Bergen

inneholder annonselenker

bergen

Du trenger ikke reise lengre enn til Bergen for å oppleve en ekte storbyferie, men der du samtidig finner en atmosfære som er intim og hyggelig. Norges nest største by er en av de vakreste i Europa, og byr på en unik kombinasjon av kultur, natur og flott bebyggelse.

 

Bergen – Norges vakreste by?

Bergen antas å ha blitt grunnlagt i 1070 av den norske kongen Olav Kyrre, da med navnet Bjørgvin. Navnet betyr noe slikt som ”den grønne engen mellom fjellene”. Dette er en referanse til de 7 fjellene, som sammen med fjorden, gir byen de fantastisk omgivelsene.

I følge de mest patriotiske innbyggerne, er Bergen utvilsomt Norges vakreste by. Det er slettes ikke umulig at de har rett. I tillegg til blendende natur i umiddelbar nærhet, har Bergen sentrum mange strøk med velholdt og gammel bebyggelse, med brosteinsbelagte gater og trange smug som er koselige å spasere i.

 

 

Anbefalte hotell i Bergen

De aller fleste hotellene i Bergen ligger naturligvis i sentrum. I området bak Bryggen finner du 7-8 hotell, og omtrent like mange på motsatt side av Vågen (Strandsiden). Det er også omtrent 10 hotell som er konsentrert rundt Torgallmenningen og Vågsallmenningen. I forhold til å oppleve byen på nært hold, og med tanke på nærhet til butikker, restauranter, uteliv og slikt, spiller det liten rolle hvilket av disse hotellene du havner på. Med det sagt, den fineste opplevelsen får du kanskje dersom hotellet ditt ligger langs havna, og du får rom med utsikt over Vågen.

 

Thon Hotel Rosenkrantz

Flott 4-stjerners hotell i sentrum av Bergen, kun et par minutter unna Bryggen. Moderne og fine rom, samt gratis frokostbuffet. Et av de hotellene i Bergen som får mest skryt av sine gjester.

 

LES MER / SJEKK PRIS HER

 

Bergen Børs Hotel

Nydelig 4-stjerners hotell like i nærheten av Fisketorget i Bergen sentrum. Gratis frokostbuffet, samt fine og romslige rom.

 

LES MER / SJEKK PRIS HER

 

Hotel Norge by Scandic

Nyoppusset og meget stilfullt hotell i hjertet av Bergen, bare 2 minutter unna Torgallmenningen. Gode tilbakemeldinger fra tidligere gjester.

 

LES MER / SJEKK PRIS HER

 

Topp 10 ting å gjøre i Bergen

 

Reise til Bergen

Bergen Lufthavn, som også kalles Flesland, ligger 15 kilometer sør for byens sentrum. Der lander det direktefly fra Oslo, Trondheim, Stavanger, Ålesund, Tromsø, Sandefjord, Molde, Kristiansand, Førde, Florø, Notodden, Ørsta/Volda og Sogndal. SAS og Norwegian betjener rutene fra de største byene, mens Widerøe tar seg av nesten samtlige flyvninger fra de mindre flyplassene, med unntak av Airwing som flyr fra Notodden. I tillegg går det direktefly til Bergen fra utenlandske byer som Stockholm, Praha og Aberdeen, men de som leser dette har neppe slike steder som utgangspunkt for Bergensturen sin.

Totalt er det som regel over 100 fly per dag, fra norske byer, som lander på Flesland. Å komme seg til Bergen med fly er med andre ord svært enkelt.

Bor du et eller annet sted på strekningen mellom Oslo og Bergen, er toget et fint alternativ. Det tar naturligvis lengre tid enn med fly, om du reiser fra Oslo, men du får også sett mye vakker natur underveis.

 

Best på sommeren

Selv om det riktignok regner ofte i Bergen, er nedbørsmengden ikke noe som burde skremme deg bort. Somrene kan være flotte, og i gjennomsnitt er mer enn halvparten av dagene i juni, juli og august regnfrie. Våren og sommeren er også da det skjer mest i byen, med festivaler nesten hver eneste uke. Er du av de som lett blir værsjuk, kan du unngå å besøke byen i månedene november, desember og januar.

 

Festspillene i Bergen

Festspillene i Bergen er en årlig musikk- og teaterfestival som høster anseelse over hele verden. Den arrangeres i månedsskiftet mellom mai og juni, med konserter og oppsettinger over hele byen. De første Festspillene gikk av stabelen i 1953, inspirert av en tilsvarende festival i Salzburg. Siden den gangen har det hele ballet på seg, og antallet artister og kunstnere er betydelig høyere i dag.

Programmet inneholder noen få faste innslag, for eksempel fremføring av Griegs a-mollkonsert, men hovedvekten endres fra år til år. Andre kunstuttrykk enn musikk og teater er også ofte med, slik som litteratur og billedkunst. Kunstnerne, artistene og orkestrene er en god blanding av internasjonale stjerner, norske stjerner, og lokale utøvere. Det er i tillegg alltid flere populære arrangementer rettet mot barn.

Festspillene gir en glimrende anledning til å besøke Bergen. Da er alt pyntet og fint, og folkelivet på sitt beste. Du bør imidlertid være tidlig ute med å booke fly, hotell og billetter til eventuelle arrangement du vil se.

 

Andre festivaler i Bergen

I tillegg til Festspillene, arrangeres det også mange andre spennende festivaler i Bergen. Her er et knippe av det du kan få med deg når du reiser innom Norges kanskje mest særegne by.

  • Nattjazz – Arrangeres årlig samtidig med Festspillene, og er en av landets største jazzfestivaler.

 

  • 7-Fjellsturen – Arrangeres årlig av DNT og Hordaland Turlag. Ta beina fatt og kom deg opp på alle de 7 fjellene i slutten av mai.

 

  • Eggstockfestivalen – Årlig musikkfestival som vanligvis arrangeres i juni. Åstedet er Det Akademiske Kvarter, studentenes kulturhus i Bergen.

 

  • Bergenfest – Årlig musikkfestival på Bergenhus Festning. Varer som regel fem dager i midten av juni.

 

  • Torgdagen – Folkefest som arrangeres årlig, med fokus på norske tradisjoner. Blir som regel avholdt en lørdag i juni.

 

  • Bergen Matfestival – Årlig matfestival på Bergenhus Festning, som regel 3 dager i begynnelsen av september.

 

  • BIFF – Bergen Internasjonale Filmfestival arrangeres årlig i slutten av september/begynnelsen av oktober. Varer omtrent en uke.

 

  • Pepperkakebyen – Stikk innom Pepperkakebyen dersom du er i Bergen før jul. Verdens største pepperkakeby bygges som regel i midten av november, og kan besøkes hver dag frem til nyttårsaften.

 

Spar penger med Bergenskortet

Om du vil spare litt penger på transport og opplevelser når du er på storbyferie i Bergen, kan du investere noen kroner i det såkalte Bergenskortet. Det gir deg rabatt på flybussen til og fra Flesland, du reiser gratis med bybanen og buss i Bergensregionen, du får rabatt på museer og severdigheter, rabatt på guidet sightseeing, rabatt på utvalgte restauranter, og mye mer.

 

Severdigheter i Bergen

Det er mye pent å se på i Bergen, og severdighetene domineres av byens rolle som et sentrum for både nasjonal og internasjonal sjøfart og handel. Her er et knippe forslag til de viktigste tingene du bør få med deg.

 

Bryggen i Bergen

bryggen bergen

Trebebyggelsen som heter Bryggen i Bergen, ligger der det antas at Olav Kyrre grunnla byen i 1070. Hit kom handelsreisende, både fra Norge og utlandet, for å utveksle fiskeprodukter mot øl, mel, korn og alskens annet. Denne handelen gjorde at Bergen vokste seg til å bli en viktig by i det hanseatiske handelsforbundet. Bryggen, og andre deler av Bergen sentrum, har brent ned flere ganger opp gjennom historien. Etter en storbrann i 1702, ble hele området restaurert og gjenoppbygget, i noenlunde samme stil som før. Husene ble fredet i 1920, med flere av de har måttet blitt restaurert etter dette, blant annet etter en eksplosjon i 1944, og en storbrann i 1955. Dette er en av de eldste handelssentrene i Europa, og Bryggen i Bergen står som fortjent på UNESCOs liste over verdensarv.

Fantoft stavkirke

fantoft stavkirke

Fantoft stavkirke ble rekonstruert etter at den brant den ned i 1992. Varg Vikernes stod tiltalt for udåden, men ble funnet ikke skyldig av juryen (fagdommerne i saken mente at det var beviser nok til å dømme Vikernes). Den opprinnelige kirken ble bygget omtrent i 1150, og var da plassert i Fortun i Sogn og Fjordane. Bygget ble kjøpt av Konsul F.G. Gade, og flyttet til Fantoft i 1883. Vi har 28 stavkirker i landet som er bevarte, samt dette gjenoppbygde prakteksemplaret som står på Fantoft. Arkitekturen anses som landets viktigste bidrag til den europeiske byggekunsten.

Fløibanen

fløibanen i bergen

Er du i Bergen må du simpelthen opp på Fløyen (Fløyfjellet). Fjelltoppen ligger 400 meter over havet, med suveren utsikt ned mot Bergen sentrum. Fløibanen er en funicular (kabelbane på skinner) som tar deg opp til Fløien, fra den vakre stasjonen som ligger i Vetrlidsallmenningen, like i nærheten av Fisketorget i Bergen. Kabelbanen har tre stopp på veien opp, men det er toppen du bør komme deg opp til. Fløyen og Fløibanen er ikke bare en av Bergens definitivt største turistattraksjoner, men også en av Norges mest populære. Banen frakter godt over 1,5 millioner passasjerer i året, i de to vognene Rødhette og Blåmann. Begge vognene tar omtrent 100 passasjerer av gangen, så det er sjelden du må vente alt for lenge for å komme deg om bord. På toppen finner du en hyggelig butikk og kafé, samt Fløien Folkerestaurant. Der er det fantastisk flott å sette seg ned på uteserveringen, dersom været tillater det.

Ulriksbanen

ulriken bergen

Det er ikke bare Fløyen som bør besøkes når du er i Bergen. Ulriken, det høyeste av Bergens 7 fjell, er også lett tilgjengelig, siden det går gondolbane opp til toppen. Banen heter Ulriken643, siden toppen er 643 meter over havet. Du finner gondolen i Haukelandsbakken 40, rett bak Haukeland sykehus. På Ulriken får du fenomenal utsikt over hele Bergen, og området rundt. Det er bygget en utsiktsplattform der, med restauranten sky:skraperen som sørger for nydelig mat (prøv fiskerettene). Foruten om å nyte den vakre naturen og utsikten, kan du slenge deg på Ziplinen om du tør. Den starter rett under restauranten på toppen, og zipper deg 300 meter nedover mot Fløyfjellet.

Bergens Sjøfartsmuseum

bergen sjøfartsmuseum

Bergens Sjøfartsmuseum ble åpnet 18.februar 1927, og er et av de eldste spesialmuseene i Norge. Her kan du se en flott presentasjon av Norges rike sjøfartshistorie, og hvordan båter og skipsfart har utviklet seg gjennom tidene. Samlingen på museet inkludere modeller av over 200 ulike skip som er brukt her til lands. De eldste er fra cirka 200 år før vår tidsregning. Utstillingene er inndelt etter epoke og type skipsfart, fra de eldste båtene vi brukte, via seilskuter, dampskip og ulike båttyper, til krigsskipene og offshorevirksomheten i moderne tid. Samlingen inkluderer i tillegg arkeologiske funn, gamle skipskart, malerier, samt en imponerende filmsamling og et bibliotek. Filmene kan du se i sjøfartsmuseets egen kino. Bergens Sjøfartsmuseum finner du rett ved Johanneskirken på Nygårdshøyden (universitetsområdet).

Bergen Vitensenter

vilvite bergen

VilVite er vitenskapssenteret i Bergen, et senter som appellerer til alle aldersgrupper. Det ble åpnet i 2007, med Hydro som hovedsponsor (et sponsorat som er overtatt av Statoil, nå Equinor). På VilVite kan du utforske alt mulig rart innen naturvitenskap og teknologi. Utstillingene og aktivitetene er interaktive, innenfor tema som matematikk, menneskekroppen, energi, vær og klima, og mye annet spennende. Du finner mange artige utfordringer her, for eksempel på Krimlaben der du skal løse krim-gåter, Kanonkunsten der du skyter maling med kanon til ditt eget kunstverk, og Teknokvariet der du kan utforske oljeinstallasjoner på havbunnen. Vitenskapssenteret ligger i Thormøhlens gate 51, og du kan rusle dit på omtrent 15 minutter fra sentrum, eller ta buss til stoppeplassen Florida.

Akvariet i Bergen

bergen akvarium

Norges største akvarium ligger i Nordnesbakken 4 i Bergen sentrum, på motsatt side av Bergenhus Festning, og ytterst på pynten til Nordneset. Akvariet ble bygget i 1960, samtidig som Havforskningsinstituttet ble etablert. På den tiden var dette det største av sitt slag i Nord-Europa. Innenfor veggene vises det frem over 300 forskjellige arter, fordelt på flere enn 60 store akvarium. Det siste tilskuddet er et havakvarium (2016) som kan oppleves både innefra og utenfra. Dyrene du kan få tittet på inkluderer pingviner, slanger, krokodiller, øgler og edderkopper, samt dyr som er naturlige i våre havområder, for eksempel otere, sjøløver, alle slags fisker, blekksprut og mye mer. Akvariet i Bergen er åpent alle dager i uka fra 10.00 til 18.00.

Brann stadion

brann stadion

Har du hørt denne strofen? ”Byen e’ Bergen og laget e’ Brann, stedet e’ stadion’ og syng alle mann! – Heia Brann, Brann, Brann, Brann, Brann – Heia Brann!”. Ove Thue komponerte Norges mest kjente fotballsang i 1976, for publikummet på Brann Stadion, et publikum som er de absolutt mest livate i landet. Er du i Bergen og Brann spiller fotballkamp, ta turen innom Brann Stadion på Kniksens plass 1. Du trenger ikke bry deg spesielt om fotball for at besøket skal bli en morsom opplevelse. Kapasiteten på arenaen er like i underkant av 17 000, og de aller fleste er med på å skape kjempestemning. Spillere og fotballfans som har opplevd livet på stadion i Bergen, sier at dette er det nærmeste vi kommer galskapen på engelske fotballarenaer.

Edvard Grieg Museum (Troldhaugen)

edvard grieg troldhaugen

Hjemmet til vår største komponist, Edvard Grieg, og hans kone Nina, ligger vakkert plassert på Troldhaugen i bydelen Fana. Grieg og hans kone bodde der i 22 år, frem til han døde i 1907. Han er også på sett og vis gravlagt her, siden asken hans er gravd ned i fjellet på stranden nedenfor eiendommen. I dag er villaen på Troldhaugen en av flere bygninger i museet til ære for komponisten. Museet inkluderer også Griegs egen hytte der han satt og skrev sin musikk (komponisthytten), det nevnte gravstedet, samt Troldsalen. I Troldsalen avholdes konserter for kammerorkestre som naturligvis spiller Griegs komposisjoner.

Damsgård Hovedgård – Bymuseet

damsgård hovedgård

Damsgård Hovedgård er en av de 11 enhetene som inngår i Bymuseet i Bergen. Her kan du oppleve et av de flotteste eksemplene på rokokkoarkitektur i Europa. Huset ble bygget i 1770-årene for Generalkrigskommisær Joachim C. Geelmuyden. Han ble adlet i 1783, og tok da navnet Gyldenkrant. Damsgården fremstår omtrent nøyaktig slik bygget gjorde på Geelmuydens tid. Du kan bli med på en omvisning fra rom til rom, som avholdes to ganger daglig. Damsgården har også to hager som regnes som en del av utstillingen, henholdsvis Fruens hage, og Herrens hage. Begge hagene er gjenskapt slik de antas å ha fremstått i 1780-årene. Det er i tillegg en hyggelig kafé på Damsgården, inne i det som heter Drengestuen.