Slik arrangerer du blåtur og storbyferie

inneholder annonselenker

Slik arrangerer du blåtur og storbyferie

Ordet blåtur kommer av uttrykket ”ut i det blå”, det vil si noe ukjent. Blåturer er når du tar med deg for eksempel kjæresten eller vennegjengen på tur, og de har ingen anelse om hvor dere skal før de står på flyplassen. Det kan bli både morsomt, spennende og utfordrende. Her har du noen gode tips til planleggingen.

Start med å tenke igjennom hvem du skal på tur sammen med. Da er det enklere å velge destinasjon og aktiviteter dere skal oppleve sammen.

 

Romantisk blåtur

Å ta med kjæresten eller ektefellen på en blåtur er både morsomt og romantisk. Blåturer kan være den perfekte bursdagsgaven, bryllupsgaven, eller når du bare vil vise at du er glad i partneren din. Finn en storby som kanskje pirrer begges nysgjerrighet, og velg ut noen aktiviteter dere begge setter pris på. Her er mulighetene uendelige. Hva med å ta et tango-kurs i Madrid sammen? Vinsmaking i Firenze-traktene eller Provence? Kanskje du skal benytte anledningen til å fri på toppen av Eiffel-tårnet i Paris, eller i en gondol i Venezia?

Du kan ta det helt ut ved å pakke partnerens bagasje selv, og så avsløre at dere skal på storbyferie først når dere står på flyplassen. Du må nok skrøne litt, men hvite løgner er lov når formålet er romantisk og basert på kjærlighet. Bare husk å få med begges pass!

 

Blåtur med vennegjengen

Det finnes flere som arrangerte den første blåturen i forbindelse med et utdrikningslag, for så å gjøre foreteelsen til en årlig tradisjon. Utdrikningslaget kan ha blitt så vellykket at turen bare måtte gjentas. Et vennegjeng kan bytte på hvem som skal arrangere, og ha noen regler for hvor og hvordan. Det er for eksempel ingen god idé å legge blåturen til Monaco eller Las Vegas dersom halve gjenget er studenter med begrenset bankkonto. Bli enige om et budsjett, og sett i gang med planlegginga ut ifra pengesummen som er til rådighet.

Finn et tidspunkt som passer for alle, og vær tidlig ute med å lete opp rimelige flybilletter og overnatting. Se på kalenderen og få med dere store konserter, fotballkamper, festivaler eller lignende.

 

Blåtur med jobben

Har du fått i oppgave å arrangere julebord i utlandet? Kanskje jobben din skal kombinere neste planleggingsmøte med en påskjønnelse til alle ansatte på avdelingen? Er dere veldig mange som skal av gårde kan det lønne seg å kontakte et eventselskap som driver med slike opplegg. Det krever imidlertid et større budsjett enn om en ansatt tar jobben med planleggingen og gjennomføringen. Når mange skal på tur kan det lønne seg å finne en destinasjon som er kjent som trygg, og der alle deltakerne behersker eventuelle språklige utfordringer.

Det går an å kontakte reiseselskap og si ”fiks en tur for 25 mennesker”. Ring for eksempel til SAS eller Norwegian og be de finne flyavganger der alle kommer med på samme fly, og hotell som selskapet har samarbeid med. La det være en del av moroa at en SAS-ansatt valgte storbyen for dere.

 

Book hotell og fly tidlig

Når du har valgt rett destinasjon for blåturen begynner arbeidet med å sy sammen reisen og oppholdet. Booking av fly og hotell er naturligvis det viktigste. Er dere mange som skal reise sammen kan dette by på utfordringer. Start i god tid, så har du større sjanse for å få alle om bord i samme fly, og alle inn på samme hotell. Du vil sannsynligvis også spare en del penger på å være tidlig ute, spesielt når det gjelder fly. De rimeligste billettene selges som regel først. Skal du ha mange billetter er det mindre sjanse for at alle blir i laveste priskategori.

Hotell er vanligvis enklere. Der er alternativene langt flere, og tidspunkter blir ingen faktor. Vær likevel oppmerksom på at hotellene kan bli fylt til randen selv i de største byene. Er det konferanser eller store arrangement på gang, kan det hende byen får tusenvis flere besøkende enn normalt. Er dere mange som reiser bør dere peile dere inn på et av de kjente kjedehotellene med stor kapasitet.

 

Økonomi for reisen og oppholdet

Pass på at du som arrangerer ikke ender opp med å betale på vegne av andre. Pass også på at andre ikke betaler for deg. Gode venneforhold bør ikke ødelegges av rotete økonomi. Om du har muligheten bør du vurdere å booke reisen og oppholdet med et kredittkort, for så å fordele utgiftene likt mellom deltakerne. Be de betale deres respektive sum inn på din konto som du ellers bruker til å betale kredittkortregningen med.

Ta vare på kvitteringen og sørg for at alle får kopi etter at blåturen er avviklet. Du kan opplyse om at alle betaler inn på kontoen din på forskudd, men at kvittering fremvises først når dere er om bord i flyet. Dermed får ingen nyss i hvor turen går. Poenget med blåturer er jo at destinasjonen er ukjent inntil alle møtes ved gaten på flyplassen.

 

Felles regninger under oppholdet

Små grupper trenger som regel ikke å betale for eksempel restauranter på forskudd. Her er det enkleste å ordne opp på stedet hver for seg, subsidiært med kalkulator eller omtrentlige overslag. Er dere mange som reiser kan det imidlertid bli flere ting på programmet som du må legge ut for. I så fall anbefaler vi at du bruker kredittkort også her. Du står tryggere om du må foreta endringer eller kanselleringer, eller om dere ikke får de tjenestene dere betalte for på forskudd.

 

Aktiviteter og morsomme innslag

Bruk litt tid på å sette deg inn i hva byen du valgte har å by på. Det er selvsagt ok å la blåtur-administrasjonen kun dreie seg om destinasjon, fly og hotell, men det blir sannsynligvis mer givende for alle om du legger inn noen felles aktiviteter. For eksempel bør man få med seg tsjekkisk pubkultur om reisen går til Praha, fotballkamp om turen går til Liverpool, spabesøk om dere drar til Budapest, og tivoli om dere havner i København.

Finn noe som er særegent for byen dere besøker, og som alle kan ha utbytte av. Du finner masse inspirasjon på bloggen vår, og i omtalene av alle storbyene vi anbefaler. Dessuten har du hele internettet til rådighet, og kanskje erfaringene til noen du kjenner som har oppholdt seg i storbyen du valgte.

 

Noen ting å huske på

 • Sørg for at alle har med legitimasjon, uansett hvor dere reiser.

 

 • Sørg for at alle har med pass om turen går til utlandet.

 

 • Unngå å legge blåturen til et land som krever at dere har visum.

 

 • Spar penger på å booke fly og hotell tidlig.

 

 • Spar penger med hotellrom som lar flere bo sammen.

 

 • Velg en rimelig storby dersom budsjettet er stramt.

 

 • Husk å gi deltakerne informasjon om hvilke typer klær og sko de bør ha med seg.

 

 • Sørg for å utveksle telefonnumrene til hverandre.

 

 • Lag et program som du deler ut dersom du har lagt inn felles aktiviteter.

 

 • Lag et kort med hotellets adresse, flytider og annen viktig informasjon.

 

 • Prøv å få flytider som ikke er tidlig på morgenen. Surt hvis noen i reisefølget forsover seg.

 

 • Ikke velg for mange felles aktiviteter om dere er mange. Gi folk litt rom for egentid.