Den ultimate storbyferien med bil

inneholder annonselenker

Den ultimate storbyferien med bil

Sommeren nærmer seg, og mange har allerede lagt ferieplanene. Her på dinstorbyferie.no drømmer vi om en skikkelig rundreise med bil, der vi kan oppleve flere spennende byer på sitt beste. Les vår guide til en kjempefin bilferie for de som liker storbyliv.

 

Dette er reiseruta

 • Oslo til Stockholm
 • Stockholm til Tallinn
 • Tallinn til Riga
 • Riga til Gdansk, via Augustow, eller Kaliningrad
 • Gdansk til Berlin
 • Berlin til København
 • København til Oslo, via Skagen eller Gøteborg

 

Start og stopp der du selv vil

Som du ser starter vår reiserute i Oslo, med første stopp i Stockholm. Det er selvsagt ingenting i veien for å snu på lista, eller ta utgangspunkt fra en annen by i Norge. Vi synes imidlertid at å ha siste stoppested i Danmark, med gode muligheter for å ta et par dager på stranden, gir en finfin avslutning på bilferien.

Husk at du også har massevis med muligheter for spennende avstikkere. Du kan kjøre innom vakre småbyer nesten overalt, og har i tillegg andre storbyer innen kort radius. Har du tid nok – hva med å få med deg Vilnius, Praha, Wien, Salzburg, München, eller Hamburg i samme slengen?

 

Stockholm – storbyen med den flotteste skjærgården

Broderfolkets hovedstad er første stopp på reiserute. Du ankommer Stockholm omtrent 6 til 7 timer etter at du forlot Oslo, og vi anbefaler at du kjører rett til hotellet. Parker bilen, sett fra deg bagasjen etter at du har sjekket inn, og ta for deg sentrum som ligger på 14 øyer. Denne byen er flott å oppleve til sjøs. Skaff deg et Stockholm Pass, og gå om bord på en av de mange guidede båtturene som frakter deg mellom øyene. Hopp av her og der, og se de viktigste severdighetene i sentrum.

Det går 2 fergeruter mellom Stockholm og Tallinn, begge med 2 avganger per dag. Vi anbefaler at du tar nattbåten, og sover om bord. Da er du frisk og opplagt når du ankommer Tallinn neste dag.

 

bilferie til stockholm

 

 • Kjørelengde – Oslo til Stockholm – 520 km.

annonselenke

 

Tallinn – En av Europas mest trivelige hovedsteder

Når du kommer av ferga i Tallinn, bør du raskest mulig finne frem til hotellet du valgte. Tallinn er en praktfull storby, med historisk sus, vakker arkitektur, hyggelige innbyggere, og massevis spennende å by på. Start gjerne i gamlebyen, eller med katedralen på Toompea, den lille høyden som ligger i sentrum. Der får du oversikt over sentrum, og kan planlegge dagen på en av de hyggelige kaféene.

Sentrum av Tallinn er konsentrert, og du kan få med deg det viktigste på en dag eller to. Samtidig er byen lite stressende, og byr på ypperlige muligheter for slaraffenliv på restauranter, barer og kaféer. For den som er på bilferie er det også viktig med hvile mellom etappene!

 

bilferie til tallinn

 

 • Ferge – Stockholm til Tallinn – cirka 15 timer og 30 minutter.

annonselenke

 

Riga – en vakker perle med utsøkt arkitektur

Riga ligger flott plassert i enden av en bukt i Østersjøen. Arkitekturen i Latvias hovedstad er legendarisk. Langs brosteinsbelagte gater ligger det hundrevis av vernede bygninger, i forskjellige stilarter, og sentrum står på UNESCOs liste over verdensarv. Cirka en tredjedel av sentrum er nydelige småhus i Art Nouveau-stil.

Ta med deg badebuksa eller bikinien til Jurmala, den hvite og vakre stranden som ligger rett utenfor Riga. Stranden er over 35 kilometer lang, med hyggelige hotell, restauranter og spa du kan slappe av på. Det går buss til Jurmala (turen tar omtrent 20 minutter) fra sentrum, dersom du vil la bilen stå.

 

kjøre bil til riga

 

 • Kjørelengde – Tallinn til Riga – 312 km.

annonselenke

 

Innom Kaliningrad

Det lille landområdet som ligger på grensen mellom Litauen og Polen heter Kaliningrad (den største byen i regionen heter det samme). Dette er en del av Russland, noe som betyr at du må ha visum for å kunne stikke innom.

Det er litt enklere å skaffe seg visum til Kaliningrad, enn til resten av Russland. Her kan du også få et 72-timers ekspressvisum, men da må du enten ha ankomst på Khrabrovo lufthavn med fly, eller krysse grensen ved enten Bagritionovsk, eller Mamonovo.

 

Problemet med disse to grenseovergangene er at de begge ligger på den sørlige delen av Kaliningrad, og ved grensen til Polen. Kommer du fra Riga med bil, får du dermed en unødvendig lang omvei dersom du skaffet deg ekspressvisumet. Har du ekspressvisum er det også slik at grensepasseringen kun kan skje på bestemte tidspunkt.

Har du vanlig visum i stedet, kan du kjøre fra Riga til Gdansk, via Kaliningrad, i nesten rett linje. Og, du slipper stresse med tidspunktene for grensepassering.

 • Kjørelengde – Riga til Kaliningrad – 384 km.

 

Utenom Kaliningrad

Selv om Kaliningrad kan være en spennende avstikker på storbyferien, vil nok de fleste droppe denne biten på grunn av kravet til visum. I så tilfelle er det enklest å kjøre fra Riga til Gdansk, via Kaunas i Litauen. Derfra tar du peiling på byen Augustow i Polen, før du får siste etappe til Gdansk.

Turen fra Riga til Gdansk er den desidert lengste i vårt reiseforslag. Om dere er flere som kan bytte på kjøringa, er etappen fortsatt fullt overkommelig, selv om dere kjører non-stop. Velger dere en overnatting, foreslår vi at dere gjør det i Augustow. Den lille byen er nemlig særdeles vakker, og har en meget spennende historie.

 • Kjørelengde – Riga til Augustow – 405 km.

 

Gdansk – den polske perlen ved Østersjøen

Du kan definitivt se frem til at reiseruta går innom Gdansk. Den polske byen ligger vakkert til ved Østersjøen, og har sin egen riviera like utenfor bygrensa. Om bilferien går i sommerhalvåret, anbefaler vi at du tar et par dager ekstra i Gdansk. Rett utenfor sentrum ligger det flere vakre strender. Her er det også flere flotte luksushotell på stranden, ofte med latterlig lave priser.

I selve byen har du et hav av severdigheter å velge blant, topp uteliv, trivelige restauranter, flott arkitektur, og alt for en billig penge.

 

bilferie gdansk

 

 • Kjørelengde – Riga til Gdansk, via Kaunas og Augustow – 769 km.

annonselenke

 

Berlin – en kreativ, kul og pulserende storby

Berlin er den største storbyen på reiseruta, og har derfor naturligvis mest å by på. Tysklands hovedstad har kanskje det mest spennende utelivet i Europa, men egner seg også for de som ikke er natteravner. Høydepunktene når det gjelder severdigheter er nærmest uendelige. Vi anbefaler at dette er stoppestedet du bruker mest tid på. Sørg også for å få med deg noen av de utallige spennende restaurantene i Berlin. Byen er en kulturell smeltedigel, noe som virkelig gjenspeiler seg i utvalget av restauranter og spisesteder.

Når det gjelder kjøreturen fra Gdansk til Berlin, bør dere vurdere å la ruta gå via Poznan. Distansen er lengre enn om dere kjører via Szczecin, men dere får betydelig mer motorvei, noe som er både raskere og tryggere.

 

kjøre til berlin

 

 • Kjørelengde – Gdansk til Berlin, via Poznan – 569 km.

annonselenke

 

København – her er det deilig å være norsk

De fleste nordmenn kjenner godt til Danmarks hovedstad, og det er neppe første gangen du er innom. Etter en lang bilferie, fra storby til storby, kan det være greit å stresse ned litt i når du ankommer København. Det gjøres kanskje best på Nyhamn, i solsteiken, med et glass kald pils i hånden. Nyt folkelivet, og kos deg med god mat og drikke, noe som kan sies å være en dansk spesialitet!

Når du har funnet tilbake roen, kan du ta for deg de severdighetene du ikke fikk med deg sist du var i København.

NB! Selv med ferga som går fra Rostock til Gedser, tar det ikke mer enn omtrent fem timer å kjøre fra Berlin til København. Dette er den raskeste rute. Du kan også kjøre via Lübeck, og derfra til Puttgarden, med ferge til Rødbyhavn, eventuelt fergeløst via Kiel, Flensburg og Kolding.

 

biltur til københavn

 

 • Kjørelengde – Berlin til København, via Rostock (ferge til Gedser) – 435 km.

annonselenke

 

Avslutte med litt strandliv?

Turen fra København til Oslo, eller et annet sted i Norge, kan tas både til lands og til vanns. Er du ivrig etter å komme deg hjem, og du bor på Østlandet, er det raskest å kjøre. Er du klar for enda en fergetur, kan du ta DFDS sin båt direkte fra København til Oslo.

Et fint alternativ, spesielt om du vil ha litt strandliv og bading på storbyferien, er å stikke innom Skagen. Ta et par dager i den koselige og lille byen, få med deg noen av Danmarks flotteste strender, og ta deretter ferga til Stena Line fra Fredrikshavn til Oslo.

Fra Hirtshals kan du ta ferge til Bergen, Stavanger, Kristiansand, Langesund, eller Larvik.

 • Kjørelengde – København til Oslo – 608 km.
 • Kjørelengde – København til Skagen – 522 km.

 

Kan du ta turen med el-bil?

Utbyggingen av ladestasjoner for el-biler skjer i rekordtempo i Norge, men mange europeiske land ligger et stykke bak i utviklingen. Den største utfordringen på ruta vi har foreslått, får du i Estland og Latvia, samt i noe mindre grad i Polen. Likevel finnes det nok lademuligheter, men du må planlegge litt her og der.

Sørg for å få ladet bilen på hotellet natten før du kjører videre. Last også ned appen Chargemap til smarttelefonen eller kjørecomputeren i bilen, så ser du hvor du bør stoppe og lade underveis. Kjører du Tesla har du i tillegg et stadig større nettverk av Super Chargers å velge blant.

 

Fly eller tog går også fint

Hele ruta vi har foreslått kan tas med både tog og fly, eventuelt i kombinasjon med et par av fergene. Pengemessig kan det faktisk lønne seg å fly, spesielt om du booker flybillettene i god tid i forveien. Du sparer nok også en del tid på å fly.

Tog kan bli noe dyrere enn fly, og i tillegg bruker du sannsynligvis litt mer tid enn om du kjører bil. Fordelen er at du sitter i ro og mak, og trenger ikke konsentrere deg om trafikken.

Bil og tog gir deg imidlertid mer følelse av å være på reise, enn om du velger å fly. Velger du bilen får du større frihet til å ta avstikkere, og du vil oppleve mye flott langs landeveien.

 

Noen nyttige tips

 • Ta en grundig sjekk av bilen før du legger ut på langtur.

 

 • Ikke oppbevar verdisaker i bilen når den er parkert.

 

 

 • Vurder å skaffe deg internasjonalt førerkort (NAF eller Vegvesenet).

 

 • Sørg for å ha god reiseforsikring.

 

 • Sørg for å ha adekvat bilforsikring, gjerne med rett til veihjelp i Europa.

 

 

 • Velg hotell der du kan parkere trygt under hele oppholdet.

 

 • Sett deg inn i særskilte trafikklover for hvert enkelt land.

 

 • Bruk et drivstoffkort hver gang du fyller tanker, for på den måten å spare penger på drivstoffutgiftene.

 

 • Book ferger god tid i forveien, og beregne ekstra tid for å komme deg til fergeleiet.

 

 • Ta med gode sko å gå i! Alle byene vi har valgt ut oppleves best til fots.

 

 • Husk også å ta med badeklær. Det er fint å svale seg i sjøen etter noen timer i bil.

 

 • Kjør forsiktig, og ha en fin tur!