10 spennende ting å gjøre i Krakow

ting å gjøre i krakow

Med direkteruter fra Oslo, Bergen og Trondheim har Krakow blitt et meget populært reisemål blant nordmenn. Kort reisetid, lave priser og høy standard er sikre vinnere. Krakow er dessuten full av spennende opplevelser, både for store og små.

Krakow er en storby med en varm og intim atmosfære. Byens lange historie fyller gatene mellom gotiske kirker, barokke palasser og hektiske markedsplasser. Men Krakow er også en moderne og pulserende by hvor reisende i alle aldre finner seg til rette. Turistattraksjonene ligger tett og serveringstilbudet er variert og av høy kvalitet.

Beste hotell i Krakow

Beste hotell i Krakow
Hotel Unicus Palace: Fantastisk spa-hotell med glimrende beliggenhet i Krakow sin gamleby. Her får du mye for pengene!

LES MER & BESTILL HER

annonse

Krakow har alltid vært kjent som en av Europas vakreste byer. I dag besøkes byen av mennesker fra hele verden og Krakow tar godt imot sine gjester. Byen har et rikt og spennende utvalg severdigheter og attraksjoner, og den er både barne-, familie- og kjærestevennlig. 

 

Her er 10 av de beste tingene du kan gjøre når du besøker vakre Krakow

annonse

Lær om historien til Auschwitz-Birkenau

Den lille byen Auschwitz ligger 70 kilometer. vest for Krakow. Her bygde nazistene opp en grusomt effektiv drapsmaskin under 2. Verdenskrig. Vi kjenner mye av historien fra skoleundervisning, dokumentarer og filmer, men et besøk hit er likevel en sterk og viktig opplevelse.

inngangsporten til auschwitz

Nazistene valgte Auschwitz fordi byen lå strategisk til ved et jernbaneknutepunkt. Her lå det i tillegg militærbrakker hvor politiske fanger ble internert. Komplekset ble utvidet til å inneholde arbeids- konsentrasjons- og utryddelsesleirer. Cirka 1,1 millioner mennesker mistet livet i Auschwitz i årene 1940 til 1945.

Den kjente portalen med det beryktede skiltet «Arbeit macht frei» finnes enda. Perrongen hvor jødiske og andre fanger fra hele Europa ble sortert for enten arbeid eller henrettelse likeså. Auschwitz-Birkenau er en del av vår felles Europeiske historie og mottok hele 2,15 millioner besøkende i 2018.

 

Utforsk den vakre gamlebyen i Krakow

Å spaserer rundt i Krakows vakre gamleby er en opplevelse i seg selv. Bydelen byr på et vell av attraksjoner og severdigheter for besøkende i alle aldre. Gatene snirkler seg gjennom spennende arkitektur fra middelalder til barokk og prydes av flotte kirker og palasser.

gamlebyen i krakow

Det finnes et rikt utvalg av museer i gamlebyen inkludert avdelinger av Krakows nasjonalmuseum. Her kan du oppleve teaterhistorie, apotekerhistorie og arkeologi. Det gamle rådhustårnet er blant de mest populære attraksjonene, med et flott panorama over byen og dens omgivelser.

Krakows gamleby er en levende bydel hvor besøkende føler seg velkommen. Det finnes alt fra tradisjonelle restauranter til moderne kafeer og barer. Shoppingmulighetene er mange og nattelivet pulserende og variert.

 

Ta en tur ned i saltgruven Wieliczka

15 kilometer sørøst for Krakow ligger den berømte Wieliczka-saltgruven. Gruvekomplekset hører med blant Polens nasjonalskatter og har over 1 million besøkende årlig. Her har det blitt produsert salt kontinuerlig fra 1300-tallet frem til 2007!

saltgruvene i Wieliczka

Unikt i dette eventyrlige komplekset er gruvearbeidernes egne skulpturer. Du kan oppleve både Leonardos «siste måltid» og en statue av Polens egen pave Johannes Paul II. Her finnes også en underjordisk innsjø samt hele fire kapeller.

Labyrinten av gruveganger strekker seg hele 287 kilometer, og når en dybde på 327 meter. For dagens besøkende er det avsatt en strekning på 3,5 kilometer, hvor blant annet arbeidernes skulpturer er utstilt. Wieliczka-gruven ble plassert på UNESCOs verdensarvliste i 1978, og er en fantastisk opplevelse for store og små.

 

Besøk Oskar Schindlers fabrikk

Schindlers fabrikk er kanskje mest kjent fra den Oscar-belønnede filmen Schindlers Liste fra 1993. I dag kan besøkende til Krakow selv oppleve den historiske fabrikken og ta del i dens dramatiske historie. Fabrikken ligger sentralt og lett tilgjengelig og opererer samtidig som Krakows bymuseum.

utstilling ved Oskar Schindlers fabrikk

I 1939 var fabrikken på randen av konkurs da den tyske forretningsmannen Oskar Schindler overtok driften. Schindler fikk bygd en egen leir for sine jødiske arbeidere hvor de ble beskyttet fra de tyske fangevokterne. På tross av sitt medlemskap i Nazipartiet, jobbet Schindler intenst for å redde livet til sine ansatte.

Besøkende til Schindlers fabrikk får ikke bare oppleve selve fabrikkens historie. Den permanente utstillingen tar for seg Krakows historie under 2. Verdenskrig fra tyskernes ankomst i september 1939. Byen, dens beboere og dagligliv blir presentert i levende og rike detaljer.

 

Se den vakre Wawel-katedralen

En av de største severdighetene i Krakow er den vakre Wawel-katedralen. Katedralen er en del av den kjente Wawel-høyden i utkanten av Krakow sentrum. Wawel-høyden er et fascinerende kompleks av historiske slott, borger og kirker som strekker seg tilbake til 900-tallet.

Wawel-katedralen

Dagens katedral stammer fra 1400-tallet, men er bygd på ruinene av et kirkebygg fra 1100-tallet. Katedralen er romersk-katolsk og har tradisjonelt blitt benyttet som Polens kroningskirke. Interiøret er rikt dekorert med bl.a. sølvsarkofagen til Polens nasjonale helgen Stanislaus av Szczpanow.

Sigmunds-kapellet er berømt for sin elegante renessanse-arkitektur mens krypten er kjent som hvilested for de polske kongene. I Polen er religionen en levende del av dagliglivet og en gudstjeneste i Wawel-katedralen er en vakker og eksotisk opplevelse.

 

Utforsk det jødiske kvarteret Kazimierz

Den sentrale bydelen Kazimierz var i flere århundre et velfungerende møtepunkt for Krakows polske og jødiske befolkning. I dag er denne bydelen veldig populær blant så vel turister som de lokale innbyggerne.

det jødiske kvarteret Kazimierz

Kazimierz er tradisjonelt inndelt i en polsk og en jødisk del. I disse gatene finner vi gotiske og barokke kirker samt en rekke synagoger. Den gamle jødiske kirkegården har en spesielt dramatisk historie. Bydelen kan også skilte med sin egen markedsplass og rådhus.

Spesielt populær er den årlige jødiske kulturfestivalen. Festivalen er blant verdens største i sitt slag og går av stabelen i månedsskiftet juni-juli. I løpet av 9 dager arrangeres konserter, utstillinger, skuespill etc. på løpende bånd, og Kazimierz syder av dans og musikk.

 

Se Krakow under jorden

Krakow er en vakker og fascinerende by på gatenivå, men under jorden blir det enda bedre! Rett under den flotte markedsplassen finner vi nemlig byens kanskje mest imponerende attraksjon. Her har arkeologiske utgravinger avdekket hele 4000 kvadratmeter av Krakows middelalderhistorie.

krakow museum

Utgravingene er unike i Europa og tilbyr besøkende en fantastisk opplevelse. Moderne teknologi som hologrammer og interaktive skjermer levendegjør byens turbulente middelalder. Utstillingen byr også på et stort utvalg originale gjenstander fra verktøy og smykker til mynter og våpen.

Museet, som åpnet i 2010, fokuserer på Krakows europeiske identitet. Besøkende får oppleve byens rike kontakt med andre europeiske sentre i middelalderen. Utstillingen tar også for seg området fra før byen ble grunnlagt.

 

Ta en spasertur på Wawel-høyden

Den historiske Wawel-høyden befinner seg i gangavstand fra Krakows gamleby. På en høyde over elven Wisla finner vi et arkitektonisk kompleks bygd opp over flere århundre. Wawel-høyden er sentral i både Krakow- og Polens historie.

ta en spasertur på wawel høyden i krakow

Av de mest kjente bygningene er det Kongelige Slott og Wawel-katedralen. Blant de eldste attraksjonene er Jomfru Marias rotunde fra 970-tallet. Slottet sies å være blant de mest interessante i Europa.

I nyere tid har Wawel-høyden tjent som residens for Polens presidenter. Etter 2. Verdenskrig har høyden blitt rekonstruert og er i dag et nasjonalmuseum. Fullstappet av historie er dette et yndet reisemål for både polakker og tilreisende.

 

Besøk den gamle markedshallen

Av Krakows mange attraksjoner er den gamle markedshallen kanskje den mest kjente. Plassert midt på markedsplassen ruver den majestetisk i terrenget. Den har ikonisk status i byen og tiltrekker seg turister fra hele verden.

aktiviteter i krakow besøke markedsghallen

Den imponerende renessansebygningen var en gang et senter for internasjonal handel. Allerede på 1500-tallet ble eksotiske varer som for eksempel silke og krydder solgt her. De polske kjøpmennene tilbød lokale varer som tekstiler og salt til utenlandske oppkjøpere.

Nede i hallene foregår handel den dag i dag, mens det i 2. etasje befinner seg et museum. Her kan du oppleve det beste av polsk maleri- og skulpturkunst fra 1900-tallet. Markedshallen blir ofte besøkt av utenlandske monarker og andre distingverte gjester.

 

Nyt Chopins musikk

Fryderyk Franciszek Chopin er uten tvil Polens mest kjente komponist. Krakow har en egen konsertsal dedikert til Chopin hvor hans musikk fremføres av verdenskjente pianister. Lokalisert ved markedsplassen er denne salen en både musikalsk og arkitektonisk opplevelse.

chopin konsert krakow

Chopin er nasjonal eiendom i Polen selv om han ofte betegnes som naturalisert franskmann. Under navnet Frédéric François Chopin ble han kjent som en genial komponist og virtuos pianist. Hans musikk er like populær i dag som da han levde.

Konserter fremføres daglig i konsertsalen som ligger i en vakker bygning fra 1500-tallet. La Chopins musikk bli en fantastisk avslutning på en spennende dag i Krakows gamleby.