Cinque Terre

inneholder annonselenker

Cinque Terre

De fem vakre byene som utgjør Cinque Terre er en av Italias mest eventyrlige destinasjoner.

Cinque Terre ligger i nordvest i Italia og kjennetegnes av de fargerike husene som klamrer seg tett-i-tett inntil klippene mot havet. Hele området er registrert som nasjonalpark og er blant stedene i Italia som står på UNESCOs liste over verdensarv.

I vår reiseguide til Cinque Terre finner du alt du trenger for å planlegge den perfekte turen til denne fantastiske delen av Italia.

Vi starter med en kort innføring i hvor du bør bo, deretter litt info om hver av de fem landsbyene. Vi gir deg i tillegg tips om andre attraksjoner og severdigheter du bør få med deg i området. Til slutt kan du lese om de enkleste måtene å reise til og rundt i Cinque Terre.

Reiseguide Cinque Terre

Fargerike hus som slynger seg opp langs klippene er selve kjennetegnet på landsbyene i Cinque Terre.

 

Kjekt å vite!

 • Ordet «cinque» kommer av tallet 5, og «terre» av land eller områder. Oversatt betyr navnet noe slikt som «De fem stedene», og består altså av fem gamle og billedskjønne fiskelandsbyer i den italienske regionen Liguria.
 • Cinque Terre er et perfekt område for de som vil bruke føttene litt mens de er på ferie. Det er 120 kilometer med opparbeidede stier her, fordelt på 48 ulike ruter.
 • Alle de fem landsbyene er forbundet med flotte stier, der du får utsikt over havet langs store deler av ruta.
 • I høysesongen må du kjøpe et Cinque Terre-kort for å benytte deg av enkelte utvalgte stier, mens i lavsesongen er vandringen gratis også på disse.
 • Ta med småpenger i lomma! Du treffer på både drikke- og spisemuligheter og musikanter på stiene.
 • Du kan også kjøre bil, ta buss eller ta tog mellom landsbyene.
 • Havet utenfor Cinque Terre er særdeles næringsrikt, og derav rikt på frisk og fin fisk og andre sjødyr. Du kan forvente særdeles god sjømat på de lokale restaurantene.

 

Beste hotell i Cinque Terre

Det er ikke så mange store hoteller å oppdrive i Cinque Terre, men det betyr ikke at du ikke kan bo godt fordi om! Her har vi plukket ut et av de aller beste hotellene i regionen.

 

Scorci Di Mare

Scorci Di Mare er et nydelig lite hotell med perfekt beliggenhet i Riomaggiore. Her bor du i koselige omgivelser, helt nede ved havnen. For en ekstra fin opplevelse anbefaler vi å velge et rom med terrasse.

 

LES MER / SJEKK PRIS HER

 

De fem landsbyene som utgjør Cinque Terre

Cinque Terre består av de fem pittoreske landsbyene Vernazza, Monterosso al Mare, Corniglia, Manarola og Riomaggiore. Her kan du lese mer om hver enkelt landsby og hva de har å tilby.

 

Vernazza – Eldgammel og billedskjønn

Vernazza Cinque Terre

Vernazza er kanskje den vakreste av alle landsbyene i Cinque Terre.

Sammen med Manarola er Vernazza det stedet som kanskje karakteriserer Cinque Terre best. Her er de tettsittende husene malt i alle slags ulike jordfarger, noe du sikkert har sett bilder av. Byen er også eldgammel, grunnlagt for omtrent tusen år siden, og erklært som egen republikk allerede i 1276. 

Det er et par små badestrender i Vernazza, sentrum har en nydelig torgplass, og de viktigste severdighetene er kirken Santa Margherita di Antiochia og borgen Castello Doria. Du finner ellers et godt utvalg av hyggelige hotell og spisesteder langs de brosteinsbelagte gatene, og koselige små butikker som innbyr til shopping. Book overnatting tidlig, for her er det ikke plass til så mange turister av gangen! 

Som i resten av Cinque Terre er det fint å ta en spasertur i landskapet rundt Vernazza. Du kan også rusle til neste landsby som er Corniglia. Turen dit til fots tar omtrent en og en halv time.

 

Monterosso al Mare – Cinque Terres badeby

Monterosso al Mare

Ønsker du å nyte strandlivet på tur så bør du ta turen innom badebyen Monterosso al Mare.

Monterosso al Mare er den største av de fem småbyene, og den som ligger lengst mot nord. Her er også stranden mer enn stor nok til at du kan nyte badelivet mens du er på ferie. Byen har en avslappende atmosfære, mange hyggelige kaféer og spisesteder, og et godt utvalg av hoteller i alle prisklasser. 

I åsene rundt Monterosso al Mare finner du mange små gårder der det dyrkes vindruer, oliven og sitron. Det er svært hyggelig å gå på tur her, såfremt du tåler litt kupert terreng. Selve byen er imidlertid flat og fin, og enkel å ta seg rundt også for de som ikke liker oppover- og nedoverbakker.

Fra Monterosso går det en hyggelig sti langs klippene mot havet til Vernazza, og du bruker neppe mer enn en time og tjue minutter på turen. 

 

Corniglia – Hjertet av Cinque Terre

Corniglia i Cinque Terre

I Corniglia får du en majestetisk utsikt over havet og vingårdene som omslutter landsbyen.

Corniglia har opprinnelse fra romertiden, og ligger på en klippe omtrent 100 meter over havet. Dette er den minste og kanskje mest rolige av de fem fiskelandsbyene. Det er flere gode restauranter her, men begrenset med barer og uteliv på natten. I Corniglia får du virkelig fin utsikt utover havet og det blendende landskapet rundt landsbyen. 

Vil du absolutt bade mens du er her, kan du rusle ned til togstasjonen og bruke den lille stranden som ligger like ved.

Fra Corniglia kan du vandre på stien til Manarola, en tur som tar cirka to og en halv time til fots.

 

Manarola – Utsikt og sjarme

Landsbyen Manarola - en del av Cinque Terre

Fra utsiktpunktet Punta Bonfiglio får du garantert et blinkskudd av vakre Manarola.

Husene i Manarola klamrer seg til en klippe, med toppunktet omtrent 70 meter over havet. I bunnen ligger det en fin liten havn og torgplass, der dagens fangst serveres på små og intime restauranter. Til tross for at det ikke er noen sandstrand i Manarola, er det likevel et bra badeliv her. 

Som i Corniglia er det en ganske stille og rolig atmosfære i Manarola. Hyggelige spisesteder, men ikke så mange barer og natteliv. I stedet for å henge på bar, samles mange av innbyggerne og de besøkende på byens høyeste punkt om kvelden for å se på solnedgangen. 

Det tar omtrent 30 minutter å rusle på stien fra Manarola til den siste av de fem landsbyene, Riomaggiore.

 

Riomaggiore – En romantisk perle

Riomaggiore Cinque Terre

Havnen i Riomaggiore er en av de mest sjarmerende plassene i hele Cinque Terre. 

Riomaggiore ligger lengst mot sør i Cinque Terre, og er kanskje den mest romantiske av de fem fiskelandsbyene. Her ligger også husene oppover klippene, med havna og de fargerike fiskebåtene i bunn. Du finner en liten småsteinstrand der også, med helt greie bademuligheter. Du kan velge mellom flere hyggelige hotell, spise på noen gode familierestauranter, shoppe litt, eller få deg noe å drikke på et lite knippe barer.  

Riomaggiore byr også på en fin liten borg, Castello di Riomaggiore, bygget for å beskytte innbyggerne mot pirater og andre uhumskheter. Derfra får du flott utsikt, og kort vei om du vil rusle rundt blant vinhager, olivenlunder, sitrontrær og tomatplanter.

 

10 spennende ting å finne på i Cinque Terre

De fem fiskelandsbyene er åpenbart de største severdighetene i Cinque Terre, men slettes ikke det eneste du kan få med deg i denne delen av Italia. 

 

Gå en tur på den blå stien

Sentiero Azzuro stien i Cinque Terre

Skal du besøke Cinque Terre så er det et «must» å gå langs stien Sentiero Azzuro.

Hvis du er i Cinque Terre er det nesten påkrevd at du tar en spasertur på Sentiero Azzuro, den blå stien på norsk. Den byr på fantastisk utsikt mot havet, og er pent opparbeidet. Hele ruten er omtrent 12 kilometer, men du kan fint velge å gå kun deler av den. Merk deg at du må kjøpe det såkalte Cinque Terre kortet for å bruke deler av stien. Kortet gir deg billett til bussene som går mellom landsbyene, inngang til museer, WiFi her og der, med mere.

 

Ta vannveien gjennom Cinque Terre

Lei av å bruke beina langs stiene? Hopp ombord i en båt og besøk de fem landsbyene til sjøs! Vurder dette spesielt dersom du er i Monterosso al Mare eller Riomaggiore. Derfra går det dagsturer som tar deg innom alle fem landsbyer. En båttur i frisk luft og vakre omgivelser, med innlagt stopp på en god restaurant eller to – der er verdt hver eneste krone!

 

Dra på padletur i kajakk

Det er populært å leie kajakk i Cinque Terre, med eller uten egen guide. De sprekeste padler mellom alle fem landsbyer, men du kan også surre rundt på kortere padleturer til laguner og grotter.

 

Meld deg på et kokkekurs

I spesielt Riomaggiore og Monterosso al Mare er det gode muligheter for å lære litt om de lokale mattradisjonene. Meld deg på et av kokkekursene som arrangeres på lokale familierestauranter!

 

Sykle på stiene i det vakre landskapet

I alle de fem landsbyene kan du leie sykkel eller el-sykkel for å dra på tur langs de mange stiene. Det er også selskap som tilbyr guidede sykkelturer, med innlagte stopp på utsiktspunkt, severdigheter og spisesteder. 

 

Ta en tur innom Portovenere

Portovenere tilhører ikke Cinque Terre, men er på sitt vis like flott og innbydende som de fem landsbyene. Den ligger sørover langs kysten, og like i nærheten av den større byen La Spezia. Som Cinque Terre ligger Portovenere på verdensarvlisten til UNESCO, og kan blant annet lokke med en imponerende borg og festningsverk. Du kommer deg dit med båt, eller buss fra La Spezia, hvor det også er togforbindelse til Cinque Terre.

 

Vurder også Portofino

Portofino er en av Italias mest ikoniske landsbyer, og ligger nordover langs kysten fra Monterosso al Mare. Du kommer deg best dit på scooter, med båt, eller med tog via Santa Margherita. Å kjøre bil er ingen god idé, da mye av dette området er stengt for biltrafikk, og parkeringsmulighetene er ganske dårlige.

 

Besøk en vingård

Produksjon av vin er en av Ligurias og Cinque Terres viktigste næringer. Selv om områder som Chianti er mer kjent når det gjelder vin, finnes det gode muligheter også i Cinque Terre for de som er vinelskere. Du kan hoppe på guidede turer til flotte vingårder fra alle de fem landsbyene.

 

Se klosteret Santuario di Nostra Signora di Montenero

En av de mest populære tingene å finne på i Riomaggiore, foruten å nyte den herlige atmosfæren i selve landsbyen, er å vandre opp til klosteret Santuario di Nostra Signora di Montenero. Det ligger 340 meter over havet, og byr på en fantastisk utsikt. Turen opp dit tar omtrent en og en halv time til fots.

 

Nyt utsikten fra Punta Bonfiglio

Utsiktspunktet Punta Bonfiglio i Manarola

Er du glad i å ta bilder så er utsiktspunktet utenfor Manarola et av de beste stedene i hele Cinque Terre.

Like i nærheten av Manarola, og på stien i retning Corniglia, ligger det et utsiktspunkt som heter Punta Bonfiglio. Ta en tur innom og nyt kald drikke på utendørskaféen mens du titter på havet. Fra Punta Bonfiglio får du den perfekte kameravinkelen til Manarola.

 

Slik kommer du deg rundt i Cinque Terre

Det er stort sett veldig enkelt å reise rundt i hele regionen, med noen få unntak der du kan bli tvunget til å ta føttene fatt opp noen bratte trapper. Men, nå snakker vi om de som reiser rundt i Cinque Terre uten bil. Bil er nemlig en tungvint løsning her. Alle fem landsbyer er stengt for biltrafikk, og parkeringsmulighetene utenfor byene er begrenset.

 

Med bil

Hvis du ankommer med bil, anbefales det at du parkerer for eksempel utenfor RioMaggiore eller Monterosso al Mare, og belager deg på beina, bussene eller toget når du skal farte mellom severdighetene og landsbyene.

 

Med tog, buss eller båt

Lokaltoget er en enkel og god løsning. Togene går ofte, og reisetiden mellom stasjonene og landsbyene er kort. Buss er nesten like enkelt, men toget er likevel å foretrekke. Båt er et annet flott alternativ når du først er der. Det går båter mellom alle fem landsbyer, og til andre vakre steder i samme område.

 

Til fots

Det sagt, så anbefaler vi at du også tar deg tid til å vandre fra sted til sted. Da får du nyte naturen og utsikten, og opplevelsen blir langt rikere. Det er totalt over 120 kilometer med pent opparbeidede stier i Cinque Terre, og det er det gode grunner til!

 

Maten i Cinque Terre

Det liguriske kjøkkenet anses som ganske særegent i Italia, og tilgangen til fersk sjømat til spesielt havnen i Genova har vært den viktigste faktoren. Havet skal også være rikt på mineraler og andre næringsstoffer, noe som bidrar til at matrettene kanskje smaker ekstra godt.

Mange av de italienske spesialitetene som er kjent og brukt overalt, har sin opprinnelse fra dette området, for eksempel pesto. Liguria er ellers blant annet kjent for sine gode olivenoljer.

Restaurant med utsikt i Cinque Terre

På restauranten La Torre i Vernazza får du servert nydelig sjømat akkompagnert av en fantastisk utsikt.

Sjømat er imidlertid esset i kortstokken til kokkene i Cinque Terre. Her finner du mange retter med ansjos i hovedrollen, i tillegg til andre fiskearter, blåskjell og blekksprut. Du finner også retter med tørket fisk, noe vi ellers kun forbinder med norskekysten, eller Spania og Portugal.

 

Lokale vintradisjoner

Det dyrkes naturligvis mye vindruer også i dette området. Produksjonen domineres av hvite viner, og som regel basert på druetypene Bosco og Albarola. Disse er ofte ganske tørre, og med en intens gulfarge, med noter av sitrus, urter og blomster som passer ypperlig til den lokale sjømaten. 

Vingårder i Cinque Terre

Flere av landsbyene i Cinque Terre er omkranset av frodige vingårder.

I Cinque Terre lager de også en meget anerkjent søtvin, Sciacchetrà, basert på en eldgammel tradisjon. Den har en ganske intens aromatisk og søt smak som passer særdeles godt til blant annet ost.

 

Slik kommer du deg til Cinque Terre

De fleste som reiser til Cinque Terre fra Norge, starter med en flytur til Pisa, Firenze eller en av storbyene Milano, Genova eller Roma.

 

Videre til Cinque Terre med tog

Fra alle de byene som er nevnt ovenfor går det tog til Cinque Terre. Hvor du ender opp, kommer an på hvor toget går fra. 

Tog i Cinque Terre

Tog er det enkleste og beste fremkomstmiddelet mellom landsbyene i Cinque Terre.

 • Fra Pisa – Tog til Monterosso al Mare, med reisetid på cirka en time og ti minutter. Du kan også ta tog til La Spezia (tilhører ikke Cinque Terre), for så å bytte til lokaltog derfra.
 • Fra Firenze – Tog til La Spezia, og deretter lokaltog til de fem landsbyene i Cinque Terre. Reisetiden til La Spezia med tog er cirka tre timer.
 • Fra Milano – Tog til Monterosso al Mare. Reisetiden er cirka to og en halv time. Du kan også ta tog til Levanto eller La Spezia, og så bytte til lokaltoget derfra. 
 • Fra Genova – Tog til Monterosso al Mare, eller tog til Levanto med bytte til lokaltog. Reisetiden er cirka en og en halv time.
 • Fra Roma – Tog til La Spezia med reisetid på omtrent fire timer. Derfra bytter du til lokaltoget som går mellom alle fem landsbyene i Cinque Terre.

 

Til Cinque Terre med bil

Du kommer deg til Cinque Terre også med bil, men vær oppmerksom på at alle de fem landsbyene er stengt for biltrafikk. Belag deg på å måtte parkere på egne parkeringsplasser utenfor byene, med mindre du har booket hotell som tilbyr privat parkering.

 • Kjøretid fra Pisa – Cirka en og en halv time.
 • Kjøretid fra Firenze – Cirka to og en halv time.
 • Kjøretid fra Milano – Cirka tre timer.
 • Kjøretid fra Genova – Cirka en time.
 • Kjøretid fra Roma – Cirka fem timer.