Salzburg

storbyferie i Salzburg

En storbyferie i Salzburg er noe du neppe glemmer med det første. Byen er utvilsomt en av de vakreste i verden. I barokkens hovedstad finner du en blendende arkitektur i naturskjønne omgivelser. Her er det deilig å være på besøk, uansett årstid.

 

En eventyraktig storbyferie i Salzburg

Salzburg ligger tett opptil Østerrikes grense til Bayern, med kort avstand til flere populære storbyer, blant annet München, Wien og Praha. Det historiske sentrum i Salzburg er en av de best bevarte i verden, og står følgelig på UNESCOs liste over verdensarv. Det finnes bevis for at det bodde folk her mer enn 500 år før vår tidsregning, men byens utforming slik den fremstår i dag er fra barokkens tidsalder.

Mozarts fødeby appellerer til de aller fleste. Her finner du et velordnet transportsystem, bilfrie gater, vennlige folk, gode shoppingmuligheter og et rikt uteliv. Alt i eventyraktige omgivelser. Om du trenger inspirasjon før du bestemmer deg kan du se enten filmen Sound of Music, eller actionkomedien Knight and Day med Tom Cruise i hovedrollen. Store deler av begge filmene ble tatt opp i Salzburg og distriktet rundt byen.

 

Anbefalte hotell i Zalzburg

Vi har plukket ut tre forslag til hotell i Salzburg. Alle tre er gode valg, men med forskjellig standard og dertil prisklasse.

 

annonselenker

Hotel Sacher Salzburg

 

BESTILL ROM HER

 

Hotel Goldgasse

 

BESTILL ROM HER

 

Altstad Hotel Hofwirt Salzburg

 

BESTILL ROM HER

 

Topp 10 ting å gjøre i Salzburg

annonse

Reise til Salzburg

Skal du fly helt frem til Salzburg må du mellomlande. Totaltiden vil da bli fra 4 timer og oppover. Valgmulighetene er ganske mange, så lenge den siste flighten er med et av de kjente europeiske flyselskapene. Her kan du velge blant for eksempel KLM, Swissair, Lufthansa og Austrian Airlines. Selv med mellomlanding er det mulig å få en tur-retur-billett til Salzburg for 2 til 3 tusen kroner.

Et godt alternativ er å fly direkte til Wien med Norwegian eller Austrian Airlines. Den strekningen tar kun 2 timer og 15 minutter. Tar du det raskeste toget fra Wien er du fremme i Salzburg på kun 2 timer og 20 minutter.

Det er også enkelt å fly direkte til München med SAS, Norwegian eller Lufthansa. Flytiden på denne strekningen er også omtrent 2 timer og 15 minutter. Deretter kan du ta tog fra Munchen til Salzburg, noe som tar i underkant av to timer.

 

Her bør du bo på hotell i Salzburg

Som i så mange andre byer, spesielt de med historisk preg, er det gamlebyen Altstad som gjelder når du er ute etter beste område å bo i. Gamlebyen deles av elven Salzach, med tre bilfrie broer som binder de to delene sammen.

Her finner du shoppingdistriktet Linzergasse, Mirabell-palasset, flere flotte kirker, i tillegg til Mozart-museet. Mozart ble faktisk født på Residenzplass som ligger i gamlebyen. Distriktet byr på hotell i alle prisklasser, og mange av de er familiedrevne og hyggelig gjestehus.

julemarked i salzburg

Salzburg er en ganske intim by, så selv om du velger et hotell utenfor gamlebyen, har du ofte kort avstand til alt du vil se. Det eneste vi vil påpeke er at det lønner seg å bo litt unna togstasjonen. Da slipper du å våkne tidlig om morgenen når togfløytene signaliserer klart for avgang.

 

Julemarkeder i Salzburg

Å besøke Salzburg er som et eventyr uansett årstid. Byen er spesielt innbydende i romjulen, og passer perfekt for den som vil kombinere julehandelen med storbyferie. Her finner du det som kanskje er verdens vakreste julemarked, Salzburger Christkindlmarkt. Markedet er også et av de eldste av sitt slag. Det åpner med en høytidelig seremoni torsdagen før den første søndagen i advent, og varer frem til andre juledag. Christkindlmarkt finner du på samme sted som det ble arrangert i det 14. århundre, nemlig plassen foran katedralen Salzburger Dom. Selve julemarkedet består av omtrent 100 flott dekorerte boder, omsluttet av pyntede juletrær og julelys i alle kriker og kroker.

Salzburger Christkindlmarkt er på langt nær det eneste julemarkedet i byen. I alt er det for tiden 8 forskjellige markeder å velge mellom. Hver har sitt eget unike preg, og om du har tid bør du ta turen innom samtlige. Må du velge ut kun noen av de, kan Hellbrunner Adventzauber trygt anbefales. Det samme med julemarkedet du finner på borgplassen i Hohensalzburg-festningen.

Les vår blogg om den beste juleshoppingen.

 

Severdigheter i Salzburg

De viktigste severdighetene i Salzburg omhandler byens rike historie. Dette gjelder kanskje spesielt det faktum at Salzburg var Mozarts hjemby. Her er et utvalg av det du kan få med deg når du besøker den vakre byen. Ta med fotoapparatet!

 

Hohensalzburg

Hohensalzburg i zalzburg

Den imponerende festningen som troner over Salzburg ble påbegynt i år 1077, og gjennomgikk stadige forandringer i de påfølgende århundrene. Dagens utgave er ganske uendret siden år 1500. Hohensalzburg rommer tre forskjellige museer. Et av de er fokusert på festningens historie, et fokuserer på Storhertug Rainers infanteriregiment som var stasjonert her, og et museum er dedikert de tradisjonelle marinette-dukkene som er typisk for Salzburg. Det arrangeres et eget julemarked på festningsplassen, og det avholdes ofte konserter og festivaler innenfor festningsmurene. Søndag formiddag er et bra tidspunkt å besøke på. Da spilles det musikk fra trompet-tårnet. Du kommer deg enkelt opp til Hohensalzburg med taubanen, eller til fots fra Salzburgs sentrum. Festningen er åpen alle dager i året.

Schloss Mirabell

Schloss Mirabell severdighet i salzburg

Dette palasset er en av mange bygninger og monumenter i Salzburg som står på UNESCOs liste over verdensarv. Mirabell antas å ha blitt påbegynt i 1606 av erkebiskop Wolf Dietrich Raitenau. Han trengte angivelig et prektig og komfortabelt sted å gjemme seg bort sammen med sin elskerinne. Palasset ble overtatt av byens myndigheter i 1866, og har frem til moderne tid blant annet blitt brukt som administrasjonsbygg. Schloss Mirabell er stedet fiffen foretrekker når de skal gifte seg, og det avholdes ofte konserter her. Hagen er minst like imponerende som bygningen. Den har blitt brukt i flere filmer, blant annet i Sound of Music. Du kan besøke Mirabell og hagen alle dager året rundt, men deler av palasset kan være stengt ved spesielle anledninger.

Mozarts fødested

barndomshjemmet til mozart i salzburg

Wolfgang Amadeus Mozart ble født i 1756 i Hagenauer Haus. Huset ligger i Getreidegasse nummer 9, midt i Salzburgs gamleby. Allerede i 1880 ble huset tatt i bruk som museum til ære for komponisten, noe det fortsatt er den dag i dag. Alle rom er renovert til å være så autentiske som mulig. I samlingen finner du blant annet en rekke av Mozarts instrumenter. Gå også innom Mozartplatz som ligger rett i nærheten av Rezidentzplatz og Waagplatz. I midten av Mozartplatz står statuen av den kanskje mest berømte komponisten noensinne. Statuen ble avduket i 1842, med Mozarts sønner som tilstedeværende. Et av husene på plassen var for øvrig hjemmet til Mozarts ektemake, Constanze.

Domquartier Salzburg

Domquartier Salzburg

Domquartier er området hvor katedralen i Salzburg ligger, og inkluderer palasset som var boligen for de geistlige tilknyttet katedralen, samt den flotte plassen utenfor. Innenfor kan du besøke fem forskjellige museer, gallerier, spesielle utstillinger, i tillegg til katedralen og de praktfulle lokalene i palasset. Du får innblikk i barokkens historie i Salzburg-regionen, og hvordan byen ble regjert av erkebisper gjennom flere hundre år. Dette regnes som en av de viktigste severdighetene i Salzburg. Åpningstidene varierer i forhold til sesong og ukedag, så det lønner seg å undersøke på forhånd. Domquartier finner du rett ved foten av høyden som festningen ligger på.

Getreidegasse

Getreidegasse

Distriktet Getreidegasse regnes som hjertet av Salzburg. Det var her Mozart ble født, noe som naturligvis har bidratt til at bydelen er en viktig turistdestinasjon. Å vandre gjennom Getreidegasse er en fornøyelse, blant annet på grunn av den spesielle arkitekturen. Husene ligger som regel klemt mellom to gater eller smug, med inngang i begge ender. Der finner du den beste shoppingen i Salzburg, spesielt på motefronten, men også antikviteter og lokalt håndverk. I Getreidegasse ligger det også et hav av gode kaféer, små restauranter og hyggelige kneiper.

Schloss Hellbrunn

Schloss Hellbrunn

Hellbrunn-palasset ligger like sør for Salzburg sentrum. Det ble bygget av byens erkebiskop Markus Sittikus for over 400 år siden. Dette var hans sommerhjem, og et sted å komme seg unna ”storbyens” mas og kjas. Erkebiskop Sittikus foretrakk den korteste reiseveien inn til Salzburg sentrum, og anla derfor en 2,5 kilometer snorrett allé frem til Hellbrunn. Den bilfrie alléen er nærmest uforandret siden den gangen, og er den flotteste måten å ankomme palasset på. I tillegg passerer du to andre, vakre slott på veien, blant annet Schloss Frohnburg som også er kjent fra filmen Sound of Music.

Middag og konsert med Wolfgang Amadeus

St. Peter Stiftskulinarium

I restauranten St. Peter Stiftskulinarium kan du spise som Mozart, mens et utvalg av komponistens verker spilles av et dyktig kammerorkester. Mozart skal selv ha vært gjest her på det som regnes som Europas eldste restaurant. Maten som serveres er basert på oppskrifter fra den gang da, og hele arrangementet er forsøkt gjort så autentisk som mulig. Om du har lyst å reise tilbake til 1790 er barokkhallen i St. Peter Stiftskulinarium ett av to steder å gjøre det på. Det andre alternativet som kan anbefales er tilsvarende tilstelninger som arrangeres på festningen. Begge restauranter er åpne daglig, og du må bestille bord på forhånd.

Salzburg Museum på Residenzplatz

Salzburg Museum i Salzburg

Salzburg Museum er spredt over seks forskjellige lokaler, hvorav ett av de ligger i Neue Residenz. Dette huset fra 1588 ligger på Residenzplatz, der det som sies å være Salzburgs flotteste fontene står. Museet på innsiden er temmelig nytt, og ble etablert så sent som i 2007. Utstillingene skiftes ofte, men du kan i tillegg se myten om Salzburg som er permanent. Denne forsøker å vise hvordan byen utviklet seg til å bli barokkens hovedstad, og senere endret seg gjennom de forskjellige epokene. Du kan få med deg mye av de viktigste severdighetene i byen når du går innom dette museet. Salzburgerdomen, Domquartier og Salzburger Glockenspiel er blant attraksjonene som også er å finne rundt Residenzplatz.

Casino Salzburg på Schloss Klessheim

casino zalzburg

Det går mye i slott og palasser i Salzburg, det er sikkert og visst. Selv byens kasino ligger i et palass, nemlig Schloss Klessheim som du finner i den nordvestlige enden av sentrum. I den tilhørende hagen ligger for øvrig byens mest fornemme golfklubb. Selv om du skulle være kun bittelitt svak for hasard, kan vi definitivt anbefale en tur innom. Bygget og omgivelsene rundt, og kanskje spesielt ankomsten med Triton-fontenen, er i seg selv verdt besøket. Inne i palasset finner du barer, restaurant og alle kasinospill du kan tenke deg, i elegante og luksuriøse omgivelser.

Red Bull Hangar-7

red bull hangar 7 zalzburg

Ankommer du Salzburg med fly bør du få med deg Hangar nummer 7. Saktens burde du vurdere en tur innom, selv om du tar tog til og fra byen. Dette er ingen vanlig parkeringsplass for fly, men et arkitektonisk mesterverk. I tillegg til kunstutstillinger, kaféer, barer, flere lounger og en meget bra restaurant (med stjerne i Michelin-guiden), finner du alle de historiske flyene til luftakrobatene The Flying Bulls i Hangar-7. Disse er fortsatt i bruk når teamet viser frem sine kunster i luften. Det står også en imponerende samling racerbiler parkert i hangaren. Disse er fra Red Bulls eget Formel 1-team. Red Bull Hangar-7 er åpen alle ukedager fra 09.00 om morgenen til 22.00 om kvelden, og inngangen er gratis.