10 severdigheter du må få med deg i Roma

severdigheter roma

Roma er byen å reise til for romantikere, historieelskere og de kaffetørste. Her dufter det ofte nybrente kaffebønner når man rusler rundt på de flotte piazzaene. Romerne selv mener de oppfant La Dolce Vita, Det gode liv, som handler om å la Middelhavets rolige og behagelige rytme, få innpass i de daglige gjøremålene.

Italias hovedstad, med sine omtrent 3 millioner innbyggere, er den største byen i landet. Innenfor bygrensa ligger Vatikanstaten, som et bittelite land i byen. Romas historie strekker seg mer enn 2500 år bak i tid. Severdighetene som det valfartes til, domineres i stor grad av restene etter Det romerske keiserriket, i tillegg til pilegrimsreisene til Vatikanet. På sommerstid kan det bli temmelig varmt og tørt, mens ellers i året er temperaturen stort sett behagelig og sval. Byen er for det meste trygg å dra på storbyferie til, men som i de fleste metropoler kan man støte på svindlere, lommetyver og litt lurvete håndtering av restaurantregninger.

 

Ting å gjøre i Roma:

annonse

Blant tusenvis av severdigheter i Roma, er disse 10 ikke til å komme utenom:


Colosseum

topp 10 severdigheter romaColosseum ble innviet 80 år e.Kr. og rommet hele 50 000 tilskuere. Den gangen var det ikke AS Roma som spilte mot Lazio, byens to største fotballag, men heller en og annen stakkar som ble kastet til løvene, eller gladiatorkamper på liv og død. Enkelte av de romerske keiserne overgikk hverandre i forsøk på å underholde befolkningen (brød og sirkus). Titus arrangerte leker over 100 dager, som kostet livet til mer enn 5000 ville dyr. Keiser Trajan skulle ikke være dårligere, og klinket til med en 117-dagers voldsorgie, som inkluderte 9000 gladiatorer og over 10 000 dyr. Colosseum har relativt nylig blitt renovert, for første gang på snart 2000 år, og er for mange den severdigheten som forbindes sterkest med Roma.

Pantheon

severdigheter romaTempelet Pantheon er rundt 2000 år gammelt, og regnes som et av de mest innflytelsesrike monumentene i den vestlige verden. Bygningen er i seg selv et underverk. Domen du står under har ingen armering, en teknologi som enda ikke var oppfunnet på den tiden, og er den største i verden av sitt slag. Inntil nylig var også Pantheon den største bygningen i sement som noensinne er oppført. Folk gifter seg her, kjente kunstnere gravlegges i Pantheon, og det avholdes messe regelmessig. Utenom slike tilstelninger er tempelet åpen for turister, alle dager bortsett fra søndag. Pantheon ligger midt i det gamle Roma, og på plassen foran finner du massevis med hyggelige barer, restauranter og kaféer.

Forum Romanum

forum romanum severdigheter romaDu opplever enda mer av antikkens Roma på det romerske forum, en rektangulær plass omgitt av restene fra byens storhetstid, for mer enn 1500 år siden. Mange av ruinene er av forskjellige administrasjonsbygninger, mens andre er fra templer og religiøse monumenter. På Forum Romanum ble det utkjempet gladiatorkamper, rettssaker og politiske møter ble avholdt, ispedd en og annen henrettelse av kriminelle, i tillegg til at plassen ble brukt til torghandel. Stedet var opprinnelig en gravplass, hele 700 år f.Kr. Det er verdt å få en guidet tur, da historikken og antallet ruiner er svært omfattende. Blant annet finner du Tempio di Giulio Cesare her, der selveste Julius Caesar ble kremert, samt det gamle senatet.

Piazza Navona

Epiazza navona romar man på storbyferie i Roma, er det et must å drikke mye kaffe på en hyggelig fortauskafé. De finner du mange av på Piazza Navona, navnet på det som sannsynligvis er den flotteste piazzaen i byen. For 2000 år siden lå Domitianus arena på samme sted (også kjent under navnet Circus Agonalis). Dagens Piazza Navona domineres av tre fabelaktige fontener i midten av plassen. Figurene på den midterste og største fremstiller elvene Ganges, Rio de la Plata, Nilen og Donau. Det er ikke bare de barokke bygningene og utsmykningene av plassen som tiltrekker seg folk, men også underholdningen i form av gatekunstnere, utendørs-teater, konserter og annen moro.

Palatinerhøyden

palatinerhøyden i romaPalatino (Collis Palatinus) er den midterste av de syv høydene i Roma. Du trenger puste og pese for å komme deg til toppen, selv om antallet høydemetre er på svimlende 40… Lave åser til tross, herfra får du ganske fin utsikt over byen, og har blant annet Forum Romanum, Colosseum og Circus Maximus liggende rett nedenfor på hver sine sider av høyden. Utgravninger tyder på at Romas første keiser, Augustus, ble født og oppvokst på Palatinerhøyden. I følge mytene skal også Roma blitt grunnlagt på Palatino, av Romulus, rett etter at han skal ha tatt livet av sin egen tvillingbror, Remus.

Spansketrappen

spansketrappen severdighet romaSpansketrappen ligger i enden av Via Condotti, og med Piazza di Spagna i front. De som kjenner sin filmhistorie vet at Scalinata di Spagna teller 136 trinn totalt, på vei opp til kirken på toppen. Mai måned er kanskje den beste tiden å ta turen til Spansketrappen i Roma. Da dekoreres det med nydelige blomster, og folkelivet er på sitt beste. Selv om mange gjør det, bør du unngå å sette deg i trappen for å ta en spisepause. Da får du som regel bot. Det i seg selv er ikke noe hyggelig, men trøst deg med det at i gamle dager kunne du blitt tvangsrekruttert i den spanske arméen (spanjolenes ambassade lå her), dersom du oppholdt deg i området. Innta heller kaffen eller lunsjen på en av de hyggelige fortausrestaurantene på piazzaen.

Villa Borghese

villa borghese romaVilla Borghese er Romas største offentlige park, og med det en fin utflukt for slitne folk på storbyferie. Parken ligger i det nord-østlige hjørnet av byen, og rommer flere svært anstendige museer, velfriserte plener, villaer (også en Villa Borghese selvsagt), en replika av Shakespears teater, skulpturer og mye annet som er flott å se på. En av de beste opplevelsene får du kanskje på Cinema Dei Piccoli, en bitteliten kino med kun 63 seter. Der vises det fortrinnsvis barnefilmer, men dette er absolutt noe for voksne også. Det samme gjelder Bioparco zoo, som er blant Europas eldste dyreparker. Dyrene i parken er der vanligvis for å tilvennes en retur til sine naturlige habitat, eller de rehabiliteres etter skade. Du kan leie sykkel flere steder i Villa Borghese-parken, og finner mange boder som selger snacks og drikke, samt en og annen kafé og restaurant.

Vatikanstaten og Peterskirken

vatikanstaten romaI Roma besøker de fleste tilreisende verdens minste stat, både når det gjelder utstrekning og innbyggertall. Beboerne i Vatikanstaten kjenner nok de fleste av sine rundt 550 landsmenn og landskvinner. Den største bygningen i staten er Peterskirken, designet fortrinnsvis av Michelangelo (og tre andre herrer) på 1500-tallet. Angivelig ligger St. Peter selv begravet på samme plassen. Inntil nylig var Peterskirken den største som noensinne er bygget. Vatikanstaten inneholder naturlig nok en rekke museer, der Det sixtinske kapellet regnes som en del av disse. Her inne velges nye paver når det er konklave, omgitt av Michelangelos berømte malerier. Køene er ofte fryktelig lange for å komme seg inn på Vatikanstatens museer, og det kan lønne seg å bestille såkalte fast-track-billetter.

Circus Maximus

circus maximus romaSelv om det kan bli mye historikk når man er på storbyferie i Roma, bør man også innom Circus Maximus. Arenaen ble mest brukt til løp med hestestridsvogner, og hadde en kapasitet på omtrent 250 000 tilskuere på det meste. Første kjente versjon av arenaen er fra 329 f.Kr., og den var i bruk helt til det siste løpet i 529 e.Kr., altså nesten 900 år senere. Du har kanskje sett en fremstilling av Circus Maximus i filmer som The Gladiator eller Ben Hur.

Campo de’ Fiori

campo di fioriIl Campo er Romas best kjente marked (på dagtid). Da omsettes det frukt, grønnsaker, fisk og andre matvarer direkte fra landsbygda. Du får kjøpt blomster også, men det er ikke derav navnet kommer fra. Før plassen ble anlagt som en torgplass, lå det en blomstereng akkurat her. For de som ønsker seg en lunsj, kopp kaffe eller et lite glass i sollyset, er dette et yndet sted å slappe av på. På kveldstid er plassen for en utendørspub å regne, og det kan gå noe vilt for seg i perioder (mange holder seg unna Campo de’ Fiori når det spilles fotballkamper i Roma).