Korsika

inneholder annonselenker

Korsika

Bare en kort flytur fra den franske rivieraen finner du Korsika, en perle i Middelhavet. Med dramatiske klipper som stuper ned i det asurblå havet og grønne fjell som dominerer landskapet, er Korsika et paradis for naturelskere.

Øya har vært vitne til mange sivilisasjoner, fra romere til genovesere, og har beholdt elementer fra hver tidsperiode. På Korsika kan du vandre i sjarmerende byer, smake på lokale spesialiteter som brocciu-osten og la deg fortrylle av festninger fra middelalderen.

Enten du søker eventyr i fjellene, vil slappe av på vakre strender, eller fordype deg i Korsikas kulturarv, byr øya på unike opplevelser. I vår reiseguide finner du alt du trenger å vite for en uforglemmelig reise til Korsika.

GR 20 stien på Korsika

GR 20-stien som går fra nord til sør på Korsika er en av Europas hardeste og vakreste fjellturer.

 

Kjekt å vite!

  • Fødested til Napoleon: Korsika er fødestedet til Napoleon Bonaparte. Han ble født i 1769 i hovedstaden Ajaccio, på vestkysten av øya.
  • Unikt språk: Selv om fransk er det offisielle språket, snakker mange lokale også korsikansk (corsu), et eget romansk språk med sterke historiske og kulturelle røtter.
  • Fjelløya: Over halvparten av Korsikas areal er fjell, og øya er kjent for sin dramatiske toppografi. Den høyeste toppen er Monte Cinto, som stiger 2,706 meter over havet.
  • GR20: En av Europas mest utfordrende fotturer, GR20, krysser Korsika fra nord til sør, og tiltrekker seg eventyrlystne turister fra hele verden. Den strekker seg over 180 km og tar vanligvis rundt 15 dager å fullføre.
  • Beskyttet skjønnhet: Cirka 40% av Korsika  er beskyttet som nasjonalparker, noe som understreker øyas forpliktelse til naturbevaring og bærekraftig turisme.
  • Historiske skatter: Korsika er hjem til et mylder av historiske steder, inkludert megalittiske steder, romerske ruiner og genovesiske tårn spredt langs kysten.

 

Kort om Korsika

Korsika er Middelhavets fjerde største øy, og en av Frankrikes 18 regioner. Beliggenheten og topografien på øya gir et klima på kysten som er meget behagelig det meste av året. Korsika er derfor blitt en populær destinasjon for de som reiser på sol- og badeferie.

Badeferie på Korsika

Samtidig er det stadig flere som har oppdaget at Korsika er minst like vakker innenlands og oppe i fjellene. Her er mulighetene for særegne naturopplevelser gode, spesielt for de som vandrer, rir, sykler, eller kjører fra den ene vakre landsbyen til den andre.

Reiseguide Korsika

Du finner også et spennende byliv flere steder, der du kan meske deg med historikk, kunst, arkitektur, uteliv, og ikke minst fantastiske mattradisjoner.

Bygate i Bonifacio på Korsika

 

4 spennende byer på Korsika

Korsika er en stor og innholdsrik øy, med et vell av spennende destinasjoner. Mange av de som besøker Korsika velger derfor å utforske øya ved hjelp av en leiebil. Da har du muligheten til å oppleve flere av de fantastiske byene, i tillegg til de koselige landsbyene og den spektakulære naturen på Korsika.

 

Her har vi plukket ut fire av de største og mest populære byene på Korsika.

 

Ajaccio

Havnen i Ajaccio på Korsika

Ajaccio er den største byen og hovedstaden på Korsika, med omtrent 70 000 innbyggere. Byen ligger i en bukt på vestsiden av øya, og omgitt av fjell som gir god beskyttelse mot vind. Klimaet her er fint året rundt, og blant annet derfor er Ajaccio en meget populær destinasjon for turister.  

Napoleon-statuen i Ajaccio på Korsika i Frankrike

Selve byen har røtter tilbake til romertiden, og den kan skilte med mange fine severdigheter. Som de fleste andre byer på Korsika er det en festning her. Det største fokuset på denne fronten er likevel det at Ajaccio er fødebyen til Napoleon Bonaparte. Det står flere statuer av den franske hærføreren her, og du finner flere museer som tar for seg Napoleons liv.

Citadellet i Ajaccio

Om du vil ha mest fokus på by- og uteliv når du er på Korsika, er det nok Ajaccio som vil tilfredsstille deg mest. Du må litt ut av byen for å finne strender som det ikke er så mange gjester på, men så lenge du tåler noen minutter i bil eller buss, er ikke dette noe problem. Strendene på Korsika er flotte, uansett hvor på øya du befinner deg.

 

Beste hotell i Ajaccio

 

Hotel Demeure Les Mouettes

Hotel Demeure Les Mouettes har en fantastisk beliggenhet, like utenfor sentrum av Ajaccio. Fra hotellet har du kort vei både til byen og til strendene. 

Her bor du i rolige og fredelige omgivelser, med fantastisk utsikt over havet og bukten. Hotellet har flere flotte fasiliteter, med et fantastisk bassengområde som prikken over i’en. 

Rommene er store i størrelsen, godt utstyrt og lekkert innredet. Ønsker du å bo bra i Ajaccio så er Demeure Les Mouettes et opplagt valg.

 

LES MER / SJEKK PRIS HER

 

Bonifacio

Den spektakulære klippebyen Bonifacio på Korsika

Det er nok mange som anser Bonifacio som Korsikas mest spennende by. Det meste av bebyggelsen i sentrum ligger i citadellet på en diger klippe som stikker ut i havet. Det imponerende festningsverket står rett opp fra de stupbratte klippeveggene, der det er fritt fall rett ned i havet. Dette er utvilsomt en av de mest spektakulære byene i Europa.

Bonifacio på Korsika i Frankrike

Marinaen i Bonifacio er også et vakkert skue, og den ligger rett nedenfor citadellet, inne i en liten fjord. Hit kommer rikfolket i flotte yachter, og det er et yrende liv langs kaia. På havnepromenaden ligger mange av de beste barene og restaurantene, samt gode shoppingmuligheter.

Havnen i Bonifacio

Bonifacio ligger helt på sydspissen av Korsika, og med kun 12 kilometer hav over til Sardinia. Det går ferge mellom Bonifacio og byen Santa Teresa Gallura på nordspissen av den italienske øya.

Petit Sperone-stranden i Bonifacio

Strendene i området rundt Bonifacio er ofte små, men med fantastisk fin sand. Den vakre lille byen Porto Vecchio ligger ikke langt unna, og der er det enda flere strender som er fine å slappe av på.

 

Beste hotell i Bonifacio

 

Hotel Genovese

Elegante Hotel Genovese har en fantastisk beliggenhet, oppe på klippene i Bonifacio. Fra hotellet har du kort vei til gamlebyen, festningene og trappene i Aragon.

Hotellet har flotte fasiliteter, som inkluderer et nydelig utendørs bassengområde. Her får du en hotellopplevelse utenom det vanlige!

 

LES MER / SJEKK PRIS HER

 

Calvi

Calvi

Calvi ligger på nordvestsiden av Korsika, i regionen som heter Balagne. Hvis du tar ferge til Korsika, er det vanligvis Calvi du ender opp i. Det er ganske vakkert i både byen og omgivelsene, men strendene i Calvi-området er kanskje ikke like flotte som nede ved Bonifacio og Porto Vecchio. Med det sagt så er den 6 kilometer lange Calvi Beach et ypperlig sted å nyte badelivet.

Festningen i Calvi på Korsika

Byen domineres av en av Korsikas fineste festninger, eller citadell som det egentlig heter når det er snakk om kjernen av et større festningsverk. Gamlebyen i Calvi er også et fantastisk skue, og et fint område å gå på utforskning.

Havnen i Calvi på øya Korsika

Det fine med å bo i Calvi er at du får en god porsjon av både byliv, strandliv, arkitektur, severdigheter, samt en travel og spennende marina. 

 

Beste hotell i Calvi

 

La Villa Calvi

La Villa Calvi har en spektakulær beliggenhet i åsene ovenfor Calvi. Fra hotellet har du en fantastisk utsikt over til citadellet i Calvi, den vakre bukten og området rundt.

Her kan du nyte livet i hotellets nydelige bassengområde, eller i hotellets spa-avdeling. Hotellet har dessuten en fantastisk restaurant som serverer korsikanske spesialiteter. Her bor du godt!

 

LES MER / SJEKK PRIS HER

 

Bastia

Bastia

På kartet kan Korsika se ut som en fot, med en lang stortå oppe i nordøst. Bastia ligger ved rota av stortåa, vendt mot det italienske fastlandet. Dette er den viktigste havnebyen på Korsika, og med 45 000 innbygger, den nest største byen etter Ajaccio.

Bastia Korsika

Gamlebyen i Bastia, samt citadellet og den gamle havna, er det som er viktigst å få med seg om du er innom. Bebyggelsen i gamlebyen er for det meste fra 1700-tallet. En god del hus ser ganske slitne ut, men dette strøket har definitivt sjarme. Citadellet er et virkelig vakkert skue der det ligger ved innseilingen til havna. 

 

Beste hotell i Bastia

 

Hôtel des Gouverneurs

Hôtel des Gouverneurs ligger vakkert til, like ved sjøen i gamlebyen i Bastia. Fra hotellet har du en fantastisk utsikt over den gamle havnen og havet. Du har i tillegg kort vei til en rekke gode restauranter.

Rommene er store og fine, og velger du et rom med havutsikt får du en fantastisk utsikt rett fra sengekanten. Hotellet har også et lekkert lite bassengområde, badstue og muligheter for massasje.

 

LES MER / SJEKK PRIS HER

 

10 spennende aktiviteter på Korsika

 

Slik kommer du deg til Korsika

Norwegian har som regel direkterute til Ajaccio på Korsika i sommermånedene. Flytiden direkte fra Gardermoen er på litt over 3 timer.

Fly til Korsika

I og med at alle andre alternativer inkluderer mellomlanding, er ofte det å fly direkte til Nice eller Paris det beste alternativet, og så ta et fly derfra til Korsika. Da finner du som regel en forbindelse som går til den av øyas fire flyplasser som er nærmest stedet du har tenkt deg.

 

De aktuelle flyplassene på Korsika er:

 

Ajaccio (Ajaccio Napoleon Bonaparte Airport) – Hit går det fly fra blant annet Paris, Nice, Brussel, Praha, Amsterdam, samt Gardermoen på sommeren. Ajaccio er den største og mest trafikkerte flyplassen på Korsika.

 

Calvi (Sainte-Catherine Airport) – Hit går det fly fra blant annet Nice, London, Brussel, Zürich og Wien.

 

Bastia (Poretta Airport) – Hit går det fly fra blant annet Paris, Nice, København, Brussel og London-Heathrow.

 

Figari (Sud Corse Airport) – Hit går det fly fra blant annet Paris, London, Brussel og Zürich. Figari er flyplassen som ligger lengst sør på Korsika, og nærmest Bonifacio.

 

Fergeforbindelser til Korsika

Mange av de som reiser til Korsika ønsker naturligvis å utforske mest mulig av den flotte øya. De fleste leier nok derfor bil når de kommer frem med fly. Skulle du velge å kjøre selv, finnes det flere reiseruter som ender opp med en fergetur til en av Korsikas mange havner.

Ferge til Korsika

Vil du ankomme på nordsiden og nært Calvi, er det fergene fra Nice i Frankrike, eller Savona i Italia som gjelder for de fleste som kjører fra nord i Europa. Savona ligger på den italienske rivieraen, og ikke langt fra Genova. Du har da to havner å velge blant på Korsika, den i Calvi, og den som ligger i Ile Rousse, like øst for Calvi. Til Ile Rousse går det også ferge fra Toulon og Marseille i Frankrike.

Ta båt til Korsika

Fra Genova og Livorno i Italia går det ferge til Bastia.

Du kan også ankomme Ajaccio sjøveien, med ferge fra Genova eller Toulon, eller fra Sardinia om du skulle dra innom den øya først.

Øvrige fergeforbindelser, til blant annet Bonifacio, Porto Vecchio og Ajaccio er fra sør i Italia, eller fra Sardinia.

 

Slik kommer du deg rundt om på Korsika

De fleste som besøker Korsika, og som vil se seg litt rundt, leier bil. Fordelene med å ha egen bil er mange, blant annet det at du står mye friere når det gjelder hva du vil besøke, når du vil reise, og tiden du bruker. De fleste store utleiefirmaene er representert i byene på Korsika, og mange lar deg plukke opp leiebil på flyplassen du ankommer.

Leiebil på Korsika

Om du skal kjøre på øya bør du være oppmerksom på at veiene kan være meget smale, spesielt når du skal til landsbyene oppe i fjellene, eller inne i de større byene. Det er heller ikke alltid lett å finne parkering.  

Bilvei gjennom Pianakløftene på Korsika

Tilbudet på kollektivtransport er ikke spesielt bra på Korsika. Det finnes selvsagt busser, men de går ikke ofte, de bruker lang tid, og det kan være kronglete å få rede på rutetabellene.

Togstasjonen i Palasca på Korsika

Korsika har egen toglinje, og på noen strekninger er toget et meget godt alternativ, selv om togene går sakte. Togturene går nemlig ofte gjennom fantastisk terreng. Det er en severdighet i seg selv å nyte utsikten, spesielt når toget går over fjellene på øya.

Jernbane på Korsika

I grove trekk kan du velge tog dersom du skal forflytte deg mellom Ajaccio, Calvi og Bastia, med byer og landsbyer som Corte Ponte Leccia, Casamozza L’Il Rousse imellom. Hovedlinjen er mellom Bastia og Ajaccio, med et sidespor til Calvi fra Ponte Leccia.

 

Aktiv ferie på Korsika

For de som er spreke og ønsker å utfordre kroppen litt, byr Korsika på mange muligheter.

Aktiv ferie på Korsika

Vandring i fjellene er svært populært, og det finnes flere selskap som arrangerer fotturer som går over mange dager. Slike ekspedisjoner kan også tas på hesteryggen, eller med terrengsykkel.

Fjelltur på Korsika

Det er mange steder på øya som har gode forhold for klatring, du kan utforske juv og grotter, du kan rafte i elver, prøve paragliding og fallskjermhopping, du kan slenge deg ut i zip-liner og strikkhopp, eller til og med stå på ski om vinteren.

Sykling på Korsika

På kysten er det gode muligheter for å leie kajakk, dykkerutstyr, seilbåter, vindsurfebrett, eller bli med på havfiske. Utleie av vannscooter og vannski er også ganske vanlig på de mest populære strendene.

 

Hvilket språk snakker de på Korsika?

Selv om Korsika har vært under fransk styre siden 1769, er kulturen her minst like italiensk som fransk. Før den franske kongen Ludvig XV erobret øya, hadde Korsika vært styrt av adelsrepublikken og bystaten Genova siden 1284, kun avbrutt av noen få år som selvstendig republikk.

Korsikas flagg

Derav snakkes det til dels to språk på Korsika, henholdsvis fransk som er det offisielle språket, og corsu, et selvstendig språk med røtter til en dialekt fra Toscana-regionen i Italia.

Om du snakker fransk så vil du selvsagt klare deg fint på Korsika. Engelskkunnskapene blant befolkningen er det imidlertid så-som-så med, alt ettersom hvor du er. Som regel går det fint med engelsk der turistene ferdes, som hoteller, restauranter, strender og lignende, men du kommer sannsynligvis også til å møte på serviceansatte som ikke behersker språket. Dette gjelder spesielt i landsbyene i fjellene, og i områder der turismen ikke er like omfattende.

 

Sikkerhet og helsemessige forhold når du besøker Korsika

Korsika er en del av Frankrike, og regnes som omtrent like trygg som fastlandet. På kriminalstatistikken rangeres øya med moderate tall, det vil si med lite fare for vold og annen kriminalitet rettet mot turister. Det forekommer riktignok alvorlige lovbrudd her, i regi av organiserte kriminelle, men dette er noe de færreste besøkende merker noe til.

Skogbrannfare Korsika

Vær oppmerksom på at Korsika ofte rammes av skogbranner om sommeren, noe som kan by på problemer innenlands på øya. Myndighetene publiserer derfor egne regler for ferdsel i naturen, og også langs veiene. Disse bør du sette deg inn i når du besøker øya på den varmeste tiden av året, og dersom du har tenkt å farte litt rundt.

Helsesystemet i Frankrike og på Korsika er meget bra, både når det gjelder de offentlige og de private klinikkene og sykehusene. Ta med deg europeisk helsetrygdkort, og ha reiseforsikringen i orden.

Vannet i springen er tilsatt klor og er trygt å drikke, uansett hvor på Korsika du befinner deg. Mange steder kommer vannet fra kilder som ligger langt inne i fjellene, noe som gjør at vannkvaliteten regnes som meget god.

 

Severdigheter på Korsika

Korsika er en fantastisk vakker øy, og derav mener vi at de beste severdighetene er selve naturen og bebyggelsen. Det er spesielt mange flotte landsbyer å ta for seg, både på kysten og oppe i fjellene. Bare i Balagne-regionen nord på øya, kan du uten problemer bruke ukesvis om du skulle utforske alle.

Fjellandsbyen Sant’Antonino som er omtalt nedenfor er bare ett av svært mange eksempler. Korsika har naturligvis også mer tradisjonelle severdigheter å by på, spesielt når det kommer til forsvarsverk og festninger. Her er et utvalg du kan starte med.

 

Bonifacio Citadel

Bonifacio Citadel

Citadellet og gamlebyen i Bonifacio ligger på en klippe som er omtrent 1500 meter lang, og på det meste 200 meter bred. Klippen og festningsverket har en meget god strategisk posisjon for å vokte havna i den lille fjorden innenfor, enten inntrengere kom med skip på havet, eller til fots.

Den vakre byen og citadellet ble først bygget på 800-tallet, men har blitt oppusset og endret en rekke ganger. Inne i byen finner du vakre hus fra middelalderen, trange brosteinsbelagte gater, alle slags spennende butikker, kaféer og restauranter, en nydelig kirke fra 1100.tallet (Eglise Sainte-Marie-Majeure), den stupbratte kongetrappen som var en hemmelig passasje ned til havet, og enormt mye annet å utforske.

 

Calvi Citadel

Citadellet i Calvi på Korsika

Citadellet i Calvi på Korsikas nordre kyst ligger på en utstikker som vokter over bukta der byen og havna ligger, samt Calvis flotte strand. Det var bystaten Genova som bygde dette festningsverket i årene fra omtrent 1480 og frem til 1600-tallet.

Innenfor murene ligger det en hel liten by som utgjorde det meste av Calvi frem til moderne tid. Her kan du rusle i trange og brokete smågater, og gå innom kirker, guvernørboligen, utforske hemmelige passasjer og tuneller, og finne flere fantastiske utsiktspunkt.

Du kommer nok til å treffe på soldater også, for en av franske Fremmedlegionens fallskjermregimenter holder til i citadellet. Innbyggerne på Calvi påstår for øvrig hardnakket at selveste Christopher Columbus ble født og oppvokst i gamlebyen i Calvi.

 

Sant’Antonino

Sant'Antonino Korsika

Sant’Antonino er en liten fjellandsby som ligger på omtrent 500 meters høyde over havet, i Balagne-regionen. Landsbyen er en av de eldste på Korsika, og ble sannsynligvis dannet i det niende århundre.

Det er enkelt å forstå hvorfor Sant’Antonino ligger der den ligger når du er der. Fra den lille fjelltoppen er det utsikt i alle retninger, og vanskelig for inntrengere å erobre landsbyen. Husene her er gamle, gatene trange, og det er mye vakkert å hvile øynene på.

Landsbyen huser i i overkant av 100 innbyggere, og de fleste jobber på en av de små restaurantene og kaféene, eller driver små og koselige håndverksbutikker. Sant’Antonino er for øvrig medlem i det såkalte ”Les Plus Beaux Villages de France”, en organisasjon for de vakreste landsbyene i Frankrike.

 

Festningen i Corte

Festningen i Corte på Korsika

Citadellet i byen Corte er en av Korsikas flotteste festninger. Byen ligger så godt som midt på, og på toppen av øya, med omtrent lik distanse til Calvi, Ajaccio og Bastia. Fra disse tre byene kan du for øvrig ta tog opp i fjellene, med stoppested i Corte.

Til å ligge på Korsika er byen ganske stor, og den var i en kort periode på 1700-tallet hovedstad på øya. Citadellet kalles Nid d’aigle, som betyr ørnerede på norsk, noe som er forståelig når vi ser beliggenheten.

Det ligger på en bratt knaus som troner over byen under. Festningen ble påbegynt i 1419, men fullført først i 1770-årene. Den gangen ble citadellet brukt som en militærforlegning, mens i dag er borgen en del av byens museum.

 

Fjellandsbyen Sartène

Fjellandsbyen Sartène Korsika

Fjellandsbyen Sartène ligger ikke lange kjøreturen unna Bonifacio. Den er et prakteksemplar av de typiske landsbyene på Korsika. Bosetningen startet en gang i middelalderen, men de fleste av de gamle granitthusene er fra begynnelsen av det 16. århundre.

Disse ble bygget på tiden da bystaten Genova regjerte på Korsika, og Sartène var ment som et av flere steder der innbyggerne kunne unnslippe de mange angrepene fra pirater og erobrere som kom sjøveien. Det er mye fint å se i Sartène, blant annet byens sentrum som heter Place de la Libération, guvernørboligen, og kirken Sainte-Marie.

Sartène er for øvrig et anerkjent vindistrikt, og vin har tradisjonelt vært den viktigste næringen i denne regionen.

 

Notre Dame de la Serra

Notre Dame de la Serra Korsika

Om du er på nordsiden av Korsika, bør du ta turen innom det lille kapellet Notre Dame de la Serra. Den finner du kun noen kilometer fra sentrum i Calvi, i fjellet som ligger bak byen.

Kapellet står på en steinete liten topp, og herfra får du fantastisk utsikt ned mot Calvi og Middelhavet utenfor. Det skal ha stått et kapell på samme sted, bygget i det 14. århundre, men dette ble ødelagt da britene, sammen med korsikanske frigjøringsstyrker, angrep Calvi i 1794.

Kapellet ble deretter gjenoppbygget på 1800-tallet, og står i dag uforandret siden den tiden.  

 

Vakttårnet Torra di a Parata

Vakttårnet Torra di a Parata på Korsika

Torra di a Parata ble oppført på et nes, rett vest for Ajaccio, omtrent på midten av 1500-tallet. Dette er ett av omtrent 100 vakttårn som den gangen ble bygget langs kysten på øya, hvorav kun noen få gjenstår.

På denne tiden regjerte adelsrepublikken og bystaten Genova over Korsika, og øya var til stadighet angrepet av pirater. Vaktene i tårnet hadde som oppgave å følge med om det kom piratskip inn mot bukta der Ajaccio ligger. Varslingen foregikk ved at soldatene i tårnet tente ild, slik at neste tårn i rekken så enten røyken eller flammene.

Du kommer deg enkelt til Torra di a Parata på egenhånd fra Ajaccio, eller du kan bli på en av de mange guidede turene. Det finnes også guidede turer som går med båt hit, og da inkludert til øya som ligger rett utenfor, Grande Sanguinaire.

 

Cap Corse

Halvøyen Cap Corse på Korsika

Cap Corse er den lange halvøya som stikker ut i Middelhavet på Korsikas nordøstre side, og som starter omtrent der Bastia ligger. Dette området er et av de fineste på øya.

Fjellrekken som ligger på midten har hele 10 topper som er over 1000 meter høye. Det ligger flere vakre fiskelandsbyer langs kysten, og noen enda vakrere fjellandsbyer oppe i de bratte skråningene.

Selv om Cap Corse er kun 40 kilometer lang, og 14 kilometer bred, kan du enkelt bruke en hel uke på å utforske området. Så mye tid har du neppe, og det er fullt mulig å få sett de flotteste landsbyene og utsiktspunktene i løpet av en 5-6 timers snartur.

 

Les også: Reiseguide til Sicilia