Reise med barn på storbyferie

inneholder annonselenker

Reise med barn på storbyferie

Barn har unike perspektiver som kan gå oss voksne hus forbi. Å reise på storbyferie med barna gir derfor flotte muligheter til nye oppdagelser. På samme vis er det både spennende og dannende for ungene å få oppleve andre steder sammen med foreldrene. Her er en samling gode tips som kan gjøre neste familieferie enda bedre.

 

Velg destinasjon sammen

Velg gjerne destinasjon sammen, og foreta bestillingen av reisen i fellesskap. Snakk sammen om hva hver enkelt synes ville vært spennende å oppleve, og prøv så å finne ut av hvor man finner akkurat de tingene. At barna føler eierskap til turen, gjør at reisen kanskje blir ekstra spennende.

 

Velg riktig storby

Enkelte storbyer er mer egnet for familieferie enn andre. For oss nordmenn er København en soleklar kandidat, mye på grunn av nærheten, Tivoli og mange muligheter utendørs. Stockholm er også et godt valg. Der finner dere en del av det samme som i den danske hovedstaden. Det finnes en rekke uoffisielle kåringer av byer som egner seg for barn. Gjengangerne, i tillegg til de to nevnte, er Amsterdam, Paris, Barcelona og selvsagt London. Storbyer som Berlin og Munchen har definitivt mye å by på de også, men der må man regne med mye transport og lange distanser mellom severdighetene og opplevelsene. Ta slike momenter med i betraktningen når dere velger destinasjon.

 

Pass på helsa

Sørg for de rette vaksinene dersom dere skal til et område som gjør det påkrevd (fortell legen din hvor dere skal, eller sjekk på Folkehelseinstituttet eller Utenriksdepartementets nettsider). Ta med helsetrygdkort for alle i familien (fås her: https://helsenorge.no/turist-i-utlandet/europeisk-helsetrygdkort), og sørg for å ha reiseforsikringen i orden. Vi anbefaler også at familier tar med et lite medisinskrin. Dette kan gjerne inneholde plaster, antiseptiske midler, solkrem, reisesykemidler, febernedsettende/smertestillende midler og noe som virker mot dårlige mager. Spør legen om hvilke midler som egner seg i forhold til barnas alder.

 

Håndbagasjen er viktig

Å ha med riktig mengde klær og sko er for så vidt essensielt, men håndbagasjen for de minste er kanskje enda viktigere. Kosedyr, lesestoff, små leker til flyturen og noe å drikke må med, og kanskje noe godt å bite i. Et klesskifte kan med hell også tas med i håndbagasjen, i tilfelle søling eller andre uhell. Ha med våtservietter, uansett alder på barna, og ikke glem nødvendig utstyr om barna fortsatt går med bleier. Luktfrie bleieposer er i så fall et must.

 

Tenk litt på sikkerheten

Sørg for at barna alltid bærer med seg navn, adresse til bostedet og telefonnummer til foreldrene. Velutstyrte barnebutikker har sikkerhetsbånd som kan has rundt håndleddet (eller lignende), der du noterer hvordan du kan kontaktes om barnet kommer bort. Større barn kan kanskje memorere foreldrenes telefonnummer, samt hotellets navn og adresse. Om barna er gamle nok, bør foreldrene ta en (daglig) liten prat om viktigheten av å holde seg i nærheten av foreldrene, spesielt i store folkemengder. Husk at barn lett blir distraherte, og hold et ekstra øye med de. Europeiske storbyer er trygge, men det er fort gjort å forville seg bort når det foregår mye på én gang.

 

Bo på barnevennlige hotell

Unngå hotell som for eksempel tiltrekker seg unge mennesker på partyferie, og gå heller for et overnattingssted som fokuserer på familier. Overdådige luksushoteller kan også være noe besværlige når man reiser med barn. Når klientellet er litt ”stive”, skal det ikke så mye til før barn blir hysjet på dersom de gjør det barn gjør best, nemlig leke og støye en smule. Flere av de større hotellkjedene er kjente for å ha en barnevennlig profil, for eksempel Hyatt, Westin, Comfort og Holiday Inn-kjedene. Se også på bookingtjenestenes oversiktssider, der man kan søke spesifikt på hotell som er barnevennlige. Disse nettsidene har også anbefalinger fra andre reisende, noe som vil gi en pekepinn på om hotellet er egnet for barn eller ikke.

 

storbyferie med barn

 

Finn aktiviteter og severdigheter for alle

Om storbyferien kun går med til tivoli og lekeparker, blir det fort et ork for foreldrene. I motsatt fall, dersom alle aktiviteter kun appellerer til de voksne, blir det gjerne dørge kjedelig for de yngste. Store byer har vanligvis mer enn ok å by på for folk i alle aldre, og det er om å gjøre å få til en miks som behager alle parter. Bruk også mulighetene der de er. Har lekeparken, tivoliet eller den zoologiske hagen en hyggelig kafé, får foreldrene en sjanse til å ta en pust i bakken, mens ungene koser seg på egenhånd. Går turen til kunstmuseet, kan dere gi barna ”detektivoppgaver” eller lignende. Hvem finner statuen eller maleriet først? Se også etter muligheter for iskrem og snacks i nærheten, dersom detektivjobben skal premieres.

 

Lær barna noe nytt

Du kan ha som mål å lære barna noe nytt og spennende hver dag. Velg gjerne noe som er relevant for det dere skal oppleve sammen, og tilpass eventuelle oppgaver etter alderen. Å lære seg å lese et bykart er en god idé, eller lære om en epoke eller person om dere skal på museum, til et slott, til en park, statue eller lignende. Et ”kjedelig” museum blir straks mer spennende om barna må finne en utstilt gjenstand de har sett før, og kanskje kan litt av historien til på forhånd. En storbyferie er selvsagt også et glimrende utgangspunkt for å lære seg noen gloser på fremmede språk.

 

Gi barna kamera

Om barn er store nok til å håndtere et kamera, vil de sannsynligvis sette stor pris på å få ta bilder selv. Engangskamera er en grei løsning, spesielt om de er så unge at det er rimelig sjanse for at kameraet kan bli gjenglemt et eller annet sted. Er de gamle nok kan de godt ha eget digitalkamera. Det kan bli tatt mange bilder når unger er fotograf, og med digitalkamera slipper man å ”kaste bort” film (et engangskamera kan bli fort oppbrukt). Å skape sine egne minner fra storbyferien er gøy, og bidrar til sterkere minner. I tillegg får også foreldre være linselus oftere, enn om de selv alltid må være fotograf.

 

Sørg for tilstrekkelig hvile

Selv om barn har et betydelig høyere energinivå, og gjerne er langt mer utholdende og stimulisøkende, er det godt for alle at man tar pauser og setter av tid til hvile. Spesielt om man er i på storbyferie om sommeren og det er varmt. Hvile midt på dagen, med nok påfyll av væske og elektrolytter, gir mer energi senere til mer spenning og utforsking. Ikke undervurder de voksnes behov for hvile, et behov som sannsynligvis er større enn barnas.

 

Lag en minnebok når dere kommer hjem

Minner fra barndommen blir kjærkomne ettersom man ferdes gjennom livet. Å lage en minnebok fra storbyferien er en fin aktivitet som hele familien kan ta del i. Ta vare på alle typer billetter, visittkort fra severdigheter og hotell, eventuelt annet dere kommer over i løpet av ferien, og lim de inn sammen med bildene dere tar underveis. En slik minnebok kan være til glede også når neste storbyferie med barna skal planlegges, eller kanskje når de selv en gang skal ferdes på egenhånd i voksen alder. Det er morsomt å returnere til et sted man husker fra da man var liten. Alt er ser langt mindre ut når podene har strukket seg til full størrelse!

God tur!