10 spennende ting å gjøre i vakre Praha

ting å gjøre i Praha

Praha er en av Europas mest besøkte byer, og det ikke uten grunn. Smekkfull av severdigheter tiltrekker den seg besøkende fra hele verden. Med sin beliggenhet midt i Europa er Praha alltid en kort flyreise unna, og byen tilbyr hotell i alle prisklasser. Kultur, kunst, mat og drikke er tsjekkernes forlokkende livsoppskrift.

 

Se hvilke hotell vi anbefaler i Praha

 

Praha, fra vadested til metropol

Det tsjekkiske ordet «prah» betyr stokk og er opphavet til byens navn. Ved et naturlig vadested i elven Vltava ble det lagt ut stokker for enklere kryssing. Dermed ble grunnlaget for Praha tilrettelagt, og byen vokste seg raskt stor og innflytelsesrik. Dette viser seg for eksempel i Sentral-Europas eldste universitet, Karls-universitetet.

I dag er Praha en moderne storby som vet å ta vare på sin historie. Det gamle sentrum er levende og høyt elsket. Samtidig skapes fremtiden bak den spektakulære fasaden. Offentlig transport er blant Europas mest effektive. Et økende antall restauranter tiltrekker seg Michelin-guidens attraktive stjerner. Her følger 10 tips til ting å gjøre i den gylne by.

 

Praha slott, en historisk reise

Ruvende på en høyde over byen ligger Praha slott med sin over tusen år lange historie. I stadig utvikling fra 870 til 1929 har det endt opp som verdens største slottskompleks. En guidet rundtur her er i ordets rette forstand en reise i tid.

Som et sentralt midtpunkt i slottskomplekset ligger St. Vitus-katedralen. Det majestetiske bygget tårner over byen og byr på et vakkert og rikt, gotisk interiør. Mest kjent i Praha slott er likevel ikke et bygg, men en gyllen gate.

Direkte oversatt fra tsjekkisk heter den «Gull gata». Her ligger små, sjarmerende hus som en gang var bebodd av gullsmeder og deres verksteder. Husene er bygget inn i den tykke slottsmuren som ligger rett bak. Det hele minner mer om en eventyrlandsby enn en del av et kongelig slott.

 

annonse

Opplev Praha fra vannet

Moldau på tysk, Vltava på tsjekkisk. Elven renner fra sør og blir en del av Elben rett nord for Praha. Vltava har alltid vært en viktig del av tsjekkisk handel, kultur og identitet. I 1875 ble elven udødeliggjort av Tsjekkias store komponist Bedřich Smetana.

En tur på elven er en av Prahas mest populære attraksjoner. Utvalget er stort, fra småbåter med guide til store elvebåter med mat og musikk. Langs elven fins sågar elvebåter som opererer som hotell. Gjestene får også ofte en tur gjennom byens mange sluser.

En tur med de mindre, åpne båtene er å anbefale. Her får vi oppleve hvordan det var å seile inn i byen i gamle dager. De gamle broene bærer både nyttig informasjon og beskyttende gudinner for de reisende. En visitt innom en hemmelig kanal med egen brygge er også en del av turen.

 

annonse

En klokke helt utenom det vanlige

Hver hele time samler det seg mange mennesker på Prahas gamlebytorg. De har kommet for å se den astronomiske klokken. Når klokken slår starter skuespillet. Døden slår tiden mens apostlene kommer frem og hilser de besøkende til glede for både store og små.

Den astronomiske klokken befinner seg på veggen til det gamle rådhuset. Der har den vist Prahas innbyggere tiden siden 1410! Den er blant verdens eldste i sitt slag og dessuten den eldste som fortsatt er i daglig drift.

Trefigurene av de tolv apostlene kom til etterhvert og hele klokken styres av en imponerende mekanisme. Som så mye annet i Praha, knytter det seg også mange myter til den astronomiske klokken. En av mytene sier at byen vil lide hvis klokken misligholdes. Heldigvis er det montert et spøkelse som passer på.

 

annonse

Black Light theatre, magi for hele familien

Praha, og Tsjekkia, er viden kjent for sin teaterkultur. I Praha fins alt fra store, flotte teatersaler til små, eksperimentelle kjellerteatre. Men språket kan være et hinder. Black Light theatre derimot kan nytes av alle og er en av byens mest populære attraksjoner.

Forestillingene er relativt korte, opp til 90 minutter, og absolutt spektakulære. Det fokuseres på bevegelse, dans og musikk. Her er ingen tradisjonelle skuespillere, men snarere figurer og scenografi som flyr omkring. Vær oppmerksom på at enkelte forestillinger ikke egner seg for de aller minste.

Et mer sofistikert alternativ er Laterna Magika. Denne scenen ligger rett ved siden av Nasjonalteateret og er veldig populær. Her brukes elementer av Black Light, men i større grad multimedia som projeksjoner sammen med tradisjonelt skuespill. Forestillingene er også lengre og mer sammensatte.

 

annonse

Hva med et deilig bad i øl!

Tsjekkere er kulturmennesker og øl, ja det er absolutt kultur. Men øl kan ikke bare drikkes, det kan bades i også. Øl spa finner du over hele Praha og et besøk er en utrolig opplevelse.

En time eller to på et øl spa er den perfekte opplevelsen på kjærestetur til Praha.

Det dreier seg om en revitaliserende behandling for både kropp og sjel. Du senker deg ned i en eiketønne fylt av øl og drikker din egen øl fra egen kran. Ølet du bader i er godt for hud og hår og ofte er det også sauna og massasje tilgjengelig. Mange steder tilbyr også forskjellig kosmetikk basert på øl.

Allerede i middelalderen beskrev de fordelene ved å bade i øl, så dette er ikke et nytt triks for å tiltrekke seg turister. Dere trenger heller ikke være kjærester for å gå på øl spa. Tilbudet er også veldig populært blant vennegjenger og utdrikningslag. Oppholdet er helt privat og det er opp til enhver å bruke badetøy. God fornøyelse!

 

annonse

En romantisk tur i den gamle «Nye verden»

Praha egner seg glimrende for byvandring. Overraskende arkitektur og miljøer dukker opp rundt hvert hjørne. På slottshøyden finner vi ikke bare Praha slott og et vell av aristokratiske palasser. Her fins også den nye verden, skjønt helt ny er den jo ikke.

Skjult bak dekadente palasser fins en litt mer beskjeden bebyggelse. Den Nye Verden, Nový Svět på tsjekkisk, er en malerisk fattigslig gate. Navnet kommer av at gaten i sin tid lå utenfor byen. Her bodde fattigfolk, samt tjenerne til aristokratiet som holdt til nærmest vegg i vegg.

Mange av Prahas innbyggere anser Nový Svět for å være den vakreste delen av byen. De små husene med de fortryllende dørene ligger som perler på en snor. I nyere tid er området kjent for sine kunstnere. Forfattere, billedkunstnere, film- og teaterfolk og andre bohemer har funnet seg vel til rette i dette romantiske miljøet.

 

annonse

Gå på jazzkonsert i Praha

Jazz er en musikkform som står Prahas hjerte nært. Byen kan skilte med kjente og etablerte jazzklubber. Det fremføres både tradisjonell jazz, dixieland samt progressive, moderne former. Mange musikkelskere reiser til Praha kun for den spennende jazz-scenen.

Jazzboat er en spesielt populær attraksjon. Her kombineres båttur på elven med spennende jazz fremført av topp musikere. Gjestene kan bestille middag til opplevelsen og båten er på vannet året rundt. Vinterstid er Jazzboat en herlig opplevelse. Den mørke elven omkranset av byens opplyste severdigheter skaper en perfekt ramme for en uforglemmelig kveld.

Reduta Jazz Club midt i byen er viden kjent. Her jammet Bill Clinton med den nye saksofonen han fikk i gave av Václav Havel. For mer moderne takter prøv Jazz Dock. Denne klubben ligger så og si på vannet, har et spennende program og en intim atmosfære.

 

annonse

Byvandring blant spøkelser og legender i Praha

Praha er en veldig fredelig by og egner seg perfekt til familietur. Men slik har det ikke alltid vært. Etter mørkets frembrudd viser gamlebyen sin mystiske atmosfære. Spøkelser og andre tvilsomme karakterer fra byens fortid går aldri til sengs. Møter du de kan det være lurt å ha en lokal guide innen rekkevidde.

Nattlige byvandringer over gammel brostein er veldig populært. Mellom byens mange severdigheter, trange gater og gotiske kirker lever legendene sitt eget liv. Overtro og mystikk fra gamle dager blir levendegjort av erfarne guider. Blodige tragedier tar form i lyset fra en beskjeden oljelampe.

Det fins flere turer å velge mellom, både i gamlebyen og på slottshøyden. Ofte kan det også kombineres med en ekte middelalder middag. Maten blir servert i pittoreske omgivelser av servitører i tidsriktige kostymer. Musikalske forestillinger er også på programmet. En middelalder kveld i Praha egner seg ypperlig for grupper.

 

annonse

Vintage bil, se Praha med stil

Få oversikt over byen fra setet i en veteranbil. For vennegjenger, kjærestepar og familier er dette en perfekt start på ferien. De morsomme vintage bilene tar dere med rundt i Prahas historiske sentrum samt slottshøyden. Severdighetene er mange og sjåføren full av historier.

På biltur med taket nede blir dere kjent med byen. Rutene passerer byens mest kjente attraksjoner, broer, gater og torg. Dere kan sågar bli hentet ved hotellet og turen kan legges opp etter eget ønske. Musserende vin underveis er heller ikke å forakte.

En typisk tur vil også ta dere gjennom Josefov. Dette er den gamle jødiske bydelen hvor den jødiske gravlunden ligger. I dag er Josefov preget av vakre Art Nouveau-bygninger med den eksklusive Paris gata (Pařížká) sentralt. Her ligger designer butikkene på rad og rekke.

 

annonse

Praha er ikke bare gamlebyen

Sentrumsnære bydeler blir ofte oversett av turister. Rundt gamlebyen fins spennende områder hvor besøkende kan oppleve det virkelige Praha. Karlin er en slik bydel. Hip og moderne minner den kanskje mest om Oslos Grünerløkka.

Til Karlin går både trikk og t-bane. Det fins flere hoteller her og det er et perfekt sted å bo. Bydelen byr på mange spennende kaféer, restauranter og konsertscener. Spesielt spennende er den nye arkitekturen langs elven hvor prisvinnende bygninger har skutt opp de siste årene.

I Karlin ligger også militærsykehuset fra 1737. Her ble scener fra Miloš Formans film Amadeus (1984) spilt inn. Inspirert av Les Invalides i Paris fikk den lokale t-banestasjonen navnet Invalidovna. Opplev Prahas befolkning og uteliv på nært hold i denne spennende bydelen.

 

annonse