Den norske krona er svak, inflasjonen herjer mange steder i verden, og da går naturligvis prisene opp på flybilletter, hotell, mat og drikke.
Leit for alle, og kanskje spesielt for oss som elsker å reise. Vi har sett på statistikken og funnet frem til fem gode forslag når du vil ta en rimelig storbyferie, uten at det går på bekostning av opplevelsene.
Om tallene vi har brukt
Statistikken vi støtter oss på når vi sammenligner priser i ulike land, henter vi i hovedsak fra Verdensbankens sammenligningsprogram (ICP – International Comparison Program), og fra Eurostat som er EU-landenes felles statistiske byrå.
Begge innhenter statistikk fra enkeltland i Europa (og verden forøvrig i verdensbankens tilfelle). Dette gjør det enkelt å sammenligne priser på slikt som hotell, restaurantmat, alkohol og annen drikke, kulturarrangement, transport, og andre varer og tjenester som vi turister bruker penger på.
Nok om matematikken – her kommer forslagene til billige storbyferier!
Ta en langhelg i Gdansk
Den gamle hansabyen Gdansk er blitt en veldig populær destinasjon for folk på storbyferie, og særlig blant oss i Skandinavia. Årsakene er mange, blant annet prisnivået. Per i dag er prisnivået på slikt som hotell, mat, drikke og billetter til severdigheter og kulturarrangementer blant de 5-6 laveste i Europa.
I tillegg er Gdansk en vidunderlig by hvor du kan få de flotteste opplevelsene, og det er enkelt og rimelig å komme seg dit. Det går flere direktefly hver bidige dag fra Gardermoen, og ofte direktefly fra andre byer i Norge. Det er bare å reise – du kommer ikke til å angre! Vurder også å ta en tur innom spabyen Sopot mens du først er i området, og spesielt om du er der i sommerhalvåret.
Her kan du lese våre reisetips for Gdansk og Sopot på Østersjøens riviera. Vi har også skrevet guider for både Warszawa og Krakow, dersom du vil oppleve andre byer i Polen.
Eurostats prisindeks på utvalgte varer/tjenester for Polen sammenlignet med Norge og gjennomsnitt i EU/EØS:
Tabellene i artikkelen viser forholdet i pris på varer/tjenester i landet sammenlignet med snittet for EU/EØS og Norge. For eksempel koster hotell 65,4% mer i Norge enn snittet i EU/EØS, mens i Polen koster hotell 26,2% mindre enn samme gjennomsnitt.
Opplev den unike atmosfæren i Lisboa
En langhelg i Lisboa er aldri et galt reisevalg. Der er det behagelig temperatur nesten hele året, veldig mye spennende å oppleve, og prisnivået fortsatt ganske så vennlig for norske lommebøker. Omtrent midt i det europeiske prissjiktet når det gjelder mat og drikke, men betydelig rimeligere når det gjelder pris for overnatting på hotell.
Byen er blant de eldste i verden og har en unik arkitektur og atmosfære, spesielt i Barrio Alto (gamlebyen). Og, hvis god mat og drikke står høyt på listen over prioriteringer, er dette riktig by å dra til. Portugiserne kan koke mat! Til Lisboa går det dessuten daglige direktefly fra Gardermoen, ofte med svært lave priser for de som booker tidlig.
Her er vår utfyllende guide for storbyferie i Lisboa. Vi har også skrevet om de portugisiske byene Braga og Funchal, som begge er spennende alternativer.
Eurostats prisindeks på utvalgte varer/tjenester for Portugal sammenlignet med Norge og gjennomsnitt i EU/EØS:
Tabellene i artikkelen viser forholdet i pris på varer/tjenester i landet sammenlignet med snittet for EU/EØS og Norge.
Besøk Zagreb – gjerne om vinteren!
Zagreb er en litt glemt perle av en storby, og lider nok litt av at Kroatia også kan lokke med turistmagneten Dubrovnik, eller vakre øyer som Hvar, Brac og Krk. Byen er litt større enn Oslo, har en nydelig arkitektur, et pulserende uteliv, og et betydelig lavere prisnivå enn vi er vant med hjemmefra.
Mange mener at Zagreb er en av Europas beste byer å reise til på vinteren. Joda, det kan være kaldt der i vinterhalvåret, men byen er særdeles sjarmerende når den er pyntet med snø. Zagreb har også et av kontinentets flotteste julemarkeder å by på i adventstiden. Et bra sted å ta julehandelen!
Riktignok er det sjelden det går direktefly fra Norge til Zagreb, men med en mellomlanding i for eksempel København kan reisetiden komme like under 4 timer. Og, booker du tidlig og utenom høysesongen får du deg en tur-retur-billett for et par tusen kroner.
Klikk på lenken for å lese vår grundige guide for storbyferie i Zagreb. Titt også på reisebrevene våre fra Rovinj og Split – to romantiske og usedvanlig vakre destinasjoner i Kroatia.
Eurostats prisindeks på utvalgte varer/tjenester for Kroatia sammenlignet med Norge og gjennomsnitt i EU/EØS:
Tabellene i artikkelen viser forholdet i pris på varer/tjenester i landet sammenlignet med snittet for EU/EØS og Norge.
Opplev storslåtte Budapest
Budapest var en av Europas viktigste byer den gangen, spesielt som en av hovedsetene til det keiserlige og kongelige dobbeltmonarkiet Østerrike-Ungarn. Derav har også byen svært storslått og imponerende arkitektur. Her kan du formelig vasse i praktfulle museer, operahus, palasser og monumenter.
En rimelig storbyferie i Budapest er slettes ingen dum idé, og spesielt ikke om du liker å late deg i varmt kildevann og på spa. Det finner du mange tilbud på i denne byen, i tillegg til bra uteliv, gode shoppingmuligheter og mer enn nok av severdigheter.
Du kommer deg til Budapest på to og en halv time med direktefly fra Gardermoen, og de går omtrent hver eneste dag. Prisene på flybilletter ligger gjerne på under to tusen kroner hvis du booker noen uker i forveien.
Eurostats prisindeks på utvalgte varer/tjenester for Ungarn sammenlignet med Norge og gjennomsnitt i EU/EØS:
Tabellene i artikkelen viser forholdet i pris på varer/tjenester i landet sammenlignet med snittet for EU/EØS og Norge.
Reis til magiske Praha
Praha er utvilsomt en av verdens vakreste hovedsteder, og kalles Den gylne by av gode grunner. Arkitekturen og atmosfæren er innbydende, med intime og bilfrie smågater å utforske på vei til neste imponerende severdighet. Her finner alle noe unikt, enten du vil rangle til langt på natt, eller meske deg i uforglemmelige kulturopplevelser.
Tsjekkia som land gjør det temmelig sterkt økonomisk, og følgelig stiger prisene relativt raskt. For oss turister fra Norge er det ikke som før, da du for eksempel kunne få deg en halvliter med godt øl i Praha for ti norske kroner. Nå må du betale to til tre ganger mer, altså rundt 25 kroner… Kraftig økning sånn prosentvis, men fortsatt veldig rimelig sett med norske øyne.
Du kan fly direkte til Praha hver eneste dag fra Gardermoen, ofte til uslåelige priser hvis du booker tidlig. Det hender også at Norwegian har direktefly til Praha fra Trondheim, Bergen og Stavanger.
Eurostats prisindeks på utvalgte varer/tjenester for Tsjekkia sammenlignet med Norge og gjennomsnitt i EU/EØS:
Tabellene i artikkelen viser forholdet i pris på varer/tjenester i landet sammenlignet med snittet for EU/EØS og Norge.
Men hvor er det dyrest da?
Per 2024 er det igjen dyrest å reise på storbyferie til Zürich og andre byer i høykostnadslandet Sveits. Island er en god nummer to på prisnivå for de fleste varer og tjenester, og dernest følger Norge, noe de fleste neppe er særlig overrasket over. Disse tre landene bytter litt på plasseringen, alt ettersom hvilke varer og tjenester som sammenlignes, men alle tre ligger langt over gjennomsnittet for Europa.
Rett under «pallplass» i tevlingen «Dyreste reisemål» følger som forventet Stockholm og Sverige, København og Danmark, Helsingfors og Finland, samt Luxembourg.
Da vet du både hvor du får mye for pengene på storbyferie, og hvor det går raskt å brenne bort reisebudsjettet. God tur!