Slik pakker du riktig til en storbyferie

slik pakker du riktig til en storbyferie

Å pakke riktig til en storbyferie handler om å finne den rette balansen. Du vil ikke drasse med deg masse effekter du ikke kommer til å bruke, men du vil heller ikke ende opp med å mangle noe du virkelig trenger. Les nedenfor om hvordan du bør gjøre det når du skal pakke kofferten til storbyferien.

 

Start med valg av koffert eller bag

Storbyferien er sannsynligvis kortvarig, og du vil helst unngå å kaste bort tid på å vente på bagasjen. Tar du med alt om bord risikerer du heller ikke at bagasjen kommer bort, selv om dette inntreffer sjelden. Sjekk reglene hos flyselskapet for hvor stor bag du kan ta med deg i kabinen på flyet, og velg deretter hva du pakker i. Merk deg at noen flyselskap er langt strengere enn andre, spesielt RyanAir.

Om venting på bagasjen ikke er noe problem for deg, vel, så har du langt mer fleksibilitet når du pakker. Da velger du heller en stor nok trillekoffert enn en bag til å slenge over skuldrene. Husk likevel at det kan være slitsomt å dra på en stor koffert, særlig om transporten til hotellet er kronglete.

 

Lag liste i forhold til formålet med storbyferien

Hvor du reiser og hva du skal oppleve innvirker naturligvis på hva du tar med deg. Skal du fortrinnsvis få med deg severdigheter, velger du helt andre effekter enn om formålet er å oppleve storbyens uteliv. Tenk igjennom hva du planlegger å foreta deg hver enkelt dag, og sett opp en liste i henhold til dette. Øvelsen hjelper deg til å fokusere på hva som er viktig å ta med. Å lage liste er også nyttig i forhold til planleggingen av selve oppholdet.

Lurer du på hvor du skal reise? Se vår oversikt over storbyer i Europa

 

Velg rett plagg og sko

hvilke sko skal du ha med deg på storbyferieHovedvekten av det du tar med deg er nesten garantert klær og sko. Her gjelder det å velge plagg som kan brukes flere ganger. Skal du for eksempel stase deg litt opp og gå ut på byen, velg en jakke som kan brukes om igjen. Skjorter og bluser veier mindre, så bruk heller disse til å forandre antrekkene. Velg også plagg som veier lite og som har lavt volum. Om du er avhengig av å vaske klærne på hotellet underveis, sørg for å ta med klær som ikke farger av. Da slipper du å vaske i flere omganger.

Velg helst sko som er nøytrale og som passer til alle kombinasjoner av antrekkene du tar med deg. Pakk skoene med sålene mot ytterkantene av bagen eller kofferten. Klærne pakker du deretter i midten.

 

Hvor viktig er den jakka egentlig?

Den største feilen de fleste av oss gjør er å tenke ”hva om…” i alt for stor grad. Hva om det blir regn? Hva om buksa blir skitten? Hva om det blir kaldt på kveldene? Jo flere slike ”hva om” du kommer på, desto større er sannsynligheten for at du tar med deg unødvendige effekter. Vær litt hard med deg selv om du har en tendens til å bekymre deg for alle slags eventualiteter. Sats heller på at værmeldingen du sjekka kommer til å stemme, og stol mer på flaksen og teften.

 

Hold orden i bagen med pakkeposer

Har du prøvd å bare slenge klærne dine i en bag, og sammenlignet med om de er pent sammenbrettet? Rot i kofferter og bager betyr massevis med tapt bagasjerom. Pakker du i stedet klærne pent, ser du at du har langt mer plass. Å ha orden gjør også sitt til at du enklere finner frem objektene du eventuelt vil ha frem fra bagasjen. Reisevante pakkeproffer tar pakkingen enda et steg lengre med egne poser.

Forhandlere som selger reiseeffekter har ofte et utvalg med pakkeposer som egner seg ypperlig. Dette finner du også hos dedikerte nettbutikker. Posene gjør mer enn å bare holde orden, de gir deg også mer plass, selv om det kanskje høres kontraintuitivt ut. De fleste varianter gjør det nemlig mulig å komprimere klærne når de er lagt pent prettet i posen. Pakkeposer er dessuten nyttige til å holde rene plagg adskilt fra skittentøyet.

 

Rulle eller brette klærne?

Rull eller brett klærne, alt ettersom hva du foretrekker og hvor stor plass du har. Begge løsninger går fint selv om du også bruker en pose som komprimerer. Klær som skjorter, bluser, bukser og gensere blir mindre krøllete og rynkete om de er rullet sammen.

 

Vær din egen sherpa

Dersom bagen eller kofferten kommer til å bli fullastet når du forlater hjemmet, vurder å være din egen sherpa. Ta på deg de plaggene som veier og rommer mest, og kanskje i flere lag. Det samme med sko dersom du har med flere par. Dette kan du gjøre selv om det er varmt i været. Jakker og gensere kan du knyte rundt livet eller henge rundt halsen. Sannsynligheten er stor for at du også reiser med en ekstra veske, for eksempel håndvesker og PC-vesker. Velg en med litt ekstra rom i, så får du kanskje med deg noe av bagasjen i denne, for eksempel toalettsakene og undertøy.

 

Storbyferie med shopping på programmet

Er shopping et av hovedmålene med storbyferien, hva med å reise med nesten tom bag? I teorien går det jo fint å reise med bare legitimasjon, billetter og betalingskort. Så lenge du har penger nok til å shoppe med, kan det faktisk være morsomt å reise så godt som tomhendt.

Du bør likevel tenke igjennom hvilken koffert eller bag du tar med, med mindre denne også står på shoppinglista. Sørg for at du i alle tilfeller har plass nok til å få med deg hjem både det du kom med, og det du shopper.

 

Bruk mobilen eller nettbrettet

Å drasse med seg bøker og kart på storbyferie er helt unødvendig. De tar mye plass og veier kanskje en god del. Om du er av typen som må ha lesestoff på flyreisen eller på senga når du legger deg, ta med e-bøker i stedet for papirutgaver. Har du ikke eget lesebrett kan du laste ned gratis lese-app til smarttelefonen.

Det samme gjelder kart dersom du skal navigere deg gjennom byen. Kart har du sannsynligvis på mobilen din uansett. Er du bekymret for mobilregninga kan kartene lastes ned på forhånd hjemmefra. Mange smarttelefoner lar deg bruke GPS med forhåndslagrede kart, og du slipper da å slå på roaming med de utgiftene det medfører. Husk også at kameraet på mobilen er normalt mer enn godt nok til å ta feriebilder med. Du trenger neppe det store speilreflekskameraet.

 

10 ting du ikke må glemme

Reiser du på storbyferie får du tilgang til alt av effekter du måtte trenge. Glemmer du noe viktig, eller ikke har plass til å ta med deg hjemmefra, kan du likegodt ta en innkjøpsrunde når du kommer frem. Pass på å undersøke åpningstider på forhånd om effektene er noe du bør ha på plass fra første stund av.

Imidlertid er det noen ting du ikke må glemme, og som burde stå øverst på lista pakkelista di. Disse effektene bør du alltid ta med om bord i flykabinen. Vurder også hvilke som bør bæres på kroppen til enhver tid.

  • Reisebilletter
  • Pass
  • Førerkort (eller bankkort med ID)
  • Kredittkort
  • Debetkort
  • Helsetrygdkort
  • Forsikringsbevis
  • Mobiltelefon og lader
  • Medisiner du eventuelt er avhengig av
  • Briller og/eller kontaktlinser