største musikkfestivaler, er august måneden du ser på når du booker hotell og fly. Sziget Festival varer vanligvis en hel uke frem til omtrent midten av August.

jazzfestivalen i københavnCopenhagen Jazz Festival – København i juli eller februar

Deilige København er intet dumt sted å reise på storbyferie. Det er enkelt og billig å komme seg dit, lett å finne frem, vi snakker nesten samme språk, og danskene kan dette med å arrangere i stor skala. Copenhagen Jazz Festival er blant de beste musikkfestivalene i Europa, og også en av de mest besøkte.

Jazzkonsertene kan du få med deg nær sagt overalt. Det spilles på torgplassene, i parkene, i gatene, på teatrene, i konsertsalene, og selvsagt på jazzklubbene. Totalt er det mer enn 100 scener i sving, og omtrent 120 av arrangementene er helt gratis. Du trenger ikke være skolert innen sjangeren. De aller fleste som liker musikk vil finne noe de setter pris på. Det arrangeres til og med egne jazzkonserter for barn.

Copenhagen Jazz Festival går vanligvis av stabelen i begynnelsen av juli hvert eneste år, og i 2018 arrangeres festivalen for 40. gang. Om du er hekta på jazz kan du også vurdere å besøke danskenes hovedstad når som helst i februar. Da er det Vinterjazz på programmet over hele landet, også på scenene i København.

bilbao bkk liveBBK Live! – Bilbao midt på sommeren

Kulturmekkaet Bilbao er åsted for den kanskje mest spennende musikkfestivalen i Europa, BBK Live! Nesten alle konserter under festivalen avholdes på et eget område i Kobetamendi, Bilbaos største park som ligger i en av byens åssider. I tillegg arrangeres det et lite antall spesialkonserter i Gran Via, hovedgaten som går gjennom sentrum av Bilbao. Formatet de geografiske forholdene gjør at festivalen er en intim affære. Det er enkelt å komme seg på de konsertene vil få med seg, samtidig som resten av Bilbao kan oppleves imellom slagene.

BBK Live! vinner priser for både musikken som dukker opp på programmet, og de øvrige elementene rundt konsertene. Det legges for eksempel mye ære og innsats i maten du får servert på de mange utsalgsstedene. Det er tilrettelagt for enkel transport til og fra, toalettene holder god standard, og konsertgjengere kan få med seg mange andre kunst- og kulturopplevelser når de først er der.

Legg turen innom Bilbao i midten av juli, da arrangeres BBK Live!. På programmet dukker det opp mange av de hotteste DJs og artister innen rock- og popmusikken.

storbyferie og festivalThe Royal Edinburgh Military Tattoo – Edinburgh hele august

Denne festivalen har du sannsynligvis sett på TV. The Royal Edinburgh Military Tattoo besøkes av et par hundre tusen mennesker, i tillegg til at opptil 300 millioner får med seg showene på tittekassa rundt om i verden (NRK sender årlig fra festivalen). Musikk- og drillkompaniet til vår egen Hans Majestets Kongens Garde er et av de mer eller mindre faste innslagene.

Showene foregår daglig på esplanaden foran det imponerende Edinburgh Castle, men billetter til dette kan være vanskelig å oppdrive. Turen til skottenes hovedstad er imidlertid ikke forgjeves om du ikke kommer deg inn på selve arenaen. Mange av orkestrene spiller også i gatene eller på andre scener.

The Royal Edinburgh Military Tattoo er i tillegg kun en del av en enda større festival, den såkalte Edinburgh Festival Fringe. The Fringe er på sin side verdens største kultur- og kunstfestival. Den inkluderer over 3000 show av ulik art. Det hele varer i omtrent 3 uker, hvert år i august.

Les også om Oktoberfest i München – folkefesten for de som liker ompamusikk, lederhosen og digre ølglass.

Vær ute i god tid!

Gode festivaler er turistmagneter. Derfor kan det bli en utfordring å finne både fly og hotell som passer, og ikke minst til riktig pris. I tillegg krever mange av festivalene at du har billetter til det du vil få med deg. Noen steder selges det pakker, mens på andre festivaler er det best å fikse alt på egenhånd.

Det lønner seg alltid å planlegge godt på forhånd, og være ute i god tid (les mer her om hvordan storbyferien kan bli billigere). Les på festivalens hjemmeside for oppdaterte datoer. Som regel annonseres disse ett eller to år i forveien.