Storbyferie om høsten – tips til reisemål

storbyferie om høsten

Planlegger du storbyferie til høsten? Dette er kanskje den beste årstiden å besøke europeiske storbyer. De fleste steder har færre turister i gatene, noe som betyr at de lokale innbyggerne tar over scenen. Prisene er derfor som regel lavere, og bylivet blir mer autentisk.

Her er ti forslag til reisemål for høstens storbyferie.

 

storbyferie til amsterdam om høstenAmsterdam

I kanalbyen Amsterdam er det plantet over 400 000 trær, noe som gjør at byen er blant de grønneste i Europa. Alt det grønne forvandles naturligvis til en fargesprakende og vakker ramme på høsten. Perioden fra september til november er derfor den beste tiden å reise til Amsterdam på helgetur. Kaféene, barene og restaurantene skrur opp kosen med flere hakk, museene er mindre travle (50 av de har nattåpent en helg i november), og festivalene står i kø. Få med deg skrekkblandet fryd når Halloween-festivalen går av stabelen, da er det ”horror” over hele byen. Amsterdam har også mange filmfestivaler om høsten, blant annet dokumentarfilmfestivalen IDFA, On The Roof Film Festival, Metro Movies og barnefilmfestivalen Cinekid. Høsten er dessuten tiden for å smake på de mange bokkølene (bokbier eller bock) som hollenderne brygger. Tradisjonelt serverer utesteder og puber disse mørke og søte bryggene fra oktober til februar.

 

weekendtur til københavn i høstKøbenhavn

Å ta en svipptur om høsten til København er særdeles enkelt for oss ”fjellaber”. Selv om dette er den nordligste av byene vi anbefaler, er klimaet fortsatt fint der om du ikke reiser alt for nært jul. Det kan være en god idé å legge storbyferien i København til dagene mellom midten og slutten av oktober. Da har danskene tradisjonelt høstferie(sjekk kalenderen for eksakte datoer, de endrer seg årlig). I høstferien er det mange festivaler og arrangement både innendørs og utendørs, både for voksne og barnefamilier. Et godt eksempel er Kulturnatten, en årlig foreteelse som inkluderer flere enn 250 museer, bibliotek, kirker, parker og teatre. Tivoliparken er også veldig fin å besøke om høsten, spesielt når det er Halloween.

 

høsttur til barcelonaBarcelona

Høsten i Barcelona er langt mindre fuktig og varm enn sommeren, og derfor våkner innbyggerne mer til liv. Det ser du i gatene. Plutselig er det flere lokale enn det er turister. Himmelen er likevel fortsatt blå ,og temperaturen behagelig. På kulturfronten går startskuddet for en rekke arrangementer på høsten. Noen av disse er faste, årlige innslag, for eksempel Barcelona Jazz Festival som i år arrangeres for 50. gang. Denne festivalen har i de senere årene fått en slags avlegger, gospelfestivalen som starter så snart de siste jazztonene er spilt. Høsten er ellers en fin tid å få sett monumentene og severdighetene som er pakkfulle av folk eller på året, kanskje spesielt katedralen Sagrada Familia og Gaudi House-museet.

 

storbyferie i berlin om høstenBerlin

En av hovedårsakene til at Berlin er en enormt stor by i utstrekning, er det store antallet parker og grøntarealer. I tillegg plantes det trær langs veldig mange av de peneste gatene. Dette gir byen en fenomenalt vakker ramme når fargene skifter om høsten. Tenk bare på å spasere langs boulevarden Unter den Linden når lindetrærne er gule og røde. Høsten er også en fin tid å gå på kaféer på, og i Berlin finner du mange av de beste i Europa. Har du barn eller folk som er unge til sinns med deg, bør høstens storbyferie legges hit. Dra for eksempel til de nedlagte flystripene på Tempelhof og se på alle dragene som flys der, eller kjøp en selv og delta i moroa. I oktober arrangeres det Harry Potter-festival i filmparken Babelsberg, mens fra slutten av september til midten av oktober arrangeres lys-festivalen ”Berlin Leuchtet. Da er alle de viktigste severdighetene i Berlin flombelyste i alle regnbuens farger, et spektakulært og vakker skue.

 

høstferie i prahaPraha

Sammen med våren er høsten den beste årstiden å besøke Praha. Da er temperaturene verken for høye eller lave, og i høstmånedene er ikke byen like overbefolket av turister. Praha kalles med rette for den ”gylne by” på grunn av de mange tårnene og spirene som er forgylte. De fremstår som enda vakrere når høsten setter farge på de mange trærne og grøntarealene i byen. Høsten er dessuten rette årstid å meske seg med kraftig kost og deilig øl, noe du finner mer enn nok av i Prahas tusentalls puber. I tillegg arrangeres det mange musikk- og kulturfestivaler i september, oktober og november. Det går ofte i jazz og klassisk musikk, noe tsjekkerne virkelig har dreisen på.

 

weekendtur om høstenRoma

I Roma kryr det normalt med turister, men antallet synker drastisk om høsten. Dette er den beste tiden å få sett Colosseum, Pantheon, De spanske trappene og ikke minst, Vatikanstaten med Petersplassen, St. Peterskirken og Det sixtinske kapellet. Italiensk mat er aldri å forakte, og selvsagt smaker alt best i innhøstingsperioden. Fra slutten av september og frem til jul arrangeres det mange mat- og vinfestivaler. Dette er også perioden da mange spesialiteter serveres på restaurantene, blant annet retter som inneholder eksklusive trøfler. I oktober arrangeres også den berømte filmfestivalen samt de tradisjonelle antikvitetsmarkedene som foregår i helgene.

 

høstferie wienWien

Østerrikes hovedstad er egentlig fin å besøke når som helst, med stabilt og behagelig klima nesten hele året. Høsten er likevel best av flere grunner. Antallet turister er naturligvis lavere, og dermed faller også prisene på overnatting og opplevelser du bør få med deg. Østerrike er også et betydelig vinland, og om høsten kommer de beste flaskene på bordet. I Wien er det mange evenementer om høsten, for eksempel Lange Nacht Der Museen, natten da alle museene er åpne. En av de morsomste tingene å få med seg er Halloween-festen på Prater, Wiens legendariske fornøyelsespark. De besøkende kler seg ut som zombier, spøkelser, hekser og så videre, og kjører karusell til krampen tar dem.

 

storbyferie i brugge om høstenBrugge

Middelalderbyen Brugge forvandles til om mulig enda vakrere om høsten. Fargene som reflekteres i kanalene og på fasadene til de historiske bygningene gjør oppholdet til en helt spesiell opplevelse. Om du vil på en romantisk storbyferie i september til november, er Brugge så absolutt blant byene som bør vurderes. Sjokolade i alle former er en belgisk spesialitet, og om høsten serveres den flytende og varm på alle kaféer, og i de trillende salgsbodene du finner langs de brosteinsbelagte gatene. Ta med en kopp om bord i en av kanalbåtene, og opplev Brugge på sitt beste og vakreste.

 

ferie i munchenMünchen

Mange velger München som destinasjon for høstens storbyferie på grunn av Oktoberfest. Festivalen er den største i verden av sitt slag og tiltrekker seg mer enn 6 millioner besøkende hvert eneste år. München er imidlertid så mye mer enn Oktoberfest. På høsten kommer de mange av byens parker og grøntarealer til sin rett, og temperaturen innbyr til utforsking. Inne på kneipene er stemningen god, og du mesker deg med bayerske spesialiteter, spesielt på øl-siden. Fra München er turen også kort til de nydelige slottene i Bayern (omtrent 30 i antall). Der arrangeres det mat- og vinfestivaler om høsten som er helt spesielle.

 

storbyferie istanbulIstanbul

Drar du til Istanbul på høsten unngår du både sommerens ofte ekstreme hete, og de kalde og harde vindene som kan herje i byen om vinteren. Tyrkias hovedstad ligger på to kontinenter, med en europeisk og en asiatisk del. Møtepunktet mellom flere kulturer setter sitt preg på byen, med distrikter som er totalt forskjellige fra hverandre. Ta med gode sko og opplev de koselige gatene, ofte med deilige lukter fra basarer og restauranter du passerer på veien. Høsten er også tiden for festivaler i Istanbul, samt hovedsesongen for vin, fisk og annen sjømat.