Saint Helier

inneholder annonselenker

st helier jersey

Saint Helier på kanaløya Jersey er et nydelig sted å ta en storbyferie til, selv om det meste riktignok er smått og intimt der. Hit bør du dra om du vil ha en variert og annerledes ferie, og spesielt om du setter pris på ”det gode liv”.

 

Saint Helier  – skatteparadis og eksotisk turistdestinasjon

Jersey og de andre kanaløyene har vært kasteball mellom engelske og franske konger i lang tid. I dag er øya en kronbesittelse, det vil si underlagt det britiske monarkiet, men uten å være en del av Storbritannia.

Tradisjonelt forbindes øye med finansielle tjenester, og mange krøsuser har gjemt formuene sine i dette skatteparadiset opp gjennom tidene. Etter hvert har turisme blitt å anse som en viktig næring på kanaløyene, og spesielt på Jersey.

 

Tre anbefalte hotell i Saint Helier

 

Hotelltips i Saint Helier

The Royal Yacht

 

LES MER / SJEKK PRIS HER

 

Grand Jersey Hotel & Spa

 

LES MER / SJEKK PRIS HER

 

Radisson Blu Waterfront Hotel Jersey

 

LES MER / SJEKK PRIS HER

 

10 anbefalte ting å gjøre på Jersey

Slik kommer du deg til Saint Helier

Hvis du skal ankomme Jersey og Saint Helier med fly må det en mellomlanding til. Det enkleste er å reise via London, men prøv i så fall å finne fly fra Norge som går til Gatwick. De fleste fly fra London kommer nemlig fra denne flyplassen. I gjennomsnitt går det 7 fly hver eneste dag mellom Gatwick og jersey.

Flytiden fra Oslo til London er normalt på 2 timer, mens fra London til Jersey bruker flyene cirka 1 time.

 

reise til kanaløya jersey

 

Det er også direktefly til Jersey Airport fra engelske byer som Manchester, Newcastle, Liverpool, Southampton og Bristol.

Det er naturligvis flere fergeforbindelser til kanaløyene, både fra England og Frankrike, samt mellom selve kanaløyene Jersey, Sark og Guernsey. Fra England kan du ta båt som går fra enten Poole eller Portsmouth, med raskeste reisetid på cirka 4,5 timer. Fra Frankrike kan du ta båt fra Carteret, Granvill, eller St. Malo. Reisetiden er da 1 time på det raskeste, og 1 time og 30 minutter på det tregeste.

 

Hva gjør man på Jersey?

Det er mange som mener at Jersey er den perfekte ferieøya, enten du vil fylle ferien med aktiviteter, eller bare slappe av og nyte livet. Noe av det beste med øya og Saint Helier er at det er aldri folksomt og trangt her, og det er enkelt å komme seg imellom severdighetene, restaurantene, aktivitetene, strendene, og alt det andre øya har å by på.

Her kan du oppleve byliv, kombinert med en aktiv ferie, der så godt som alt holder en meget høy standard og komfortnivå.

 

For de som er sporty

På Jersey arrangeres det årlig en populær maraton, og også triatlon for de som er i ekstra god form. Øya har flere meget gode golfbaner som du når på få minutter med bil fra Saint Helier. Alt av vannsport er populært på øya, og mange leier havkajakk, seilbåter, surfebrett og dykkerutstyr. På Jersey finner du gode muligheter for klatring, du kan sykle over hele øya på trygge veier og stier, og det er mange flotte sted å gå på fotturer.

 

For de som liker det gode liv

Jersey har svært mange gode restauranter, og flere med stjerne i Michelin-guiden. Øya har rik tilgang på gode råvarer, og spesielt sjømat. Østers og andre typer skjell er spesialiteter som dyrkes på Jersey. Øya er også kjent som et bra sted å få seg et hummer-måltid, eller andre skalldyr.

Det er flere topp spahotell på Jersey, du finner vingårder her, og du kan besøke nydelige plantasjer der det dyrkes alle slags vakre blomster og planter. Utelivet i Saint Helier er heller ikke så verst, med mange gode og elegante barer å velge blant. Er du på Jersey i sommerhalvåret, har du noen av Europas beste strender å boltre deg på.

 

For de som er glad i havet

Jersey er perfekt for de som liker livet på havet. Her er det enkelt å booke seg en tur ut for å fiske, eller med seilbåt for de som foretrekker gammelmåten å forflytte seg på til sjøs. Du kan leie speedbåter, dra på sightseeing langs kysten, eller ta en hval- og delfinsafari. Det er også mulig å få seg et cruise på luksuriøse motorbåter og seilbåter, der turen for eksempel går innom alle kanaløyene.

 

For de som vil ta en golfferie

Det er få steder som slår Saint Helier og Jersey om du vil kombinere ferien med golfspill. Banene er svært gode, og de naturskjønne omgivelsene gjør at golfrundene blir helt spesielle.

 

  • Les Mielles Golf and Country Club – 18-hullsbane på Jerseys vestkyst. Øyas største og kanskje beste strand ligger rett ved golfbanen.

 

  • The Royal Jersey Golf Club – 18-hullsbane på Jerseys østkyst. Landsbyen Gorey er like i nærheten, og her også finner du en flott strand.

 

  • La Moye Golf Course – 18-hullsbane som ligger rett sør for The Royal Jersey Golf Club. Banen har vært brukt på den europeiske PGA-touren.

 

  • Les Ormes Golf Club & Holiday Village – 9-hullsbane på vestkysten av Jersey. Pay-and-play, med muligheter for instruksjon.

 

  • St Clements Golf and Sports Centre – 9-hulls treningsbane rett utenfor Saint Helier.

 

  • Wheatlands Golf Club and Hotel – Vakker 9-hullsbane som ligger i et skogsområde litt inn på øya, vest for Saint Helier. Anses som en av de flotteste par-3-banene i verden.

 

Her er flere tips til hvor du kan kombinere storbylivet med golf.

 

Klima og bading på Jersey

Klimaet er svært behagelig til denne delen av Europa å være, med milde vintre og somre. På grunn av Atlanterhavet blir det sjeldent ekstremt varmt på øya, og heller aldri spesielt kaldt. Badetemperaturen i havet på sommeren er ikke så verst, og vannet kommer ofte opp i over 20 grader. Badesesongen varer som regel fra midten av mai, til slutten av september.

De populære badestrendene anses som helt trygge, med ganske grunt vann, og uten sterke strømmer. Her settes det ut flagg som viser de trygge sonene i vannet, og ofte er det badevakter tilstede. Vær likevel oppmerksom på at det er steder på øya der det anses som farlig å bade på grunn av sterke understrømninger.

 

Severdigheter i Saint Helier og på Jersey

Jersey og Saint Helier har svært mange spennende severdigheter å by på, særlig hvis vi tar størrelsen på den lille øya med i betraktningen. Det er også enkelt og hyggelig å reise rundt mens man tar for seg severdighetene, selv om flere av de ligger utenfor Saint Helier. Avstandene er korte, og du kommer deg enkelt frem til fots, på sykkel, med buss, eller med leiebil. Her er et utvalg av de viktigste attraksjonene du bør oppleve på øya.

 

Elizabeth Castle

Elizabeth Castle på jerseyElizabeth Castle er festningen du ser rett utenfor marinaen i Saint Helier, og som ligger rett ved innseilingen til havna. Den ligger på en såkalt tidevannsøy, det vil si at du kan gå til festningen når det er lavvann, eventuelt ta en av de to små fergene når det er flo. Festningsverket ble bygget på slutten av 1500-tallet, og tok navnet sitt fra datidens dronning Elizabeth I. Formålet var fortrinnsvis å beskytte Saint Helier fra invaderende skip med kanoner, men etter hvert ble også guvernørens offisielle residens flyttet til Elizabeth Castle. Festningen har en rik historie, og var involvert i mange ulike kriger opp gjennom århundrene. I dag er Elizabeth Castle en av Jerseys viktigste severdigheter. Festningen byr på et eget museum, og  hver søndag foregår det rollespill på øya som viser slottets historie.    

La Hougue Bie Museum

La Hougue Bie MuseumLa Hougue Bie er navnet på et førhistorisk monument som er omtrent 6 000 år gammelt. For å sette alderen litt i perspektiv, så er altså  La Hougue Bie eldre enn de fleste pyramidene i Egypt. Dette er en jordhaug hvor det ble laget et gravkammer på neolittisk tid. Navnet ”La Hougue” stammer sannsynligvis fra det norrøne ”haugr”. Graven ble oppdaget i 1924, og med påfølgende arkeologiske utgravninger. Funnene vises frem på stedets eget museum, som inkluderer to kapell som står på toppen av haugen. Det ene kapellet ble bygget på 1100-tallet, mens det andre kom til en gang på 1500-tallet. Det nyeste kapellet har et tårn som ble påbygget i 1792, og som ble brukt som signalstasjon av britenes hemmelige tjenester. La Hougue Bie var også brukt som bunker da tyskerne okkuperte Jersey under Den andre verdenskrig.

Ariadne Steam Clock

severdigheter jerseyPå marinaen i Saint Helier, like ved det maritime museet, står det noe så merkverdig som ei dampdreven klokke. Dampklokker er noe du finner i kun et knippe byer her i verden, og en av de flotteste står altså på Jersey. Ser man på designet, og ikke minst teknologien, skulle en tro at dette slike klokker er for antikviteter å regne. Det er de som regel ikke. Det er heller ikke noe stort poeng å bruke dampmaskiner som for å drive urverket, annet enn som en kuriositet. Denne som står i Saint Helier ble laget i 1996, og er mest ment til pynt, men den viser riktig selvsagt tid. I tillegg står den i Guinness Book of Records som den største dampklokka i verden. Navnet på klokka, og selve designet, er hentet fra dampskipet Ariadne som gikk i rute i den Engelske kanalen.

The Jersey Opera House

The Jersey Opera HouseOperahuset og teateret i St Helier ble bygget i 1848, men ble påbygget og rekonstruert i 1922 etter at originalen ble skadet i brann. Selve teatersalen er designet i stilen som er typisk for Edvardiansk tiden, med flotte balkonger i hesteskoform. Alle de 625 tilskuerne som salen har plass til skal ha maksimal utsikt til det som foregår på scenen. Bygningen har i tillegg en liten scene for spesielle oppsettinger, foruten flere barer, en kafé og noen suiter for private tilstelninger. På The Jersey Opera House settes det et spennende program gjennom sesongen, med alt fra opera og teater, til show, filmfremvisning og konserter. Legg merke til den vakre lysekronen som henger der om du går innom. Den er satt sammen av over 10 000 glassbiter, og de ansatte bruker flere uker på å rengjøre alle delene, noe som foretas hvert femte år.

Fort Regent Leisure Centre

Fort Regent Leisure CentreFort Regent er den gamle festningen som ligger midt på østsiden av havna i sentrum av Saint Helier. Det ligger på en liten høyde (Town Hill), der det i Middelalderen skal ha stått en kirke. Senere ble store deler av byen lagt hit, fordi det var enklere å forsvare seg fra høyden. De første festningsmurene ble bygget en gang på 1700-tallet, men det meste av festningen stammer fra omtrent 100 år senere. Frem til 1940, og tyskernes okkupasjon av Jersey, hadde England et regiment stasjonert ved Fort Regent. I dag ligger det et fornøyelsessenter på toppen av festningen, Fort Regent Leisure Centre. Domen som dekker senteret kom til i 1974, og dekker det som var festningens paradeplass. På innsiden finner du gallerier, butikker, svømmehall, kino, restauranter, barer og mye mer.

Corbière Lighthouse

Corbière Lighthouse fyret på jerseyLa Corbière ligger på den sørvestlige spissen av Jersey, og omtrent 11 kilometer fra Saint Helier. Fyret ble bygget i 1874 på en liten tidevannsøy, cirka 500 meter fra land, med gangvei som adkomst når det er fjære sjø. Du trenger ikke være redd for å strande på øya, for det gis høylytt signal når flovannet begynner å dekke til gangveien. Dette er kanskje Jerseys mest fotograferte severdighet, og en meget populær turistattraksjon. En tur til Corbière Lighthouse kan med hell kombineres med enten medbragt piknik i fjæra, eller et måltid på restauranten som ligger på høyden like ved. Derfra får du fantastisk utsikt, og du bør peile deg inn på tidspunktet når tidevannet rammer inn La Corbière.

Maritime Museum

Maritime Museum jerseySjøfartsmuseet i Saint Helier ligger på byens flotte marina, og viser Jerseys historiske tilknytning til havet. Her er så godt som alle utstilte objekter interaktive, og lagt til rette for at besøkende skal få grundig innsikt i øyas sjøfartshistorie. Du får lære mye spennende om hvordan sjøfarere navigerte opp gjennom tidene, hvordan båter designes og bygges, og om livet til menneskene om bord i båtene. Tre ganger i uken inviteres publikum til å oppleve hvordan museets egne båtbyggere restaurerer gamle klassiske båter og skip. På museet får du også sett det såkalte Occupation Tapestry, et billedteppe som viser øyas historie under den tyske okkupasjonen av Jersey.

Mont Orgueil Castle

Mont Orgueil Castle slottet på jerseyMont Orgueil Castle ligger på østkysten av Jersey, men likevel ikke mer enn omtrent 6,5 kilometer fra sentrum av Saint Helier. Slottet er kanskje øyas vakreste, med den nydelige lille landsbyen Gorey som ligger ved foten av murene, og ned mot havet. Det ble bygget for å beskytte øya mot invasjon fra franskmennene i 1204, og var på den tiden Jerseys viktigste forsvarsverk. Hele komplekset ble renovert, og åpnet for publikum i 2006. Dette er et spennende slott for både små og store å besøke. Innenfor murene er det mange små irrganger, trapper og hemmelige passasjer som kan utforskes, du kommer deg opp i kanontårnene, og du kan oppleve hekseutstillingen på slottet. Benytt anledningen til å få deg et herremåltid på en av de hyggelige restaurantene nede i Gorey, mens du er der.

Pallot Heritage Steam Museum

Pallot Heritage Steam MuseumDette er museet for de som liker kjøretøy og tog av det mer nostalgiske slaget. Pallot Heritage Steam Museum ligger cirka 4,5 kilometer rett nord for sentrum av Saint Helier, og like ved landsbyen Victoria. Der finner du en imponerende samling av gamle biler forskjellig art, militære kjøretøy, traktorer og landbruksmaskiner, mekaniske leker og musikkinstrumenter, i tillegg til en egen liten jernbane. På jernbanen tøffer det damplokomotiv med vogner fra viktoriansk tid, og besøkende kan få seg en togtur på torsdager. Det er også andre damplokomotiv inkludert i utstillingen, men som ikke er i bruk på togskinnene som går i rute utenfor museumsbygningen. Merk deg at Pallot Heritage Steam Museum er åpent kun fra 1. april til 31. oktober.

Jersey War Tunnels

jersey war tunnelsDa tyskerne okkuperte Jersey, gravde de ut et tunellanlegg i St. Peters Valley, like nordvest for Saint Helier. Anlegget heter på tysk Höhlgangsanlage 8, og var tenkt som et underjordisk ammunisjonslager og kaserner. I tillegg ble tunellene en del av et militært sykehus. Tyskerne brukte fortrinnsvis krigsfanger som slavearbeidere til arbeidet, og disse ble ofte behandlet ekstremt dårlig. Mange ble syke og døde av utmattelse og sykdom, eller ved henrettelser. I dag er Jersey War Tunnels et museum, som forteller historien om både selve tunnellene, og om livet på øya under verdenskrigen.