New York

inneholder annonselenker

storbyferie new york

Start spreadin’ the news, du skal på storbyferie til New York! Vagabond-skoene dine lengter etter å vandre rett gjennom hjertet av byen, mens du nynner på Frank Sinatras klassiker. Her er guiden du trenger når du skal planlegge besøket til The Big Apple.

 

New York – storbyen som aldri sover

Den sagnomsuste storbyen New York er et yndet reisemål for oss nordmenn. Byen omtales ofte som «the city that never sleeps» fordi det alltid er liv i gatene her. Med over 8,5 millioner innbyggere, og svært mange turister, er det kanskje ikke så rart.

New York byr på vanvittige skyskrapere, eksklusive shoppingmuligheter, båtturer, severdigheter og ikke minst god mat fra alle verdenshjørner. Det store eplet kan like gjerne besøkes om vinteren som om sommeren, men flest turister er det nok i det varmere halvåret. Gjør som over 40 millioner andre gjør hvert eneste år – legg storbyferien til New York!

 

Anbefalte hotell i New York

 

Lotte New York Palace

Dette er hotellet for deg som ønsker å bo staselig i New York. Hotellet ligger sentralt plassert på Midtown Manhatten med  6 minutter å gå til Rockefeller Center og 8 minutter å gå til Central Park.

Hyggelig betjening, egen spa-avdeling, egen restaurant og 3 barer.

 

LES MER / SJEKK PRIS HER

 

 

Hyatt Centric Times Square

Hakket billigere enn det første, men med moderne luksuriøs stil og sentral plassering i nærheten av Broadway.

Du bor midt i smørøyet med bare 2 minutter å gå til Times Square og 15 minutter til Empire State Building. Egen takterrasse samt bar og restaurant.

 

LES MER / SJEKK PRIS HER

 

Club Quarters Hotel, Wall Street

Et adskillige billigere alternativ enn de to første, men med fire stjerner kan du forvente deg god standard her.

Hotellet er sentralt plassert i nærheten av Wall Street. Her er det kort vei å gå til kjente severdigheter som One World Trade Center, Wall Street og Battery Park.

 

LES MER / SJEKK PRIS HER

 

10 spennende ting å gjøre i New York

Reise til New York

Norwegian flyr direkte fra Oslo til New York nesten alle ukedager. Tatt i betraktning at flytiden er på omtrent 8 timer, er prisen for å komme seg til New York nesten latterlig lav. Booker du tidlig med dette selskapet kan en tur-retur-reise komme ned i 2 500 kroner. SAS flyr også direkte daglig til The Big Apple, og også der er det mulig å finne billetter til en ok pris.

Med mellomlanding har du mange alternativer, med London, Amsterdam og Frankfurt blant de mest brukte stoppene underveis. Om du har tid og penger er det en god idé å fly med Icelandair, med mellomlanding på Keflavik utenfor Reykjavik. Da har du sjansen til å få med deg to av de beste storbyene i verden, på én og samme reise.

 

Velg hotell i riktig område i New York

Hotell i New York er sjeldent noe problem å finne, men da må man også være forberedt på å åpne lommeboka. De fleste turister vil ønske å bo på Manhattan og området rundt, ettersom det er der de fleste turistattraksjonene ligger. Her må du regne med å punge ut mellom 500 til 1000 kroner natta per person for de rimeligste hotellrommene. Ønsker du noenlunde god standard koster et hotellrom fort 2000 kr natten. På generelt grunnlag kan man si at hotellstandarden i New York ikke står i stil til prisen. Nedenfor finner du beskrivelser av de beste områdene å bo i når du besøker New York:

 • Upper East Side – Dette distriktet kalles for New Yorks eget Paris. Her er arkitekturen historisk og fasadene pene. Hotellene kan være av de dyre og eksklusive variantene, og er omgitt av museer, gallerier, elegante kaféer og restauranter, samt bra shopping i de høyere prisklassene.

 

 • Lower East Side (SoHo) – South of Houston (SoHo) er kjent for sine mange brosteinsbelagte gater, eksklusive restauranter, nærhet til Chinatown, og store varemagasin. Distriktet betegnes som intimt, multikulturelt og med en vennlig atmosfære. I Lower East Side finner du slike ting som byens beste uteliv, topp cocktailbarer, mange vintage-butikker og mye annet spennende.

 

 • Meatpacking District – Tidligere var dette et slitent industriområde, men nå er The Meatpacking District et av de mest livlige i New York. I gamle fabrikklokaler finner du nattklubber, restauranter og kulturinstitusjoner. Her bor du langs elvebreddene til The Hudson River, med nærheten til The High Line Park. I distriktet finner du også mange gode vinbarer, motebutikker og hotell med takterrasser. Flere av disse terrassene har svømmebasseng og topp utsikt over byens skyskrapere.

 

 • Midtown Manhattan – I dette området finner du flest hotell og turister. Det igjen gjør at du også finner mange av de rimeligste alternativene for overnatting i Midtown (men også mange av de dyreste og flotteste). Du får gangavstand til blant annet Central Park, Times Square, Broadway, Museum of Modern Art, Carnegie Hall og Empire State Building.

 

 • Brooklyn – Broooklyn er et av de hippeste og mest avslappede områdene i New York. Distriktet passer for de som er på jakt etter gode kaféer, barer, bryggeripuber, og cocktailbarer på takterrasser. Distriktet har hatt et litt slitt rykte, men for tiden skjer det mye positivt i Brooklyn. Blant annet åpnes det til stadighet spennende restauranter og flotte hotell her.

 

 • Harlem – Distriktet er kjent for sin pulserende afroamerikanske kultur og byliv, og var før ansett som en litt farlig bydel. I dag er også Harlem et temmelig trygt og fint sted å bo, som resten av New York er det. Velger du et hotell i Harlem får du topp jazzklubber og barer rett utenfor døra, massevis av gode soulfood-restauranter, mange markeder og kulturklassikere som The Apollo Theater og The Cotton Club.

 

 • Long Island City – Dette distriktet ligger ikke på Manhattan, men rett over East River sett fra Midtown, og dermed i bydelen Queens. Queens omtales som et ganske fremadstormende område for turister, men mange nye hotell- og restaurantprosjekter. Velg Long Island City om du vil litt bort fra jaget på Manhattan, og også om du vil finne de billigste hotellene.

new york tips

Sikkerhet i New York

Med mange millioner mennesker tilstede i de små gatene hver eneste dag, er sjansen svært lav for å bli utsatt for noe alvorlig. Dessuten er det svært mange politifolk på jobb hver eneste dag, og i New York er politiet synlige i gatebildet. New York regnes faktisk som en av de tryggeste byene i USA, med mordrater som har sunket drastisk i omtrent 30 år på rad. Din største trussel er å bli utsatt for lommetyveri eller svindel, noe man bør være obs på.

 

 • Unngå å vifte med verdisakene, og pass ekstra godt på når du reiser med metroen eller oppholder deg på områder med mye turister.

 

 • Vær ekstra på vakt om kveldene, og unngå å gå alene på lite trafikkerte gater.

 

 • Ta taxi på natten, unngå å reise med metroen alene når det er sent.

 

 • Unngå parkene etter mørkets frembrudd.

 

 • Det er politi over alt, og ikke nøl med å be om hjelp om du skulle trenge det.

 

Drikkevann og helserisiko

Drikkevannet i New York regnes som meget rent og godt, og du risikerer ingenting om du drikker det rett fra springen.

Å ha bra reiseforsikring er alltid viktig, men spesielt når du reiser til USA. Blir du utsatt for en ulykke og trenger medisinsk assistanse, kan regninga fort bli helt vanvittig. Vær oppmerksom på at du kan bli avkrevd betaling for medisinsk assistanse, selv om du har reiseforsikring å fremvise. Du blir i stedet tvunget til å ta vare på kvitteringer, og selv få oppgjør fra forsikringsselskapet.

Klimaet på USAs østkyst

Været kan skifte fort i New York, blant annet på grunn av beliggenheten ved Atlanterhavet. Våren er som regel mild og fin, med lite nedbør. Sommeren kan være veldig varm, med temperatur opp godt over 30 grader. Heldigvis får byen ofte en dæsj kald bris fra havet på varme sommerkvelder. Om høsten lønner det seg å ta med godt yttertøy om du besøker New York, og det samme gjelder vinteren. Det snør faktisk relativt ofte i byen i vintermånedene. Ta med votter og lue om storbyferien går i januar!

Prisnivå i New York

Det er generelt sett vanskelig å gjøre en storbyferie i New York til en billig affære. Byen er blant de dyreste i USA, og noen ting kan koste mer enn du er vant med hjemmefra, for eksempel gode hotell. Priser for mat og drikke er gjennomgående høyere enn de fleste andre byer i USA, men noe rimeligere enn i Norge.

Shopping i New York er derimot markant rimeligere enn hjemme. Her kan du spare mange tusenlapper på elektronikk som iPhone, bærbar PC, og lesebrett. Moteklær og sko er også markant rimeligere, selv i butikkene som fører Gucci og Prada.

Komme deg rundt i New York

De dårlige nyhetene når det gjelder transport i New York er at det er uhorvelig mange mennesker der, byen er diger, og trafikken er til tider tett som sild i tønne. De gode nyhetene er at byen er enkel å bli kjent med, gatenavnene er intuitive, og offentlig kommunikasjon er godt utbygd.

 • Fra flyplassen til sentrum – ta AirTrain JFK om du lander på John F. Kennedy Airport, eller ta AirTrain Newark om du lander på Newark. Begge har forbindelse til metroen. Taxi eller hotellenes egne minibusser er også gode alternativer.

 

 • Taxi – Yellow Cabs og grønne Boro Taxis har lyset på taket påslått når de er ledige, og du stopper de ved å vifte med handa. Dørvakta på hotellet stopper gjerne en taxi for deg, og da forventes det at du gir han eller henne en drikkepenge (en dollar eller to). Taxisjåføren bør du tipse med omtrent 15% til 20% av det som står på taxameteret.

 

 • Limousine – Det er mange selskap i New York som tilbyr limousine-tjenester, og det trenger ikke koste skjorta å reise staselig. Limousine er også et kurant alternativ fra flyplassen om dere reiser flere sammen.

 

 • Metro – Undergrunnen er raskeste transportmiddel i sentrum, og vognene går 24 timer i døgnet. På dagtid er metroen et godt alternativ, men du bør være forsiktig på nattestid, spesielt om du reiser alene. Du må skaffe deg et MetroCard, og der må du betale inn minimum 5,5 USD. Kortet kan fylles på i minibanker. Hver reise koster 2,75 USD. Du kan også kjøpe enkeltbilletter til 3 USD på automatene i metroens inngangsparti. Skal du være i New York lenge vil det lønne seg å kjøpe fri bruk av undergrunnen for 7 dager eller 30 dager. Kortet kan også brukes på busser.

 

 • Buss – Sjekk stoppestedene på egne kart for hvor bussene går. Bussen viser hvilken rute den er på skiltet over frontvinduet. Du betaler enten med MetroCard eller mynter i eksakt sum. Ekspressbussene koster 6,5 USD.

shopping i new york

Shopping når du besøker New York

Det er neppe mange storbyer i verden som byr på bedre shopping enn New York, både når det gjelder utvalg og prisnivå. Det er slettes ikke uvanlig at shoppingtørste nordmenn tar med en ekstra (tom) koffert på storbyferie til The Big Apple, enten det er til julehandelen eller for å friske opp garderoben. Alle distriktene på Manhattan har sin egen greie på dette område, fra små designbutikker til enorme varemagasin. Her er en liten guide du kan ta utgangspunkt i:

Åpningstid og moms

Åpningstidene er som regel mellom 09:00 og 22:00 på hverdagene inkludert lørdag, mellom 11:00 og 19:00 på søndager, men du finner også døgnåpne butikker og kjøpesentre.

Husk at prisene ikke oppgis med lokal merverdiavgift inkludert. Legg til 8,875% på alle prislappene, så vet du hva du må betale. Vær oppmerksom på at du slipper momsen på hver enkelt vare så lenge prisen er under 110 US Dollar. Dette gjelder imidlertid kun for klær og sko, samt enkelte matvarer, blader og medisiner.

Her shopper du i New York

 • Fifth Avenue – Denne avenyen er en av de absolutt mest kjente handlegatene i verden, kanskje bare toppet av Champs Elysées i Paris. Her ligger butikkene og magasinene til alle de store motehusene, som Prada, Calvin Klein, Hugo Boss, Armani og Dolce & Gabbana. På Fifth Avenue finner du også kjedebutikker som H&M, Abercombie & Fitch og AppleStore.

 

 • Lexington Avenue – Dra til denne avenyen om du vil vasse i varemagasiner som Zara, H&M, Bloomingdale’s og Macy’s. Lexington Avenue ligger på Upper East Side, og rommer en drøss med eksklusive butikker i tillegg til magasinene.

 

 • SoHo – South of Houston og området rundt Broadway er også et Mecca for storshoppere. Mange av gatene er smekkfulle av motebutikker i alle varianter, og ofte er det roligere her enn for eksempel på Fifth Avenue. I SoHo har du dessuten flere, bedre og mer intime kaféer og restauranter å ta en pause på.

 

 • Meatpacking District – Her finner du også tonnevis med bra butikker, magasinene til de store kjedene, AppleStore og bra spisemuligheter. I tillegg ligger Chelsea Market i The Meatpacking District, et fint marked å handle delikatesser i, eller slå seg ned på med en kopp god kaffe og en cookie.

 

 • Herald Square – På Herald Square må du være forberedt på at det er hektisk, for her er det mange turister som tar for seg shoppingmulighetene. Du finner de store magasinene på plassen, samt merkebutikker som Mango, Levis, Gap, og Victorias Secret.

Severdigheter i New York

Det er mye som bør sees i New York, men man kan ikke rekke alt med mindre man skal være i storbyen i flere uker. Avstandene er store og det tar tid å komme seg rundt, og ikke minst er det svært ofte lange køer rundt flere av turistattraksjonene.

Empire State Building

new york

Den 102 etasjer høye bygningen var verdens høyeste bygg da skyskraperen stod ferdig i 1931, men har med sine 381 meter blitt overgått flere ganger siden den gang. Den ærverdige bygningen er fortsatt en av de mest populære turistattraksjonene i New York, og dens sentrale beliggenhet på Manhattan gjør at man får en enorm utsikt over storbyen. Det kan være svært lange køer her, og vi anbefaler på det sterkeste at man kjøper «VIP-billetter» på nettet i forkant av reisen. På denne måten kan man gå forbi hele køen og blir geleidet opp i skyskraperen, uten at prisforskjellen på disse billettene og vanlige billetter er så store. Med vanlige billetter kan du se frem timer køståing i trange ganger uten vinduer om du er uheldig.

One World Trade Center

one world trade center

Om ikke høydemetrene på Empire State Building er nok for deg, ta også turen innom One World Trade Center. Skyskraperen kalles også Freedom Tower, og står på grunnen der bygningen 6 World Trade Center stod før terroraksjonen i 2001. Totalt er skyskraperen hel 541 meter høyt, eller 1 776 feet, noe som ikke er en tilfeldighet. Antallet feet refererer til 1776, året USA erklærte seg selvstendig. På toppen, før stålmasten, er det et observatorium som heter One World Observatory, og dit kommer du deg med en heis som freser deg opp de 102 etasjene på kun 47 sekunder. Den vanvittige heisturen er i seg selv verdt hver ei krone av inngangspengene, mens opplevelsen og utsikten fra observatoriet blir toppen av kransekaka. Den billigste billetten koster per i dag 34 US Dollar, og du bør booke besøket ditt på forhånd.

Frihetsgudinnen

new york frihetsgudinnen

Om man spør en nordmann hva han forbinder med New York, så vil den berømte statuen på Liberty Island garantert være en av tingene. Den 93 meter høye frihetsgudinnen ble gitt i gave til amerikanerne av franskmennene på slutten av 1800-tallet, og har siden den gang stått stødig på en øy like utenfor Manhattan. Du må kjøpe billetter til ferge for å reise ut til selve øya, men det er også mulig med båtturer bare rundt øya. Den kan også fint sees fra land – eller med kikkert fra Empire State Building.

Central Park

central park i new york

Blant sirener, trafikkaos og generelt mye bråk åpner plutselig en enorm park seg. Central Park er en enorm park midt i selve hjertet av New York, der byens innbyggere kommer for å koble av fra storbymaset. Parken er svært godt vedlikeholdt og byr på alt fra tivoli til gateboder og baseballbaner. Her kan man sette seg ned i parken og se de lokale innbyggerne spille en baseball-kamp, eller fotografere og mate det rike dyrelivet. Padling er også mulig.

Stand-up eller show i New York

standup og show i new york

New York ansees av mange som byen med de beste komedieklubbene, og vi anbefaler virkelig at man tar turen på en skikkelig, amerikansk stand-up-klubb. Man får kjøpt billige billetter på de fleste klubbene, og man kan oppleve hvordan amerikanerne går ut for å kose seg en vanlig kveld i uken. Anbefales ikke for deg som blir lett fornærmet, og i så fall bør du ikke sitte på første rad! På Broadway kan man også se verdenskjente musikaler og show, en populær ting å få med seg blant mange nordmenn.

Chinatown og Little Italy

little italy new york

Ta en tur innom Chinatown og Little Italy når du besøker New York, og opplev to helt forskjellige kulturer. Disse to bydelene glir over i hverandre, og Chinatown er faktisk i ferd med å spise opp deler av det italienske kvarteret. Det viktigste å huske på før du tar turen til Chinatown og Little Italy er at du må for all del ikke spise før du drar. Her gjelder det å ha plass i magen. Gå innom de små og koselige spisestedene, smak på spesialitetene, og sørg for å få med deg flest mulig av de! Begge bydelene har sine egne festivaler som er morsomme å få med seg, for eksempel den kinesiske nyttårsaftenen (faller på ulike datoer, i slutten av januar til slutten av februar, alt ettersom når det er fullmåne), eller San Gennaro Festival som varer i 11 dager i september.

Rockefeller Center

utsikt fra rockefeller center over new york

Rockefeller Center er kanskje verdens mest kjente konserthus, og er samtidig et kompleks bygg som samler mange forskjellige institusjoner. Her har flere av verdens mest kjente artister opptrådd, samtidig som det blir spilt alt av idrettsarrangementer her. Dersom det skjer noe spennende når du befinner deg i New York, så anbefaler vi et besøk her. Utsiktspunktet på toppen av bygningen gir deg også en fantastisk utsikt over Manhattan.

Times Square

times square new york

Som turist i New York er man nødt til å stikke innom Times Square. Du har helt sikkert sett gaten fra utallige filmer og reklamer. Her finnes det flust av shoppingmuligheter, men prisene er naturligvis ganske høye. Det er også mange bra utesteder og restauranter i nærområdet, men man bør oppsøke Times Square om bare for å ha opplevd det.

Metropolitan Museum of Art

Metropolitan Museum of Art in New York City

The Met er et av de desidert beste museene på kloden, og også det største i hele USA. Hit kommer det nærmere 8 millioner besøkende i året, for å se en kunstsamling på over 2 millioner enheter. Denne samlingen inneholder gjenstander fra alle slags kulturer og tidsepoker de siste 5000 årene. Du finner også norske kunstverk og gjenstander på The Met, blant annet en versjon av Vampyr av Edvard Munch. Hovedbygningen til The Met ligger i den østre ytterkanten av Central Park. Museet inkluderer også The Met Cloisters som ligger i Fort Tryon Park, og The Met Breuer som ligger på Madison Avenue. Begge disse to avleggerne er for småtteri å regne sammenlignet med hovedbygningen. The Metropolitan Museum of Art er åpent alle dager fra 10:00 til 17:30, unntatt fredager og lørdager da det stenger klokken 21:00.

Coney Island Cyclone

Coney Island Cyclone

Coney Island er en halvøy som tradisjonelt har vært stedet New Yorkerne forlyster seg, spesielt i sommerhalvåret. Her ligger det per i dag to forskjellige fornøyelsesparker, Luna Park og Deno’s Wonder Wheel Amusement Park. Den mest kjente av attraksjonene er The Cyclone, en klassisk berg-og-dal-bane som ble bygget i 1927. Joda, berg-og-dal-banen er trygg den, selv om den er gammel og ærverdig. I de fem årene som ledet frem til 2017 ble hele anlegget renovert, uten at The Cyclone mistet sin snart 100-årige sjarm. Du finner andre givende ting å finne på også på Coney Island, for eksempel et besøk på New York Aquarium eller en rusletur på Coney Island Boardwalk, og du kan ta deg en dukkert eller sole deg på strendene der på varme sommerdager. Men, ingen av de smaker mer av New York enn The Cyclone!