Torino

torino

Torino er en italiensk storby i nordvestre del av landet. Det er litt under én million innbyggere i byen, men selv om det er en vakker, italiensk storby er det nokså få turister som tar turen til den. Det er ikke langt fra grensa mot Frankrike, og Torino har både franske og italiensk innflytelser.

 

Da Italia ble et eget land, var det Torino som ble erklært som hovedstad. Denne har åpenbart flyttet seg til Roma senere, men man kan likevel se ettermæle av en by som i sin tid var et maktsenter. Den har flere bygninger som i sin tid var svært viktige, som Palazzo Reale di Torino og Castello del Valentino, selv om disse ikke er i bruk lenger.

I dag er det en rekke museer i Torino, inkludert et eget kinomuseum, et Egyptmuseum, et bilmuseum, og selvsagt kunstmuseer. Spesielt det Egyptiske museet er verdt et besøk, for der har den en utrolig samling fra Oldtiden Egypt.

Dersom man følger med på fotball, så vet man kanskje allerede at byen har Italias beste fotballag, nemlig Juventus, så det er mange som reiser hit for å se dem spille på hjemmebane. Fotballaget preget naturligvis også resten av byen, og det er nok av Juventus-butikker i sentrum.

Anbefalte hotell i Torino

annonselenker

DoubleTree by Hilton Turin Lingotto

Fint 4-stjerners hotell i Torino med gode tilbakemeldinger. Ligger ca. 4 km utenfor sentrum av Torino, men du er i gangavstand til blant annet det nasjonale bilmuseet.

 

BESTILL ROM HER

 

Grand Hotel Sitea

Nydelig 5-stjerners hotell til en forholdsvis overkommelig pris. Hotellet ligger i gamlebyen av Torino, med kort vei til en rekke severdigheter. Hotellet får mye skryt fra tidligere gjester.

 

BESTILL ROM HER

 

NH Torino Santo Stefano

Fint hotell i sentrum av Torino. Gode tilbakemeldinger.

 

BESTILL ROM HER

 

10 spennende ting å gjøre i Torino

annonse

Reise til Torino

Det er faktisk ganske få turister som reiser til Torino, og dette er noe de fleste ser på som noe positivt. Det er nemlig ikke stort til gateselgere, køer, eller typiske turistfeller i byen, og man kan ferdes i en nokså rolig by uten å være en del av et enormt folkemylder. Samtidig betyr det at matopplevelser er mer autentiske, da de er rettet mot ekte italienere, og ikke turister, så man kan nyte kulinariske matopplevelser uten å betale all verdens for det. Ulempen med dette er naturligvis at man bør friske opp litt basiskunnskaper i Italiensk før man reiser, da ikke alle snakker engelsk her.

Man kan komme seg til Torino ved å lande på den lokale flyplassen Turin Caselle Airport, men det er svært sjeldent å finne direktefly fra Norge, så man må regne med minst én mellomlanding. Hele turen tar 4-5 timer med mellomlandingen, så det er ikke snakk om lange reisen for å komme seg til denne skjulte storbyen i Italia.

reise til torino

På vinteren er Torino et godt utgangspunkt for en reise til Alpene, da det er kort vei fra byen til de Italienske alpene. Det er naturligvis også mulig å reise til alpene på sommeren, og det er mange utrolige turløyper med utgangspunkt i nærheten av Torino.

Torino passer for alle som ønsker å virkelig oppleve det ekte Italia, og ikke «turist-Italia» som noen gjerne opplever Roma, Milano eller Venezia som. En helg her er synonymt med gode matopplevelser, koselige og rolige gåturer gjennom de historiske gatene, og museumsopplevelser av svært høy kvalitet. Dette er en perfekt destinasjon for en romantisk langweekend!

 

Shopping i Torino

Selv om Torino ikke er en typisk turistby, så er det fortsatt mulig å shoppe i byen. Det er nemlig en hel haug lokalbutikker hvor man kan gjøre unike og interessante kjøp, men det er ikke all verdens utvalg av verken luksusbutikker eller internasjonale kjeder i byen. Det er derimot et enormt utvalg av gode bakerier, sjokoladebutikker, parfymerier og lignende, og det er en fryd å vandre nedover handlegatene for å se hva man kommer over.

Når man først snakker om sjokoladebutikker, så er det ikke uten grunn at det er mange av dem i Torino. Byen var nemlig verdens sjokoladehovedstad fra og med 1600-tallet, da moderne sjokolade ble laget for første gang i denne byen. Siden den tid har sjokoladetradisjonene stått sterkt i byen, og det er en rekke sjokoladebutikker som selger fantastisk sjokolade.

 

Severdigheter i Torino

Som ved mange andre italienske byer står nok historiske severdigheter og museumsbesøk høyt på listen over severdigheter, men Torino er også kjent som en fotballby, så mange nordmenn legger nok også turen innom Juventus Stadion også. Torino ringer nok også en bjelle hos den bilfrelste og en tur innom byens bilmuseum er et «must» for de som har bensin i blodet. Her har vi plukket ut noen av de mest populære severdighetene i Torino.

 

Egyptisk museum (Museo Egizio)

egyptisk museum i torino

Torino har en av verdens beste Egyptiske museer, og har et utrolig utvalg av gjenstander fra gamle Egypt. Det er alt fra smågjenstander til statuer og sarkofager, og alt imellom dette. Det er veldig mye informasjon å sette seg inn i, da gamle Egypt spenner seg over utrolig lang tid, så husk å beregne god tid hvis du liker å lese all tilgjengelig informasjon.

Juventus Stadion

juventus stadion

Juventus Stadium er hjemmebanen til fotballaget Juventus, og det regnes som en av verdens flotteste fotballstadioner. På området er det dessuten mange butikker og restauranter, så her kan man fint bruke noen timer mens man venter på at kampen skal begynne.

Museo Nazionale del Cinema

Museo Nazionale del Cinema

Filmmuseet Museo Nazionale del Cinema i Torino tar for seg filmhistorien fra dens beskjedne begynnelse til moderne teknikker brukt på kino i dag. Her er det noe for alle, uansett hvilken filmsjanger du liker, for samlingen er virkelig stor. Museet er over flere etasjer, og man kan selvsagt se filmer på museet for å slappe av.

Museo Nazionale dell’Automobile

Museo Nazionale dell'Automobile

Museo Nazionale dell’Automobile er et bilmuseum i Torino hvor det er stilt ut rundt 200 biler fra ulike tidsepoker, i tillegg til å ha mange andre bilrelatert gjenstander. Dette museet passer spesielt godt for dem som liker Italienske biler som Fiat, Ferrari eller Alfa Romeo, men det er også morsomt for folk flest, selv om de ikke er spesielt bilinteresserte.

Mole Antonelliana

Mole Antonelliana torino

Mole Antonelliana var opprinnelig ment til å være en synagoge, men på grunn av uoverensstemmelser ble det isteden et gigantisk tårn som nå fungerer som et symbol for Torino. I dag huser bygget det nasjonale filmmuseet Museo Nazionale del Cinema, både museet og bygningen i seg selv er verdt et besøk.

Castello del Valentino

Castello del Valentino

Castello del Valentino er et enormt slott i Torino, og ble i 1997 satt på listen over UNESCO sine verdensarvsteder. Det er mulig å se slottet fra utsiden, noe som er utrolig flott, men man kan også få en guidet tur inne på slottet for en enda bedre opplevelse.

Palazzo Reale di Torino

Palazzo Reale di Torino

Palazzo Reale di Torino er kongepalasset i Torino, og ble bygd på 1600-tallet mens Carlo Emanuele II regjerte. I dag er det på UNESCOs verdensarvsteder, og det er uten tvil en av de vakreste bygningene i Torino. Slottet er i både barokk, rokokko, og nyklassisk stil, og kan skryte på seg å huse et selvportrett av Leonardo da Vinci.

Piazza San Carlo

Piazza San Carlo

Piazza San Carlo er hovedtorget i Torino, og er en av byens koseligste plasser. Torget er i barokk stil, og har et godt utvalg av restauranter og kaféer hvor man kan sitte i ro og nyte livet mens folk farter omkring deg.

Piazza Castello

Piazza Castello

Piazza Castello er et annet torg i Torino, og er omringet av museer, teater og kaféer. Her er det kort vei til alle de viktigste tingene i byen, så det er en perfekt plass for å sette seg ned med en kopp kaffe etter en formiddag på museer.

Parco del Valentino

Parco del Valentino

Parco del Valentino er en offentlig park i byen, og er svært populær blant byens innbyggere. Her er det mye å gjøre, inkludert besøke en middelalderby, se slottet Castello del Valentino, eller vandre i den botaniske hagen inne i parken.

Glad i Italia? Ta også en titt på Firenze, Venezia eller Milano.