Palma de Mallorca

inneholder annonselenker

palma de mallorca

Palma de Mallorca er stor nok til en storbyferie, og byr samtidig på sol og strandliv i toppklasse.

Balearenes hovedstad er en av de mest besøkte byene i Europa, og det finnes det mange gode grunner til.

 

Hvem bør oppleve Mallorcas historiske storby?

Det er nesten 600 000 fastboende innenfor bygrensen til Palma de Mallorca. Hadde byen ligget i Norge, ville den vært betydelig større enn alle norske byer, unntatt Oslo. Tar man i betraktning at Palma de Mallorca Airport betjener nesten 30 millioner tilreisende i året, er det trygt å påstå at Palma ikke er noen badelandsby.

På sett og vis er Palma en svært undervurdert destinasjon for de som liker storbyferier. Du finner det kosmopolitiske her, i skjønn forening med det urgamle. Byen kan derfor anbefales for så godt som alle.

 

Anbefalte hotell i Palma

 

Boutique Hotel Posada Terra Santa

Dette hotellet er rett og slett en skjult perle i Palmas gamleby. Her får du topp service, fine rom og gode fasiliteter. Hotellet har eget badebasseng, spa med full service og en lekker takterrasse. Meget gode tilbakemeldinger fra norske gjester.

 

LES MER / SJEKK PRIS HER

 

Hotel El Llorenç Parc de la Mar

Hotel El Llorenç Parc de la Mar er et spektakulært hotell med en nydelig beliggenhet i sentrum av Palma de Mallorca. Fra hotellet har du en fantastisk utsikt over Palmabukta, samtidig som gamlebyen bare er en kort spasertur unna.

Fasilitetene på hotellet er også i toppklassen. På taket ligger det en nydelig takterrasse med et lekkert bassengområde, perfekt for varme og late dager. I kjelleren på hotellet finner du et flott spa med innendørs basseng, tyrkisk bad, badstuer, dampbad og boblebad.

Hotellet er bare for voksne, så dette er det perfekte stedet for de som vil slappe av i rolige omgivelser.

 

LES MER / SJEKK PRIS HER

 

Hotel Es Princep

Her kan dere nyte 5-stjerners luksus med en fantastisk beliggenhet. Rett og slett et utrolig flott hotell.

 

LES MER / SJEKK PRIS HER

 

Dette er 10 av de beste tingene å gjøre i Palma

 

Reise til Palma de Mallorca

Skal du ha rutefly til Palma er det per i dag Norwegian og SAS du bør peile deg inn på. Norwegian flyr daglig hele året, og setter ofte opp flere avganger i høysesongen. SAS har direktefly 4-5 dager i uka i lavsesong, og normalt hver dag i høysesong. Flytiden direkte er ikke mer enn tre og en halv time.

Med mellomlanding kan du komme deg til Palma på omtrent 5 timer, dersom avgangene klaffer med hverandre. De beste alternativene er som regel med SAS via København, Lufthansa via Frankfurt, SwissAir via Zürich, eller KLM via Amsterdam.

Det er ikke noe problem å finne seg en gunstig pakketur til Palma, eller andre hyggelige områder på Mallorca. Reiseselskapene har charterfly fra så å si alle norske flyplasser.

 

Her bør du bo i Palma

  • Storbyferie – Velg et hotell i gamlebyen Casco Antiguo om du reiser til Palma primært for å nyte storbylivet, kulturen og severdighetene. Vil du ha det litt mer trendy der du bor, er Santa Catalina et meget bra alternativ.

 

  • Badeliv og storbyferie – Velg gjerne hotell på Cala Major, eller Palma Beach dersom du vil ha strandliv, men fortsatt kort vei inn til sentrum av Palma.

 

Andre steder på Mallorca

Det er over 250 flotte strender på Mallorca, men de fleste ligger ikke i eller i nærheten av Palma. Reiser du til Mallorca først og fremst for å slappe av i solen, bør du vurdere andre steder enn hovedstaden. Her er noen tips:

 

  • Magaluf og Santa Ponsa – Her samles de som reiser til Mallorca for å ha det livlig til langt utpå morgenkvisten.

 

  • Palma Nova, Port d’Alcudia, Portals Nous og Port de Pollenca – Flotte destinasjoner for de som reiser med familie. Her har ungene nok å holde på med.

 

  • Puerto Portals og Palma – Bra utgangspunkt for de som vil bruke mye tid på eksklusive golfbaner og luksuriøse spahotell.

 

  • Port d’Andratx, Cala Bona og Port de Sóller – Her finner du flere hotell som er kun for voksne. Noen av de er ypperlige for de som vil ha fred og ro.

 

Palma – fra romersk utpost til turistmagnet

Palma ble befestet av romerne omtrent 120 år før vår tidsregning, og utviklet seg etter hvert til å bli et viktig bindeledd for handel mellom Spania og Afrika. Mallorca ble senere erobret av Maurerne, og var under arabisk kontroll i over 300 år. I desember 1229 ble øyriket gjenerobret av Jakob I av Aragon, etter at erobreren hadde lagt under seg store deler av spanskekysten et par år tidligere. Den eldre delen av byen bærer fortsatt preg av denne epoken, spesielt kirkene og bebyggelsen i gamlebyen.

Balearene, og spesielt Mallorca, ble en destinasjon for masseturisme først på 1950-tallet. Denne industrien har forvandlet øya betydelig, og har for lengst gått forbi jordbruk som den viktigste økonomiske drivkraften. Dyrking av mandler, sitrusfrukter og oliven er imidlertid fortsatt en god nummer to på inntektssiden.

 

Storbyferie og bading året rundt

På Palma finner du en unik kombinasjon av sol- og badeliv, sammen med alt det en forventer seg på storbyferie. Klimaet er tiltalende så å si hele året. Om badetemperaturen er viktig, er det åpenbart månedene juni til og med september som gjelder. Dersom bylivet og kulturen har prioritet, kan resten av året være bedre tidspunkt å besøke Palma på. Da er det sjelden for varmt å vandre i gatene, mens du nyter alle inntrykkene, nyter den deilige maten, og titter på severdighetene.

 

Severdigheter i Palma

Det er mye vakkert å sette øynene på i Mallorcas hovedstad. Palmas monumenter, slott, festninger, kirker og øvrig arkitektur, viser frem byen og øyas spennende historie. Du ser påvirkningen fra de forskjellige kulturene. Flere av de viktigste severdighetene i Palma finnes naturlig nok i Casco Antiguo – gamlebyen. Den bydelen tar vi for gitt at du får med deg, da strøket er en attraksjon i seg selv. Her er noen andre ting du bør få med deg.

 

La Seu – katedralen i Palma

La Seu katedralen i palmaDen gotiske katedralen i Palma tok nesten 400 år å bygge. Den ble oppført på samme grunn som en tidligere maurisk moské, med byggestart i 1229. Først i 1601 stod La Seu ferdig. Katedralen er et fantastisk skue. Lengden er hele 121 meter, bredden 55 meter, og på det høyeste er den 44 meter. Om du ikke tar et besøk på innsiden, sørg i det minste for å se La Seu fra utsiden etter mørkets frembrudd. Den opplyste katedralen lyses opp om kveldene, og gir et fantastisk speilbilde i havet.

Castell de Bellver

Castell de BellverBellver-slottet ligger på en høyde cirka 3 kilometer utenfor sentrum av Palma. Det ble bygget av Jakob II av Mallorca på 1300-tallet, den gangen øya var et eget kongerike. Slottet er i gotisk stil, og et av de eneste i Europa som er bygget som en sirkel. Castell de Bellver har blitt brukt som museum siden 1932, samt også til forskjellige tilstelninger, som konserter, seremonier, festivaler og religiøse markeringer. Det er fullt mulig å gå til Bellver fra gamlebyen i Palma, eventuelt ta buss eller drosje. Vel fremme får du flott utsikt over bukta og byen, noe du kan nyte på kaféen som tilhører slottet.

El tren de Sóller

El tren de SóllerTa en tur med det sjarmerende toget fra 1911, som bukter seg fra Palma, frem til den vakre byen Sóller. Jernbanen ble brukt til å frakte appelsiner, sjømat og folk mellom de to stedene. Turen tar en time, går gjennom 13 tuneller, og over flere flotte broer, på veien gjennom fjellkjeden Sierra del Alfabia. Vel fremme i Sóller bør du vurdere å tøffe videre med den gamle trikken (1912) som går gjennom sentrum, frem til marinaen Port de Sóller. Der er det flott å slå seg ned på stranden, eller på en av de gode restaurantene som ligger langs promenaden.

Fundació Miró Mallorca

kunstmuseum palmaDette museet er dedikert til en av Spanias største kunstnere, Juan Miró. Tilknytningen til Mallorca var sterk, da både hans kone og mor vokste opp på øya. Miró var fra Barcelona, men etablerte seg på Mallorca med et studio og atelier i 1956. Han bodde og jobbet med kunsten sin i Palma, helt frem til han døde i 1992. Museet ble bygget samme år (1992), og rommer flere enn 6000 av Mirós verker. I tillegg rommer museet utstillinger av andre samtidskunstnere, men ingen av de er permanente. Fundació Miró Mallorca er åpent alle dager i uken for besøkende, unntatt på mandager.

Palacio Real de La Almudaina

Palacio Real de La AlmudainaPalasset i Palma er en utvidelse av en tidligere maurisk Alcazar fra 1281, men det meste du ser i dag ble bygget av Jakub II av Mallorca, han som også fikk oppført Castell de Bellver. La Almudaina er til dels en kopi av palasset som ligger i Perpignan i Frankrike, rett ved grensen til Spania. Innredningen i palasset er unikt. I den ene delen er all interiør og dekorasjoner fra tiden mellom det 1400-tallet og 1900-tallet. Den andre delen er blitt brukt gjennom tidene til kongelige markeringer, og som residens for kongefamilien. Derfor er interiøret her hentet fra andre slott og kongelige residenser, og det meste er fra det 17., 18. og 19. århundre. Palacio Real de La Almudaina finner du nede ved havnen i Palma, rett ved Parc de la Mar.

Arabisk badehus

arabisk bad i palmaDa de kristne gjenerobret Spania, inklusive Balearene, var det et poeng å rive ned det meste Maurerne hadde bygget opp. Dette gjaldt kanskje spesielt de religiøse bygningene og palassene. Derfor dateres mange av kirkene, katedralene og slottene fra tiden rundt 1280, som var perioden da gjenerobringen fant sted. Noen steder ser man fortsatt spor etter maurisk byggekunst. I Palma var det faktisk et kompleks som ble oversett, og dermed ikke revet ned, eller ombygget, nemlig de arabiske badene. Badene var lenge skjulte, før de ble oppdaget i en hage i gamlebyen i Palma for cirka 100 år siden. Ta turen innom og føl på det historiske suset fra den gangen maurerne hersket i det sørlige Europa.

Paseo Maritimo

Paseo MaritimoÅ spasere langs marinaen i Palma er ikke til å unngå når du først er i Palma. Området er svært pent utformet, med palmetrær som står oppstilt på rekke og rad utenfor de vakre bygningene på den ene siden, og kaiene med luksuyachter og småbåter på den andre siden. Du kan vandre i disse flotte omgivelsene helt fra Porto Pi, og fire kilometer frem til fiskerlandsbyen Portixol. På veien passerer du blant annet katedralen La Seu, Palacio Real de La Almudaina, og den kunstige saltvannssjøen Parc de la Mar. Langs promenaden finner du flere gode spisesteder, barer og hyggelige kaféer, inklusive den legendariske nattklubben Tito’s som har holdt åpent i snart 100 år.

Cuevas del Drach

DCuevas del Drachu må riktignok ut av Palma for å få sett Cuevas del Drach, dragegrottene på norsk, men det er verdt turen. Dette er et kompleks med naturlige underjordiske grotter, som ligger i den lille byen Porto Cristo, på østkysten av Mallorca. På det lengste er grottene over 1200 meter, og på det høyeste cirka 25 meter. Fra taket henger det imponerende stalagmitter, og du forflytter deg i hulen med båt. Den er nemlig fylt med vann, og grotten har dermed det som regnes som en av de største underjordiske sjøene i verden. Å ta en dagstur til Porto Cristo er enkelt, og du vil neppe angre. I tillegg til å oppleve Cuevas del Drach, kan du nyte noen av Mallorcas beste strender. Turen tar knapt en time med buss eller taxi.

Es Baluard

Es BaluardMuseet for samtidskunst ligger i det som tidligere var et militært fort, nært havna i Palma. Fortet er fra 1500-tallet, og rommer nå kreasjoner fra noen av de største kunstnerne fra de siste to hundre årene. Her kan du se skulpturer, malerier, tegninger, keramikk og mye mer, fra kjente fjes som blant andre Picasso, Cézanne, Warhol, Magritte, Gaugin, og selvsagt Palmas egen Juan Miró. Totalt er muesumsarealet på mer enn 5000 kvadratmeter, og antallet verker er for lengst passert 700. Museet byr også på andre spennende aktiviteter for kunstinteresserte, blant filmfestivaler, litteraturkvelder, foredrag og diverse utøvende oppsettinger.

Palma Aquarium

Palma AquariumI akvariet i Palma kan du svømme sammen med haier, så fremt du har dykkersertifikat. Akvariet med hai er det største i sitt slag i Europa, og rommer over 3,5 millioner liter sjøvann. Du får leid dykkerutstyr på stedet, men regn med lang kø om du kommer til Mallorca når det er ferietid. Du trenger ikke kunne dykke for å ha utbytte av et besøk. Akvariet byr på 55 forskjellige tanker, med over 700 forskjellige arter, i tillegg til Big Blue der haiene bor.

Vi har mange guider til populære spanske storbyer, blant annet Bilbao, Sevilla, Barcelona, Malaga, Valencia og Madrid.